Ακολουθήστε μας

Αφγανιστάν

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Επικρίσεις για τον τρόπο που οι ΗΠΑ διαχειρίστηκαν την απόσυρση από το Αφγανιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

Έρευνα για το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε ζητήσει τη διεξαγωγή της σχετικής έρευνας μετά τις σκηνές χάους στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, τον Αύγουστο του 2021

Επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ χειρίστηκε την απόσυρση από το Αφγανιστάν το 2021 διατυπώνει έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνοντας λόγο για απουσία σαφήνειας στις εντολές, ενώ εκτίμησε ότι οι αποφάσεις του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρουν τα στρατεύματα «είχαν σοβαρές επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα» της αφγανικής κυβέρνησης.

Η έκθεση, που ολοκληρώθηκε πριν περισσότερο από έναν χρόνο, αλλά δημοσιεύθηκε μόλις χθες Παρασκευή, ζητεί να γίνουν μεταρρυθμίσεις, κυρίως να ορίζεται ένας μόνο υπεύθυνος σε μελλοντικές κρίσεις, και να διαχωριστεί ο σχεδιασμός έκτακτων μέτρων από πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε ζητήσει τη διεξαγωγή της σχετικής έρευνας μετά τις σκηνές χάους στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, τον Αύγουστο του 2021, όταν ο αμερικανικός στρατός οργάνωσε μια επιχείρηση μαζικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν.

Η έκθεση χαιρετίζει την επιτυχημένη τεράστια αεροπορική γέφυρα, χάρη στην οποία απομακρύνθηκαν από την εμπόλεμη χώρα 125.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 6.000 Αμερικανοί πολίτες.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι για να έρθει σε πέρας αυτή η επιχείρηση χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν «μεγάλες προκλήσεις» εξαιτίας του γεγονότος ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν «δεν έλαβαν ξεκάθαρες αποφάσεις».

«Οι συνεχείς αλλαγές στις οδηγίες και στο δημόσιο μήνυμα που έστελνε η Ουάσινγκτον (…) ενέτειναν τη σύγχυση», προσθέτει η έκθεση.

Όμως ο Μπάιντεν κληρονόμησε καθυστερήσεις στην επεξεργασία αιτημάτων για χορήγηση βίζας, τα οποία είχαν συσσωρευθεί επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατέληξε σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν το 2020 για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, συνεχίζει.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν- Πιέρ υπερασπίστηκε τον τρόπο που χειρίστηκε την απόσυρση από το Αφγανιστάν ο Μπάιντεν: «έπρεπε να πάρει μία απόφαση», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ είχαν δαπανήσει «δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν πόλεμο του οποίου το τέλος δεν διαφαινόταν» και ο Μπάιντεν «ήθελε να το σταματήσει», εξήγησε.

Από την πλευρά του ο Στίβεν Τσόινγκ, εκπρόσωπος του Τραμπ, ανέφερε σε μέιλ του: «Υπάρχει μόνο ένας υπεύθυνος για την καταστροφική απόσυρση από το Αφγανιστάν: ο Τζο Μπάιντεν».

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που βασίζεται σε 150 συνεντεύξεις με πρώην και νυν αξιωματούχους, τονίζει τη μεγάλη διαφορά στο στυλ των δύο κυβερνήσεων, με «μια σχετική απουσία» προετοιμασίας των κυβερνητικών υπηρεσιών υπό τον Τραμπ και «έντονες» διαδικασίες υπό τον Μπάιντεν, ο οποίος όμως αιφνιδιάστηκε από την ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκε η κατάσταση.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούσαν ότι η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα διατηρούσε τον έλεγχο της Καμπούλ «επί εβδομάδες ή και μήνες».

«Ο φόβος να σταλεί ένα λάθος μήνυμα, το οποίο κυρίως θα υπονοούσε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπιστεύονταν πλέον την αφγανική κυβέρνηση με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η πτώση της, επηρέασε σε κάποιο βαθμό την προετοιμασία και τον σχεδιασμό», εξηγεί η έκθεση.

Σε μήνυμά του προς τους εργαζόμενους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Μπλίνκεν χαιρέτισε «το εξαιρετικό θάρρος, την εφευρετικότητα και την αφοσίωση» του αμερικανικού προσωπικού στο Αφγανιστάν και δεσμεύθηκε να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της έκθεσης.

«Τα μαθήματα που πήραμε μας βοήθησαν ήδη στην απάντησή μας στην Ουκρανία, το Σουδάν και αλλού», υπογράμμισε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Αφγανιστάν

Πολύνεκρη επίθεση στο Αφγανιστάν – Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Δημοσιεύτηκε

στις

«Άγνωστοι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν αμάχους»

Επίθεση ενόπλων σημειώθηκε σήμερα στην επαρχία Νταϊκούντι, στο κεντρικό Αφγανιστάν, με θύματα αμάχους, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Αμπντούλ Ματίν Κάνι.

«Άγνωστοι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν αμάχους», δήλωσε προσθέτοντας ότι περισσότερα στοιχεία θα ανακοινωθούν αργότερα.

Τοπική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η επίθεση είχε «14 νεκρούς και τέσσερις τραυματίες», απολογισμός που δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί αμέσως από επίσημη ή ανεξάρτητη πηγή.

Τα αφγανικό μέσο ενημέρωσης Tolo news έκανε επίσης λόγο για 14 νεκρούς και τέσσερις τραυματίες, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Το Tolo news μετέδωσε ότι τα θύματα της επίθεσης είχαν συγκεντρωθεί για να υποδεχτούν τους προσκυνητές που επέστρεφαν από την Κερμπάλα, έναν από τους ιερότερους τόπους του σιιτικού Ισλάμ, στο κεντρικό Ιράκ.

Αξιωματούχος του νοσοκομείου στο Νίλι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Νταϊκούντι, που κατοικείται κυρίως από σιίτες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «περιμένουμε τέσσερις τραυματίες». Το νοσηλευτικό προσωπικό «ενημερώθηκε ότι έπρεπε να προετοιμαστεί για την εισαγωγή και την περίθαλψη των τραυματιών», πρόσθεσε.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Το περιφερειακό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν (ISIS-K) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση νωρίτερα σήμερα κατά σιιτών στο κεντρικό Αφγανιστάν.

Το όργανο προπαγάνδας της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης ανέφερε σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε απόψε ότι «15 σιίτες σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε επίθεση που πραγματοποίησαν στρατιώτες του χαλιφάτου στο κεντρικό Αφγανιστάν».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Συνέχεια ανάγνωσης

Αφγανιστάν

Αντιπροσωπεία από Αφγανιστάν, Παστούν και το Κατεχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ συνάντησαν τον Πάπα Φραγκίσκο! Συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε μια σημαντική κίνηση για να επιστήσει τη διεθνή προσοχή στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές τους, μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου που εκπροσωπεί Αφγανούς, Παστούν και Κασμίρ συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο στην Πόλη του Βατικανού την προηγούμενη Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024.

Προσκεκλημένη από την Αφγανική Κοινότητα στην Ιταλία, η αντιπροσωπεία επιδίωξε να ενημερώσει τον Πάπα για την τρέχουσα κατάσταση και να υποστηρίξει την παγκόσμια υποστήριξη και παρέμβαση.

Η αντιπροσωπεία περιλάμβανε αξιόλογες προσωπικότητες όπως ο Σαρντάρ Σαουκάτ Αλί Κασμίρι, ο εξόριστος Ιδρυτής Πρόεδρος του Ενωμένου Λαϊκού Εθνικού Κόμματος του Κασμίρ (UKPNP). Mashriqwal Kaihan, ένας εξέχων αφγανικός ηγέτης της κοινότητας. ηγέτες του Κινήματος των Παστούν Ταχαφούζ. και ο Asif Abbas, Γενικός Γραμματέας της UKPNP European Zone, μεταξύ άλλων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Sardar Shaukat Ali Kashmiri, ο Mashriqwal Kaihan και άλλοι εκπρόσωποι τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για διεθνή προσοχή για την ανακούφιση των κακουχιών που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις ταραγμένες περιοχές τους.

Εξέφρασαν την ελπίδα ότι με την υποστήριξη του Πάπα Φραγκίσκου, ο σκοπός τους θα αποκτήσει μεγαλύτερη ορατότητα, οδηγώντας σε ουσιαστικές ενέργειες προς την ειρήνη και τη δικαιοσύνη.

Ο Sardar Shaukat Ali Kashmiri παρείχε ιστορικό πλαίσιο, εξηγώντας την προέλευση και την επακόλουθη αναταραχή στο Τζαμού και στο Κασμίρ, ειδικά στην περιοχή υπό πακιστανική κατοχή.

Σε δήλωση που εκδόθηκε από το UKPNP ανέφερε: «Οι ηγέτες τόνισαν ότι το Πακιστάν κατέλαβε το Τζαμού Κασμίρ και το Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν, τμήματα του πρώην πριγκιπικού κράτους υπό τον έλεγχο του Πακιστάν από το 1947, υποφέρουν από πολιτική καταστολή, έλλειψη ανάπτυξης και συστημική διαφθορά που επιβλήθηκε από το Ισλαμαμπάντ».

Το UKPNP αντιτίθεται σταθερά στη χρήση της περιοχής από το Πακιστάν ως βάσης για πολέμους με αντιπροσώπους και την τρομοκρατία, που ξεκίνησε το 1988 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το κόμμα καταδικάζει τις διακρίσεις σε βάρος των θρησκευτικών μειονοτήτων σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στο Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε χριστιανούς, των αναγκαστικών προσηλυτισμών ανήλικων χριστιανών και ινδουιστών κοριτσιών και της κατάχρησης των νόμων για τη βλασφημία.

«Το UKPNP έθεσε αυτά τα ζητήματα σε διεθνή φόρουμ όπως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου και θα συνεχίσει τις προσπάθειές του», ανέφερε μια δήλωση.

Η αντιπροσωπεία εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του στον Πάπα Φραγκίσκο που τους έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουν τα δεινά του λαού τους.

Περιέγραψαν τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν αθώοι πολίτες στις περιοχές τους, ιδιαίτερα στο Khyber Pakhtunkhwa, στη Sindh και στο Balochistan.

Η αντιπροσωπεία ζήτησε ειλικρινά από τον Πάπα Φραγκίσκο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να υποστηρίξει την προστασία και την ευημερία εκείνων που πλήττονται από συγκρούσεις, καταπίεση και νόμους που εισάγουν διακρίσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Afghan Diaspora Network: Η Κίνα έχει βάλει στο στόχαστρο τον ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το ενδιαφέρον της Κίνας για τους πόρους του Αφγανιστάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άλλη περίπτωση εκμετάλλευσης υπό το πρόσχημα της οικονομικής εταιρικής σχέσης.

Μετά από τρία χρόνια από την εξαγορά των Ταλιμπάν, το Αφγανιστάν εξακολουθεί να παραμένει οικονομικά ασταθές και διεθνώς μη αναγνωρισμένο. Ενώ πολλές χώρες διατηρούν διπλωματικούς δεσμούς με την Καμπούλ, καμία δεν έχει επεκτείνει την επίσημη αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Απελπισμένοι για νομιμότητα, οι προσεγγίσεις των Ταλιμπάν στην Κίνα υπογραμμίζουν το αμοιβαίο ενδιαφέρον για τους αναξιοποίητους φυσικούς πόρους του Αφγανιστάν. Ωστόσο, αυτή η αναπτυσσόμενη σχέση φαίνεται να ευνοεί το Πεκίνο πολύ περισσότερο από ό,τι τον αφγανικό λαό.

Το Αφγανιστάν είναι πλούσιο σε πολύτιμα ορυκτά, με ένα εκτιμώμενο απόθεμα τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε μέταλλα σπάνιων γαιών, όπως το λανθάνιο, το δημήτριο και το νεοδύμιο. Αυτοί οι πόροι είναι απαραίτητοι για διάφορες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, από ηλεκτρονικά έως ηλεκτρικά οχήματα. Ο δυνητικός ορυκτός πλούτος της χώρας έχει πυροδοτήσει μια γεωπολιτική αναταραχή, με την Κίνα να αναδεικνύεται ως βασικός παίκτης που θέλει να κεφαλαιοποιήσει αυτούς τους πόρους.

Από το 2022, κινεζικές εταιρείες έχουν εντείνει την παρουσία τους στο Αφγανιστάν, διερευνώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες και εξασφαλίζοντας συμφωνίες εξόρυξης. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2023, η Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co σύναψε συμφωνία με τους Ταλιμπάν για την εξόρυξη πετρελαίου στη λεκάνη της Amu Darya. Μέχρι τα μέσα του 2023, η Fan China Afghan Mining Processing and Trading Company ανακοίνωσε μια επένδυση 350 εκατομμυρίων δολαρίων στο Αφγανιστάν, στοχεύοντας τομείς όπως η ηλεκτρική ενέργεια, η παραγωγή τσιμέντου και η υγειονομική περίθαλψη. Αν και αυτές οι υποσχέσεις δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, δημιουργούν μια ψευδαίσθηση ενεργού σινο-αφγανικής οικονομικής δέσμευσης.

Η εμπλοκή της Κίνας στο Αφγανιστάν υπερβαίνει τα απλά οικονομικά κέρδη. Τοποθετώντας τον εαυτό του ως ευεργέτη των Ταλιμπάν, το Πεκίνο στοχεύει να εδραιώσει την επιρροή του στην περιοχή, αντιμετωπίζοντας τη δυτική παρουσία και διασφαλίζοντας την πρόσβαση στον φυσικό πλούτο του Αφγανιστάν. Αυτή η στρατηγική αντικατοπτρίζει τις ευρύτερες περιφερειακές φιλοδοξίες της Κίνας, όπως φαίνεται στην αυξανόμενη κυριαρχία της στο Πακιστάν. Η ενσωμάτωση του Αφγανιστάν σε αυτή τη σφαίρα θα ενισχύσει τον έλεγχο της Κίνας στους κρίσιμους πόρους της Κεντρικής Ασίας.

Ωστόσο, το ιστορικό της Κίνας στις διεθνείς επενδύσεις σηκώνει κόκκινες σημαίες. Οι κατηγορίες για διπλωματία στην παγίδα του χρέους -όπου οι χώρες παρασύρονται σε μη βιώσιμα χρέη, παρέχοντας στην Κίνα σημαντική μόχλευση- ρίχνουν σκιά στις προθέσεις της στο Αφγανιστάν. Η κατάσταση στη Ζάμπια, όπου τα κινεζικά δάνεια έχουν οδηγήσει σε σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες, χρησιμεύει ως προειδοποιητική ιστορία. Το Αφγανιστάν κινδυνεύει με παρόμοια μοίρα εάν παγιδευτεί σε μη βιώσιμα χρέη προς την Κίνα.

Το αυταρχικό καθεστώς της Κίνας έχει μια αξιοσημείωτη περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εθνοτικές μειονότητες. Ωστόσο, η Κίνα θα χρησιμοποιούσε τη διεθνή απομόνωση των Ταλιμπάν για να προωθήσει τα στρατηγικά και οικονομικά τους συμφέροντα στην περιοχή. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν πολλές επιλογές από αυτή την άποψη. Αυτή η συνενοχή θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την ευημερία των απλών Αφγανών, επιδεινώνοντας την εκμετάλλευσή τους.

Mes-e Aynak: A Case in Point

Το Mes-e Aynak, όπου βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα χαλκού στον κόσμο, αποτελεί παράδειγμα των εκμεταλλευτικών φιλοδοξιών της Κίνας στο Αφγανιστάν. Με περίπου 11,5 εκατομμύρια τόνους μεταλλεύματος χαλκού, το Mes-e Aynak είναι ζωτικής σημασίας για τις βιομηχανίες που συνδέονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον ηλεκτρισμό. Παρά τη συμφωνία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφηκε το 2008, η κινεζική κρατική China Metallurgical Group Corporation (MCC) μόλις πρόσφατα άρχισε να εργάζεται για το έργο λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και έλλειψης εκ των προτέρων ενδιαφέροντος.

Η καθυστερημένη υλοποίηση του έργου και η απόφαση να απασχοληθούν κυρίως Κινέζοι εργάτες αντικατοπτρίζουν μια αδιαφορία για την τοπική απασχόληση στο Αφγανιστάν. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο στερεί από τους Αφγανούς οικονομικές ευκαιρίες αλλά τροφοδοτεί και τη δυσαρέσκεια. Τα περιστατικά ασφαλείας που στοχεύουν Κινέζους υπηκόους, όπως οι επιθέσεις στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, υπογραμμίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με αυτό το εκμεταλλευτικό μοντέλο. Οι Κινέζοι εργάτες γίνονται όλο και περισσότερο στόχος επιθέσεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης αυτοκτονίας που σκότωσε πέντε Κινέζους μηχανικούς στο Πακιστάν τον Μάρτιο και μιας βομβιστικής επίθεσης το 2021 που σκότωσε 13 άτομα, μεταξύ των οποίων εννέα Κινέζους εργάτες, σε έργο φράγματος στη χώρα της Νότιας Ασίας. Στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον πέντε Κινέζοι τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι εισέβαλαν σε ξενοδοχείο της Καμπούλ δημοφιλές στους επιχειρηματίες του Πεκίνου το 2022.

Οι τεράστιοι πόροι του Αφγανιστάν θα πρέπει να εξυπηρετούν τον λαό του, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη ευημερία. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει ότι οποιεσδήποτε σινο-αφγανικές συμμαχίες συμμορφώνονται με πρότυπα που δίνουν προτεραιότητα στα δικαιώματα και την ευημερία των ντόπιων Αφγανών. Το ενδιαφέρον της Κίνας για τους πόρους του Αφγανιστάν, εάν δεν ελεγχθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άλλη περίπτωση εκμετάλλευσης υπό το πρόσχημα της οικονομικής εταιρικής σχέσης.

Η υπόσχεση ανάπτυξης και ευημερίας για το μέλλον του Αφγανιστάν εξαρτάται από τη μόχλευση των πόρων του προς όφελος του λαού του, αντί να επιτρέπει σε αυταρχικά καθεστώτα να λεηλατούν τον πλούτο του. Οι εμπειρίες άλλων εθνών υπό την επιρροή της Κίνας υπογραμμίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης και στρατηγικού σχεδιασμού για να αποφευχθεί η πτώση στην ίδια παγίδα.

ΠΗΓΗ: Afghan Diaspora Network

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή