Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Reuters: Αύξηση κατά 11,5% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία! Είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα τα τελευταία 33 χρόνια

Δημοσιεύτηκε

στις

Το οικονομικό έτος 2022-2023 (που τελείωσε τον Μάρτιο) η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών δεκαετιών, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters των κυβερνητικών δεδομένων, τροφοδοτώντας μια απότομη αύξηση των εκπομπών, τόσο από άνθρακα όσο και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες σημείωσαν ρεκόρ.

Οι έντονοι καλοκαιρινοί καύσωνες, ένας ψυχρότερος από το συνηθισμένο χειμώνας στη βόρεια Ινδία και η οικονομική ανάκαμψη οδήγησαν σε άλμα στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας , αναγκάζοντας την Ινδία να αυξήσει την παραγωγή από εργοστάσια άνθρακα και ηλιακές φάρμες καθώς προσπαθούσε να αποφύγει διακοπές ρεύματος.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε 11,5% σε 1.591,11 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh), ή μονάδες το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2023, έδειξε μια ανάλυση των δεδομένων ημερήσιου φορτίου από τη ρυθμιστική αρχή Grid-India, η οποία ήταν η μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 1990.

Η παραγωγή από εργοστάσια που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα αυξήθηκε κατά 11,2%, η οποία ήταν  η ταχύτερη ανάπτυξη σε βάθος τριών δεκαετιών, χάρη στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα κατά 12,4%, έδειξε η ανάλυση, αντισταθμίζοντας τη μείωση κατά 28,7% της παραγωγής από καθαρότερες εγκαταστάσεις με καύση αερίου. Η παγκόσμια άνοδος των τιμών LNG απέτρεψε τη χρήση.

Το νέο οικονομικό έτος που ξεκίνησε την 1η Απριλίου, οι ινδικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να κάψουν περίπου 8% περισσότερο άνθρακα .

Η ταχεία επιτάχυνση της παραγωγής άνθρακα της Ινδίας για την αντιμετώπιση της απότομης αύξησης της ζήτησης ενέργειας υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα που είναι τρίτη στην εκπομπή αερίων διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο όσον αφορά τον απογαλακτισμό της οικονομίας του από τον άνθρακα, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια σε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια Ινδούς.

Η συνολική ηλεκτρική ενέργεια που παρασχέθηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου οικονομικού έτους ήταν 1509,15 δισεκατομμύρια kWh, 8,4% υψηλότερη από πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να είναι 6,69 δισεκατομμύρια μονάδες λιγότερο από τη ζήτηση, το μεγαλύτερο έλλειμμα σε έξι χρόνια.


Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από άνθρακα αυξήθηκε σε 1.162,91 δισεκατομμύρια kWh, σύμφωνα με τα στοιχεία, με το μερίδιό της στη συνολική παραγωγή να αυξάνεται στο 73,1% – το υψηλότερο επίπεδο από το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2019.

Η Κεντρική Αρχή Ηλεκτρισμού της Ινδίας εκτιμά ότι 1 εκατομμύριο kWh ενέργειας που παράγεται από άνθρακα παράγει 975 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η ίδια ποσότητα ενέργειας που παράγεται από αέριο παράγει 475 τόνους. Ένα εργοστάσιο που λειτουργεί με λιγνίτη, γνωστό ως καφέ άνθρακας, εκπέμπει 1.280 τόνους για να παράγει ισοδύναμη ενέργεια.


Η αυξημένη καύση ορυκτών καυσίμων για ενέργεια στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αύξησε τις εκπομπές CO2 κατά τη διάρκεια του έτους κατά σχεδόν ένα έκτο, σε 1,15 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε κυβερνητικά στοιχεία και εκτιμήσεις εκπομπών.

Αυτό είναι το 3,4% της εκτίμησης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές 33,8 δισεκατομμυρίων τόνων το 2022.


Πολλές μεγάλες χώρες αύξησαν τη χρήση άνθρακα μέσα στους δώδεκα μήνες λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η άνοδος ήταν πιο απότομη στην Ινδία, σύμφωνα με στοιχεία από την ενεργειακή ομάδα σκέψης Ember.

Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε την υψηλή χρήση άνθρακα στην Ινδία επικαλούμενη τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές σε σύγκριση με τα πλουσιότερα έθνη και την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.


Αφού δεν είχε στόχο να εγκαταστήσει 175 GW σε δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2022, η Ινδία προσπαθεί να αυξήσει τη χωρητικότητα μη ορυκτών – ηλιακή και αιολική ενέργεια, πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια και βιοηλεκτρική ενέργεια – στα 500 GW έως το 2030.

Οι προσθήκες ηλιακής χωρητικότητας της Ινδίας έχουν αυξηθεί κατά περίπου ένα πέμπτο κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους που μόλις έληξε, ενισχύοντας την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά ρεκόρ 33,3 δισεκατομμυρίων μονάδων, ή 21,7%, στα 187,1 δισεκατομμύρια μονάδες.

Η παραγωγή πράσινης ενέργειας συνέβαλε στην αποτροπή έως και 32,5 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 από την ενέργεια που διαφορετικά θα είχαν παραχθεί πιθανότατα με άνθρακα, σύμφωνα με υπολογισμούς.

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιρουμένης της μεγάλης υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας, αυξήθηκε στο 11,8% το 2022/23, σε σύγκριση με 10,8% το προηγούμενο έτος, έδειξαν τα στοιχεία, κυρίως λόγω της αύξησης της ηλιακής παραγωγής κατά 35%.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή