Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Η Ελλάδα πρέπει να βαδίσει στα βήματα της Κύπρου για το φυσικό αέριο: Το ενεργειακό πρόγραμμα ΔΕΝ πρέπει να σταματήσει, αλλά να επισπευθούν οι διαδικασίες

Δημοσιεύτηκε

στις

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Αθήνα

Ήταν καλά τα νέα που ήρθαν από το Παρίσι, μετά την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφύλαξε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στον ομόλογό του της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στο πολιτικό ζήτημα του Κυπριακού, η γαλλική υποστήριξη είναι δεδομένη και απόλυτη. Το Παρίσι θα βοηθήσει και στα θέματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου κάθε εξάμηνο «σταυρώνουν» την Κύπρο οι Εγγλέζοι.

Αυτή ήταν η πρώτη είδηση. Η δεύτερη, που μας χαροποίησε περισσότερο αφορούσε το κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να συναντήσει τα ηγετικά στελέχη της TOTAL, του ενεργειακού κολοσσού της Γαλλίας, που στηρίζεται στρατηγικά από τη γαλλική κυβέρνηση, διότι ακριβώς προωθεί τα συμφέροντα της, οικονομικά πρωτίστως, αλλά και στρατιωτικά (και εδώ χρησιμοποίηση την ορθή λέξη).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη, η ενημέρωση των στελεχών της γαλλικής εταιρείας επικεντρώθηκε στους μελλοντικούς χειρισμούς της TOTAL για τα οικόπεδα εντός της ΑΟΖ, των οποίων έχει εξασφαλίσει την άδεια για γεωτρήσεις.

Παρά τις τρομακτικές τουρκικές απειλές, η Λευκωσία επιμένει και συνεχίζει το ενεργειακό της πρόγραμμα. Και έχει και επιτυχίες, αν και απέτυχε στην εκμετάλλευση και αυτό ξεπερνά τα όρια του σκανδάλου.

  • Εάν οι ηγέτες της, δεξιοί, κεντρώοι και κομμουνιστές, σκέφτονταν όπως τα μέλη της ελίτ των Αθηνών, θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια και θα σταματούσαν κάθε δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι ευτύχημα ότι αρνούνται να υποχωρήσουν υπό το βάρος των τουρκικών απειλών και εκβιασμών.

Αν δούμε τι δεν συνέβη όλα τα προηγούμενα χρόνια στην «Μητέρα Πατρίδα», μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η Λευκωσία σώζει την παρτίδα και για την Ελλάδα. Ενώ εδώ και δεκαετίες έχουν γνώση του πλούτου των ελληνικών θαλασσών, φοβούνται ότι οποιαδήποτε κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση θα …προκαλέσει δήθεν την Τουρκία, η οποία θα αναλάβει πολεμική δράση.

Με βάση την εμπειρία της Κύπρου, η απάντηση πρέπει να είναι απλή: Ας τολμήσει να κτυπήσει την Ελλάδα. Διότι με τα σημερινά δεδομένα θα χάσει. Η Ελλάδα είναι πραγματικά ισχυρή στρατιωτικά και υπερισχύει και στα τρία όπλα: Στον αέρα, τη θάλασσα και το έδαφος. Ο Έβρος είναι απροσπέλαστος, όπως απέδειξαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τον Φεβρουάριο του 2021. Για το Αιγαίο δεν γίνεται καν συζήτηση για ποια εκ των δύο χωρών θα νικήσει.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός υποστηρίζει το ελληνικό ενεργειακό πρόγραμμα και έχει επισπεύσει τις διαδικασίες. Οι Αμερικανοί της ExxonMobil έχουν αναλάβει δράση.

Είναι όμως ανησυχητική η παράγραφος που περιέχεται στο πρόγραμμα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση κατά την οποία κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Αναφέρει:

Απεμπλεκόμαστε από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, με μη ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης και μη παραχώρηση νέων περιοχών.

Πρόκειται για μία εντελώς λάθος απόφαση, που ταυτίζεται με την αμερικανική. Γενικά η Ουάσιγκτον είναι εναντίον των αγωγών, άρα και του East Med, και έχει προκρίνει την ηλεκτρική ενέργεια που κινείται σε λογικά οικονομικά πλαίσια. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει αυτή την απόφαση το συντομότερο δυνατόν.

Η «Μητέρα Πατρίδα» πρέπει να μιμηθεί τη θυγατέρα Κύπρο. Οι θάλασσες της Ελλάδας, σύμφωνα με τους ειδικούς, πλημμυρίζουν από φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η Αθήνα καθυστέρησε ξεδιάντροπα, ενώ η Λευκωσία κινήθηκε γρήγορα και συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ήταν πανέξυπνη η κίνηση όλων των Κυπρίων ηγετών να συνεργαστούν με τους μεγαλύτερους ενεργειακούς κολοσσούς του πλανήτη, Και ήταν ορθή η απόφαση της Αθήνας να την μιμηθεί έστω και αργά. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα, αλλά και επιθετικότητα στα θέματα αυτά. Ο λεγόμενος τουρκικός φόβος στο Αιγαίο την είχε αποσυντονίσει. Είχε αποκτήσει αυτό το απαράδεκτο φοβικό σύνδρομο έναντι της χώρας του Αττίλα.

  • Ας συνεργαστούν η Κύπρος και η Ελλάδα για το καλό του Ελληνισμού. Με την ευχή ότι η ενέργεια θα αναγκάσει τους Τούρκους να συνέλθουν και να εγκαταλείψουν την πολιτική των εκβιασμών και των απειλών εναντίον του ελληνικού χώρου, από το Αιγαίο μέχρι και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο σημερινός Πρόεδρος πρέπει να προχωρήσει με όλα τα θέματα: Την επανένωση της Κύπρου, στο κοινό σπίτι Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, στη διάθεση του φυσικού αερίου στο νησί και στην εξαγωγή στην Ευρώπη σε συνεργασία με το Ισραήλ και στην Αίγυπτο, και στο τελειωτικό κτύπημα στη διαφθορά. Ακόμα και αν πικράνει πρώην συνεργάτες και «φίλους»…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Μετά το «Πόθεν Εσχες» τον πολιτικών της Κύπρυ είχαμε το άλλο θέατρο του παράλογου, με τους καταλόγους των επιχειρήσεων, των επιχειρηματιών και κάποιων πολιτών που συνέδραμαν τους υποψήφιους για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι απλό το ερώτημα και ας καμώνονται οι υποψήφιοι ότι δεν καταλαβαίνουν. Όταν μία επιχείρηση ή ένας επιχειρηματίας προσφέρουν χρήματα στους υποψήφιους προέδρους, περιμένουν και τα ανταλλάγματα. Οι …καλύτεροι, πάντως, είναι οι Κύπριοι πλοιοκτήτες. Έδωσαν τον …οβολό τους και στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, και στον ηττημένο Αβέρωφ Νεοφύτου και στην έκπληξη των εκλογών, τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Όποιος και να εκλεγόταν η δουλειά τους θα γινόταν…

Τι όχι; Στην Κύπρο της απέραντης διαφθοράς ζούμε, αγαπητοί συμ-Πατριώτες! Ξυπνάτε… Με την ευκαιρία: Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι ο σημερινός Πρόεδρος θα κτυπήσει, όπως υποσχέθηκε, τη διαφθορά. Αν τον κάνει θα δοξαστεί.

Ώρες-ώρες αναρωτιέμαι: Τι δεν καταλαβαίνουν κάποιοι εκ των  συνεργατών του, που του λένε πως το θέμα καίει. Ο ίδιος δεν συμμετείχε στο πάρτι του διεφθαρμένου πολιτικού και οικονομικού συστήματος, οπότε ας «δώσει πόνο» που λένε και στας Αθήνας…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ηγέτιδα της Δεξιάς, αποδεικνύει αυτό που έλεγαν οι πάντες και δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε. Θεωρούσαμε ότι μία νέα πολιτικός θα προσπαθούσε να δείξει το δικό της πολιτικό στίγμα ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Διαψευστήκαμε…

Ιδιαίτερα στο Κυπριακό συνεχίζει την καταστροφική πολιτική του προηγούμενου αρχηγού του κόμματος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Και βαδίζει με ακρίβεια στα βήματα του, θεωρώντας, εικάζω, ότι του χρωστά. Οι θέσεις της είναι αναχρονιστικές, και αν έθετε το ερώτημα στους οπαδούς του ΔΗΣΥ, σε ένα εσωτερικό δημοψήφισμα, αν δηλαδή δέχονται τις θέσεις της για το Κυπριακό θα έψαχνε και την …ψήφο της.

Την απόφασή της, πιεζόμενη από το βαθύ κράτος του ΔΗΣΥ, να σαμποτάρει το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Παρίσι, και να δώσει διπλωματικά «όπλα» στους καταχτητές, θα την βρει μπροστά της. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε. Όσον αφορά την ικανότητά της να ηγείται της Βουλής και του ΔΗΣΥ, θα φανεί στο σύντομο μέλλον. Οι φωτογραφίες με τη χαμογελαστή Αννίτα είναι φυσικά εντελώς ψεύτικες.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Μιλούν όλοι, μιλά και το «αλεκούι». Να μου πείτε γιατί δίνω σημασία σε ένα απαξιωμένο πρώην κρατικό υπάλληλο, που το ξαναπαίζει αρθρογράφος; Αφού δεν τον διαβάζει σχεδόν κανένας, άντε καμιά πενηνταριά νοματαίοι, είπα να τον βγάλω από την αφάνεια του. Γενικά έχω αντιπάθεια για τους «δημοσιογράφους» που πάνε στην άλλη όχθη και γίνονται υπάλληλοι του κάθε πολιτικάντη. Και δεν την κρύβω…

ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Κάποιοι στο Προεδρικό Μέγαρο νομίζουν ότι η εκδίκηση είναι μέρος του καθαρού πολιτικού λόγου. ΔΕΝ είναι κύριε Πρόεδρε. Σταματήστε αυτή την τρέλα…

 

https://hellasjournal.com/2023/05/i-ellada-prepi-na-vadisi-sta-vimata-tis-kiprou-gia-to-fisiko-aerio-to-energiako-programma-den-prepi-na-stamatisi-alla-na-epispefthoun-i-diadikasies-video/

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή