Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Εκκρηκτικό σκηνικό με ανυπολόγιστες συνέπειες

Δημοσιεύτηκε

στις

Φωτιά ουσιαστικά στα ευρασιατικά σύνορα που συνδέουν τη Δύση με την Ανατολή.

Ο χάρτης είναι απλοϊκός, αλλά όταν τα πράγματα δίνονται απλά, είναι πιο εύκολο να γίνουν κατανοητά.

Στον χάρτη βλέπουμε δύο κύκλους:

? ο πρώτος κύκλος στην περιοχή του Καυκάσου, όπου η σύγκρουση Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ολοκληρωθεί όπως, ίσως, νομίζουμε. Πριν από λίγες μέρες ο Αζέρος πρόεδρος πήγε στο Στεπανακέρτ της Δημοκρατίας του Αρτσάχ και φωτογραφήθηκε – είναι η αρμένικη περιοχή που παραδόθηκε στους Αζέρους.
Mέσα σε όλα αυτά τα γεγονότα, πέρασε στα ψιλά και η δήλωση του επικεφαλής του State Department, ότι το Αζερμπαϊτζάν ενδέχεται τις προσεχείς εβδομάδες να εισβάλει στην Αρμενία.

?ο δεύτερος κύκλος στο Ισραήλ, όπου η σύγκρουση με την τρομοκρατική Χαμάς μόλις ξεκίνησε και αρκεί για να πυροδοτήσει την περιοχή αποσταθεροποιώντας τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Συρία.
Υπάρχουν επίσης και τρία τόξα:

?το πρώτο τόξο δείχνει τα στενά του Ορμούζ ανάμεσα στον κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι το Ιράν θα μπορούσε να τα κλείσει και να μην επιτρέπει διελεύσεις. Είναι ένα επικίνδυνο choke point, στη στρατιωτική στρατηγική γνωστό ως σημείο πνιγμού, που θα μπορούσε να επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια ναυτιλία και οικονομία.

?το δεύτερο και το τρίτο τόξο δείχνουν τα σύνορα Τουρκίας Ιράκ και Τουρκίας Συρίας αντίστοιχα όπου ήδη υπήρξαν τουρκικές επιθέσεις εναντίον κουρδικών στόχων και όχι μόνο (σε προηγούμενη ανάρτηση σας έγραφα για τις επιθέσεις εναντίον και αμερικάνικων στρατευμάτων).

Τα παραπάνω σε συνδυασμό δημιουργούν έναν εκκρηκτικό σκηνικό με ανυπολόγιστες συνέπειες καθώς σε συνδυασμό με την Ουκρανία βάζουν φωτιά ουσιαστικά στα ευρασιατικά σύνορα που συνδέουν τη Δύση με την Ανατολή.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως υπάρχουν πληροφορίες για τις κινήσεις των ΗΠΑ σε σχέση με το Ιράν. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν συνομιλίες με το Ιράν για να προειδοποιήσουν τη χώρα να μην παρέμβει στη σύγκρουση.
Υπάρχουν φόβοι ότι η εμπλοκή του Ιράν θα μπορούσε να διευρύνει τη σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Άξια αναφοράς είναι και όσα δήλωσε στο πρόγραμμα Newsday του BBC, ο Ivo Daalder, ο οποίος ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ από το 2009 έως το 2013.

«Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ επικοινωνούν ιδιωτικά με το Ιράν μέσω καναλιών που έχουν δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε : «Και το Ιράν, αναμφίβολα, ξέρει τι είναι διατεθειμένες να κάνουν οι ΗΠΑ. Απλώς δεν είναι κάτι που ο πρόεδρος σε αυτό το σημείο είναι πρόθυμος να πει δημόσια, ούτε μάλλον θα έπρεπε να πει».

Αντιθέτως φαίνεται εκτός αμερικάνικου κάδρου επικοινωνίας ακόμη και σε επίπεδο backchannel να μένει η Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζεται όπως λένε οι πληροφορίες που λαμβάνω όχι απλά με επιφύλαξη αλλά και εχθρική λόγω της υποστήριξης της στην τρομοκρατική Χαμάς.

Γιώτα Χουλιάρα
Geopolitics & Daily News

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή