Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη – Μιρζογιάν! Στο πλευρό της Αρμενίας τάσσεται η Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, επιβεβαιώνοντας τις ήδη διατυπωμένες προθέσεις της χώρας μας.

Όπως έγινε γνωστό από ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών «η Ελλάδα παγίως τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης διαφορών και σεβασμού και εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και ότι υποστηρίζει πρωτοβουλίες που δρουν προληπτικά προλαμβάνοντας ανθρωπιστικές κρίσεις».

Μόλις δύο βδομάδες πριν, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωνε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου μεταξύ της χώρας του και του Αζερμπαϊτζάν, καθώς τα δύο κράτη διεκδικούν τον έλεγχο του θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Μέχρι να υπογραφεί μια συνθήκη ειρήνης και να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών, βεβαίως, ένας (νέος) πόλεμος (με το Αζερμπαϊτζάν) είναι πολύ πιθανός», είχε προειδοποιήσει ο Πασινιάν.

Τριμερής συμφωνία αμυντικής ενίσχυσης και ασφάλειας

Η σχετική επικοινωνία των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Αρμενίας έρχεται ως επιστέγασμα των τριμερών συναντήσεων που έλαβαν χώρα στις 5 Ιουλίου στη Λευκωσία. Οι συζητήσεις αφορούσαν στις ένοπλες δυνάμεις και των τριών χωρών και τις σημαντικές αλλαγές που προωθούνται.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των χωρών υπέγραψαν ένα σχέδιο συνεργασίας για μια σειρά δράσεων που θα πραγματοποιήσουν η μία στο έδαφος της άλλης προς ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειάς τους.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη παραγγείλει 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία στο πλαίσιο της αμυντικής της ενίσχυσης. Ακόμη, το μεγαλύτερο μέλος του στόλου των F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αναβαθμίζεται στα πιο σύγχρονα πρότυπα Block 72. Και κυρίως, η Αθήνα παρήγγειλε τουλάχιστον 20 μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II, ενώ έχει τη δυνατότητα να αγοράσει άλλα 28.

Τον Ιούνιο, η Κύπρος ήταν μία από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν έγγραφο πρόθεσης για την αγορά γαλλικών αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Mistral. Στις αρχές του 2020, η Λευκωσία φέρεται να υπέγραψε σύμβαση ύψους 240 εκατ. ευρώ για Mistral και πυραύλους Exocet κατά πλοίων.

Στο μεταξύ, φέτος τον Ιούνιο, πηγές από Κύπρο και Ισραήλ, επιβεβαίωσαν στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι οι δύο χώρες συζητούν για την πώληση ισραηλινών τανκ Merkava. Η Κύπρος θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα διαθέτει ισραηλινά τανκ, αν η συμφωνία ολοκληρωθεί.

Από την πλευρά της η Αρμενία λαμβάνει προωθημένα μέτρα για τη διαφοροποίηση των αμυντικών της αγορών και τη μείωση της μεγάλης εξάρτησης από τη Ρωσία. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας, Αρμέν Γκριγκοριάν, δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με “πολλές χώρες” για αμυντικές αγορές. Στόχος της να μειώσει το 94% των “εισαγωγών σημαντικού στρατιωτικού εξοπλισμού” της Αρμενίας κατά το διάστημα 2011 – 2020 από τη Ρωσία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή