Ακολουθήστε μας

Λιβύη

Λιβύη: Περισσότεροι από 100 Σύροι πνίγηκαν στην Ντέρνα

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Ahmed Elumami

Οι οικογένειες των Σύρων αγνοούμενων έχουν αναρτήσει φωτογραφίες τους στο Facebook.

Ανάμεσα στα θύματα των φονικών πλημμυρών στη Λιβύη συγκαταλέγονται και περισσότεροι από 100 Σύροι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 112. Αγνοείται όμως ακόμη η τύχη τουλάχιστον 100 ανθρώπων.

Μετά το 2011 χιλιάδες Σύροι έφυγαν από τη χώρα τους λόγω του εμφυλίου πολέμου και πολλοί κατέφυγαν στη Λιβύη, όπου επίσης επικρατούσε αστάθεια και είχε μετατραπεί σε βάση «εξόδου» για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που επιδίωκαν να φτάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης.

«Έχασα δύο ανιψιούς, τις συζύγους τους και έξι από τα παιδιά τους», μεταξύ των οποίων και ένα μωρό έξι μηνών, είπε ο Χάλεντ Άλι, ένας Σύρος εργάτης, που μίλησε τηλεφωνικά με το Γαλλικό Πρακτορείο από την Ντέρνα. Τα ανίψια του είχαν καταφύγει αρχικά στον Λίβανο αλλά έφυγαν για τη Λιβύη μετά την οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου στα τέλη του 2019.

«Γλιτώσαμε από τη μια κρίση και πήγαμε σε άλλη (…) είναι η μοίρα μας» είπε ο 37χρονος άνδρας που κατάγεται από την επαρχία Ντεράα, το προπύργιο της εξέγερσης του 2011 κατά του συριακού καθεστώτος.

Οι οικογένειες των Σύρων αγνοούμενων έχουν αναρτήσει φωτογραφίες τους στο Facebook. Σε αυτή τη σελίδα ο Άλι εντόπισε τους νεκρούς ανιψιούς του.

Ο Ιμπραχίμ Καλαατζί, 46 ετών, έχασε οκτώ μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων και τον αδελφό του, τον Μοχάμεντ. «Ένας γιατρός μας ενημέρωσε ότι ο αδελφός μου και η γυναίκα του σκοτώθηκαν. Δεν υπάρχει κανένα ίχνος από τους άλλους συγγενείς μου», είπε.

Ο άλλος αδελφός του, ο Σάντι, γλίτωσε. Τον παρέσυραν τα νερά από τη στέγη του σπιτιού του αλλά κατάφερε να γραπωθεί στον μιναρέ ενός τζαμιού. Έχασε όμως τα πάντα, ακόμη και την ταυτότητά του. «Δεν έχει πλέον ούτε παρελθόν, ούτε παρόν, ούτε μέλλον», είπε ο Καλαατζί.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Συναγερμός στην Αθήνα! Έκτακτο σχέδιο εν μέσω φοβίων για τη Μέση Ανατολή

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή οδηγεί την κυβέρνηση στην κατάστρωση ενός σχεδίου εκτάκτου ανάγκης σε πολλά πεδία. Αυτό, άλλωστε ήταν και το βασικό θέμα που απασχόλησε την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη. Το ζητούμενο δεν ήταν μόνο η ετοιμότητα για την απομάκρυνση Ελλήνων από την εμπόλεμη ζώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΞ στον Λίβανο υπάρχουν περί τους 3.600 Έλληνες πολίτες. Μέχρι στιγμής έχουν ζητήσει να φύγουν οι 50. Σήμερα, αναχώρησε ένα C-130 για να τους παραλάβει. Άλλο ένα θα διατεθεί για την απομάκρυνση των Κυπρίων πολιτών.

Ανησυχία για το προσφυγικό

Ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι αν η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα. Ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου 2,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως Παλαιστίνιους, σε δομές που τις διαχειρίζεται η Χεμπολάχ. Αν αυτό το σύστημα καταρρεύσει, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος αύξησης των ροών προς τη χώρα μας, είτε μέσω της Τουρκίας είτε μέσω της Λιβύης.

Η χώρα από χθες βρίσκεται στο ανώτατο στάδιο επαγρύπνησης. Ο σχεδιασμός του ΚΥΣΕΑ κινείται σε δύο βασικούς άξονες,. Την συνέχιση της αυξημένης επιτήρησης των συνόρων αλλά την αύξηση της χωρητικότητας σε ορισμένες δομές φιλοξενίας προσφύγων, ως μέτρο πρόνοιας για το ενδεχόμενο να κατακλυστεί η χώρα μας από μεγάλες μεταναστευτικές ροές.

 

Μέτρα για τρομοκρατικά χτυπήματα

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ήταν η πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων, ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη όχι μόνο τη χώρα μας, από τζιχαντιστές αλλά και αριστερούς αντισημίτες. Εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή τόσο η ΕΛΑΣ όσο και η ΕΥΠ, ενώ αυξημένη επιτήρηση υπάρχει και στα σύνορα.

 

Μέχρι στιγμής το σύστημα ελέγχου και ταυτοποίησης πιθανών υπόπτων για τρομοκρατία έχει λειτουργήσει ικανοποιητικά, καθώς δεν υπάρχουν επιστροφές μεταναστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη του πολέμου και διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις συμπαράστασης στην Παλαιστίνη, αυξάνεται και η επιτήρηση. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα υπάρξουν σε ιδρύματα και χώρους λατρείας.

Στον Εβρο ο Μητσοτάκης

Τον Έβρο επισκέπτεται την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη.

Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για τον Έβρο», στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ορεστιάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα θα δοθεί έμφαση και στην επέκταση του φράχτη στη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Το ΒΗΜΑ

Συνέχεια ανάγνωσης

Αίγυπτος

Λιβύη: Αντιδράσεις και στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με την Τουρκία για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο υπουργός Πετρελαίου και Αερίου της Λιβύης κατήγγειλε σοβαρές παραβιάσεις και έκανε λόγο για μη εξουσιοδοτημένες συμφωνίες με την Τουρκία για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Σφοδρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Λιβύης, με αμφισβήτηση της νομιμότητας του τελευταίου Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά με την Τουρκία για την ανάθεση στην τουρκική εταιρεια ΤΡΑΟ ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Λιβύη, προκαλούν και οι τελευταίες δηλώσεις του τούρκου υπουργού ενέργειας Αλπαρσλαν Μπαϊρακτάρ ότι η χώρα του θα ανταποκριθεί στην «πρόσκληση» της λιβυκής πλευράς.

Ο υπουργός Πετρελαίου και Αερίου της Λιβύης Μοχαμεντ Αουν κατήγγειλε σοβαρές παραβιάσεις του νομικού πλαισίου από την κρατική εταιρεία πετρελαίου National Oil Corporation (NOC) υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά. Ο Μ. Αουν έκανε λόγο συγκεκριμένα για μη εξουσιοδοτημένες συμφωνίες με την Τουρκία για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ακτές της Λιβύης προειδοποιώντας ότι αυτές οι ενέργειες υπονομεύουν την ακεραιότητα και την αξιοπιστία της NOC που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του πετρελαϊκού τομέα της Λιβύης από το 1970.

Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ ο Αουν καταδίκασε την NOC για την προώθηση μιας πρότασης να στείλει ένα τουρκικό σκάφος σεισμικής έρευνας για να εξερευνήσει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης χωρίς να ακολουθήσει τις νομικές διαδικασίες. Τόνισε ότι τέτοιες συμφωνίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω διαφανούς δημόσιου διαγωνισμού, κάτι που δεν έγινε στην προκειμένη περίπτωση. Επικρίνοντας την NOC ότι παραβιάζει τους νομικούς κανόνες ο κ.Αουν υποστήριξε ότι η παράκαμψη των νομικών κανόνων ανοίγει την πόρτα στη διαφθορά και αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη του κοινού στον θεσμό.

Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την στρατιωτική και πολιτική στήριξη που προσφέρει στην προσωρινή και αμφισβητούμενη κυβέρνηση της Τρίπολης είχε υπογράψει το 2022 με την Λιβύη, Μνημονιο για κοινές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης από την τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ σε συνεργασία με την NOC. Το Μνημόνιο αυτό είχε κηρυχθεί άκυρο από διοικητικό δικαστήριο της Τρίπολης ομως η Τουρκία συνεχίζει να το επικαλείται θεωρώντας ότι παραμένει σε ισχύ.

Ο Υπουργός ενέργειας της Τουρκίας μάλιστα μόλις την Τετάρτη παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ερευνών και εξορύξεων της Τουρκίας ειχε εκφράσει το ενδιαφέρον της χώρας του για έρευνες για ενεργειακούς πόρουςστα ανοικτά της Λιβύης μετά από «πρόσκληση» των Λιβυκών Αρχών τονίζοντας ότι «η Λιβύη μας απηύθυνε πρόσκληση για να διεξάγουμε σεισμικές έρευνες στην θαλάσσια επικράτεια της και είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε..».

Η έντονη αντίδραση του Μ.Αουν εντάσσεται στην μεγαλη πολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό της Λιβύης που έχει οδηγήσει τις προηγούμενες εβδομάδες στο κλείσιμο μεγάλων μονάδων παραγωγής πετρελαίου και μείωσης των εξαγωγών κατι που πλήττει την αξιοπιστία της NOC έναντι των ξένων αγορών και στερεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο Μ.Αουν βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση και με τον πρωθυπουργό Ντμεϊμπά και πιθανότατα να θέλει να παίξει ρόλο σε μια μεταβατική κατάσταση.

Το γεγονός πάντως ότι κορυφώνεται η πολιτική κρίση στην Λιβύη χωρίς να είναι ορατή η αποκατάσταση της ομαλότητας υπάρχει ο κίνδυνος η Τουρκία να θελήσει να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να επιβάλει τετελεσμένα επισπεύδοντας την υλοποίηση του επίμαχου Μνημονίου , το οποίο θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Ελλάδα εφόσον επιχειρηθούν έρευνες σε περιοχές της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας την οποία εποφθαλμιούν οι αξιώσεις της Τρίπολης βάσει του Τουρκολυβικού Μνημονίου αλλά και οι μονομερείς κινήσεις της με το κλείσιμο του Κόλπου της Σύρτης.

ΠΗΓΗ: protothema.gr
Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Παρεμποδίστε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παρέμβαση του Σταύρου Καλεντερίδη στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή