Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Σε νεκρό σημείο οι συνομιλίες για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

Φωτ. ΑΡ

Μαζική έξοδος προσφύγων και φόβοι για καταστροφή αρχαίων πολιτιστικών μνημείων στον αρμενικό θύλακο

REUTERS, A.P.
Ανοιχτά παρέµειναν όλα τα ακανθώδη ερωτήματα για το μέλλον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά τον πρώτο γύρο των διαβουλεύσεων μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν και της τοπικής διοίκησης του αρμενικού θυλάκου. Οι συνομιλίες κράτησαν δύο ώρες και πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Γέβλαχ του Αζερμπαϊτζάν, μία ημέρα μετά τη συνθηκολόγηση των Αρμενίων υπό τα καταιγιστικά πυρά των επιτιθέμενων και τη φυγή πολλών από τα εδάφη τους.

Από το γραφείο του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίγεφ ανακοινώθηκε ότι βασικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων ήταν η «επανένταξη» στο συνταγματικό πλαίσιο της χώρας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο ήταν ντε φάκτο αυτόνομο από το 1991. Παράλληλα, η αζερική πλευρά έκανε δεκτό το αίτημα των Αρμενίων για επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα, καύσιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) στον θύλακο, που παρέμενε αποκλεισμένος και τελούσε υπό πολιορκία από τις εχθρικές δυνάμεις, από τον Δεκέμβριο του 2022.

Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρξε καμία τελική συμφωνία και ότι θα υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων στο άμεσο μέλλον. Παρότι με τη συνθηκολόγησή τους οι Αρμένιοι της περιοχής συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα, εκπρόσωπός τους δήλωσε χθες ότι οι λεπτομέρειες του αφοπλισμού μένει ακόμη να διευκρινιστούν. «Δεν ξέρουμε τι εγγυήσεις ασφαλείας θα λάβει ο λαός μας. Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να μας καταστρέψουν, να εμπλακούν σε γενοκτονία εναντίον μας», δήλωσε ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, προέδρου της υπό διάλυση «Δημοκρατίας του Αρτσάχ», όπως ονομάζουν οι Αρμένιοι μειονοτικοί την περιοχή τους.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Μπαμπαγιάν εξέφρασε την απογοήτευση των ομοεθνών του για την εγκατάλειψή τους τόσο από τη Ρωσία, που ασκεί καθήκοντα ειρηνευτικής δύναμης με 2.000 στρατιώτες στην περιοχή, όσο και από τη Δύση, αλλά και από αυτήν την κυβέρνηση της Αρμενίας. «Το Καραμπάχ αφέθηκε μόνο του: οι Ρώσοι ειρηνευτές δεν εκπληρώνουν ουσιαστικά τις υποχρεώσεις τους, η δημοκρατική Δύση απέστρεψε το βλέμμα από εμάς, και η Αρμενία έπραξε το ίδιο».

Απαντώντας στις επικρίσεις για τον ρόλο της στη σύγκρουση, η Μόσχα υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, είχε αναγνωρίσει προτού ξεσπάσει η παρούσα κρίση ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανήκει στους Αζέρους. «Το Αζερμπαϊτζάν έδρασε σε δικό του έδαφος, όπως αναγνώρισε η ηγεσία της Αρμενίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι στρατιώτες κάνουν το παν για να προστατέψουν τους Αρμενίους της περιοχής. Μέχρι χθες περίπου 5.000 εξ αυτών είχαν αναζητήσει καταφύγιο στους ρωσικούς στρατώνες. Από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έγινε γνωστό ότι Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια της εικοσιτετράωρης επίθεσης των Αζέρων, γεγονός για το οποίο ζήτησε συγγνώμη από τη Μόσχα ο Ιλχάμ Αλίγεφ. Η ανακοίνωση δεν διευκρίνιζε τον αριθμό των νεκρών ούτε τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους.

Αρμενικές πηγές στην Αθήνα εξέφραζαν ανησυχίες και για την τύχη που θα έχουν αρχαία πολιτιστικά μνημεία της περιοχής. Οπως μας ανέφεραν, στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν κατέλαβαν την ιστορική Μονή Αμάρας, που χτίστηκε στις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα από τον Αγιο Γρηγόριο τον Φωτιστή, πρωτεργάτη στη διάδοση του Χριστιανισμού στην Αρμενία. Παρά τις σοβαρές καταστροφές που υπέστη κατά την επέλαση του Ταμερλάνου, το 1387, η μονή ανοικοδομήθηκε τον 17ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα πρωταρχικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή.

Εξάλλου οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατήγγειλαν παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, πράγμα που διέψευσε κατηγορηματικά το Μπακού, προσθέτοντας ότι παρέδωσε σχέδιο για συνθήκη ειρήνης στο Ερεβάν. Χθες το βράδυ οι εξελίξεις στην περιοχή επρόκειτο να απασχολήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αίτημα της Γαλλίας, η οποία καταδίκασε με απερίφραστο τρόπο την επίθεση των Αζέρων.

Πηγή: Καθημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή