Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

ΜΜΕ Αζερμπαϊτζάν: Η Ελλάδα μελετά τον πόλεμο μας με την Αρμενία για να αντιμετωπίσει την Τουρκία…

Δημοσιεύτηκε

στις

Η αυξανόμενη στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας, ιδιαίτερα τα επιτεύγματα της στρατιωτικής βιομηχανίας της χώρας τα τελευταία χρόνια, ανησυχούν πραγματικά τη γειτονική Ελλάδα, γράφει ο Αζέρος Ιλκίν Σαφίγιεφ σε ιστοσελίδα προσκείμενη στην ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν.

Συνεχίζει χαρακτηριστικά:

 Αλλά, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη είναι το γεγονός ότι, ενώ προετοιμάζεται για μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία, η Αθήνα μελετά την εμπειρία του… πολέμου του Καραμπάχ των 44 ημερών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Forbes, η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε πυρά από την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση για σπατάλη δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατέθηκαν για την ανάπτυξη της εθνικής στρατιωτικής βιομηχανίας και για την έλλειψη της δέουσας προσοχής στα μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα.

Καθώς η Ελλάδα επιχειρεί αυτή τη στιγμή τη σημαντικότερη συγκέντρωση και εκσυγχρονισμό του στόλου της εδώ και δεκαετίες, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι έχασε πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της εθνικής στρατιωτικής βιομηχανίας και ειδικά το πρόγραμμα δημιουργίας των δικών της UAV.

Είναι αλήθεια;

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην διαδικτυακή πύλη Greek City Times μπορεί να χρησιμεύσει ως απάντηση. 

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι, παρά το πολλά υποσχόμενο εθνικό πρόγραμμα δημιουργίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το οποίο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, ήταν «πολύ μπροστά από την εποχή του», η Αθήνα δεν έγινε ποτέ σημαντικός κατασκευαστής και εξαγωγέας πολεμικών drones.

Υπενθυμίζεται, γράφει το αζέρικο δημοσίευμα,  ότι η Ελλάδα άρχισε να αναπτύσσει το αναγνωριστικό drone HAI E1-79 Pegasus το 1979. 

Το Pegasus έκανε την πρώτη του πτήση το 1982 και το 1992 μπήκε σε υπηρεσία με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΕΑ).

 Παρόλα αυτά, οι εισαγωγείς σύγχρονων όπλων δεν ενδιαφέρθηκαν για το ελληνικό drone και το Pegasus παρήχθη σε περιορισμένες ποσότητες για τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Εδώ, ο συγγραφέας της δημοσίευσης κάνει έναν παραλληλισμό με την τουρκική εταιρεία Baykar Defense, η οποία, έχοντας δημιουργήσει το ένοπλο drone Bayraktar TB2 τη δεκαετία του 2010, το οποίο έχει αποδειχθεί σε πολλές σύγχρονες συγκρούσεις, πουλήθηκε σε περίπου τριάντα χώρες του κόσμου σε μόλις τρία χρόνια.

«Είναι σημαντικό ότι οι Τούρκοι ξεκίνησαν με το Bayraktar μόλις το 2014, ενώ οι Έλληνες σχεδίασαν τα πρώτα UAV το 1979», γράφει ο συγγραφέας της δημοσίευσης.

Η Ελλάδα άρχισε να αναπτύσσει το αναγνωριστικό drone HAI E1-79 Pegasus το 1979

 

Σε σχόλια σε άρθρο των Greek City Times που επικαλέστηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της ελληνικής αντιπολίτευσης, του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε εν μέρει:

«Είναι απαράδεκτο ένα πρόγραμμα αξίας 14-15 δισεκατομμυρίων ευρώ να μην αποφέρει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ενώ η Τουρκία έχει συνδέσει το 60% του αμυντικού συγκροτήματος της χώρας με την εθνική της βιομηχανία».

Το Forbes γράφει ότι η Αθήνα πράγματι ξοδεύει πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια για την επέκταση των δυνατοτήτων του στρατού της, ειδικά για την αγορά πολυάριθμων μαχητικών αεροσκαφών.

 Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα παρήγγειλε 24 μαχητικά Dassault Rafale από τη Γαλλία και αναβαθμίζει 83 μαχητικά F-16 σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία στο επίπεδο διαμόρφωσης Block 72.

 Ταυτόχρονα, η Αθήνα αγοράζει τουλάχιστον είκοσι υπερσύγχρονα F-35 μαχητές.

 Όλα αυτά μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποκτήσει ένα σαφές τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της αεροπορίας του πιθανού αντιπάλου της – της Τουρκίας.

Ωστόσο, η ελληνική αντιπολίτευση επέκρινε την κυβέρνηση για την έμφαση που δίνει στα επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, υποστηρίζοντας ότι αυτό το πλεονέκτημα τελικά θα αντισταθμιστεί από την υψηλή απόδοση των τουρκικών UAV.

Παρεμπιπτόντως, ο ελληνικός στρατός αποκτά και drone, αλλά όχι σε τόσο μεγάλους όγκους. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τον Ιούλιο του 2022, η Αθήνα ενέκρινε την αγορά τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9B SeaGuardian αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη βελτίωση των δυνατοτήτων του ελληνικού στρατού στον τομέα της θαλάσσιας επιτήρησης και πληροφοριών.

Το Forbes αναφέρεται επίσης στην εμπειρία της Αρμενίας, σημειώνοντας ότι το Ερεβάν αρχικά ήθελε να αναπτύξει τα δικά του έργα παραγωγής drone, αλλά στη συνέχεια άλλαξε τα σχέδια και διέθεσε περιορισμένα κεφάλαια για την αγορά ρωσικών μαχητικών S-30SM. 

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020 , αυτά τα μαχητικά δεν είχαν καν χρόνο να απογειωθούν. 

Δεδομένου ότι ήδη από την αρχή του πολέμου, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν, χρησιμοποιώντας Bayraktars και drones καμικάζι που αγοράστηκαν από το Ισραήλ, κατέστρεψε το σύστημα αεράμυνας της Αρμενίας και μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού.

Τον Ιούλιο του 2022, η Αθήνα ενέκρινε την αγορά τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9B SeaGuardian από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη βελτίωση των δυνατοτήτων του ελληνικού στρατού στον τομέα της θαλάσσιας επιτήρησης και πληροφοριών.

«Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού της αμυντικής της βιομηχανίας», δήλωσε ο Γιώργος Τσογόπουλος, ανώτερος συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Εκπαίδευσης (CIFE). «Και σε αυτό το πλαίσιο είναι η συζήτηση για τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα».

Ο Τσογόπουλος ήταν δύσπιστος σχετικά με την πρόταση ότι το μάθημα που δόθηκε στην Αρμενία κατά τον πόλεμο των 44 ημερών στο Καραμπάχ αποτελεί προηγούμενο ή και προειδοποίηση για την Ελλάδα.

«Κάθε τύπος πολέμου που εξαπολύει βοηθά τις χώρες που βρίσκονται σε ταραγμένες ζώνες να μελετήσουν προσεκτικά την κατάσταση», σημείωσε ο ειδικός.

 «Η εμπειρία του Ερεβάν είναι χρήσιμη, αλλά και χωρίς αυτήν, η πορεία της Ελλάδας για την ενίσχυση των μη επανδρωμένων συστημάτων ήταν σαφής. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα χρειάζεται να ενισχύσει τον στρατό, την αεροπορία και το ναυτικό για να συγκρατήσει την Τουρκία χωρίς να παραμελεί τις δυνατότητες της εγχώριας παραγωγής και χωρίς να χάνεται χρόνος. Αυτό απαιτεί μια συνεκτική πολιτική», καταλήγει το κείμενο του Αζέρου αρθρογράφου.

The Hellenic Information Team

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή