Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Αρμενία- Αζερμπαϊτζάν: Την Πέμπτη μεσολαβούν Μακρόν και Σολτς για τον τερματισμό της σύγκρουσης

Δημοσιεύτηκε

στις

Η συνάντηση θα γίνει στο Κισινάου της Μολδαβίας

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν έγιναν εντατικές και δείχνουν να έχουν σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, με την ώθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Υπό την αιγίδα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, θα πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Το Γερεβάν και το Μπακού βρίσκονται αντιμέτωπα εδώ και δεκαετίες για τον έλεγχο της αζερικής περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ είχαν συναντηθεί ήδη στο ίδιο πλαίσιο κατά τη διάρκεια της πρώτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας τον Οκτώβριο στην Πράγα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν ήταν παρών στη συνάντηση της Πράγας αλλά θα είναι σε αυτή στο Κισινάου, στο περιθώριο της δεύτερης διάσκεψης κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των προέδρων του Αζερμπαϊτζάν και της Γαλλίας αυξήθηκε στα τέλη του 2022, με τον Μακρόν να κατηγορεί τότε τη Ρωσία ότι “έπαιξε το παιχνίδι” του Μπακού, με μια “τουρκική συνενοχή” απέναντι στην Αρμενία.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν έγιναν εντατικές και δείχνουν να έχουν σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, με την ώθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Παράλληλες συνομιλίες διεξάγονται επίσης υπό την αιγίδα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα.

Στις 14 Μαΐου, σε συνεδρίαση που οργάνωσε στις Βρυξέλλες ο Σαρλ Μισέλ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην αμοιβαία αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας.

“Μια ειρηνευτική συνθήκη μπορεί να υπογραφεί”, δήλωσε την Παρασκευή η πρεσβευτής του Αζερμπαϊτζάν στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας ότι οι συνομιλίες στο Κισινάου θα είναι ενδεχομένως καθοριστικές.

Το Μπακού και το Γερεβάν αναμετρήθηκαν σε δύο πολέμους — στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και μετά το 2020 — για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το 2020, η Αρμενία παραχώρησε τμήματα εδάφους που ήλεγχε επί δεκαετίες.

Οι Αζέροι έχουν αποκλείσει επίσης εδώ και μήνες μια οδό ζωτικής σημασίας που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή