Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Σε κατάσταση ολοκληρωτικής πολιορκίας το Αρτσάχ! Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν υποβάλλουν τον αρμενικό πληθυσμό σε σταδιακό θάνατο – Σύμβουλος στο έγκλημα η Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

 

  • Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν υποκίνησαν σκόπιμα τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν, γνωρίζοντας ότι θα υπέβαλλαν ολόκληρο τον πληθυσμό του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) σε σταδιακό θάνατο, Γενοκτονία.
  • Όλα αυτά το Αζερμπαϊτζάν τα κάνει με την βοήθεια της γείτονος και μέλος του ΝΑΤΟ, Τουρκίας τη γνώμη της οποίας(για τον αποκλεισμό) ζήτησε και το συμβούλιο ασφαλείας του Ο.Η.Ε. (άκουσον άκουσον)
  • Η αποτροπή μιας γενοκτονίας πριν συμβεί είναι πολύ σπουδαιότερη από την αναγνώρισή της αφού έχει συντελεστεί. Όσες χώρες νοιώθουν κοντά στον Αρμενικό λαό ας το αποδείξουν έμπρακτα και χωρίς συνεννόηση με την Αρμενική κυβέρνηση, γιατί εκεί θα σκαλώσουν.

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα

Δυστυχώς ο λαός του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) από τις 12 Δεκεμβρίου 2022 στερείται των ευεργετημάτων της οικουμενικής διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς βρίσκεται σε κατάσταση ολοκληρωτικής πολιορκίας η οποία επιδεινώθηκε σήμερα με την καταστροφή από τους Αζέρους του καλωδίου οπτικών ινών (ιντερνετ) αποκόπτοντας ακόμα και την πληροφόρηση από την περιοχή. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεκινά με την αναγνώριση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ίσων και αναφαίρετων δικαιωμάτων όλων των μελών της ανθρώπινης οικογένειας ως θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο. Ανεξάρτητα από την κατοικία τους, όλα τα ανθρώπινα όντα έχουν δικαίωμα σε ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και φροντίδα, ακόμη και σε καιρό πολέμου. Κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ούτε σε ποινή ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση.

Μετά την Τριμερή δήλωση της 12ης Δεκεμβρίου 2022 που υπογράφηκε από τους ηγέτες της Αρμενίας, της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με την παράγραφο 6 της οποίας «Ο Διάδρομος Λατσίν (πλάτους 5 χλμ.), ο οποίος θα παρέχει σύνδεση μεταξύ Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Αρμενίας…, θα παραμένουν υπό τον έλεγχο των ειρηνευτικών δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το Αζερμπαϊτζάν απέκλεισε τον διάδρομο του Λατσίν με το ψεύτικο πρόσχημα περιβαλλοντικών καταστροφών που διαπράττει η Αρμενία στην περιοχή . Έκτοτε, η σταδιακή χρησιμοποίηση των περιορισμένων εγχώριων αποθεμάτων τροφίμων και την έκδοση κουπονιών για ορισμένα τρόφιμα, όπως ρύζι, χυλός, ζάχαρη, αλεύρι, φαγόπυρο, μακαρόνια είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια έλλειψη τους και το κλείσιμο των καταστημάτων. Περίπου το 90% του συνόλου των τροφίμων που καταναλώνονταν πριν από τον αποκλεισμό, ( 400 τόνους βασικών αγαθών καθημερινά ) εισάγονταν από την Αρμενία. Επί του παρόντος, υπάρχει σοβαρή έλλειψη τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής για τα παιδιά, αλεύρι, ζάχαρη, καθώς και φάρμακα, καύσιμα κ.λπ. Οι καλλιεργήσιμες περιοχές στα σύνορα του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) παραμένουν ανεκμετάλλευτες λόγω της στοχοποίησης των γεωργών από τους ελεύθερους σκοπευτές και λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Από τον Δεκέμβριο του 2022 η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. ζήτησε από το Αζερμπαϊτζάν να άρει τον αποκλεισμό. Σε απάντηση το Αζερμπαϊτζάν σταδιακά διέκοψε τη μοναδική παροχή φυσικού αερίου στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ).

Η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου οδήγησε σε μια σειρά από δυσμενείς ανθρωπιστικές συνέπειες, όπως:

(1) διακοπή του έργου των νοσοκομείων,
(2) διακοπή της εκπαιδευτικής διδασκαλίας στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία,
(3) διακοπή της λειτουργίας ζωτικής σημασίας ιδρυμάτων και κοινωνικών υπηρεσιών,
(4) αδυναμία των κατοίκων να ζεστάνουν τα σπίτια τους,
(5) απώλεια πρόσβασης πολλών νοικοκυριών σε ζεστό νερό,
(6) έλλειψη καυσίμων για οχήματα κ.λπ.

Από τις 9 Ιανουαρίου 2023 το Αζερμπαϊτζάν έχει διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της μοναδικής γραμμής υψηλής τάσης μεταξύ Αρμενίας και Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) με αποτέλεσμα την διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την επικράτεια. Από τότε η ηλεκτροδότηση, με λίγες μόνο ώρες παροχής ενέργειας την ημέρα, πραγματοποιείται από περιορισμένους τοπικούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρά την απόφαση της 22 Φεβρουαρίου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι το Αζερμπαϊτζάν «πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα για την διασφάλιση απρόσκοπτης κίνησης προσώπων, οχημάτων και φορτίου κατά μήκος του Διαδρόμου του Λατσίν και προς τις δύο κατευθύνσεις» αυτό στις 23 Απριλίου 2023 , κατά παράβαση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου και της Τριμερούς Δήλωσης της 9ης Νοεμβρίου 2020, εγκατέστησε ένα σημείο ελέγχου στο διάδρομο του Λατσίν, ενώ στις 15 Ιουνίου 2023 προχώρησε περαιτέρω αποκλείοντας πλήρως τον διάδρομο του Λατσίν απαγορεύοντας κάθε πρόσβαση στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ), ακόμη και ανθρωπιστική, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Από τις 26 Ιουλίου τουλάχιστον 22 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας που στάλθηκαν από την Αρμενία παραμένουν εγκλωβισμένα στο διάδρομο του Λατσίν από τους Αζέρους.

Στις 2 Αυγούστου 2023 ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε τη βαθιά του ανησυχία για τον αποκλεισμό και την απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν, την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης εκεί και ζήτησε «επείγοντα μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη».

Λόγω του 8μηνου αποκλεισμού, δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ). Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άνεργοι, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα πληρωμής των μισθών. Ακόμα και όσοι έχουν χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν κάτι, καθώς τα ράφια στα καταστήματα είναι άδεια. Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι περιμένουν σε μεγάλες ουρές για να μπορέσουν να αγοράσουν ψωμί ή φρούτα και λαχανικά (και εάν βρουν). Μερικές φορές πρέπει να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα με τα πόδια για να φτάσουν σε άδεια καταστήματα και φαρμακεία. Η απειλή της πείνας είναι πραγματικότητα καθώς υπάρχουν ήδη δύο εμπεριστατωμένα θύματα.

120.000 πολίτες που ζουν στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ), στερούνται από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, 20.000 ηλικιωμένοι , οι οποίοι αδυνατούν ακόμη και να μετακινηθούν λόγω της απουσίας μέσων μαζικής μεταφοράς. 30.000 παιδιά, τα οποία παλεύουν να ζήσουν υπό την απειλή του υποσιτισμού και της έλλειψης τροφής, 270 παιδιά που δεν μπορούν να επιστρέψουν και να ενωθούν με τις οικογένειές τους στο Αρτσάχ παραμένουν στην Αρμενία, 2.000 έγκυες γυναίκες δεν έχουν καν βασική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, 9.000 άτομα με αναπηρία που στερούνται την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη. 4.700 άτομα με διαβήτη και 8.450 άτομα με κυκλοφορικές παθήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του αποκλεισμού 710 σοβαρά ασθενείς πέρασαν από μια ταπεινωτική διαδικασία για να αποδείξουν την κατάσταση της υγείας τους και να πάρουν «άδεια» να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αρμενίας. Ένας εξ’ αυτών ο Βαγίφ Χατσατριάν ο οποίος επρόκειτο να κάνει εγχείρηση καρδιάς, απήχθη από τους Αζέρους με την κατηγορία της συμμετοχής στο πόλεμο του 1993.

Ο 3χρονος Leo και η 6χρονη αδερφή του Gita βρέθηκαν νεκροί σε ένα αυτοκίνητο στην πόλη Markatert στις 8 Ιουλίου μια μέρα μετά την εξαφάνισή τους από το σπίτι τους στο κοντινό χωριό Aghabekalanj. Η μητέρα τους, Βέρα Ναριμανιάν, τους άφησε μόνους στο σπίτι για να πάει στο Μαρτακέρτ για να πάρει ηλιέλαιο και ζάχαρη ως ανθρωπιστική βοήθεια.

Το ποσοστό των θανάτων τους τελευταίους 8 μήνες έχει διπλασιαστεί, καθώς η απουσία φαρμάκων, απολυμαντικών και άλλων ειδών υγιεινής δημιουργεί κινδύνους επιδημιών.

Προχθές το Συμβούλιο ασφαλείας του Ο.Η.Ε. έμεινε στα ευχολόγια και απέτυχε να καταδικάσει το Αζερμπαιτζάν ως υπαίτιο, που χρησιμοποιεί την μέθοδο του λιμού ως όπλο, στον άμαχο πληθυσμό του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ), απέτυχε να καταδικάσει την παράνομη άρνηση της ανθρωπιστικής πρόσβασης και τη στέρηση του άμαχου πληθυσμού στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) από τα άκρως απαραίτητα για την επιβίωσή του, απέτυχε να επιβάλλει στο Αζερμπαϊτζάν συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την προστασία των αμάχων, ιδίως των γυναικών και των παιδιών, και κρίσιμων πολιτικών υποδομών, απέτυχε να ζητήσει την άμεση αποκατάσταση της ελευθερίας και της ασφάλειας της κυκλοφορίας προσώπων, οχημάτων και φορτίων, σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες, μέσω του διαδρόμου του Λατσίν, απέτυχε να διασφαλίσει την πλήρη συνεργασία των μερών καλή τη πίστη με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και την ασφαλή και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, απέτυχε να στείλει μια ανεξάρτητη αποστολή εκτίμησης αναγκών στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στον πληγέντα πληθυσμό. Οι αρνητικές συνέπειες της αποτυχίας τους αυτής θα έχει σαν κατάληξη τη εθνοκάθαρση του λαού του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ). Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν υποκίνησαν σκόπιμα τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν, γνωρίζοντας ότι θα υπέβαλλαν ολόκληρο τον πληθυσμό του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) σε σταδιακό θάνατο, Γενοκτονία και επιμένουν σε αυτήν την απάνθρωπη απόφαση τους. Και όλα αυτά το Αζερμπαϊτζάν τα κάνει με την βοήθεια της γείτονος και μέλος του ΝΑΤΟ, Τουρκίας τη γνώμη της οποίας(για τον αποκλεισμό) ζήτησε και το συμβούλιο ασφαλείας του Ο.Η.Ε. (άκουσον άκουσον)

Ένα βήμα πίεσης, μετά το φιάσκο του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι η πίεση από τις Αρμενικές Εθνικές Επιτροπές και της ομογένειας των Αρμενίων στις χώρες που έχει αναγνωριστεί η γενοκτονία , οι χώρες αυτές πρέπει να απελάσουν τους Αζέρους διπλωμάτες ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό των Αρμενίων γηγενών του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ). Να γίνουν κινήσεις για συζήτηση μέσα στα κοινοβούλια των χωρών αυτών και η απόφαση να παρθεί με συντριπτική πλειοψηφία. Το να αποτρέπουμε μια γενοκτονία πριν συμβεί είναι πολύ σπουδαιότερο από το να αναγνωρίζουμε μια αφού έχει συντελεστεί. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα για όσες χώρες νοιώθουν κοντά στον Αρμενικό λαό. Ας το αποδείξουν έμπρακτα και χωρίς συνεννόηση με την Αρμενική κυβέρνηση, γιατί εκεί θα σκαλώσουν. Η άμεση εξάρτηση της Αρμενικής κυβέρνησης από τις περιφερειακές χώρες που την περικλείουν δεν της επιτρέπει να σκέφτεται σωστά και να πράττει τα δέοντα για το καλό της Αρμενίας, του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) και των πολιτών τους.

Ο Αρμένιος της Διασποράς.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή