Γενικά θέματα
Κατανοώντας το Στρατηγικό αφήγημα της Ρωσίας: Η χρήση του όρου ΄Ειδική Επιχείρηση’ αντί πολέμου στην Ουκρανία.

Προς τι η απόφαση να χρησιμοποιηθεί το αφήγημα της “Ειδικής Επιχείρησης” από τη Ρωσική κυβέρνηση
Γράφει ο Γεώργιος – Παϊσιος Φωτιάδης
Ψυχολόγος
Η απόφαση να χρησιμοποιηθεί το αφήγημα της “Ειδικής Επιχείρησης” από τη Ρωσική κυβέρνηση αποτελεί έναν πολυδιάστατο και σύνθετο συνδυασμό νομικών, στρατηγικών, ψυχολογικών, διεθνών και πολιτικών παραμέτρων. Μέσω της ανάλυσης – κατανόησης αυτών των παραμέτρων, μπορούμε να αποκτήσουμε καλύτερο προσανατολισμό για τα κίνητρα και τους στόχους που διαμόρφωσαν αυτή την επιλογή της Ρωσίας βραχυπρόθεσμα καθώς και μακροπρόθεσμα.
Πολιτική : Η επιλογή του μπορεί να συνάδει με συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους της ρωσικής κυβέρνησης. Με την ετικέτα μιας “Ειδικής Επιχείρησης“, επιδιώκεται η δημιουργία μιας εικόνας ελέγχου, αντί για μια ενέργεια δευτερογενούς αντίδρασης απέναντι σε ένα δυτικό σχέδιο που ήδη εφαρμόζεται. Το αφήγημα συνεπικουρεί στη διατήρηση της εγχώριας υποστήριξης και την προβολή της κυβέρνηση ως λαμβάνουσα αποφασιστικά μέτρα χωρίς να επιφέρει τις δυνητικές συνέπειες που συνδέονται με τον “Πόλεμο“.
Στρατηγικός σχεδιασμός : Η χρήση του όρου “Ειδική Επιχείρηση” εξυπηρετεί επικοινωνιακούς στρατηγικούς σκοπούς. Μπορεί να υποδηλώνει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις, δυνάμεις ασφαλείας εμπλέκονται σε μια περιορισμένη επιχείρηση με συγκεκριμένους στόχους, όπως ο αντιτρομοκρατικός αγώνας, η προστασία των εθνικών συμφερόντων ή την αντίδραση σε αντιληπτή απειλή. Αυτή η παρουσίαση επιτρέπει ευελιξία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, δυνητικές μυστικές επιχειρήσεις, συγκεκριμένες επιθέσεις χωρίς απαραιτήτως να ανάγει την εισβολή σε έναν πλήρη πόλεμο. ( Ένας σημαντικός λόγος ο οποίος ο οποίος έγινε αντιληπτός εκ του αποτελέσματος είναι η δυνατότητα χρήσης μισθοφορικών δυνάμεων, καθώς και η παροχή υλικοτεχνικών μέσων και πληροφοριών σε αυτές χωρίς να εγείρονται ερωτήματα και απόψεις που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν το εσωτερικό των κέντρων λήψης αποφάσεων της Ρωσίας )
Νομικές και διπλωματικές συνέπειες: Η χρήση συγκεκριμένης ορολογίας έχει νομικές και διπλωματικές συνέπειες. Η ανακήρυξη μιας κατάστασης ως “Πόλεμος” μπορεί να κινητοποιήσει διεθνή νομικά πλαίσια και μηχανισμούς . Χρησιμοποιώντας τον όρο “Ειδική Επιχείρηση,” η κυβέρνηση μπορεί να επιδιώκει να διαχειριστεί αυτές τις νομικές συνέπειες, διατήρηση διπλωματικών καναλιών πιθανώς αποφεύγοντας ορισμένες νομικές επιπτώσεις ή διεθνή παρέμβαση (έστω σε πρώτο χρόνο). Το παραπάνω αφήγημα δίνει την δυνατότητα σε χώρες που είναι δυνητικά προσκείμενες βάση των συμφερόντων τους ( ενεργειακά Γερμάνια) να έχουν όσο το δυνατό ουδέτερη στάση ( αποφυγή επιβολής μαζικών κυρώσεων) αποφεύγοντας την κατάκριση από το πλαίσιο συμμαχίας στο οποίο ανήκουν ( ΕΕ , ΝΑΤΟ).
Επιρροή εσωτερικού ακροατηρίου: Η χρήση του συγκεκριμένου αφηγήματος από την Ρωσία ( κέντρα ψυχολογικής επιρροής) σκιαγραφεί το πλαίσιο-πρίσμα επιρροής της κοινής γνώμης – αντίληψης με αντικειμενικό σκοπό την διατήρηση ηθικού στον λαό και την μείωση των ψυχολογικών επιπτώσεων. Επιπρόσθετα διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική συνοχή και την υποστήριξη στην κυβέρνηση. Περιγράφοντας την κατάσταση ως “Ειδική Επιχείρηση“, διατηρεί μια αίσθηση σταθερότητας και ελέγχου τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο διεθνές πεδίο.}
Έλεγχος πληροφοριών: Η επιλογή της ονομασίας “Ειδική Επιχείρηση” αντί για ‘Πόλεμο’ δικαιολογεί τον άμεσο και κάθετο περιορισμό και έλεγχο πηλοφοριών όλων των επικοινωνιακών διαύλων και μέσων (ροή πληροφοριών) του εσωτερικού, περιορίζοντας το φαινόμενο “echo chamber”-(θόλος αντήχησης: άτομα ή ομάδες ασχολούνται με επαναλαμβανόμενες συζητήσεις ή αλληλεπιδράσεις που ενισχύουν τις υπάρχουσες πεποιθήσεις ή απόψεις τους, χωρίς σημαντική έκθεση σε εναλλακτικές απόψεις ή κριτική ανάλυση) επίκρισης και του απόηχου της στους Ρώσσους πολίτες εντός και εκτός της χώρας. Η Ρωσική κυβέρνηση μπορεί να επιδιώκει να περιορίσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες καθώς και την αυστηρή δημοσιογραφική κάλυψη υπό το πρόσχημα μιας ειδικής επιχείρησης, ελέγχοντας έτσι ολιστικά το πλαίσιο και τα όρια της δημοσιογραφίας, επηρεάζοντας έτσι την αντίληψη του λαού.
Παράθυρο μελλοντικής απεμπλοκής – διασφάλιση πλαισίου αποκλιμάκωσης. Χρησιμοποιώντας έναν όρο που υπονοεί μιας πιο περιορισμένης έκταση δράση, η κυβέρνηση μπορεί να μεταδώσει την πρόθεσή της να επιλύσει – τερματίσει την συνθήκη εισβολής χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση ή άμεση εμπλοκή τρίτων χωρών. Μετά το πέρας της επίχρισης και την επίτευξη των αντικειμενικών στόχων.
Εν κατακλείδι, πλήθος δυνάμεων και καθεστώτων έχουν χρησιμοποίηση παρόμοιες τεχνικές και μεθόδους ώστε παραποιήσουν και να παραμορφώσουν την ιστορική και την πραγματική αιτία των ενεργειών τους. Το αφήγημα της Ρωσίας είναι προεργασία η οποία δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την παραποίηση της Ιστορίας μακροπρόθεσμα. Αντικειμενικός σκοπός είναι η τοποθέτηση ενός ακρογωνιαίου λίθου σε ένα ρευστό και τάχιστο επικοινωνιακό περιβάλλον όπου η επανάληψη πληροφοριών τα μετατρέπει σε δεδομένα μακροπρόθεσμα. Η Ρωσία, με αυτό τον τρόπο θέτει την βάση μέσα στον αντιληπτικό κυκεώνα η οποία μελλοντικά θα παραποιήσει τα γεγονότα.
Παράδειγμα της Τουρκίας
Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο στης 20 Ιουλίου 1974 (τουρκικά: Kıbrıs Barış Harekâtı, Επιχείρηση ειρήνευσης Κύπρου ή Attila Harekâtı, Επιχείρηση Αττίλας) ήταν τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η εισβολή αυτή αποτελούσε απόπειρα της Τουρκίας να καταλάβει εδάφη της Κύπρου και να εδραιώσει τον έλεγχό της στην Μεγαλόνησο.
Κατά τη διάρκεια της εισβολής, η Τουρκία αναφέρθηκε στη στρατιωτική επέμβασή της ως “Επιχείρηση Ειρήνης” ή “Επιχείρηση Διατήρησης της Ειρήνης“, αντί να το αναγνωρίσει ρητά ως πολεμική – επιθετική ενέργεια. Αυτή η σκόπιμη επιλογή στη διατύπωση είχε ως στόχο να παρουσιάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως απόκριση για την προστασία της τουρκοκυπριακής μειονότητας και τη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στο νησί.
Χρησιμοποιώντας τον όρο “Επιχείρηση Ειρήνης“, η Τουρκία επιδίωκε να διαμορφώσει το αφήγημα γύρω από την εισβολή, παρουσιάζοντάς την ως μια περιορισμένη επέμβαση με ανθρωπιστικό κίνητρο. Αυτή η διατύπωση είχε ως στόχο να αποκτήσει διεθνή υποστήριξη και να αποφύγει τις αρνητικές συνδέσεις που συνδέονται με επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες ή μιας εισβολής.
Τα χρόνια που ακολούθησαν την εισβολή, η ιστορική αφήγηση γύρω από τα γεγονότα του 1974 έχει υποστεί παραπλάνηση και ποικίλες ερμηνείες, τόσο εντός όσο και εκτός της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει εργαστεί για να διαμορφώσει τις ιστορικές αναφορές έτσι ώστε να ευθυγραμμίζονται με τους στρατηγικούς της στόχους, τονίζοντας τον ρόλο της ως προστάτη των Τουρκοκυπρίων και υποβαθμίζοντας οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου ή της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

Γενικά θέματα
Ισραήλ και Ιράν πέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές
Βαλλιστικοί πύραυλοι, που χτυπούν κατοικημένες περιοχές, επιθέσεις σε πυρηνικά και ενεργειακές υποδομές, νεκροί στρατηγοί, απειλές για κλείσιμο του πιο στρατηγικού περάσματος στον πλανήτη. Ισραήλ και Ιράν έχουν διαδοχικά περάσει τη μία μετά την άλλη τις κόκκινες γραμμές.

Βαλλιστικοί πύραυλοι, που χτυπούν κατοικημένες περιοχές, επιθέσεις σε πυρηνικά και ενεργειακές υποδομές, νεκροί στρατηγοί, απειλές για κλείσιμο του πιο στρατηγικού περάσματος στον πλανήτη. Ισραήλ και Ιράν έχουν διαδοχικά περάσει τη μία μετά την άλλη τις κόκκινες γραμμές.
Η κλιμάκωση δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Ήταν αποτέλεσμα ετών σκιώδους πολέμου, με επιθέσεις σε βάσεις, πρεσβείες, επιστήμονες και συμμάχους. Αλλά πλέον, η σιωπηλή ένταση έχει μετατραπεί σε μετωπική σύγκρουση με χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού πολέμου: μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων, μαζικούς θανάτους, και – για πρώτη φορά – στοχευμένα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί πως θα δούμε ισραηλινά αεροσκάφη πάνω από την Τεχεράνη και ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ απαντά πως οι πύλες της κολάσεως άνοιξαν.
Το Ισραήλ χτυπά πυρηνικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις
Η επιχείρηση «Rising Lion» του ισραηλινού στρατού ξεκίνησε με αιφνιδιαστικά χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως στο Ισφαχάν και τη Φορντό, αλλά επεκτάθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου χτύπημα στο South Pars, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο.
Οι φλόγες στο συγκρότημα της Φάσης 14, στην επαρχία Μπουσίρ, δεν είναι μόνο πλήγμα για το ιρανικό καθεστώς· είναι προειδοποίηση με παγκόσμια απήχηση, για το πού μπορεί να φτάσει η σύγκρουση. Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να επιδοθούν σε νέο ράλι με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.
Όπως σχολιάζουν αναλυτές, πρόκειται για «τη διάρρηξη ενός άγραφου κανόνα»: μέχρι τώρα, ενεργειακές εγκαταστάσεις – τόσο του Ιράν όσο και του Ισραήλ – παρέμεναν εκτός στόχων.
Η απάντηση της Τεχεράνης και ο κίνδυνος διάχυσης
Η απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας ήταν άμεση. Με την επιχείρηση «True Promise III», εξαπέλυσε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και drones κατά ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων. 8 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και δεκάδες αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια.
Τώρα το Ιράν απειλεί να πλήξει και βάσεις χωρών, που στηρίζουν το Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία. Οι δύο τελευταίες, αν και άκρως επικριτικές απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου στη Γάζα, δεν καταδίκασαν την επίθεση στο Ιράν.
Παράλληλα αυξάνονται οι απειλές για το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ. Ο Ιρανός βουλευτής Εσμαΐλ Κοσαρί, προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο αν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις.
Το Ορμούζ ως στρατηγικός εκβιασμός
Το Στενό του Ορμούζ είναι ο στενότερος λαιμός φιάλης της παγκόσμιας ενέργειας: 20% του παγκόσμιου πετρελαίου περνά από εκεί. Κλείσιμό του θα σημάνει έκρηξη των τιμών, παγκόσμιο πληθωριστικό σοκ και απειλή γενικευμένου πολέμου στον Κόλπο.
Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει στο παρελθόν αφήσει υπονοούμενα για το Ορμούζ, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται έτοιμη να το θέσει πραγματικά στο τραπέζι ως χαρτί στρατηγικού εκβιασμού.
Αν ενεργοποιήσει αυτό το όπλο (που πάντως είναι εξαιρετικά επιζήμιο και για την ίδια) υπολογίζεται ότι θα δούμε τις τιμές του πετρελαίου να εκτινάσσονται στα 130 δολάρια το βαρέλι από περίπου 75 δολάρια σήμερα. Η βενζίνη θα γίνει σε μία τέτοια περίπτωση «είδος πολυτελείας».
Η Ουάσιγκτον εμπλέκεται – έστω και ανεπίσημα
Αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν εξαπολύσει δικά τους πλήγματα κατά του Ιράν, βοηθούν ενεργά στην άμυνα του Ισραήλ: συστοιχίες Patriot, αμερικανικά πολεμικά πλοία και υπερσύγχρονα συστήματα ανίχνευσης έχουν τεθεί σε λειτουργία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που προσπαθούσε να κρατήσει διπλωματική ισορροπία, αφού είδε τον Νετανιάχου να τον αγνοεί, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη να μην αποδίδουν, αναγκάστηκε να στηρίξει εκ των υστέρων τις ισραηλινές επιθέσεις.
Ταυτόχρονα, το Πεντάγωνο μετακινεί πλοία, κατασκοπευτικά και πιθανώς βομβαρδιστικά στην περιοχή, ενώ το αεροπλανοφόρο USS Nimitz ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στο Βιετνάμ.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Η στρατιωτική ικανότητα του Ισραήλ είναι ισχυρή, αλλά δεν επαρκεί από μόνη της για πλήρη εξουδετέρωση των υπόγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Τις βόμβες διάτρησης που απαιτούνται για κάτι τέτοιο τις διαθέτουν μόνο οι ΗΠΑ.
Αν ο Τραμπ αποφασίσει να «πάει μέχρι τέλους», τότε η εμπλοκή των ΗΠΑ δεν θα είναι πια υποστηρικτική – θα είναι καθοριστική. Μπορεί όμως να οδηγήσει σε μία παγκόσμια σύρραξη.
Μερίδα αναλυτών τονίζει από την άλλη πως εάν ο Λευκός Οίκος κρατήσει αποστάσεις και αφήσει το Ιράν να πλήξει στόχους σε Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ ή δεξαμενόπλοια, τότε η σύγκρουση θα γίνει και πάλι ανεξέλεγκτη.
Naftemporiki.gr
Γενικά θέματα
To Hubble μελέτησε τους μεγάλους… σαιξπηρικούς δορυφόρους του Ουρανού
Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνητική ομάδα αναζήτησε σημάδια αλληλεπιδράσεων μεταξύ του μαγνητικού περιβάλλοντος και των επιφανειών του Ουρανού και των τεσσάρων μεγαλύτερων δορυφόρων του και παρουσιάζει τώρα τα ενδιαφέροντα ευρήματα της.

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνητική ομάδα αναζήτησε σημάδια αλληλεπιδράσεων μεταξύ του μαγνητικού περιβάλλοντος και των επιφανειών του Ουρανού και των τεσσάρων μεγαλύτερων δορυφόρων του και παρουσιάζει τώρα τα ενδιαφέροντα ευρήματα της.
Σε αντίθεση με τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος τα ονομάτα των δορυφόρων του Ουρανού δεν προέρχονται από την ελληνική μυθολογία αλλά από χαρακτήρες στα έργα του Σαίξπηρ.
Το Hublle μελέτησε τους δορυφόρους Άριελ, Ουμβριήλ, Τιτάνια, Όμπερον. Οι ερευνητές προέβλεψαν ότι με βάση τις αλληλεπιδράσεις με τη μαγνητόσφαιρα του Ουρανού, οι πλευρές αυτών των παλιρροϊκά κλειδωμένων φεγγαριών που βλέπουν τον πλανήτη θα ήταν φωτεινότερες από τις «πίσω» πλευρές, που θα ήταν πάντα στραμμένες προς τα έξω. Αυτό θα οφειλόταν στο σκούρο χρώμα των πίσω πλευρών τους από φορτισμένα σωματίδια όπως ηλεκτρόνια παγιδευμένα στη μαγνητόσφαιρα του Ουρανού. Αντ’ αυτού, δεν βρήκαν στοιχεία για σκούρο χρώμα στις πίσω πλευρές των φεγγαριών, αλλά σαφείς ενδείξεις για σκούρο χρώμα στις μπροστινές πλευρές των εξωτερικών φεγγαριών.
«Ο Ουρανός είναι παράξενος, επομένως ήταν πάντα αβέβαιο το πόσο το μαγνητικό πεδίο αλληλεπιδρά στην πραγματικότητα με τους δορυφόρους του. Για αρχή, έχει κλίση 98 μοιρών σε σχέση με την εκλειπτική. Αυτό σημαίνει ότι ο Ουρανός έχει δραματική κλίση σε σχέση με το τροχιακό επίπεδο των πλανητών. Κυλάει πολύ αργά γύρω από τον Ήλιο στο πλάι του καθώς ολοκληρώνει την τροχιά του, διάρκειας 84 ετών, γύρω από τη Γη. Τη στιγμή της διέλευσης του Voyager 2 (το 1986) η μαγνητόσφαιρα του Ουρανού είχε κλίση περίπου 59 μοιρών από το τροχιακό επίπεδο των δορυφόρων. Έτσι, υπάρχει μια επιπλέον κλίση στο μαγνητικό πεδίο» λέει ο Δρ. Ρίτσαρντ Καρτράιτ ερευνητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Το φαινόμενο
Επειδή ο Ουρανός και οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου περιστρέφονται ταχύτερα από ό,τι τα φεγγάρια του σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου περνούν συνεχώς από τα φεγγάρια. Εάν η μαγνητόσφαιρα του Ουρανού αλληλεπιδρά με τα φεγγάρια του, τα φορτισμένα σωματίδια θα πρέπει κατά προτίμηση να χτυπούν την επιφάνεια των πίσω πλευρών.
Αυτά τα φορτισμένα σωματίδια, καθώς και οι κοσμικές ακτίνες του γαλαξία μας, θα πρέπει να σκουρύνουν τα πίσω ημισφαίρια του Άριελ, του Ούμπριελ, της Τιτάνιας και του Όμπερον και πιθανώς να παράγουν το διοξείδιο του άνθρακα που ανιχνεύεται σε αυτά τα φεγγάρια.
Οι αστρονόμοι ανέμεναν ότι, ειδικά για τα εσωτερικά φεγγάρια Άριελ και Ούμπριελ, τα πίσω ημισφαίρια θα ήταν πιο σκούρα από τις μπροστινές πλευρές σε υπεριώδη και ορατά μήκη κύματος. Αλλά αυτό όπως φαίνεται σύμβαίνει. Αντίθετα, τα μπροστινά και πίσω ημισφαίρια του Άριελ και του Ούμπριελ είναι στην πραγματικότητα πολύ παρόμοια σε φωτεινότητα.
Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν μια διαφορά μεταξύ των ημισφαιρίων των δύο εξωτερικών φεγγαριών, της Τιτάνιας και του Όμπερον και όχι των φεγγαριών που περίμεναν. Ακόμα πιο παράξενο, η διαφορά στη φωτεινότητα ήταν το αντίθετο από αυτό που περίμεναν. Τα δύο εξωτερικά φεγγάρια έχουν πιο σκούρα και κόκκινα ημισφαίρια μπροστά σε σύγκριση με τα πίσω ημισφαίριά τους.
Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η σκόνη από ορισμένους από τους αποκαλούμενους ακανόνιστους» δορυφόρους του Ουρανού καλύπτει τις μπροστινές πλευρές της Τιτανίας και του Όμπερον. Οι ακανόνιστοι δορυφόροι είναι φυσικά σώματα που έχουν μεγάλες, εκκεντρικές και κεκλιμένες τροχιές σε σχέση με το ισημερινό επίπεδο του μητρικού πλανήτη τους.
Οι μικρομετεωρίτες χτυπούν συνεχώς τις επιφάνειες των ακανόνιστων δορυφόρων του Ουρανού, εκτοξεύοντας μικρά κομμάτια υλικού σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Για εκατομμύρια χρόνια, αυτό το σκονισμένο υλικό κινείται προς τα μέσα προς τον Ουρανό και τελικά διασχίζει τις τροχιές της Τιτανίας και του Όμπερον.
Αυτά τα εξωτερικά φεγγάρια σαρώνουν τη σκόνη και την μαζεύουν κυρίως στα μπροστινά ημισφαίρια τους, τα οποία είναι στραμμένα προς τα εμπρός. Είναι σαν τα έντομα να χτυπούν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας καθώς οδηγείτε σε έναν αυτοκινητόδρομο. Αυτό το υλικό κάνει την Τιτάνια και τον Όμπερον να έχουν πιο σκούρα και κόκκινα ημισφαίρια.
Naftemporiki.gr
Γενικά θέματα
Μπορούν Ελλάδα και Κύπρος να αποκλείσουν την Τουρκία με το πρόγραμμα SAFE με τη χρήση veto;
Eίναι πολύ αμφίβολο αν η Τουρκία θεωρείται απειλή και ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η 10η παράγραφος του άρθρου 16 του Κανονισμού μπορεί να αποτελέσει «πάτημα» για την Ελλάδα ώστε να αποτραπεί η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE.

Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης
O Καθηγητής Δικαίου της ΕΕ στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ κ. Μανώλης Περάκης σε σημερινό (15/6) άρθρο του στο «ΒΗΜΑ» ξεκαθαρίζει με συγκεκριμένο νομικό σκεπτικό ότι δεν έχουν βάση τα όσα τον τελευταίο καιρό θρυλούνται ότι εξασφαλίστηκε από ελληνικής πλευράς πως απαιτείται ομοφωνία για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και τρίτου κράτους για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα SAFE. Η εκτίμηση αυτή της ελληνικής πλευράς στηρίχθηκε στα άρθρα 212 και 218 της ΣΛΕΕ και στην αιτιολογική σκέψη 23 του Κανονισμού.
Κατά τον Καθηγητή το άρθρο 212 της ΣΛΕΕ απονέμει αρμοδιότητα εξωτερικής δράσης στην ΕΕ αλλά δεν ρυθμίζει διαδικαστικά θέματα σύναψης των εν λόγω συμφωνιών όπως η μέθοδος ψηφοφορίας στο Συμβούλιο.
Επιπλέον, η αιτιολογική σκέψη 23 του Κανονισμού SAFE ως τμήμα του προοιμίου του δεν μπορεί να εισάγει δεσμευτικούς κανόνες. Κι όχι μόνον αυτό αλλά στην εν λόγω σκέψη δεν αναφέρεται ρητά το άρθρο 212 της ΣΛΕΕ όπως δεν γίνεται καμία μνεία και στις νομοθετικές διατάξεις του Κανονισμού.
Το δε άρθρο 218 της ΣΛΕΕ εισάγει τον κανόνα της ειδικής πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας εκτός αν η συμφωνία έχει αντικείμενο όπως η εξωτερική πολιτική ή η άμυνα, οπότε απαιτείται ομοφωνία.
Όμως, το άρθρο 122 της ΣΛΕΕ που αποτελεί τη νομική βάση του Κανονισμού όπως και το άρθρο 212 της ΣΛΕΕ δεν εντάσσονται στο νομοθετικό πλαίσιο δράσεων ή επιχειρήσεων της ΕΕ σε επίπεδο Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας ή της Κοινής Άμυνας και δεν οδηγούν σε ανάγκη ομοφωνίας στο Συμβούλιο κατά τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας.
Στις περισσότερες διεθνείς συμφωνίες που σύναψε η ΈΕ βάσει του 212 της ΣΛΕΕ τηρήθηκε η ειδική πλειοψηφία και όχι η ομοφωνία.
Τέλος, κατά τον Καθηγητή με βάση την έως σήμερα κυριαρχούσα αντίληψη στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι πολύ αμφίβολο αν η Τουρκία θεωρείται απειλή και ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η 10η παράγραφος του άρθρου 16 του Κανονισμού μπορεί να αποτελέσει «πάτημα» για την Ελλάδα ώστε να αποτραπεί η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας από Γκιουρντενίζ! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Απόψεις6 ημέρες πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία