Ακολουθήστε μας

Γιώργος Αϋφαντής

Γιώργος Αϋφαντής: Πώς μπορούν οι πολίτες να προασπίσουν το εθνικό συμφέρον

Δημοσιεύτηκε

στις

Ενώ η παγκόσμια γεωπολιτική πραγματικότητα μεταβάλλεται ραγδαία, το εγχώριο σύστημα εξουσίας έχει υποτάξει την όποια θεώρηση του ελληνικού εθνικού συμφέροντος στην ρευστή, όσο και αντιφατική αντίληψη περί υπερτέρου συμφέροντος του Δυτικού Κόσμου. Με το πρόσχημα της «σωστής πλευράς της Ιστορίας», οι κυβερνώντες –μαζί και όσοι δήθεν τους αντιπολιτεύονται–φαλκιδεύουν την ανεξαρτησία της χώρας και το εθνικό συμφέρον, προκειμένου να εξασφαλίσουν στήριξη από τον ξένο παράγοντα στην ιδιοτελέστατη διακυβέρνησή τους.

Οι παραινέσεις  του ΝΑΤΟ για ικανοποίηση των εκπεφρασμένων, ωμών τουρκικών απαιτήσεων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, παρουσιάζονται από το ελληνικό πολιτικό σύστημα σαν ανωτέρα βία που επιτάσσει θυσίες, τις οποίες οι Έλληνες πολιτικοί με διπλωματική δεινότητα θα περιορίσουν τάχα στις απολύτως απαραίτητες…

Μόνον μετά τις πρόσφατες διπλές εκλογές, ο Έλληνας πρωθυπουργός θεώρησε επιβεβλημένο να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, μέσω του “καθεστωτικού” ΣΚΑΙ, ότι θα διαπραγματευθεί για τον πυρήνα των διαφορών μας με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι θα απαιτηθούν «υποχωρήσεις από τις αφετηριακές μας θέσεις».

Δεν προσδιόρισε ούτε τις θέσεις ούτε ποιες υποχωρήσεις. Κατά την έκφραση της –εξ αγχιστείας συγγενούς του– δημοσιογράφου, έκφραση στην οποία ο πρωθυπουργός δεν αντίλεξε, οι υποχωρήσεις «ενδεχομένως αφορούν απομείωση της κυριαρχίας μας στα νησιά». Από τα πλέον έγκυρα χείλη, συνεπώς, γνωρίζουμε ότι επίκεινται διαπραγματεύσεις, στις οποίες θα κάνουμε άξιες λόγου υποχωρήσεις.

Επίσης, μετά τις εκλογές, δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη έγινε η απεμπλοκή της Ελλάδας από τις όποιες εξελίξεις στην Κύπρο. Η “βελτίωση” των ελληνοτουρκικών σχέσεων στηρίζεται πλέον στην απροσχημάτιστη εγκατάλειψη της Κύπρου στην τύχη της, η οποία με ελληνική συναίνεση υποβιβάσθηκε στα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ από κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος σε γεωγραφικές συντεταγμένες! Μετά την προδοσία της Χούντας για την διχοτόμηση του νησιού και το συνακόλουθο δόγμα «η Κύπρος κείται μακράν» των Καραμανλή-Αβέρωφ, περάσαμε στα νεότερα του Κυριάκου Μητσοτάκη χάριν της επιχειρησιακής ενότητας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απειλή κρατική ανεπάρκεια 

Εν τω μεταξύ, διαδοχικά περιστατικά (με πιο αποκαλυπτικό τις εκρήξεις πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο) αναδεικνύουν ότι η ανεπάρκεια, η αμέλεια καθήκοντος και η διαφθορά που σακατεύουν τον ελληνικό κρατικό οργανισμό καλά κρατούν και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όσοι θέλουν, μπορούν να βαυκαλίζονται με τα gadgets των εξοπλισμών που κάθε τόσο εξαγγέλλονται.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο ελληνικός στόλος ραγδαία απαρχαιώνεται, ενώ οι παραιτήσεις έμπειρων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού πολλαπλασιάζονται. Ότι η Ελληνική Αεροπορία στερείται κρίσιμων υποδομών, αλλά και πυρομαχικών για σύγκρουση που θα υπερέβαινε τις πέντε-έξι ημέρες. Ότι η ελληνική αντιαεροπορική άμυνα είναι πια ανεπαρκής για να ανακόψει το πλήθος των κατευθυνόμενων βλημάτων και των μη επανδρωμένων που μαζικά πλέον παράγουν οι Τούρκοι. Ότι ακόμη και οι πολυδιαφημισμένες ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις –δεν συζητάμε καν για τον μέσο στρατιώτη– υποβάλλονται πολύ αραιά στη στοιχειώδη δοκιμασία της βολής με τα όπλα τους, πολύ δε περισσότερο βολής σε συνθήκες μάχης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ SLPRESS.GR

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Απόλυτη καταστροφή!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πολύ κοντά σε έναν διακρατικό πόλεμο, μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου οδηγεί η πυροδότηση βομβητών σε εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και φίλους της Χεζμπολάχ, εντός της χώρας του Λιβάνου, τονίζει στον star fm ‪ και την εκπομπή «Ήρθε η Ώρα» με την Όλγα Λαθύρη ο πρέσβης ε.τ. στο Ιράν Γιώργος Αϋφαντής. Όσο βαθαίνει ο κύκλος αίματος, τόσο απομακρύνεται κάθε πιθανότητα ανακωχής, για έναν πόλεμο που συμπληρώνει 12 μήνες με απόλυτη καταστροφή για την Λωρίδα της Γάζας στην Παλαιστίνη επισημαίνει. Η πυροδότηση των βομβητών ήταν η μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας την οποία έχει υποστεί η οργάνωση Χεζμπολάχ στον πόλεμο με το Ισραήλ, που μετράει σχεδόν έναν χρόνο. Σύμφωνα με τον Αϋφαντή ξεκινά μια νέα φάση πολέμου αρχικά στα σύνορα με τον Λίβανο. Σχολιάζει επίσης και τις τελευταίες εξελίξεις στον ΡωσοΟυκρανικό πόλεμο, που δείχνουν ανακατάληψη εδαφών από τη Ρωσία και πτώση της άμυνας της Ουκρανίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιώργος Αϋφαντής: Υποθηκεύσαμε το μέλλον μας!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιώργος Αϋφαντής: Ξεκάθαρη μειοδοσία! Η διπλωματία μας και η εξωτερική μας πολιτική δεν έχει καμία αποτροπή!

Ο πρέσβυς ε.τ Γιώργος Αυφαντής κατακεραυνώνει την κυβέρνηση αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης για την απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής αντίδρασης έναντι της άκρατης επιθετικότητας της Τουρκίας.

Ο κ.Αυφαντής απαντά στη δήλωση του ΥΠΕΞ ότι υπάρχει ιστορική ευκαιρία στα ελληνοτουρκικά. «Υπάρχει πράγματι ευκαιρία ,αλλά για την Τουρκία! Ο κ.Γεραπετρίτης κλείνει τα μάτια και έτσι «βλέπει» παράθυρο ευκαιρίας».

Ο πρέσβυς ε.τ επισημαίνει ότι η Τουρκία έκανε σαφές στην Κάσο πως η Ελλάδα δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, «παρά μόνο αυτά που μας αναγνωρίζει η Άγκυρα! Τα τουρκικά πλοία εισήλθαν στα χωρικά μας ύδατα και παρέμειναν σε αυτά επί 45 λεπτά».

«Αναγνωρίσαμε στους Τούρκους ότι έχουν λόγο στην περιοχή της Κάσου…Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχε απολύτως τίποτα να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία…Η Τουρκία έκανε στην Κάσο πειρατεία. Ας πηγαίναμε σε κρίση για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Ο κ.Γεραπετρίτης ψεύδεται συστηματικά. Έχει κάνει το ψέμα πολιτικό εργαλείο. Ο τρόπος που διαπραγματεύεται αντανακλά στη χώρα. Όταν ένας ΥΠΕΞ συστηματικά μειοδοτεί έναντι των απαιτήσεων του εθνικού συμφέροντος υπάρχει θέμα…Η εξωτερική μας πολιτική δεν εκπέμπει καθόλου αποτροπή! Η εξωτερική πολιτική του κ.Μητσοτάκη, έφερε την κρίση του 2020 και την Κάσο…Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική μη κυρίαρχου κράτους, όπως την ασκούσε η χούντα».

Ο κ.Αυφαντής ασκεί δριμύτατη κριτική σε όσα είπε και έκανε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας στο Καστελλόριζο. «Απείλησε τους Τούρκους με τα όπλα που ΘΑ πάρει η Ελλάδα», λέει. «Αυτά που έκανε ο κ.Δένδιας στο Καστελλόριζο ήταν μια επίδειξη ελληνικού πολιτικαντισμού».

«Τον Δεκέμβριο οι Τούρκοι θα επιδιώξουν να βάλει η Ελλάδα υπογραφές» , υποστηρίζει ο πρέσβυς ε.τ Γιώργος Αυφαντής. «Οι Τούρκοι επιδιώκουν να μας δώσουν μία σφαλιάρα για να μας βάλουν να υπογράψουμε».

Η κριτική του κ.Αυφαντή επεκτείνετε και στους χειρισμούς που κάνει η σημερινή κυβέρνηση σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Αϋφαντής: «Η Ελλάδα διατρέχει μεγάλο κίνδυνο»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο επίτιμος πρέσβης και πληρεξούσιος Υπουργός Ά Γιώργος Αϋφαντής μίλησε στην εκπομπή Viewpoint και τη δημοσιογράφο Ιρένα Αργύρη για τις εξελίξεις στα θερμά μέτωπα στην περιοχή μας: το ρωσο-ουκρανικό και τη Μέση Ανατολή, εξηγώντας πώς αυτά τα μέτωπα επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα.

«Το Ιράν περιμένει η αδιαλλαξία του Ισραήλ να εκδηλωθεί δημόσια και τότε θα χτυπήσουν»

Με υπόβαθρο την εμπειρία του στην Τεχεράνη και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, ο πρέσβης αναλύει πώς εκτιμά ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση στην περιοχή και ποιες αναμένονται να είναι οι κινήσεις των σημαντικότερων παικτών: Ιράν και Ισραήλ. Ποιόν συμφέρει και ποιόν όχι η ανακωχή; Ποιες είναι οι επιδιώξεις της κυβέρνησης Νετανιάχου και του ιρανικού καθεστώτος;

«Το μέτωπο στη μέση ανατολή απειλεί άμεσα τον τουρισμό και τη ναυτιλία μας»

Στο ερώτημα πώς επηρεάζει εμάς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ο πρέσβης τόνισε τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η χώρα και οι σημαντικότεροι πυλώνες της οικονομίας μας: ο τουρισμός και η ναυτιλία, ασκώντας κριτική για τους χειρισμούς της κατάστασης από το Υπουργείο Εξωτερικών. «Η αντιμετώπιση των εξελίξεων δεν γίνεται με γνώμονα το τι συμφέρει την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αϋφαντής, προσθέτοντας πως «Δεν παίρνουμε τίποτα σε αντάλλαγμα για την εθνική μας άμυνα» κάνοντας λόγο ακόμα και για «μειοδοσία της πολιτικής ηγεσίας έναντι των απαιτήσεων και των αναγκών της χώρας» 

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι γέφυρα για τις χώρες της μέσης ανατολής»

Όσον αφορά τη στάση που θα έπρεπε να τηρεί η χώρα τόσο για τα εθνικά μας συμφέροντα όσο και για την αποκλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή, ο πρέσβης ε.τ. τόνισε ότι «Το εθνικό συμφέρον απαιτεί να είμαστε γέφυρα ανάμεσα στο Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο» ενώ σε άλλο σημείο της συζήτησης, σημείωσε ότι «εάν γίνουμε γέφυρα, θα είμαστε το κέντρο της διεθνούς προσοχής».

«Ο Ελληνισμός δεν είναι η πλατεία Κολωνακίου, είναι ένα τεράστιο μέγεθος»

Στη συνέχεια ο πρέσβης έκανε λόγο για τις τεράστιες δυνατότητες της Ελλάδος να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, αναλύοντας τις προϋποθέσεις για να επιτύχουμε κάτι τέτοιο, ασκώντας όμως και έντονη κριτική στους χειρισμούς των τελευταίων κυβερνήσεων σε θέματα διπλωματίας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

«Έχουμε το μεγαλύτερο ίσως πολιτιστικό κεφάλαιο στην ανθρωπότητα»

Ο κ. Αϋφαντής ανέφερε φυσικά και το τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο της Ελλάδας και πώς αυτό επενεργεί στην αντίληψη άλλων πολιτισμών για τη χώρα μας, ενισχύοντας το σεβασμό και αυξάνοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης διπλωματικών σχέσεων.  «Δεν μπορούμε να αντλούμε εσαεί πίστωση  από τους αρχαίους ημών προγόνους» πρόσθεσε ωστόσο ο ίδιος.

«Ο Ελληνικός πολιτισμός αναλύεται σε όλο τον κόσμο. Είμαστε όμως μέτοχοι αυτού του πολιτισμού;»

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του πρέσβη ε.τ. Γιώργου Αϋφαντή  στην εκπομπή Viewpoint στο IRISTV.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή