Ακολουθήστε μας

Κύπρος

Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια: Απαραίτητη ενημέρωση για πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια  είχε στις 28, Αυγούστου 2023, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι θέσεις και απόψεις μας τόσο επί της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού όσο και της λύσης ΔΔΟ με επίκεντρο το θέμα της επιστροφής και επανεγκατάστασης των προσφύγων και εκτοπισμένων πίσω στις πατρογονικές μας εστίες.

Είναι γνωστό ότι διαφωνούσαμε και διαφωνούμε με την εξαγγελθείσα πολιτική του Προέδρου και η διαφωνία μας τέθηκε και συζητήθηκε και στη συνάντηση μαζί του.

Λόγω περιορισμένου χρόνου που είχαμε στη διάθεσή μας  η συζήτηση περιορίστηκε  στη μορφή λύσης, τη βάση λύσης καθώς και το περιεχόμενο της λύσης, και την επανατοποθέτηση του Κυπριακού και προσβλέπουμε και σε άλλες συναντήσεις για να αναλύσουμε τις θέσεις μας επί όλων των πτυχών του Κυπριακού, προσφυγικών προβλημάτων, μεταναστευτικό, άμυνα, παιδεία.

Δυστυχώς τα συμπεράσματα μας από τη συνάντηση, μέσα στον περιορισμένο χρόνο που είχαμε να συζητήσουμε, επιβεβαιώνουν ότι οι έγνοιες, οι εκτιμήσεις, οι καταγγελίες και οι προειδοποιήσεις του  Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια για διγλωσσία μεταξύ του δημόσιου λόγου και των όσων απαράδεκτων υποχωρήσεων  έγιναν στις συνομιλίες, οι οποίες  έχουν μάλιστα ονομασθεί  συγκλίσεις και κεκτημένο των συνομιλιών, επιβεβαιώθηκαν  πέραν πάσης αμφιβολίας. Η κατάσταση είναι παντελώς αρνητική για τον Κυπριακό Λαό και ιδιαίτερα τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους.

 Ξεκαθάρισε ότι:

    • Η σημερινή γεωγραφική και πληθυσμιακή διχοτόμηση που επέβαλε η Τουρκία με την στρατιωτική εισβολή, κατοχή και τις αποσχιστικές ενέργειες που ακολούθησαν, γίνονται  αποδεκτά από τον Πρόεδρο και αποτελούν  το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης  για το οποίο ακούμε καθημερινά.  Γίνεται προσπάθεια όπως είναι γνωστό, να επιστραφεί ένα ποσοστό κατεχόμενης γης, ( Δες Βαρώσι και Μόρφου)) για να μειωθεί έτσι ο αριθμός των προσφύγων και εκτοπισμένων, οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν και θα αποτελούν διαχειρίσιμο αριθμό.
    • Στο κατεχόμενο έδαφος της Δημοκρατίας που θα παραχωρηθεί  θα λειτουργήσει Τουρκικό Συνιστών, πολιτικά ισότιμο  Κράτος,  το οποίο θα μοιραστεί τη διακυβέρνηση της Νέας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομόσπονδης Κύπρου  που θα δημιουργηθεί, με ότι αυτό θα συνεπάγεται κάτω από την αυστηρή κηδεμονία της επεκτατικής Τουρκίας και της Δόλιας Βρετανικής Διπλωματίας.
    • Οι πρόσφυγες δεν επιστρέφουν στις πατρογονικές εστίες, για να  «αναστηθούν»  οι πόλεις και οι Κοινότητες μας με την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων εκεί και να ξαναλειτουργήσουν Εκκλησιές και Σχολεία με τον παπά και το δάσκαλο, όπως είναι το σωστό και δίκαιο και όπως το θέλουν και το δικαιούνται οι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι μας. Αυτό έγινε ξεκάθαρο.
    • Σε ότι αφορά τις κατεχόμενες περιουσίες, ο Πρόεδρος   είπε ότι διαφωνεί με τον Γκουτέρες ο οποίος αποδίδει  πρώτη επιλογή σε κατεχόμενη περιουσία στον «χρήστη». Πρώτη επιλογή θα επιμείνει, είπε,   να την έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης. Σε επεξηγηματική επερώτηση αν αυτό θα σημαίνει πως:  όπου οι πρόσφυγες / εκτοπισμένοι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα επιλέγουν να επιστρέψουν στην περιουσία τους οι «χρήστες» θα μετακινούνται, απάντησε αυθόρμητα όχι, εφόσον στην περιουσία θα έχει κατασκευασθεί έργο  κοινής ωφελείας. Σε δεύτερη  επερώτηση, αν στην περιουσία δεν έγινε έργο κοινής ωφελείας αλλά μια πολυκατοικία, σπίτι,  κατάστημα,  κ.λ.π τί θα γίνει; Η απάντηση και πάλι ξεκάθαρη: Ούτε σε αυτή την περίπτωση θα μετακινηθεί ο «χρήστης» αλλά θα γίνει προσπάθεια να «βολευθεί» και ο νόμιμος  ιδιοκτήτης. Άρα ο νόμιμος ιδιοκτήτης θα έχει τον πρώτο λόγο,  μόνο Ακαδημαϊκά. Αυτό το γεγονός  καθορίζεται ρητά στις συγκλίσεις Δημήτρη Χριστόφια, όπως θα δούμε παρακάτω, και αναιρεί βάναυσα το Δικαίωμά στην περιουσία μας, έστω και αν αυτό σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι αδιαπραγμάτευτο.
    • Σύμφωνα με τις συγκλίσεις η διαδικασία επανάκτησης ή  όχι της κατεχόμενης περιουσίας μας, είναι η ακόλουθη : μετά που θα πούμε ΝΑΙ στη λύση ΔΔΟ και οι Τούρκοι θα πάρουν αυτό που ήθελαν, προνοείται  ότι θα μπορεί ο καθένας  μας ατομικά πλέον  να  προσφύγει  σε Επιτροπή, (το επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος στη συνάντηση,) να παρουσιάσει το αίτημά του,  να το αιτιολογήσει  και η Επιτροπή θα αποφασίζει για μια από τρείς θεραπείες που είναι συμφωνημένες: επιστροφή της περιουσίας, αποζημίωση, ή  ανταλλαγήΑντί λοιπόν, σε περίπτωση λύσης,  να παρουσιάσουμε τους τίτλους της περιουσίας μας, τους οποίους μας έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία και να μας παραδώσουν την περιουσία:
    • θα πρέπει να προσφύγουμε σε Επιτροπή, αποτελούμενη από ένα  Έλληνα που σίγουρα θα είναι ΝΑΙ-ΝΑΙΚΟΣ, ένα Τούρκο και ένα ξένο, όργανο των Βρετανών,
    •  θα έχουμε ευθύνη να αποδείξουμε ότι είμαστε ο νόμιμος ιδιοκτήτης
    • Θα περάσουμε από «κόσκινο»  κατηγοριοποιήσεων που συμφωνήθηκε να δοθούν στις περιουσίες μας και οι οποίες κατηγορίες μηδενίζουν τη δυνατότητα να μας επιστραφεί περιουσία.
    • Επιπρόσθετα  ενημερώνουμε ότι στις συγκλίσεις προνοείται ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής παίρνονται πάντα βάση και της συμφωνημένης αρχής   να μην επηρεάζεται αρνητικά η Δικοινοτικότητα και η Διζωνικότητα, οι οποίες  απαιτούν πλειοψηφία Τούρκικου πληθυσμού και πλειοψηφία Τουρκικής ιδιοκτησίας γης στο Τουρκικό Συνιστών Κράτος.
    • Κάποιες μονάδες ή μικρός αριθμός προσφύγων και εκτοπισμένων σκόρπιοι εδώ και εκεί, σίγουρα θα εγκριθούν  και θα πάρουν περιουσία για λόγους σκοπιμότητας. Αυτό όμως δεν αποτελεί «επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων». Αυτοί που θα φανούν «τυχεροί» να χρησιμοποιηθούν στα Τουρκικά παιγνίδια προπαγάνδας,  για να κατοικήσουν εκεί, θα πρέπει να αποκτήσουν και την ιθαγένεια του Τουρκικού Συνιστώτος Κράτους.
    •  Ανάλογες απαράδεκτες υποχωρήσεις έγιναν  και στο μέγα θέμα της Διακυβέρνησης και περιλαμβάνονται στις συγκλίσεις. Δεν συζητήθηκε  με τον Πρόεδρο λόγω χρόνου.  Γιαυτές θα αναφερθούμε σε άλλο Δημοσίευμα

Έγνοια του Προέδρου, όπως είπε, είναι η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων  και κατάργηση των Εγγυήσεων. Η δική μας γνώμη είναι ότι και τα δύο να συμβούν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν σώζεται με ΔΔΟ.

Συμπερασματικά: Με τις διαπιστώσεις λοιπόν που έχουμε κάμει στη συνάντηση και αφορούν τη μορφή λύσης , τη βάση λύσης καθώς και το περιεχόμενο της λύσης διαπιστώνεται ότι  η σημερινή Κυβέρνηση  τα  αποδέχεται ως τετελεσμένα γεγονότα, κάτι το οποίο  καμμιά σχέση δεν έχει ούτε με το Διεθνές Δίκαιο, ούτε με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, ούτε με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που προβάλλονται από τον  Πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους του Κράτους. Απλά επιβραβεύεται η Τουρκική εισβολή με μετατροπή της  ΝΤΕΦΑΚΤΟ  παράνομης κατάστασης σε ΝΤΕΓΙΟΥΡΕ. Δηλαδή γίνονται αποδεκτά τα κατοχικά δεδομένα ως τετελεσμένα πλέον και επιδιώκεται να νομιμοποιηθούν με λύση ΔΔΟ, υπέρ των Τουρκικών επεχτατικών σχεδιασμών και των ξένων Δυτικών συμφερόντων με τα οποία συμπορεύτηκε η Τουρκία για να μας καταστρέψει.  Άρα, αν πραγματικά, ο Πρόεδρος και οι άλλοι αξιωματούχοι του Κράτους εννοούν αυτά  τα περί Δικαίου που λένε δημόσια,  επιμένουμε ότι πρέπει να προχωρήσουν σε επανατοποθέτηση του Κυπριακού και να ασκήσουν αντικατοχική πολιτική στα πλαίσια του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ

Δηλαδή πρέπει τώρα:

    • Να τερματιστεί ο Δικοινοτικός Διάλογος
    • Να καταγγελθεί η βάση των συνομιλιών που είναι τα κατοχικά δεδομένα και τα διχοτομικά παράγωγά τους
    • Να καταγγελθούν οι συγκλίσεις ως μη  γενόμενες
    • Να αντιμετωπισθεί η Τουρκία απευθείας ως κατακτητής και εγκληματίας πολέμου
    • Και να απαιτηθεί από τον ΟΗΕ και άλλα Διεθνή Φόρα, η αποκατάσταση του Διεθνούς Δικαίου που παραβιάστηκε στην Κύπρο το 1974 και συνεχίζει να παραβιάζεται μέχρι σήμερα, με διαδικασίες που προνοούνται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Μόνο έτσι θα απελευθερωθεί η  Κυπριακή Δημοκρατία και να λειτουργήσει ως ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, όπως προνοεί το Διεθνές Δίκαιο και ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ..

ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ  ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΠΟΥ ΦΡΑΣΣΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΔΟ.

Στον Πρόεδρο δόθηκε Υπόμνημα  για όλα τα θέματα που μας απασχολούν και δεν υπήρχε ο χρόνος να συζητηθούν – Επισυνάπτεται για δημοσίευση.ΑΚ86202328082023,ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ20230902

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν από το Λίβανο ακόμη 11 Έλληνες με τις οικογένειές τους

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακόμη 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από τον Λίβανο και αφίχθησαν στη Λάρνακα με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία και με τη συνδρομή των πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

«Ευχαριστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν! Αναφορές σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου γίνεται αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα στην τελευταία πέμπτη παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρεται:

«Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών της για την ανάπτυξη βάσεων συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και τονίζεται ότι η πιο ορθή επιλογή είναι η συμπεριφορά με κοινή λογική».

Βασικό θέμα στην ατζέντα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και η κατάσταση στο πεδίο όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων των οργανώσεων ΡΚΚ και PYD, σε Βόρειο Ιράκ και Συρία αντίστοιχα, όπως και η αντιμετώπιση των μελών του δικτύου FETO, των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η ‘Αγκυρα κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016..

Συγκεκριμένα, εκτός από την αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σημειώνεται:

«1- Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά των κάθε είδους απειλών και κινδύνων κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδίως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK, PYD/YPG, FETO και Ισλαμικό Κράτος, καθώς και για τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις.

»2- Τονίστηκε ότι οι δραστηριότητες για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων που φωλιάζουν στο συριακό έδαφος θα συνεχιστούν αδιάλειπτα και ότι δεν θα γίνουν ανεκτά οποιαδήποτε σχέδια ή τετελεσμένες προσπάθειες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική μας ασφάλεια. Θα αυξηθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις προσδοκίες της περιοχής μας και του συριακού λαού.

»3- Επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το γειτονικό μας Ιράκ στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως των PKK/KCK και PYD/YPG, που αποτελούν κοινή απειλή για τις χώρες μας, και υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά η σημασία που αποδίδουμε στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία του αδελφού ιρακινού λαού.

»4- Πέραν των αποφασιστικών προσπαθειών της Τουρκίας να σταματήσει η γενοκτονία που υφίσταται εδώ και ένα χρόνο ο παλαιστινιακός λαός μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση μια διαρκής κατάπαυση του πυρός και ειρήνη στην Παλαιστίνη, οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν αυξανόμενες.

»Προκειμένου να αποτραπούν οι επιθέσεις του Ισραήλ με στόχο την εξάπλωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή πέρα από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, καλούνται οι οι δρώντες που κατέχουν θέσεις ευθύνης, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό.

»Απέναντι στις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ, επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία, ως έθνος και κράτος στο σύνολό της, θα σταθεί στο πλευρό του αδελφού λαού του Λιβάνου και της κυβέρνησής του.

»Η κήρυξη “ανεπιθύμητου προσώπου” του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από το Ισραήλ και η απαγόρευση εισόδου του στη χώρα καταδικάζεται ως το τελευταίο παράδειγμα της παρανομίας του Ισραήλ».

 

Τουρκία – Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: «Δεν θα επιτρέψουμε την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών μας για ειρήνη σε Μεσόγειο και Αιγαίο»

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή