Ακολουθήστε μας

Κύπρος

Μαύρη τρύπα για Ρώσους τα Κατεχόμενα – 7 χιλιάδες «άδειες» από το κατοχικό καθεστώς σε ξένους για αγορά ακινήτων

Δημοσιεύτηκε

στις

Αμερικανοί και Βρετανοί εντοπίζουν «μαύρη τρύπα» στα κατεχόμενα την οποία φαίνεται να εκμεταλλεύονται Ρώσοι αποκτώντας ακίνητη περιουσία σε κυρίως στο ανατολικό μέρος του τμήματος της νήσου που ελέγχεται από τον κατοχικό τουρκικό στρατό.

Οι πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας μιλώντας κατά το συνέδριο των αποδήμων κατέγραψαν την ανησυχία τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα κατεχόμενα με τους Ρώσους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόβλημα λόγω των μαζικών αγορών ελληνοκυπριακών περιουσιών υφίσταται και με Ιρανούς και Ισραηλινούς.

Σε δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Χαλκίν Σεσί» αναφέρεται (πηγή ΓΤΠ) πως τα τελευταία δυόμιση χρόνια παραχωρήθηκε το δικαίωμα αγοράς ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα, σε σχεδόν εφτά χιλιάδες ξένους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα η πλειοψηφία των 6.958 ξένων, που πήραν άδεια, είναι Ρώσοι και Ιρανοί.

Σύμφωνα με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχουρμάν στις περιοχές Τρικώμου, Αγίου Αμβροσίου και Ακανθούς δεν υπάρχει έστω και ένας ντόπιος αγοραστής και ότι αυτή η πορεία σημαίνει αφανισμός. Σημειώνοντας ότι ο «λαός» βιώνει την πιο σοβαρή οικονομική κρίση στην ιστορία, ο Έρχουρμαν επισήμανε ότι «η μείωση της αγοραστικής μας δύναμης, δεν μείωσε την ζήτηση στην αγορά», αφού ειδικά μετά την πανδημία ο αριθμός των ξένων και η ζήτηση περιουσιών από αυτούς «αυξήθηκε τρομακτικά».

Ο Ερχουρμάν προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα δηλώνοντας πως «μια μέρα οι Ρώσοι θα ζητήσουν και σχολεία, χώρους λατρείας και «υπηκοότητα».  Εκφράζοντας την άποψη ότι το σημείο στο οποίο έφτασε ο αγώνας τους για ύπαρξη είναι ο αφανισμός, ο Έρχουρμαν επισήμανε ότι στα εστιατόρια δεν υπάρχουν «πολίτες της ΤΔΒΚ», ούτε ακόμα και άτομα που μιλούν τουρκικά.

Ανησυχία από Φίσερ και Σιντίκ

Οι αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης από τη μια και οι κινήσεις των Αμερικανών και Βρετανών σ’ ό,τι αφορά τους Ρώσους πέτυχαν το στόχο τους σε σχέση με το τμήμα της νήσου που ελέγχεται από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχει ωστόσο μια «μαύρη τρύπα» που είναι το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου προς το οποίο φαίνεται να στρέφονται οι Ρώσοι.

Απαντώντας σε ερώτηση, στη διάρκεια του συνεδρίου των αποδήμων Κυπρίων, για το ξέπλυμα χρήματος από Ρώσους στα κατεχόμενα και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις για την Τουρκία, η Πρέσβειρα εξήρε τον προσανατολισμό του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της ομάδας του για υποστήριξη της Ουκρανίας και αντιμετώπισης της Ρωσίας, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό μέρος της συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου. Πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ Υπουργείων οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζών για να συζητήσουν τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος παίζει «απίστευτα σημαντικό ρόλο» σε αυτό.

«Το ζήτημα των Ρώσων που αγοράζουν ακίνητα στο Βορρά, μας ενδιαφέρει πολύ και είναι μέρος της συζήτησης που έχουμε μεταξύ των κυβερνήσεών μας», είπε αναφερόμενη στα κατεχόμενα. «Ακολουθούμε μια προσέγγιση για ολόκληρο το νησί σε αυτό το ζήτημα και σκεφτόμαστε πώς είναι, παρακολουθούμε τα χρήματα, ακολουθούμε τα χρήματα και εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την παράνομη χρηματοδότηση, για να αντιμετωπίσουμε την αποφυγή κυρώσεων», είπε.

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, τόνισε τη συναίνεση που υπάρχει εντός της κυπριακής Κυβέρνησης, τόσο της παρούσας όσο και της προηγούμενης, για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Ο κ. Σιντίκ απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος μέσω των κατεχόμενων περιοχών και την έλλειψη κυρώσεων προς την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα. Ο Ύπατος Αρμοστής αναγνώρισε ότι «το πρόβλημα είναι πλέον παρόν και στον Βορρά και αυτό αποτελεί πρόκληση για εμάς». Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζουν τις «αρχές του Βορρά», συνεργάστηκαν μαζί τους για να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι οι συνέπειες αυτών των δραστηριοτήτων δεν θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

ΙΣΡΑΗΛ

Νίπτει τας χείρας του

Πέραν όμως των Ρώσων πρόβλημα υφίσταται και με αγοραστές από το γειτονικό Ισραήλ. Ερωτηθείς για το τι ενέργειες αναλαμβάνει η κυβέρνησή του για περιπτώσεις Ισραηλινών πολιτών που αγοράζουν ακίνητα στις κατεχόμενες περιοχές, ο πρέσβης Όρεν Ανόλικ είπε ότι δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση για το θέμα αυτό και οι όποιες ενέργειες πρέπει να συντονίζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί έχουν πολύ λίγες γνώσεις για το τι συμβαίνει στην Κύπρο και ότι η κυπριακή κυβέρνηση και η κυπριακή πρεσβεία στο Ισραήλ μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ενημερώσουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την κατάσταση, σημειώνοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει με τη δημιουργία μιας εκστρατείας για το θέμα αυτό.

«Από νομικής άποψης δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα γιατί δεν παραβιάζεται κανένας ισραηλινός νόμος, είναι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί τι πρέπει να κάνει για την παραβίαση αυτών των νόμων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δυστυχώς το φαινόμενο αυτό είναι υπαρκτό και κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για οικονομικό όφελος, ωστόσο δεν επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις γενικότερα.

ΠΗΓΗ: Philenews.com

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν από το Λίβανο ακόμη 11 Έλληνες με τις οικογένειές τους

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακόμη 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από τον Λίβανο και αφίχθησαν στη Λάρνακα με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία και με τη συνδρομή των πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

«Ευχαριστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν! Αναφορές σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου γίνεται αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα στην τελευταία πέμπτη παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρεται:

«Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών της για την ανάπτυξη βάσεων συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και τονίζεται ότι η πιο ορθή επιλογή είναι η συμπεριφορά με κοινή λογική».

Βασικό θέμα στην ατζέντα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και η κατάσταση στο πεδίο όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων των οργανώσεων ΡΚΚ και PYD, σε Βόρειο Ιράκ και Συρία αντίστοιχα, όπως και η αντιμετώπιση των μελών του δικτύου FETO, των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η ‘Αγκυρα κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016..

Συγκεκριμένα, εκτός από την αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σημειώνεται:

«1- Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά των κάθε είδους απειλών και κινδύνων κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδίως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK, PYD/YPG, FETO και Ισλαμικό Κράτος, καθώς και για τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις.

»2- Τονίστηκε ότι οι δραστηριότητες για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων που φωλιάζουν στο συριακό έδαφος θα συνεχιστούν αδιάλειπτα και ότι δεν θα γίνουν ανεκτά οποιαδήποτε σχέδια ή τετελεσμένες προσπάθειες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική μας ασφάλεια. Θα αυξηθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις προσδοκίες της περιοχής μας και του συριακού λαού.

»3- Επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το γειτονικό μας Ιράκ στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως των PKK/KCK και PYD/YPG, που αποτελούν κοινή απειλή για τις χώρες μας, και υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά η σημασία που αποδίδουμε στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία του αδελφού ιρακινού λαού.

»4- Πέραν των αποφασιστικών προσπαθειών της Τουρκίας να σταματήσει η γενοκτονία που υφίσταται εδώ και ένα χρόνο ο παλαιστινιακός λαός μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση μια διαρκής κατάπαυση του πυρός και ειρήνη στην Παλαιστίνη, οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν αυξανόμενες.

»Προκειμένου να αποτραπούν οι επιθέσεις του Ισραήλ με στόχο την εξάπλωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή πέρα από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, καλούνται οι οι δρώντες που κατέχουν θέσεις ευθύνης, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό.

»Απέναντι στις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ, επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία, ως έθνος και κράτος στο σύνολό της, θα σταθεί στο πλευρό του αδελφού λαού του Λιβάνου και της κυβέρνησής του.

»Η κήρυξη “ανεπιθύμητου προσώπου” του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από το Ισραήλ και η απαγόρευση εισόδου του στη χώρα καταδικάζεται ως το τελευταίο παράδειγμα της παρανομίας του Ισραήλ».

 

Τουρκία – Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: «Δεν θα επιτρέψουμε την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών μας για ειρήνη σε Μεσόγειο και Αιγαίο»

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή