Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Ινδικά μαχητικά “σκεπάζουν” τον ουρανό της Ευρώπης! Μετά τα Su-30 έρχονται και Rafale

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι πιθανό να πετάξουν στη Γαλλία για να συμμετάσχουν στην άσκηση Orion που διεξάγεται σε γαλλική αεροπορική βάση  

Αίσθηση προκάλεσε στις 7 Απριλίου 2023 η είδηση, ότι η Ινδική Πολεμική Αεροπορία ενημέρωσε το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ ότι επιθυμεί να συμμετέχει ,ε πέντε Su-30MK στη μεγάλη αεροπορική άσκηση που διοργανώνει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Κώστα Σαρικά στο Newpost.gr, το αίτημα των Ινδών έγινε άμεσα αποδεκτό με δεδομένες τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών σε πολιτικό, διπλωματικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο. Είχε προηγηθεί συνεργασία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και Αντιπτέραρχου Θεμικστοκλή Μπουρολιά και επαφές με το Ινδικό Επιτελείο.

Η παρουσία της IAF στην άσκηση ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ 23’’-η οποία θα διεξαχθεί από τις 24 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου-είναι μια από τις ελάχιστες των Ινδών εκτός χώρας και μάλιστα με το πιο ισχυρό μαχητικό -μαζί με το Rafale– που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι Su-30MK έχουν βγει εκτός Ινδίας για να συμμετέχουν δύο φορές στην Red Flag στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως αεροπορική άσκηση ενώ εκτός από τους Αμερικανούς ταSu-30MK έχουν συνεκπαιδευτεί εκτός χώρας μόνο με Γάλλους και Βρετανούς.

Το γεγονός ότι κύριο μαχητικό της Πολεμικής μας Αεροπορίας και ραχοκοκαλιά του στόλου της αποτελεί το F-16 σε μια σειρά από εκδόσεις με τελευταία τα εκσυγχρονισμένα Viper ήταν όπως φαίνεται μεγάλο δέλεαρ για τους Ινδούς. Αφού το ίδιο μαχητικό αποτελεί τη βάση του αεροπορικού στόλου της αεροπορίας του Πακιστάν, χώρα με την οποία η Ινδία έχει σοβαρές διαφορές. Ινδικά Su-30MK συχνά εμπλέκονται με τα Πακιστανικά F-16 ενώ σε μια τουλάχιστον περίπτωση και οι δύο χώρες έκαναν λόγο για κατάρριψη.

Όπως φαίνεται, μαχητικά της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να σκεπάσουν τον ουρανό της Ευρώπης! «Τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι πιθανό να πετάξουν στη Γαλλία για να συμμετάσχουν στην άσκηση “Orion” που θα διεξαχθεί από την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου έως τις 5 Μαΐου», όπως δήλωσαν αξιωματούχοι Ινδοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Ινδικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑNI). Το αεροσκάφος που είναι πιθανό να συμμετάσχει στην άσκηση είναι πιθανό να προέρχεται από τη Δυτική Αεροπορική Διοίκηση της δύναμης που έχει ως μέρος της τη μοίρα Golden Arrows, αναφέρθηκε.

Η άσκηση “Orion” πραγματοποιείται στη Γαλλία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σε μία ένδειξη ετοιμότητα απέναντι στις ρωσικές κινήσεις κατά της Ουκρανίας.

Τα Rafale της IAF είχαν συμμετάσχει νωρίτερα σε ασκήσεις με ξένες χώρες που πραγματοποιήθηκαν εντός της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τη Γαλλική Αεροπορία στο Τζοντπούρ με την κωδική ονομασία Desert Knight.

Η γαλλική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετείχε στις νατοϊκές ασκήσεις με τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage-2000.

 Η άσκηση Orion είναι η μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση που διεξάγεται από τις γαλλικές δυνάμεις στις οποίες συμμετέχουν ο Στρατός, το Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία τους μαζί με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότεροι από 7.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ φέρεται να έχουν λάβει μέρος στην άσκηση στην οποία συμμετέχουν οι χερσαίες δυνάμεις των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ.

Η ινδική Πολεμική Αεροπορία πρόκειται επίσης να λάβει μέρος στην Άσκηση Copeindia από τις 10 Απριλίου στην Καλαϊκούντα της Δυτικής Βεγγάλης. Υπάρχει η πιθανότητα το πρόγραμμα των ασκήσεων και η διαθεσιμότητα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-15 να δει κάποιες αλλαγές, ανέφεραν πηγές.

Τα αεροσκάφη Rafale είναι τα τελευταία μαχητικά που έχουν εισαχθεί στην ινδική Πολεμική Αεροπορία και θεωρούνται τα πιο ισχυρά σε ολόκληρη την ασιατική περιοχή.

Τα 36 Rafales έχουν εισαχθεί πλήρως και έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της χώρας κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν και την Κίνα.

Και σε αυτό το σημείο κουμπώνει και η παρουσία της IAF στον “ΗΝΙΟΧΟ 2023”. Το γεγονός ότι κύριο μαχητικό της Πολεμικής μας Αεροπορίας και ραχοκοκαλιά του στόλου της αποτελεί το F-16 σε μια σειρά από εκδόσεις με τελευταία τα εκσυγχρονισμένα Viper ήταν όπως φαίνεται μεγάλο δέλεαρ για τους Ινδούς. Αφού το ίδιο μαχητικό αποτελεί τη βάση του αεροπορικού στόλου της αεροπορίας του Πακιστάν, χώρα με την οποία η Ινδία έχει σοβαρές διαφορές. Ινδικά Su-30MK συχνά εμπλέκονται με τα Πακιστανικά F-16 ενώ σε μια τουλάχιστον περίπτωση και οι δύο χώρες έκαναν λόγο για κατάρριψη.

Η φήμη των Ελλήνων ιπτάμενων μέσα στα κόκπτιτ των F-16 είναι σίγουρο ότι για την IAF λειτούργησε ως μαγνήτης προκειμένου να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να στείλει τα εντυπωσιακά ομολογουμένως αεροσκάφη SU-30MK για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ενώ και η επαναλαμβανόμενη επιτυχία της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ» έχει ταξιδέψει παντού και σε κάθε μεγάλη πολεμική αεροπορία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή