Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Η “σιωπή των αμνών”…

Δημοσιεύτηκε

στις

Συγγνώμη που θα χαλάσω λίγο την εικόνα, αλλά το debate των πολιτικών αρχηγών της περασμένης Τετάρτης ήταν μια ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ!

Και μετά αναρωτιόμαστε – ή παραπονιόμαστε – για τη συνεχή διόγκωση της “αντι-συστημικής ψήφου”…

Να εξηγούμαι: Δεν ήταν κακή η performance εκ μέρους τους.
Η “παράσταση” πήγε καλά, σε γενικές γραμμές…
Αλλά αν αυτό είναι το περιεχόμενο ενός κρίσιμου πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία της χώρας, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές, καλύτερα να αλλάξουμε χώρα…
Δεν θέλω να αδικήσω κανένα. Ούτε από τους πολιτικούς αρχηγούς ούτε από τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν.
Αλλά ήταν τόσο ασφυκτικό το “πλαίσιο του διαλόγου”, που ουσιαστικά είχαμε έξη αποστειρωμένους και “ασύμβατους μονολόγους”… στον ίδιο χώρο, αλλά εκτός θέματος!
Όπου καθένας από τους ερωτώμενους αρχηγούς πήγε για να μη χάσει.
Κι έχασαν όλοι μαζί!
Και καθένας από τους ερωτώντες δημοσιογράφους πήγε για να “μην εκτεθεί” προσωπικά. Και βγήκε εκτεθειμένη ολόκληρη η “παράσταση”…
Για να καταλάβετε να ποιά θέματα ΔΕΝ τέθηκαν καθόλου σε συζήτηση:
* Καμία αναφορά στην ανοικτή επιστολή του Αλέκου Παπαδόπουλου, προς τους πολιτικούς αρχηγούς για την επικίνδυνη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, και το γεγονός ότι συστηματικά “ωραιοποιείται”…
Μπορεί να μη φταίει η κυβέρνηση γι’ αυτό (αφού υπεισέρχονται διεθνείς εξελίξεις), μπορεί και η αντιπολίτευση να μην μπορεί να το θίξει καν, αλλά εδώ ακριβώς είναι το ζήτημα…
Ότι κανείς δεν αξιώθηκε να πει κάτι σχετικώς.
Το θέμα αυτό θα έπρεπε να δεσπόζει στην προχθεσινή συζήτηση. Αλλά αυτό ΔΕΝ συνέβη. Όχι γιατί θα έφερνε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
Η αλήθεια είναι ότι θα έφερνε σε ακόμα δυσκολότερη θέση κι όλη την Αντιπολίτευση.
* Καμία αναφορά στις έξωθεν πιέσεις που ασκούνται για να συρθεί η Ελλάδα σε συνθηκολόγηση με την Τουρκία, τις λεγόμενες “Πρέσπες του Αιγαίου”.
Τον όρο τον ανέφερε κάποια στιγμή ο Ανδρουλάκης – τουλάχιστον αυτός το τόλμησε – χωρίς καν να ρωτηθεί και χωρίς κανείς άλλος να αρπάξει την ευκαιρία και να το φέρει στο τραπέζι…
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απειλή στα εθνικά μας θέματα σήμερα. Που θα τη διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση. Αλλά κανείς από τους επίδοξους “κυβερνήτες” – ή… “συγκυβερνήτες” – μας, δεν κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικώς.
* Ελάχιστη και μόνο “επιδερμική” αναφορά στο μεταναστευτικό. Είναι θέμα που συγκλονίζει όλη την Ευρώπη (τώρα και τις ΗΠΑ). Είναι θέμα που ευθύνεται, σύμφωνα με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, για την πρωτοφανή ανατροπή πολιτικού σκηνικού σε όλη τη Δύση. Είναι θέμα που αγγίζει πρωτίστως την Ελλάδα αφού η χώρα μας είναι η σημαντικότερη “πύλη εισόδου” για τους “εργαλειοποιημένους”. Κι όμως, δεν ακούσαμε σχεδόν τίποτα σχετικώς.
(Για την ακρίβεια ο κ. Τσίπρας με τη γνωστή χαρακτηριστική του άνεση είπε ένα ακόμα πελώριο ψέμα. Ανέφερε ότι δεν πρόκειται να γκρεμίσει το φράχτη στον Έβρο, γιατί και επί των ημερών του υπήρχε φράχτης και πάντα υπήρχαν φράχτες και απλώς “οι φράχτες δεν λύνουν το πρόβλημα”.
Η αλήθεια είναι ότι ο πρώτος φράχτης ξεκίνησε επί κυβέρνησης Παπαδήμου, και ολοκληρώθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά, το 2012. Γιατί τότε είχαν αρχίσει ο “ροές”. Επί διακυβέρνησης Σαμαρά οι ροές ανακόπηκαν, γιατί πέρα από το φράχτη και τις “απωθήσεις” – για τις οποίες ουδέποτε η Ελλάδα “καταδικάστηκε” διεθνώς – τότε λειτούργησε και η “Αμυγδαλέζα”. Όταν ήλθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες εβδομάδες, τον φράχτη που υπήρχε ως τότε… “τον πήρε το ποτάμι”, όπως ανήγγειλε τότε χασκογελώντας η κα Σία! Φράχτης ξανάγινε ουσιαστικά επί κυβέρνηση Μητσοτάκη και με μεγάλη καθυστέρηση. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να “καταγγέλλει” και να βάζει προσκόμματα ακόμα και στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτά τα ξέχασε ο κ. Τσίπρας. Και δεν βρέθηκε κανείς να του τα θυμίσει…)
* Καμία αναφορά και στο Ενεργειακό. Ζήτημα που αποδυναμώνει σταθερά τις οικονομίες της Ευρώπης και υποβαθμίζει την ανταγωνιστικότητά τους. Η μόνη νύξη ήταν, αν πρέπει να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.
Μόνον ο Βελόπουλος ανέφερε ότι η βεβιασμένη στροφή στις ΑΠΕ, που είναι “αναξιόπιστες” ακόμα ως βασική μορφή ενέργειας, δημιουργεί πρόβλημα. Και πρότεινε την εξόρυξη των ελληνικών υδρογονανθράκων. Που επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση και που δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανείς δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε δημόσια συζήτηση για αυτό. Που θα μπορούσε να “σώσει” κυριολεκτικά την Ελλάδα και να αναβαθμίσει κατακόρυφα τη γεωπολιτική της θέση.
Να μη ξεχάσω και τον Βαρουφάκη, ο οποίος με το γνωστό υφάκι μίλησε ξανά για πράγματα που ολοφάνερα αγνοεί. Κραυγαλέα αγνοεί…
Ανέφερε ότι η έρευνα για ελληνικούς υδρογονάνθρακες θα χρειαστεί 15 χρόνια. Λάθος!
Η Αίγυπτος μπήκε στην έρευνα μετά την Ελλάδα και μέσα σε 6 χρόνια τα έχει βρει και τα εκμεταλλεύεται ήδη. Δεν το γνώριζε, ως φαίνεται ο Γιάνης -με ένα νι-.
Ανέφερε ακόμα ότι σε 15 χρόνια δεν θα πουλιούνται οι υδρογονάνθρακες διεθνώς (“δεν θα υπάρχει τιμή” γι’ αυτούς, όπως ανέφερε).
Επίσης λάθος!
Όπως παραδέχονται ήδη σχεδόν όλοι, οι υδρογονάνθρακες – και ειδικά το φυσικό αέριο – θα χρησιμοποιούνται για πολλές δεκαετίες ακόμα! Γιατί απλούστατα δεν υπάρχει τεχνολογία σήμερα για να αντικατασταθούν αξιόπιστα με αιολικά και φωτοβολταϊκά.
Η Κίνα προγραμματίζει θερμοηλεκτρικά εργοστάσια στην επικράτειά της και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο (μέσα από το Σχέδιο της, για Belts and Roads) με ρυθμούς 80 το χρόνο μέχρι το 2035. Πέρα από αυτά που ήδη έχει…
Κι όταν εγκαινιάζεται ένα εργοστάσιο που λειτουργεί με αέριο το 2035 προβλέπεται να λειτουργεί για 40 χρόνια τουλάχιστον. Άρα μέχρι το 2075.
Για να καταλάβετε, από το 2000 μέχρι σήμερα η χρήση υδρογονανθράκων για παραγωγή ενέργειας διεθνώς, έπεσε από το 82% στο…78%!
Μόλις…
Αφού στο μεταξύ επενδύθηκαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε “Ανανεώσιμες”…
Και τον τελευταίο χρόνο η χρήση υδρογονανθράκων αυξάνεται πάλι. Το να πιστεύουμε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα μηδενιστεί η χρήση τους απλώς είναι… ονειροφαντασίωση.  Ο Γιάννης -με ένα νί-, όμως, είπε κι άλλα “μαργαριτάρια”.
Ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα θα το λύσουμε τα πλωτά αιολικά στο Αιγαίο. Που όμως θα κατασκευάζονται από… αλουμίνιο, λέει.
Ρε παιδιά να του εξηγήσει κάποιος μηχανικός, ότι το αλουμίνιο έχει το μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα. Και ότι ειδικά για αιολικά, το αλουμίνιο έχει και άλλα τεχνικά προβλήματα. Αξεπέραστα…
* Καμία αναφορά και στα προβλήματα Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Μεταποίησης, Η Ευρώπη με ντιρεκτίβες καταστρέφει αυτούς τους κλάδους (όπως ανέφερε ο Σαμαράς στο Ζάππειο)! Ακόμα και χώρες που ήταν ανέκαθεν πολύ ανταγωνιστικές στον επισιτιστικό τομέα – όπως η Ολλανδία – κινδυνεύουν με κατάρρευση, γεγονός που πυροδοτεί εκρήξεις.
Σκεφτείτε χώρες, όπως η Ελλάδα, που ΔΕΝ είναι ανταγωνιστικές, αλλά που έχουν τεράστια – και αναξιοποίητα – συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Καμία αναφορά, ούτε σε αυτό.
* Καμία αναφορά και στο δημογραφικό. Σαν να μην υπάρχει. Κι ας είναι η πιο σοβαρή απειλή για την Ευρώπη, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα. Κι από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες που βουλιάζουν δημογραφικά η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες θέσεις.
Αλλά εδώ, εμείς και η πολιτική ηγεσία μας τίποτα. Ούτε λέξη.
Μούγκα στη στρούγκα…
Η… “σιωπή των αμνών” κυριολεκτικά.
Κατά τα άλλα ο Μητσοτάκης ήταν όντως, ο πιο συγκροτημένος. Είχε τα στοιχεία, ήταν ήρεμος, αλλά κάπως ανόρεχτος.  Σας να πήγε να κάνει “αγγαρεία”… Δεν πήγε για να πείσει. Πήγε απλώς για να αποφύγει τις κακοτοπιές. Και να μη χάσει.
Ο Τσίπρας είχε τη γνωστή του άνεση. Χαμογελούσε, αστειευόταν όταν του δινόταν η ευκαιρία, αλλά δεν έπεισε. Πήγε κι αυτός για να συσπειρώσει τους δικούς του. Αυτούς που πιστεύουν – ακόμα – τα ψέματά του.
Ο Βελόπουλος, είχε καλές στιγμές. Κι έβγαλε την τηλεοπτική του άνεση. Θα μπορούσε να έχει περισσότερες “γωνίες” ο λόγος του. Και, βεβαίως, δεν μπόρεσε να αποτινάξει το “στίγμα” για το φιλορωσσισμό του.
Ο Κουτσούμπας, συμπαθέστατος όπως πάντα. Με το κοστουμάκι του, με την αμηχανία του κάποιες στιγμές, όταν ξεπέρναγε – μόνος αυτός – το χρονικό όριο των απαντήσεων. Αποδόμησε τον Τσίπρα και τα ψέματά του – από τη σκοπιά του, βέβαια – όσο κανείς άλλος. Ο “αξιαγάπητος Θείος”, που όλοι τον συμπαθούν, αλλά κανείς δεν τον παίρνει πολύ σοβαρά.
Τέλος ο Ανδρουλάκης. Ο μόνος φανερά τρακαρισμένος, και εμφανώς ΜΗ έμπειρος σε τέτοιες τηλεοπτικές εμφανίσεις. Παρ’ όλα αυτά, στάθηκε αξιοπρεπώς, ενώ υπήρξαν και στιγμές που κέρδισε τις εντυπώσεις.
Για το Βαρουφάκη, τα είπαμε. Ένα φαντεζί και μπλαζέ τίποτα, με ύφος “ξερόλα”! Μια ελληνικής κοπής “Γκρέτα”.
Σε αντίθεση με τη σιωπή των αμνών που παρακολουθήσαμε την Τετάρτη το βράδυ (όσοι τουλάχιστον δεν παρακολούθησαν το ντέρμπι Μίλαν-Ίντερ), πολύ πιο “ουσιαστική” ήταν η εκδήλωση στο Ζάππειο, την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη…
Όπου τρείς Πρωθυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας – δύο πρώην, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς – και ο σημερινός Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησαν για την “Ημέρα της Ευρώπης” (9η Μαΐου), την Ευρωπαϊκή Πορεία της χώρας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα και η Ευρώπη γενικά και η Ελλάδα πιο συγκεκριμένα.  Άλλα αναστήματα, άλλο επίπεδο…
Μέσα σε λιγότερο από μιάμιση ώρα (κι όχι τρείς ώρες που κράτησε το debate) κατάφεραν να πουν πολύ περισσότερα!
Όχι μόνο έθιξαν τα πάντα, αλλά ο λόγος τους είχε και “γωνίες”. Φάνηκαν και οι διαφωνίες μεταξύ τους – και τα σημεία σύγκλισης ανάμεσά τους, αλλά και οι διαφορές που παραμένουν…
Χωρίς φυσικά να “τσακωθούν”, αλλά και χωρίς να μασήσουν τα λόγια τους. “Χωρίς να κλείσουν τα μάτια και χωρίς να χαϊδέψουν αυτιά”, όπως ανέφερε εισαγωγικά ο Αντώνης Σαμαράς.  Αλλά – αυτοί τουλάχιστον – μίλησαν για ΌΛΑ!
Δείτε τα και μόνοι σας Υπάρχουν και οι δύο εκδηλώσεις στο Υοutube.
Από τη μια πλευρά οι τρείς Πρωθυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, στο Ζάππειο, την Τρίτη το βράδυ.  Από την άλλη η “σιωπή των αμνών” στο debate των πολιτικών αρχηγών, την Τετάρτη το βράδυ. Και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Μαρινάκης: Έργα περίπου 2,9 δισ. ευρώ στον Έβρο μέχρι το 2030

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Έκανε ειδική αναφορά στον τερματικό σταθμό LNG που ολοκληρώθηκε και λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κανόνας αναφορά στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Έβρο. Όπως είπε εκεί παρουσιάζεται το συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Έβρου.

«Στην Ορεστιάδα βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός όπου παρουσιάζεται το συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Έβρου, το οποίο βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: α. το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης 2023-2025 αξίας 90 εκατ ευρώ σε πρώτες δράσεις ανταπόκρισης στην καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά, β. το σχέδιο ανάπτυξης Έβρου 2021-2030 2,5 δισεκ ευρώ που περιλαμβάνει 136 μεγάλα έργα στην πλειονότητά τους σε εξέλιξη. Όλων η πρόοδος είναι δημόσια ορατή πλέον μέσα από την πλατφόρμα erga.gov.gr για να μπορεί κάθε πολίτης να ενημερώνεται και να αξιολογεί, γ. το νέο πρόγραμμα έργων και μελετών “Έβρος μετά”, 2025-2030 αξίας 180 εκατ ευρώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια το οποίο μπορεί να εμπλουτίζεται και εφόσον υπάρχει χώρος μπορεί να εντάσσονται νέα έργα και δ. τα 19 στοχευμένα μέτρα πολιτικής που παρουσιάζονται σήμερα συνολικού ύψους άνω των 60 εκατ ευρώ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο Έβρος, παρά τις προκλήσεις, βρίσκεται σε μία πολύ θετική μετάβαση», δήλωσε.

Έκανε ειδική αναφορά στον τερματικό σταθμό LNG που ολοκληρώθηκε και λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες. Όπως λέει ο σταθμός «βάζει οριστικά την Αλεξανδρούπολη στο χάρτη των σημαντικών ευρωπαϊκών κόμβων ενέργειας αυξάνοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή σταθερότητα και τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας στο πεδίο».

Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι η «σιδηροδρομική γραμμή, ο φράχτης και ο μεθοριακός σταθμός στους Κήπους, η ανατολική Περιφερειακή στην Αλεξανδρούπολη, οι φοιτητικές εστίες, η αναβάθμιση του Λιμένα, των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου, και βέβαια η Αστυνομική Διεύθυνση, το Δικαστικό Μέγαρο της Αλεξανδρούπολης, τα δίκτυα ευρυζωνικότητας είναι μερικά μόνο από όσα γίνονται στην περιοχή».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ελλάδα

H FIBRAN γιορτάζει τα 50 χρόνια της με νέες επενδύσεις 45 εκατ. ευρώ

Δημοσιεύτηκε

στις

Αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας το 2023, παρά τις πιέσεις από τις τιμές ενέργειας

Nέες επενδύσεις στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ, τρέχει από φέτος η ελληνική πολυεθνική βιομηχανία παραγωγής μονωτικών υλικών FIBRAN. Σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που έχουν προηγηθεί ή τρέχουν επίσης επί του παρόντος στις μονάδες της στο εξωτερικό ο Όμιλος «τρέχει» και φέτος –χρονιά σημειωτέον κατά την οποία εορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της –  ανοδικά, έχοντας ξεπεράσει στη χρήση 2023 το «φράγμα» των 200 εκατ. ευρώ τζίρου.

Όπως επισημαίνει σχετικά στη «Ν» η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας και του Ομίλου, Μαρία Δ. Αναστασιάδου Σαββαΐδου,  το επενδυτικό πρόγραμμα των 45 εκατ. ευρώ αφορά:

  • Νέα γραμμή εξηλασμένης πολυστερίνης στην έδρα της εταιρείας  στην Τερπνή Σερρών. Η νέα γραμμή θα παράγει προϊόντα μεγαλύτερου πάχους (20 cm) με τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2025.
  • Επενδύσεις προσθήκης εξοπλισμού βελτίωσης ποιότητας και αυτοματισμού των παραγόμενων προϊόντων πετροβάμβακα τη μονάδα πετροβάμβακα της εταιρείας επίσης στην Τερπνή Σερρών.
  • Επενδύσεις στην ενέργεια για μετάβαση από την Μέση στην Υψηλή Τάση.
  • Νέες εγκαταστάσεις (αποθήκες κ.α.) στην Τερπνή.
  • Επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Κεντρική Μακεδονία και
  • Νέα γραφεία Διοίκησης στην περιοχή της Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη. Προβλέπεται μεταφορά της Διοίκησης σε αυτά σε ορίζοντα διετίας.

Έντονη εξωστρέφεια

Παράλληλα, ο Όμιλος επεκτείνει τις επενδύσεις του στην Ιταλία για τη βέλτιστη μακρόχρονη βιώσιμη αξιοποίηση των λατομείων στην Τοσκάνη και για βελτιστοποίηση του εξοπλισμού του εργοστασίου γύψου που εξαγόρασε μαζί με τα τρία λατομεία το 2021. Περαιτέρω, μάλιστα, όπως προσθέτει η κα.Αναστασιάδου Σαββαΐδου, ήδη εξετάζεται και μεσοπρόθεσμο επιχειρηματικό πλάνο επενδύσεων στα Βαλκάνια και την αφρικανική ήπειρο.

Συνολικά, επίσης, την προηγούμενη τριετία η FIBRAN ολοκλήρωσε επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ που εκτός από τις προαναφερόμενες επενδύσεις στην Ιταλία αφορούσαν την αγορά εργοστασίου πετροβάμβακα στη Βουλγαρία και στην παραγωγή εξηλασμένης πολυστερίνης στη νέα της μονάδα παραγωγής στην Τσεχία, αμφότερα το 2022. Παράλληλα οι θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου στη Σλοβενία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Βουλγαρία παίζουν ενεργό ρόλο τόσο στην έρευνα και ανάπτυξη για την υιοθέτηση μοντέλων αειφορίας στη διαχείριση υλικών και στην εφαρμογή των συστημάτων μόνωσης και ξηράς δόμησης σε συνεργασία με τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης αλλά και ως ιδρυτικά μέλη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για τα δομικά υλικά και την κατασκευή.

Με εμπορική παρουσία σε 46 χώρες, εξαγωγές σε όλες τις ηπείρους και με παρουσία στα σημαντικότερα κατασκευαστικά έργα της Ευρώπης και του κόσμου, όπως προσθέτει η επικεφαλής της, κερδίζει την εμπιστοσύνη των κατασκευαστών, των επενδυτών και του μελετητικού κόσμου.

Εν κατακλείδι, η FIBRAN είναι ίσως ο μοναδικός όμιλος δομικών υλικών στην Ευρώπη που διαθέτει εργοστάσια με όλα τα μονωτικά υλικά (εξηλασμένη πολυστερίνη, πετροβάμβακα, διογκωμένη πολυστερίνη) και προϊόντα ξηράς δόμησης.  «Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι δεν υπάρχουν κακά και καλά μονωτικά υλικά και το αποδεικνύουμε στην πράξη.  Αυτό που πρεσβεύουμε είναι ότι επιλέγουμε μονωτικά υλικά ανάλογα με τη χρήση της εφαρμογής, την τοποθεσία του κτιρίου, την ηλικία, τις περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες, τα ρίσκα και τους κινδύνους», σημειώνει η Πρόεδρος και CEO του Ομίλου.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι με το εργοστάσιο παραγωγής πετροβάμβακα στην Τερπνή, ένα από τα ελάχιστα που παράγουν με ηλεκτρικούς φούρνους σε όλο τον κόσμο,  και την πρόσφατη επένδυση στη Βουλγαρία η FIBRAN αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετροβάμβακα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Πάγιες αρχές του Ομίλου – και η πιο σημαντική παρακαταθήκη από τον ιδρυτή του, Δημήτρη Αναστασιάδη, όπως επισημαίνει η κα. Αναστασιάδου Σαββαΐδου, είναι το τετράπτυχο:

  • Σεμνότητα: Να μιλάνε οι πράξεις σου και όχι τα λόγια σου
  • Νοικοκυροσύνη: Να επενδύεις χωρίς εξαρτήσεις
  • Εξωστρέφεια: Δεν υπάρχουν σύνορα στη δράση αλλά ούτε και στα όνειρα
  • Ανθρωποκεντρικότητα: Ο κάθε άνθρωπος έχει ρίζες και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο είναι προϋπόθεση για να επιστρέφει στις ρίζες του.

Στην Ελλάδα, επίσης, η μητρική εταιρεία συμμετέχει διαχρονικά σε ερευνητικά προγράμματα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και παράλληλα επενδύει σταθερά στο ανθρώπινο δυναμικό της που πλέον ξεπερνά τα 730 άτομα, όπως και στον κοινωνικό ιστό των περιοχών δραστηριοποίησης.

Σταθερά ανοδική πορεία

Με κύκλο εργασιών που ξεπέρασε το 2023 τα 200 εκατομμύρια ευρώ – συγκεκριμένα ανήλθε σε 200,723 εκατ. ευρώ, έναντι  199,976 εκατ. το 2022 – ο Όμιλος FIBRAN συνεχίζει κάθε χρόνο την ανοδική του πορεία.

Η ελληνική μητρική, με κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 76 εκατομμύρια ευρώ – συγκεκριμένα ανήλθε σε 76,477 εκατ. ευρώ έναντι 72,786 εκατ. του 2022 – είχε την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της. Σημειωτέον, δε, ότι το 2023 η ελληνική μητρική κατέγραψε κέρδη προ φόρων ύψους 9,710 εκατ. έναντι 4,074 εκατ. ευρώ του 2022 και μετά φόρων κέρδη ύψους 7,521 εκατ. ευρώ έναντι 2,526 εκατ. την προηγούμενη χρονιά, με το πολύ μεγάλο κόστος της ενέργειας και τις μειώσεις τιμών στις οποίες προέβη η εταιρεία να συμπιέζουν μάλιστα την κερδοφορία.
Αντίστοιχα, σε επίπεδο Ομίλου τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 15,736 εκατ. ευρώ έναντι 10,462 εκατ. του 2022 και τα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη σε 12,116 εκατ. έναντι 7,106 εκατ. ευρώ το 2022.

Το «ταξίδι» της FIBRAN ξεκίνησε από το όραμα του ιδρυτή της, αείμνηστου Δημήτρη Αναστασιάδη, για μια πρότυπη παραγωγική μονάδα μονωτικών υλικών σε μια μικρή επαρχιακή κωμόπολη και μια Ελλάδα της παραγωγής και της προκοπής, που παράγει με τις δυνάμεις της προϊόντα καλύτερα από τον διεθνή ανταγωνισμό.

Τα 50 χρόνια διαδρομής της FIBRAN εορτάστηκαν με μια λαμπερή εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου και διακεκριμένων εκπροσώπων του ελληνικού «επιχειρείν».

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ελλάδα

FSRU Αλεξανδρούπολης: Σε εμπορική λειτουργία ο Τερματικός Σταθμός LNG

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε λειτουργία ο πρώτος υπεράκτιος σταθμός φυσικού αερίου στη χώρα

Ξεκινά η Εμπορική Λειτουργία του Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης, με στόχο και την ανάδειξη της πόλης σε μια νέα ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Gastrade, ανακοινώνει ότι θέτει σε εμπορική λειτουργία τον Τερματικό Σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα σε Ευρωπαϊκό, Περιφερειακό, Εθνικό και τοπικό επίπεδο, που σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε, ανήκει και θα λειτουργείται από την Gastrade. Ένα έργο-ορόσημο που οραματίστηκε πριν από 15 χρόνια ο Δημήτρης Κοπελούζος.

Αποτέλεσμα μεγάλων συνεργασιών, με πρωτοποριακή σύλληψη το έργο συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών προμήθειας ενέργειας της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, αναβαθμίζοντας καθοριστικά τον ρόλο και τη σημασία της Ελλάδας στον σύγχρονο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, καθιστώντας την ενεργειακή πύλη  για εννέα και πλέον χώρες.

Από την Τελική Επενδυτική Απόφαση στην Έναρξη της Εμπορικής Λειτουργίας

Η υλοποίηση του έργου άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά με τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) στις 27 Ιανουαρίου 2022 από τη Gastrade, Στη συνέχεια, οι χερσαίες και υπεράκτιες κατασκευαστικές εργασίες στην Αλεξανδρούπολη προχώρησαν ταχύτατα, ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 ξεκίνησε η κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) στη Σιγκαπούρη. Το FSRU απέπλευσε από το ναυπηγείο Seatrium στις 26 Νοεμβρίου 2023, φτάνοντας στα νερά του Θρακικού Πελάγους στις 17 Δεκεμβρίου 2023, όπου και αγκυροβόλησε στη μόνιμη θέση του.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των δοκιμών λειτουργίας και την έκδοση από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος της άδειας Λειτουργίας του το περασμένο καλοκαίρι, το έργο τέθηκε σε λειτουργική ετοιμότητα επιτρέποντας επίσημα την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Έργου.

Ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης αποτελείται εκτός από το FSRU, από  ένα υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, ο οποίος συνδέει το FSRU με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς («ΕΣΜΦΑ») και μέσω αυτού θα παραδίδει φυσικό αέριο εκτός από την Ελλάδα και στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά, καθώς και την Ουγγαρία και Σλοβακία στα δυτικά. Η Πλωτή Μονάδα, που ονομάστηκε «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΣ» προς τιμήν της πόλης και των κατοίκων της, που αγκάλιασαν το φιλόδοξο αυτό σχέδιο από την αρχή, διαθέτει τεχνολογία αιχμής, με μέγιστη δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Η επόμενη μέρα

Ήδη 14 ελληνικές και διεθνείς εταιρείες συμμετέχουν εμπορικά στο έργο δεσμεύοντας σχεδόν το σύνολο της δυναμικότητας του με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το 2030. Ταυτόχρονα, η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου, σηματοδοτεί την επέκταση της πρωτοβουλίας του Κάθετου Διαδρόμου, ενισχύοντας σημαντικά τη δυναμική του με στόχο τη δημιουργία ενός κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ομάδα της Gastrade, μαζί με τους στρατηγικούς εταίρους και μετόχους της, Ελμίνα Κοπελούζου, Gaslog, ΔΕΠΑ Εμπορίας, Bulgartransgaz και ΔΕΣΦΑ, ευχαριστεί όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του Εθνικού έργου και παραμένει αφοσιωμένη στη διασφάλιση ενός πιο βιώσιμου και ασφαλούς ενεργειακού μέλλοντος για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε όλες και όλοι, η ομάδα της Gastrade, πραγματικά υπερήφανοι και ενθουσιασμένοι που φθάσαμε στο τέλος της μεγάλης αυτής διαδρομής με επιτυχία και παραδίδουμε στη χώρα μας και σε όλη τη περιοχή γύρω μας ένα τόσο σημαντικό έργο. Το όραμά μας είναι να λειτουργήσει το έργο αυτό στην αγορά με τρόπο φιλικό για τη κοινωνία της Αλεξανδρούπολης, το περιβάλλον και τους πελάτες μας, προσφέροντας μια σταθερή και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για όλη την περιφέρειά μας. Θέλουμε να γίνουμε σημείο αναφοράς για τη ποιότητα των υπηρεσιών που θα προσφέρουμε».

«Χρειάστηκαν το όραμα ενός ανθρώπου, δεκαπέντε χρόνια προσπάθειας και δύο σχεδόν χρόνια εντατικής τεχνικής προετοιμασίας, ώστε η Ελλάδα, η Αλεξανδρούπολη, να αποκτήσουν ένα έργο τομή για τα ενεργειακά δεδομένα της ευρύτερης ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης, είναι πολλά περισσότερα από ένα επιχειρηματικό έργο. Είναι μια απτή απόδειξη των δυνατοτήτων που έχουμε στην Ελλάδα να δημιουργούμε ευρωπαϊκές υποδομές που απαντούν σε προβλήματα των καιρών μας, δίνοντας ευκαιρίες και προοπτικές για ένα καλύτερο και βιώσιμο ενεργειακά μέλλον» τονίζει η ιδρύτρια μέτοχος της Εταιρείας κυρία Ελμίνα Κοπελούζου.

«Η GasLog είναι περήφανη για το γεγονός ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του έργου από την αρχή, τη μετατροπή ενός πλοίου μεταφοράς LNG σε FSRU, την παράδοση της πλωτής μονάδας στην Αλεξανδρούπολη και την επιτυχή έναρξη λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης, συμβάλλοντας ως μέτοχος αλλά και ως φορέας λειτουργίας του FSRU, τηρώντας παράλληλα τη δέσμευσή μας για την παροχή αξιόπιστων και καινοτόμων υπηρεσιών LNG σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο κος Paolo Enoizi, Διευθύνων Σύμβουλος της GasLog.

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στο ενεργειακό τοπίο της περιοχής μας. Ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης, σχεδιασμένος με όραμα στραμμένο προς το μέλλον, αντιπροσωπεύει μια απτή λύση στις πιεστικές προκλήσεις της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέσω αυτού του έργου, διασφαλίζουμε πρόσβαση σε πιο αξιόπιστες και ποικίλες πηγές ενέργειας, δημιουργώντας νέες οικονομικές ευκαιρίες για την τοπική κοινότητα και ενισχύουμε τη γεωπολιτική θέση του έθνους μας. Είμαστε πολύ περήφανοι για την καθοριστική συμβολή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην επιτυχή υλοποίηση αυτής της στρατηγικής υποδομής, η οποία θα αποφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές της χώρες», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

«Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη διασφάλιση της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου προμηθειών και για την  εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας όχι μόνο για τη Βουλγαρία, αλλά και για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η απόφαση, που ελήφθη το 2020, από τη Βουλγαρία και την Bulgartransgaz να γίνουν μέτοχοι με μερίδιο 20% στην Gastrade A.E. αποδείχθηκε στρατηγική. Σήμερα, το FSRU Αλεξανδρούπολης είναι αναμφίβολα μια κρίσιμη υποδομή που εξασφαλίζει πρόσβαση σε προμήθειες φυσικού αερίου από ασφαλείς και αξιόπιστες πηγές, όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ, η Αίγυπτος κ.λπ. Ο αυξανόμενος ρόλος του LNG για την περιοχή και η παρουσία αυτής της νέας δυνατότητας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG είναι υψίστης σημασίας για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που στοχεύουν να διαφοροποιήσουν τον εφοδιασμό τους και να ανεξαρτητοποιηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Θα βελτιώσει επίσης την ρευστότητα και ολοκλήρωση της ενεργειακής αγοράς στην περιοχή μας,» σχολίασε ο Kiril Ravnachki, Εκτελεστικός Διευθυντής της Bulgartransgaz.

«Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης (Alexandroupolis FSRU) αποτελεί ορόσημο, εδραιώνοντας την Ελλάδα ως βασική ενεργειακή πύλη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ευρύτερα. Ο νέος αυτός σταθμός εισαγωγής LNG, σε συνδυασμό με τον σταθμό LNG της Ρεβυθούσας και τις επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ για την αύξηση της εξαγωγικής δυναμικότητας του ελληνικού δικτύου, καθώς και με πρωτοβουλίες όπως ο TAP, ο IGB και ο Κάθετος Διάδρομος, ενισχύουν περαιτέρω τις ενεργειακές υποδομές και τη διασυνδεσιμότητα της περιοχής,» πρόσθεσε η κυρία Maria Rita Galli, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ.

Nαυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή