Ακολουθήστε μας

Οικονομία & Αγορές

Daily Times: Τα προβλήματα του ΔΝΤ, μαγικές ψευδαισθήσεις και… Νταρανομίες

Δημοσιεύτηκε

στις

Η σοβαρότητα του Υπουργού Οικονομικών του Πακιστάν καταστράφηκε μέσα σε μερικές μέρες, αναφέρει πακιστανικό δημοσίευμα, που φωτίζει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Ένα πολύ ενδιαφέρον editorial που μεταφέρει την τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκεται το Πακιστάν παρουσιάζει η πακιστανική ιστοσελίδα Daily Times με τίτλο «Προβλήματα του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου». Το άρθρο ασκεί κριτική στον Υπουργό Οικονομικών του Πακιστάν κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά του (ονομάζεται Νταρ και κάνει λόγο για… Νταρανομία), ενώ παράλληλα μιλά για φούσκα έτοιμη να σκάσει, αφού ο κόσμος ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σε συνθήκες πείνας και εξαθλίωσης. Στο τέλος το δημοσίευμα υποστηρίζει, ότι για την εκταμίευση του πακέτου στήριξης ύψους 6 δις δολαρίων, το Πακιστάν πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις σε μία εποχή που η κυβέρνηση προσπαθεί να σβήσει πολιτικές πυρκαγιές.

Η ανάρτηση εν ολίγοις μας δίνει χρήσιμα συμπεράσματα για την οικονομική κατάσταση στη συγκεκριμένη ισλαμική χώρα, η οποία είναι τόσο πολύ εξαρτώμενη από την Τουρκία, σε σημείο Πακιστανοί υπήκοοι στην Ελλάδα, να δηλώνουν σε ρεπορτάζ ελληνικών ΜΜΕ, ότι αν γινόταν ελληνοτουρκικός πόλεμος θα βρίσκονταν με το μέρος της Τουρκίας…

Διαβάστε το δημοσίευμα:

Εάν μόνο οι ελπίδες μπορούσαν να εκδηλώσουν φως, τα προβλήματα του υπουργού Οικονομικών του Πακιστάν, Ίσακ Νταρ, θα είχαν τελειώσει εδώ και καιρό. Από την ημέρα που ο άσωτος… τσάρος επέστρεψε για να ξετυλίξει μια ακόμη πράξη της παγκοσμίου φήμης…. Νταρονομίας του, έχει φουσκώσει και κάνει τα πάντα για να φέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πίσω στο τραπέζι των συζητήσεων. Ωστόσο, η σοβαρότητα του να αλλάξει την τύχη της χώρας του εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης καταστράφηκε μέσα σε λίγες μέρες. Το ότι το Πακιστάν δεν απολάμβανε την ίδια εμπιστοσύνη στη διεθνή κοινότητα όπως στην προηγούμενη θητεία του χάθηκε σαφώς από αυτόν καθώς συνέχισε να παλεύει με τα κέρατα, περιμένοντας τους συνηθισμένους φίλους να μπουν και να μοιράσουν μια ή δύο σωσίβιες λέμβους.

Αλίμονο! Μετά από φαινομενικά ατελείωτες κακές εμπειρίες, ο κόσμος φαίνεται να έχει προχωρήσει. Δεν υπάρχει εύκολο χρήμα για να διεκδικήσει κανείς (όπως παρατήρησε η Σαουδική Αραβία), και η γεωστρατηγική έχει ξεπεράσει αυτήν τη θέση. Η φούσκα μπορεί να έχει σκάσει, αλλά εκείνοι που βασίζονται στις μαγικές ψευδαισθήσεις του Νταρ για να βρουν μια μαγική λύση στα οικονομικά και τα τραπεζικά τους προβλήματα παραμένουν σταθερά και σταθερά.

Για να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα, κανείς δεν φαίνεται να σημαίνει συναγερμό για εκατομμύρια που ωθούνται κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι περικοπές και οι καθυστερήσεις μισθών είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ οι απολύσεις αιωρούνται σαν τη δαμόκλειο σπαθί. Μεταξύ των αυξανόμενων αριθμών πληθωρισμού, των παράλληλων αγορών συναλλαγματικών ισοτιμιών και του κράτους που δεν προσφέρει τίποτα άλλο από τη θεία πρόνοια, οι απλοί Πακιστανοί μαραζώνουν έξω από το τηγάνι και στη φωτιά.

Κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα, η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μοιάζει με ζαριά,  εκτός αν η χώρα κάνει ισχυρό συμβιβασμό για τη βιωσιμότητα του χρέους. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η κυβέρνηση του Πακιστάν πρέπει να δείξει τουλάχιστον έξι δισεκατομμύρια στα ταμεία της για να θεωρηθεί βιώσιμη για περαιτέρω εκταμιεύσεις. Το πώς θα διαχειριζόταν ένα αριθμητικό αριστούργημα, όταν πολλοί δεν δεσμεύονται για την ακεραιότητά της χώρας είναι ένα ζήτημα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ειδικά λόγω της συντριπτικής εμμονής της ηγεσίας στην καταπολέμηση των πολιτικών πυρκαγιών.

Το ΔΝΤ απαίτησε οικονομικές δεσμεύσεις από το Πακιστάν

 Στα μέσα του περασμένου μηνός, δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιδιώκει “απαραίτητες” διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης από το Πακιστάν το συντομότερο δυνατό για να συνάψει ένα σύμφωνο διάσωσης με το κράτος της Νότιας Ασίας.

Οι συναντήσεις μεταξύ του Πακιστάν και του ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την ανάγκη να διατηρηθούν ισχυρές πολιτικές και να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση για την υποστήριξη των προσπαθειών υλοποίησης της χώρας κατά τη διάρκεια, ανέφερε το δημοσίευμα επικαλούμενο δήλωση του Νάθαν Πόρτερ, επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου για το Πακιστάν.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες και προσβλέπει στην απόκτηση των απαραίτητων διαβεβαιώσεων χρηματοδότησης το συντομότερο δυνατό, ανέφερε το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Πόρτερ ανέφερε στη δήλωση.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ελαιοπαραγωγή

Προσδοκίες για μειωμένη τιμή στο ελαιόλαδο λόγω της βελτίωσης της παραγωγής⁸

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου, οι φετινές τιμές παραγωγού θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Καλύτερη σε σχέση με την περυσινή αναμένεται – σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις – η φετινή παραγωγή ελαιολάδου, καλλιεργώντας προσδοκίες για μειωμένη τιμή στα ράφια του σούπερ μάρκετ, μετά τις εκρηκτικές ανατιμήσεις.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου, ανέφερε πως «σύμφωνα με εκτιμήσεις η φετινή ελαιοκομική παραγωγή θα ανέλθει μεταξύ 220-230.000 τόνων», κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου, οι φετινές τιμές παραγωγού θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι.

«Πράσινος χρυσός»

Τα τελευταία χρόνια, τόσο ο πόλεμος της Ρωσίας με τη Ουκρανία, που αύξησε τις τιμές σε βασικά προϊόντα και παρέσυρε και το ελαιόλαδο, όσο και οι έντονες κλιματικές συνθήκες που μείωσαν σε ιστορικά χαμηλά τις παραγωγές ελαιολάδου σε όλη τη «Λεκάνη της Μεσογείου», εκτόξευσε τις τιμές για τον καταναλωτή, καθιστώντας τον «πράσινο χρυσό» είδος πολυτελείας. Όπως υπογράμμισεο κ. Οικονόμου, αυτή η εικόνα πρόκειται να αλλάξει, μιας και οι παραγωγές σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες επανέρχονται σε «φυσιολογικά» επίπεδα.

«Θα υποχωρήσουν οι τιμές»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου, οι φετινές τιμές παραγωγού θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι. «Όταν οι ποσότητες είναι σχεδόν διπλάσιες από την περασμένη χρονιά, δεν μπορεί ο παραγωγός να πληρωθεί την ίδια τιμή με πέρυσι» εξηγούν. Ήδη, οι παραγωγοί πληρώνονται περί τα 8 ευρώ το λίτρο, όμως ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι δεν θα διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ.

«Το παιχνίδι έχει έναν ευχαριστημένο και έναν δυσαρεστημένο. Αλλά πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάζουμε και τον καταναλωτή, ο οποίος δυσκολεύεται να πληρώσει το λάδι στις σημερινές τιμές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ. Και συνεχίζει: «πρέπει να αφήσουμε την αγορά να παίξει με την προσφορά και τη ζήτηση. Πέρυσι οι τιμές παραγωγού ξεπέρασαν τα 10 ευρώ και αυτή η αύξηση πέρασε και στον τελικό καταναλωτή».

Υποχώρηση της κατανάλωσης λόγω της εκτόξευσης των τιμών

Αυτό θα βοηθήσει να μπει ξανά το ελληνικό ελαιόλαδο στο τραπέζι των οικογενειών. Λόγω της εκτόξευσης των τιμών πέρυσι πολλά νοικοκυριά επέλεξαν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό παρθένο ελαιόλαδο με φθηνότερα ηλιέλαια, σπορέλαια κ.α. Αυτό μάλιστα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο καθώς σε Ισπανία και Ιταλία, καθαρά ελαιοπαραγωγικές χώρες, η κατανάλωση υποχώρησε, όπως και στη χώρα μας, κοντά στο 18% με 20%.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου «οφείλεται στην αύξηση της τιμής αλλά και στις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών» και πρόσθεσε «θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να μπει ξανά στο τραπέζι το ελληνικό ελαιόλαδο».

Πώς θα αποκτήσει πάλι αξία το ελαιόλαδο

Προκειμένου να δοθεί επιπλέον αξία στο προϊόν, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «ο καταναλωτής θα πρέπει να ενημερωθεί για τα οφέλη που έχει το ελαιόλαδο στην υγεία του» Οι έλεγχοι σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να ενταθούν και ο «πράσινος χρυσός» να πωλείται τυποποιημένος και όχι χύμα και ανώνυμα το οποίο σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ «είναι συχνά και νοθευμένο». «Εάν γίνουν όλα αυτά τότε οι όροι του ανταγωνισμού και η αγορά θα δουλέψουν από μόνοι τους» σημείωσε.

«Σίγουρα χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική, κυρίως για τις εξαγωγές και της ενίσχυσης των δράσεων, προβολής και προώθησης του προϊόντος» συμπλήρωσε για να καταλήξει: «Όλοι πρέπει να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ρεκόρ πωλήσεων και υπερτριπλασιασμός κερδών για γαλακτοβιομηχανία από τη Δράμα απ’τις αρχαιότερες στη Βόρειο Ελλάδα!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων αλλά και των καθαρών κερδών κατέγραψε το 2023 η ΝΕΟΓΑΛ, με τη γαλακτοβιομηχανία από τη Δράμα που γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια λειτουργίας της, να επιδιώκει την είσοδό της σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Όπως προκύπτει από τα πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία, η ΝΕΟΓΑΛ που δραστηριοποιείται στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων έχει σημαντική παρουσία στη διεθνή αγορά καθώς οι εξαγωγές της σε Ευρώπη ξεπέρασαν τις εγχώριες πωλήσεις, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο κατά 126,18% σε σύγκριση με το 2022. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της ΝΕΟΓΑΛ ανήλθε σε ποσό 31,208 εκατ. ευρώ, αύξηση κατά 39,74% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Με βάση τις γεωγραφικές αγορές, οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά διαμορφώθηκαν στα 13,767 εκατ. ευρώ έναντι 14,260 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά -3,46%. Ωστόσο, η διεθνής αγορά έδωσε ώθηση στις πωλήσεις της ΝΕΟΓΑΛ αφού το 2023 ανήλθαν στα 16,626 εκατ. ευρώ έναντι 7,351 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης του 2022. Σε καλά επίπεδα κινήθηκαν οι πωλήσεις και προς τις αγορές Τρίτων Χωρών, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 814.919,52 ευρώ, αυξημένες κατά 13,03% σε σχέση με το 2022. Οι εξαγωγές μάλιστα της γαλακτοβιομηχανίας αντιπροσωπεύουν το 55,88% του κύκλου εργασιών της.

Παράλληλα, και τα καθαρά της κέρδη εμφάνισαν εκρηκτική άνοδο την περασμένη χρονιά έναντι 552.292 ευρώ το 2022, σύμφωνα με τα οικονομικά της στοιχεία. Ειδικότερα, τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στο 1,954 εκατ. ευρώ με άνοδο 253,91% σε σχέση με το 2023. Αξίζει ακόμη να επισημανθεί ότι η ΝΕΟΓΑΛ προχώρησε και στην αύξηση του προσωπικού της κατά 10%, το οποίο ανέρχεται πλέον στους 164 εργαζόμενους έναντι 149 το 2022.

Για την τρέχουσα χρονιά κατά την οποία η ΝΕΟΓΑΛ γιορτάζει τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ημέρα ίδρυσης της (1964), επιδιώκει την είσοδό της σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, τη βελτίωση και επέκταση των παραγωγικών της υποδομών, της ζώνης γάλακτος και της λειτουργίας διάθεσης των προϊόντων της, καθώς την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Στόχος ακόμη της βιομηχανίας γάλακτος είναι η μείωση κατά 1% της κατανάλωσης νερού, ηλεκτρικής ενέργειας υγραερίου ανά τόνο παραγόμενων προϊόντων αλλά και η αύξηση κατά 1% του ποσοστού συσκευασιών από χαρτί/χαρτόνι που ανακυκλώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι η Βιομηχανία Γάλακτος Δράμας Α.Ε με διακριτικό τίτλο «ΝΕΟΓΑΛ» ιδρύθηκε το 1964 στην Δράμα και αποτελεί μία από τις πρώτες γαλακτοβιομηχανίες της Βορείου Ελλάδος. Η εταιρία δραστηριοποιείται στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων με σημαντική παρουσία στην τοπική αγορά και όχι μόνο, ενώ κατέχει το 4,5% περίπου του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος πανελλαδικά με βάση τα σημερινά δεδομένα. Κατέχει ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα στη Δράμα, 10.354,82 m2 συνολικής επιφάνειας κτισμάτων καθώς επίσης και ακίνητα στη Νεοχωρούδα του Δήμου Ωραιοκάστρου.

ΠΗΓΗ: thesstoday.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισραήλ

Το τίμημα του πολέμου! Υποβάθμιση Ισραήλ από Moody’s

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το ψαλίδισμα κατά δυο βαθμίδες της πιστοληπτικής αξιολόγησης αφήνει τη χώρα τρία σκαλοπάτια πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια». Το κόστος των συγκρούσεων υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 66 δισ. δολ. έως το τέλος του 2025.

Το Ισραήλ υποβαθμίστηκε για δεύτερη φορά φέτος από τη Moody’s Ratings καθώς το οικονομικό κόστος αυξάνεται εδώ και 12 μήνες πολέμου στη Γάζα στη σκιά της κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ.

Ο πόλεμος στη Γάζα αποδυναμώνει την οικονομία του Ισραήλ. Η Moody’s μείωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση του Ισραήλ κατά δύο βαθμίδες σε Baa1 από το A2, ανέφερε ο οίκος, αφήνοντας τη χώρα τρία σκαλοπάτια πάνω από τη μη επενδυτική βαθμίδα, κατηγορία «σκουπίδια».

Οι προοπτικές παραμένουν «αρνητικές».

Γεωπολιτικός κίνδυνος

Ο «γεωπολιτικός κίνδυνος έχει ενταθεί σημαντικά περαιτέρω, σε πολύ υψηλά επίπεδα, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», ανέφερε η Moody’s σε απρογραμμάτιστη ανακοίνωση. «Η ένταση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες».

Υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς φτάνει στο τέλος του, ακόμα κι αν η ένταση των μαχών έχει εκτονωθεί. Το Ισραήλ έχει εντείνει σημαντικά τις εχθροπραξίες κατά της Χεζμπολάχ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες και εντείνονται οι φόβοι για πιθανή χερσαία εισβολή και περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τα αραβικά κράτη εντείνουν μανιωδώς τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποφύγουν αυτό το σενάριο.

Ο Γιάλι Ρότενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήρισε την υποβάθμιση «υπερβολική και αδικαιολόγητη».

«Η ένταση της δράσης αξιολόγησης που ελήφθη δεν ταιριάζει με τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ισραηλινής οικονομίας», είπε. «Είναι σαφές ότι ο πόλεμος στα διάφορα μέτωπα έχει τίμημα στην ισραηλινή οικονομία, αλλά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απόφαση της εταιρείας αξιολόγησης».

Η απόφαση του Moody’s ελήφθη ακόμη και πριν το Ισραήλ χτυπήσει την έδρα της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό την Παρασκευή, στη σκληρότερη επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Η εξέλιξη, μια μεγάλη κλιμάκωση των εχθροπραξιών, θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω τη μαινόμενη πολυμέτωπη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τουλάχιστον προσωρινά.

Οι συγκρούσεις αποδείχθηκαν οικονομικά δαπανηρές για το Ισραήλ. Οι κρατικές δαπάνες και το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτινάσσονται στα ύψη, ενώ κλάδοι όπως ο τουρισμός, η γεωργία και οι κατασκευές έχουν υποχωρήσει.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι το κόστος των συγκρούσεων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα ανέλθει σε περίπου 66 δισ. δολ., ή περισσότερο από το 12% του ΑΕΠ. Αυτός ο αριθμός βασίστηκε στο ότι οι μάχες με τη Χεζμπολάχ δεν κλιμακώθηκαν σε μια πλήρη σύγκρουση.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή