Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν εγκανιάζουν συστήματα επιτήρησης εναέριου χώρου από το Αιγαίο μέχρι την Κασπία!

Δημοσιεύτηκε

στις

Μια νέα εποχή ξεκινά στον εναέριο χώρο μεταξύ της Τουρκίας και της αδελφικής χώρας του Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο φίλες χώρες θα μετακινήσουν τον εναέριο χώρο τους σε σημείο που να μπορούν να δράσουν από κοινού στο ίδιο σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ίχνη ραντάρ σε μια πολύ ευρεία περιοχή από το Αιγαίο μέχρι την Κασπία μπορούν να δουν η Άγκυρα και το Μπακού, γράφει ο τούρκικος Τύπος.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει ανοίξει τα συστήματα και τις πλατφόρμες της, ειδικά στην εγχώρια/εθνική αμυντική βιομηχανία, στη χρήση φίλων/αδελφών χωρών και σε αυτό το πλαίσιο έχει κάνει πολύ καλή πρόοδο με τον αιώνιο φίλο το Αζερμπαϊτζάν, όπως σημειώνεται.

Η υποστήριξη της Άγκυρας προς το Μπακού, ιδιαίτερα τα ένοπλα και αναγνωριστικά UAV, κατά την επιχείρηση που πραγματοποίησε το Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ και τα περίχωρά του υπό την κατοχή της Αρμενίας, τις έφερε μαζί σε μια νέα εποχή.

Έκτοτε, η Τουρκία, η οποία έχει εγκρίνει την πώληση πολλών διαφορετικών προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας στο Αζερμπαϊτζάν, έχει επίσης αρχίσει να χρησιμοποιεί μια πιο ξεκάθαρη πρωτοβουλία για να ενεργήσουν μαζί σε τακτικούς/επιχειρησιακούς όρους.

Δίνεται και η ευκαιρία κοινών επιχειρήσεων

Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας καθ. Χαλούκ Γκοργκούν σε μια πρόσφατη δήλωση του στον Τύπο του Αζερμπαϊτζάν δείχνει ότι οι σχέσεις που αναφέραμε παραπάνω θα πάνε σε πολύ διαφορετικό σημείο, γράφει η Aksam.

Ο Γκορκούν αναφέρθηκε στο έργο «HAKİM» Αεροπορικού Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου στη δήλωσή του.

Είπε ότι με αυτόν τον τρόπο οι αεροπορικές δυνάμεις και των δύο χωρών θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν κοινές επιχειρήσεις, καθώς και να ελέγξουν τον εναέριο χώρο του Αζερμπαϊτζάν.

Θα βλέπουμε τα πάντα από το Αιγαίο ως το Μπακού

Ο ερευνητής της αμυντικής βιομηχανίας Ανίλ Σαχίν, διευκρίνισε ότι το έργο HAKİM, που συγκεντρώνει πληροφορίες, είναι ένα σύστημα εναέριας διοίκησης και ελέγχου που επεξεργάζεται δεδομένα που λαμβάνονται από περισσότερα από ένα ραντάρ και δημιουργεί μια καθορισμένη εικόνα στον εναέριο χώρο.

Ο Σαχίν υπογραμμίζει ότι οι δύο χώρες θα μιλούν την ίδια γλώσσα στους εναέριους χώρους τους αφού το σύστημα άρχισε να χρησιμοποιείται μετά από προειδοποίηση «αν και υπάρχουν μικρές διαφορές».

Με αυτόν τον τρόπο, τα δεδομένα ιχνών ραντάρ που λαμβάνονται από ένα ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν μπορούν να μεταφερθούν στην Τουρκία μέσω του HAKİM στο Αζερμπαϊτζάν και είπε, «το αντίθετο θα είναι επίσης δυνατό. Στο τέλος της ημέρας, τα δεδομένα ιχνών ραντάρ σε μια ευρεία περιοχή από το Αιγαίο μέχρι την Κασπία θα μεταφέρεται στο HAKİM και θα μπορεί να προβληθεί».

 Αυτές οι πληροφορίες δεν θα μεταφέρονται στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Το Αζερμπαϊτζάν, από την άλλη, δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και χρησιμοποιεί περισσότερες σοβιετικές στρατιωτικές πλατφόρμες και συστήματα αντί για δυτικά συστήματα. Επιπλέον, το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει ραντάρ Ισραηλινής κατασκευής.

Πρώτα απ ‘όλα, αναρωτιόμαστε για την αντανάκλαση του ΝΑΤΟ για το κοινό σύστημα διοίκησης και ελέγχου εναέριου χώρου και ρωτάμε τον Ανίλ Σαχίν εάν όλες οι πληροφορίες που θα αποκτηθούν θα μεταφέρονται στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

Ο Σαχίν αναφέρει ότι αν και η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να μην μεταφέρει όλα τα δεδομένα που έχει λάβει στο ΝΑΤΟ. Εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι υπάρχουν ραντάρ που έχει δηλώσει η χώρα μας στο ΝΑΤΟ, καθώς και ραντάρ με εθνική ιδιότητα, όπου δεν κοινοποιείται καμία πληροφορία.

Όλα τα δεδομένα που λαμβάνονται θα συγκεντρώνονται στο Εσκισεχίρ

Διευκρινίζοντας ότι όλα τα σήματα που λαμβάνει η χώρα μας μέσω των δικών της ραντάρ μεταδίδονται στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Εσκισεχίρ, ο Σαχίν πρόσθεσε:

«Από εκεί, οι επιθυμητές πληροφορίες ίχνους ραντάρ φιλτράρονται και μεταφέρονται στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Ramstein της Γερμανίας. Ας υποθέσουμε ότι διεξάγετε μια μυστική επιχείρηση…  Τότε δεν είναι δυνατόν όλα τα δεδομένα που συλλέγουμε να πηγαίνουν στο ΝΑΤΟ. Μεταδίδουμε απλά τα στοιχεία που θέλουμε».

»Παρόμοια κατάσταση θα υπάρξει και στο εναέριο πρόγραμμα Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας. Δεν θα μεταδώσουμε τα δεδομένα ιχνών ραντάρ που λάβαμε από στο Αζερμπαϊτζάν στο ΝΑΤΟ. Θα διαθέσουμε τις δικές μας πληροφορίες διαδρομής ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν. Επομένως, το θέμα δεν δημιουργεί πρόβλημα για το ΝΑΤΟ».

Πως θα επηρεαστούν οι γειτονικές χώρες από αυτήν την κατάσταση;

Από όσα είπε ο Σαχίν, καταλαβαίνουμε ότι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν μπορούν πραγματικά να επιτύχουν μια πολύ αποτελεσματική εικόνα εναέριου ραντάρ σε μια πολύ μεγάλη περιοχή. Αν και το ΝΑΤΟ βρίσκεται στη μία όψη του νομίσματος, υπάρχουν γειτονικές χώρες στην άλλη πλευρά. Αναρωτιόμαστε τι σημαίνει αυτό για το άμεσο περιβάλλον μας.

Ο Ανίλ Σαχίν εξηγεί ότι δεν υπάρχουν πολλά που να αφορούν τις γύρω χώρες γιατί δεν υπάρχει τίποτα που να επηρεάζει την εμβέλεια των υπαρχόντων ραντάρ. Λέει ότι μόνο οι δύο χώρες έχουν πρόσβαση η μία στις ράγες ραντάρ της άλλης.

Θα παρακολουθείται και το Ιράν

Ωστόσο, επισημαίνει ο Σαχίν ότι πρέπει να ανοίξει μια παρένθεση, καθώς επισημαίνει ότι μία από τις γειτονικές χώρες είναι το Ιράν.

 «Ένας σταθμός ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν μπορεί να ανιχνεύσει αεροσκάφη ή δραστηριότητα βαλλιστικών πυραύλων στο βόρειο Ιράν λόγω της γεωγραφικής του θέσης.

Η βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Kürecik της Τουρκίας, έχει ορισμένα τυφλά σημεία ως προς το Ιράν. Αλλά, με τα ραντάρ του Αζερμπαϊτζάν, αυτά τα τυφλά σημεία θα εξαλειφθούν. Έτσι, αποκτά και το ΝΑΤΟ ένα πλεονέκτημα από τη συνεργασία αυτή που είναι μειονέκτημα για το Ιράν».

Πόσο πιθανή είναι μια κοινή επιχείρηση;

Το να μπορείς να δεις την ίδια αεροτακτική εικόνα αμέσως πάνω από ένα κοινό σύστημα φέρνει στο μυαλό το ζήτημα των «κοινών επιχειρήσεων». Ο Σαχίν ολοκληρώνει τα λόγια του με την απάντησή του σε αυτή την ερώτηση:

«Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής όπως τα Su-25 και MiG-29. Η Τουρκία έχει αεροσκάφη συμβατά με το ΝΑΤΟ. Επομένως, θα ήταν λάθος να πούμε ότι θα υπάρξει τέλεια αρμονία μεταξύ τουρκικών και αζερικών πολεμικών αεροσκαφών. Αυτά είναι πράγματα θα γίνουν σταδιακά…

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή ενσωματώνουμε πυρομαχικά προτύπου ΝΑΤΟ, τα οποία αναπτύξαμε με εθνικούς πόρους, στα αεροσκάφη σοβιετικής προέλευσης του Αζερμπαϊτζάν. Η πλευρά της ενσωμάτωσης πυρομαχικών είναι λίγο πιο εύκολη. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο για τα πολεμικά αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν να λαμβάνουν πληροφορίες ταυτόχρονα. Γιατί δεν υπάρχει τέτοια έννοια στο σοβιετικό οικοσύστημα.

Σήμερα, στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, βλέπουμε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην έχει καταφέρει να ελέγξει τον εναέριο χώρο της. Επειδή δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με την έννοια που ονομάζουμε «Δικτυοκεντρικός Πόλεμος».

Το HAKİM είναι ένα πολύ στρατηγικό έργο όσον αφορά τη συμβατότητα με την έννοια του «Δικτυοκεντρικού Πολέμου» του Αζερμπαϊτζάν. Θα φέρει επίσης τη στρατιωτική συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν στο αποκορύφωμά της», καταλήγει το τούρκικο δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή