Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Χαμάς: Αυτόνομος δρων ή όργανο ξένων δυνάμεων;

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο πόλεμος αυτός είναι ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και του αυτοαποκαλούμενου «Άξονα της Αντίστασης», μιας άτυπης συμμαχίας υπό το Ιράν στην οποία συμμετέχουν όλοι οι κρατικοί και μη κρατικοί δρώντες οι οποίοι τάσσονται εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν

Πολλοί μιλάνε για ρωσικό και τουρκικό δάχτυλο πίσω από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς.

Η εκτίμησή μου είναι ότι κάνουν λάθος. Αυτός που κρύβεται πίσω από την Χαμάς, σήμερα, είναι το Ιράν.

Εδώ και έναν χρόνο περίπου, η Μέση Ανατολή είχε μπει σε μια περίοδο σχετικής σταθερότητας – για τα δεδομένα της περιοχής – με την ομαλοποίηση των σχέσεων των μοναρχιών του Κόλπου και της Αιγύπτου με το Ιράν, το Κατάρ και την Τουρκία, την επανένταξη της Συρίας στο περιφερειακό σύστημα, τις συνομιλίες Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ, την αποκλιμάκωση στην Υεμένη κτλ.

Ωστόσο, η σπάνια για τα δεδομένα της Μέσης Ανατολής «ηρεμία» δεν αφορούσε το Παλαιστινιακό. Ενδεικτικά αναφέρω τις τακτικές αεροπορικές επιδρομές στην Γάζα, τις εκτοξεύσεις ρουκετών απο την Γάζα προς το Ισραήλ, τις διακοινοτικές συγκρούσεις στην Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, την άνοδο της ακροδεξιάς στο Ισραήλ, τις αυθαιρεσίες των εποίκων στην Δ. Όχθη, τις μεμονωμένες περιπτώσεις τρομοκρατικών ενεργειών από Παλαιστίνιους, τα σχεδόν καθημερινά επεισόδια στο Αλ Ακσά και την στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών στην Τζενίν.
Η ηρεμία αυτή δεν αφορούσε φυσικά ούτε τις σχέσεις Ιράν – Ισραήλ.

Ο πόλεμος αυτός είναι ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και του αυτοαποκαλούμενου «Άξονα της Αντίστασης», μιας άτυπης συμμαχίας υπό το Ιράν στην οποία συμμετέχουν όλοι οι κρατικοί και μη κρατικοί δρώντες οι οποίοι τάσσονται εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
Αυτά για το Ιράν.

Υπάρχει, ωστόσο, και το Κατάρ, το οποίο αποτελεί έναν εκ των βασικών υποστηρικτών της Χαμάς. Η διαφορά του Κατάρ με το Ιράν είναι ότι το Κατάρ θεωρείται στενός σύμμαχος και εταίρος των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως και στην περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν, έτσι και στην περίπτωση του Κατάρ οι Δυτικοί παραμένουν σιωπηλοί διότι αυτή την στιγμή έχουν ανάγκη το καταριανό υγροποιημένο φυσικό αέριο (το οποίο το προμηθεύεται και η Ελλάδα).

Εδώ κολλάει και η Τουρκία, ο στενότερος σύμμαχος του Κατάρ. Η Τουρκία μαζί με το Κατάρ υποστήριζαν για μια δεκαετία την Μουσουλμανική Αδελφότητα (συμπεριλαμβανομένης και της Χαμάς) και άλλες ισλαμιστικές οργάνωσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Βεβαίως η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί επαφές με την Χαμάς. Όμως η επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ και η επαναφορά της «πολιτικής μηδενικών προβλημάτων» δείχνουν ότι η Τουρκία του 2023 δεν είναι η Τουρκία του 2016. Εξού και η ουδέτερη στάση της Άγκυρας απέναντι στον πόλεμο. Παλαιότερα ο Ερντογάν μπορεί να έλεγε ότι θα απελευθερώσει το Αλ Ακσά. Σήμερα ζητά αυτοσυγκράτηση από τις δύο πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος τρίτων δυνάμεων δεν αποτελεί τον μοναδικό λόγο για την αναζωπύρωση της σύγκρουσης Χαμάς – Ισραήλ. Πράγματι, χωρίς την βοήθεια τρίτων η Χαμάς δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στην επίθεση. Όμως δεν ξέρω πόσο σωστό είναι να πούμε ότι η Χαμάς απλώς ακολουθεί εντολές. Πρόκειται για ένα πολιτικό κίνημα – πέρα από τρομοκρατική οργάνωση – το οποίο έχει την φιλοδοξία να αντικαταστήσει μια για καλή την Φατάχ ως τον βασικό εκφραστή του Παλαιστινιακού Αγώνα, όχι μόνο στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στην Δυτική Όχθη και στις παλαιστινιακές κοινότητες του Λιβάνου και της Συρίας.

Η κατάσταση στην Παλαιστίνη χειροτερεύει μέρα με την μέρα. Οι Παλαιστίνιοι βλέπουν ότι ολοένα και περισσότεροι Άραβες τους εγκαταλείπουν. Ενδεικτικά αναφέρω την πρόσφατη συνέντευξη του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος είπε ότι πλησιάζει η ημέρα της ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ. Μπορεί ο Σαουδάραβας ηγέτης να είπε ότι η επίλυση του παλαιστινιακού αποτελεί προϋπόθεση για μια συμφωνία με το Ισραήλ, όμως βλέπουμε ότι το Ριάντ δεν ασχολείται με τα καθημερινά προβλήματα των Παλαιστινίων.

Η αδιαφορία αυτή έδωσε την αφορμή στην Χαμάς και στους συμμάχους της να προχωρήσει στην επίθεση αυτή, την στιγμή που η Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Αμπάς είναι πλήρως αποδυναμωμένη πολιτικά. Το Ιράν, από την μεριά του, προσπαθεί να χτυπήσει το Ισραήλ εκμεταλλευόμενο την Χαμάς. Η πιθανή συμμετοχή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο θα επιβεβαιώσει την – προφανή – ανάμειξη του Ιράν στην σύγκρουση.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή