Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Θα μπουν τα εξοπλιστικά στο μενού του δείπνου της ιταλίδας πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Δημοσιεύτηκε

στις

Δείπνο για δύο προγραμματίζουν την Πέμπτη στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ιταλίδα ομόλογος του Τζόρτζια Μελόνι (στο οποίο ίσως να προστεθούν και λίγοι συνεργάτες).

Η ατζέντα αναμένεται να έχει «λίγο απ’ όλα» όπως λένε κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές δίνοντας έμφαση στα διμερή ζητήματα, τα ευρωπαϊκά θέματα, το μεταναστευτικό και την ενέργεια.

Εξοπλιστικά

Στην ερώτηση αν στο τραπέζι θα μπουν και τα εξοπλιστικά αρμόδιες πηγές στην Αθήνα απαντούν ότι αυτό δεν είναι στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς, ωστόσο δεν αποκλείουν να το θέσει η Μελόνι. Κάποιοι δε έλεγαν ότι είναι βέβαιο πως η Ρώμη θα θελήσει να ανοίξει το φάκελο «κορβέτες», που παραμένει σε εκκρεμότητα, ωστόσο η Αθήνα μάλλον η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να το «προσπεράσει», αφού όπως τόνιζαν στο in πηγές με γνώση των εξελίξεων, «δεν είμαστε ακόμα στο σημείο να προχωρήσουμε το πρόγραμμα των κορβετών».

Οι δύο προτάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση για την απόκτηση τριών με επιλογή και για μία ακόμα (3+1) κορβετών είχε γίνει ιδιαίτερα έντονη προς το τέλος του 2022, με την ιταλική Fincantieri και την γαλλική Naval να καταθέτουν τις προτάσεις τους στο Πολεμικό Ναυτικό και να περιμένουν απαντήσεις.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωνε ότι τα δύο καράβια πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Πολεμικό Ναυτικό και οι αποφάσεις θα κριθούν στις «λεπτομέρειες των λεπτομερειών», τονίζοντας και τη σημασία της εμπλοκής της Ελλάδας στο χτίσιμο των πλοίων και τη συμμετοχή ελληνικών ναυπηγείων.

Σε αυτό το πλαίσιο η πρόταση της Naval συνδέθηκε με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η πρόταση της Fincantieri με τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Υπό αξιολόγηση

Ωστόσο το 2023 το πρόγραμμα έδειξε να παγώνει αν και ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στα «ΝΕΑ», μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας στις 22 Ιουλίου είχε επιμείνει λέγοντας ότι «βρίσκονται στη διαδικασία της αξιολόγησης από τα αρμόδια Επιτελεία οι προσφορές για το πρόγραμμα ναυπήγησης 4 νέων κορβετών».

Το συμβόλαιο των κορβετών, ένα πρόγραμμα δισεκατομμυρίων, όταν και εφόσον φτάσει η ώρα των αποφάσεων θα μπει στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, όπως και τα εξοπλιστικά των τελευταίων ετών που εντάχθηκαν σε ένα πλαίσιο αμυντικής διπλωματίας, με τον πρωθυπουργό να έχει τον τελευταίο λόγο, με βάση πάντα τις εισηγήσεις των Επιτελείων.

Η αμυντική συμφωνία

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πάντως είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι εφόσον προχωρήσει το πρόγραμμα θα μπορούσε στην επιλογή να βαρύνει υπέρ της Ιταλίας και μία αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα, αντίστοιχη με αυτή που έχει υπογράψει η Γαλλία.

Επί του παρόντος πάντως η αγορά των κορβετών δείχνει να απομακρύνεται από τις άμεσες προτεραιότητες της Αθήνας.

Το αν η Μελόνι θα θελήσει να συζητήσει το θέμα και τι επιχειρήματα θα βάλει στο τραπέζι, μένει να φανεί.

ΠΗΓΗ: in.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή