Ακολουθήστε μας

Διάστημα

Η Ινδία προχωρά ραγδαία στην εξερεύνηση του διαστήματος! Η NASA αναζητά συνεργασία με την ISRO

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ενθάρρυνση της ιδιωτικής συμμετοχής θα μπορούσε να ελευθερώσει το ISRO ώστε να επικεντρωθεί στην έρευνα και ανάπτυξη, τη διαπλανητική εξερεύνηση και τις στρατηγικές εκτοξεύσεις

Η Ινδία προχωρά ραγδαία στην εξερεύνηση του διαστήματος, έχοντας επιτύχει το κατόρθωμα να προσγειωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης και να αποκτήσει φήμη ως ανταγωνιστική από πλευράς κόστους διαστημική βιομηχανία. Το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας κερδίζει παγκόσμια αναγνώριση στον τομέα της επιστήμης και της μηχανικής και διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην εξερεύνηση νέων συνόρων.

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO), ο έκτος μεγαλύτερος διαστημικός οργανισμός στον κόσμο, ξόδεψε μόνο 74 εκατομμύρια δολάρια για το επιτυχημένο Chandrayaan-3, το οποίο είναι λιγότερο από το κόστος (200 εκατομμύρια δολάρια) του αποτυχημένου Chandrayaan-2. το 2019. Αντίθετα, η Κίνα ξόδεψε 12 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα της Σελήνης το 2022, ενώ η NASA, η μεγαλύτερη διαστημική υπηρεσία στον κόσμο, βρίσκεται σε καλό δρόμο να δαπανήσει 93 δισεκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα Artemis Moon και τώρα αναζητά συνεργασία με την ISRO για τη μελλοντική της αποστολή στη Σελήνη.

Παρά το γεγονός ότι έχει μερίδιο μόλις 2% στην παγκόσμια διαστημική οικονομία, η φήμη της Ινδίας για οικονομικά αποδοτική μηχανική έχει τραβήξει την προσοχή της παγκόσμιας υπερδύναμης των ΗΠΑ, η οποία έχει μερίδιο 40% στην ίδια. Η επιτυχία του Chandrayaan-3 θα ωφελήσει αναμφίβολα τη διαστημική επιχείρηση της Ινδίας και την επόμενη διαστημική αποστολή ορόσημο Gaganyaan, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής Venus Orbiter, ενός Mars Lander, της δημιουργίας ενός Ινδικού Διαστημικού Σταθμού έως το 2035 και της αποστολής του πρώτου Ινδού στη Σελήνη μέχρι το 2040.

Ο τρέχων ανταγωνισμός για την εξερεύνηση μιας αχαρτογράφητης περιοχής της Σελήνης θυμίζει τον διαστημικό αγώνα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, σε αντίθεση με τότε, η εξερεύνηση του διαστήματος είναι πλέον μια ανταγωνιστική βιομηχανία, με τον νότιο πόλο της Σελήνης να είναι ένας ιδιαίτερα πολυπόθητος προορισμός λόγω της παρουσίας πάγου νερού που θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει μελλοντικές σεληνιακές αποικίες, εξορύξεις, ακόμη και αποστολές στον Άρη.

Η παγκόσμια διαστημική οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί από 546 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2040. Η NASA άνοιξε το δρόμο σε ιδιωτικούς παίκτες να συμμετάσχουν στην εξερεύνηση του διαστήματος. Η Ινδία μπήκε επίσης στον αγώνα με την ιδιωτικοποίηση των εκτοξεύσεων στο διάστημα και τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει τον κλάδο σε ξένες επενδύσεις, για να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά εκτόξευσης κατά πέντε φορές την επόμενη δεκαετία.

Η διαστημική οικονομία αναπτύσσεται ραγδαία, με την είσοδο ιδιωτών παικτών και 100% Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (FDI). Αυτό θα οδηγήσει στην υιοθέτηση νεότερων, πιο αποτελεσματικών τεχνολογιών που είναι επίσης οικονομικά αποδοτικές στον τομέα του διαστήματος. Η Ινδική Διαστημική Πολιτική-2023 και το Νομοσχέδιο για τις Διαστημικές Δραστηριότητες της Ινδίας παρέχουν ένα πλαίσιο που δίνει προτεραιότητα στη συμμετοχή των ιδιωτικών φορέων στον διαστημικό τομέα. Αυτό θα βοηθήσει την Ινδία να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια διαστημική οικονομία από 2% σε 9% έως το 2030, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Deloitte India.

Ο τρέχων διαστημικός τομέας της Ινδίας αποτιμάται σε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυξάνεται με ρυθμό περίπου 4% ετησίως, που είναι υψηλότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 2%. Αναμένεται να φτάσει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2040. Με την επιτυχημένη αποστολή Chandrayaan-3, η Ινδία μπορεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο πολύ νωρίτερα, καθώς είναι πιθανό να λάβει αιτήματα από τη NASA και άλλες χώρες για εκτοξεύσεις δορυφόρων.

Ανταγωνιστικότητα κόστους

Το Ινδικό Εθνικό Κέντρο Προώθησης και Εξουσιοδότησης Διαστήματος (IN-SPACe) και η NewSpace India Ltd (NSIL) μεταφέρουν υπάρχουσες τεχνολογίες στον ιδιωτικό τομέα από το 2020. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα οικοσύστημα βιομηχανίας, ακαδημαϊκού κόσμου και νεοφυών επιχειρήσεων και να προσελκύσουν μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας διαστημικής οικονομίας. Το Τμήμα Διαστήματος βοήθησε τις αναδυόμενες εταιρείες να βασιστούν στις θεμελιώδεις τεχνολογίες της ISRO για να μειώσουν τον χρόνο και το κόστος ανάπτυξής τους. Παρείχαν επίσης καθοδήγηση για να βοηθήσουν αυτές τις εταιρείες να δημιουργήσουν προηγμένες τεχνολογίες με γερές βάσεις διαστημικής υποδομής, αποθήκη υπαρχουσών τεχνολογιών και ενεργή υποστήριξη για να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη σύντηξη της παραδοσιακής τεχνογνωσίας και της σύγχρονης καινοτομίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ιδιωτικοί παίκτες στο διάστημα αυξάνονται λόγω των εμπορικών οφελών. Εταιρείες όπως το SpaceX του Έλον Μασκ αναπτύσσουν τον πύραυλο Starship για την επιχείρηση εκτόξευσης δορυφόρων και για να μεταφέρουν αστροναύτες της NASA στην επιφάνεια της Σελήνης στο πλαίσιο σύμβασης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πέρα από αυτό το συμβόλαιο, η SpaceX σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια στο Starship φέτος. Οι αμερικανικές διαστημικές εταιρείες Astrobotic και Intuitive Machines κατασκευάζουν σεληνιακά προσεδάφια που αναμένεται να εκτοξευθούν στον νότιο πόλο της Σελήνης μέχρι το τέλος του έτους ή το 2024. Η NASA στοχεύει να χαρτογραφήσει τον σεληνιακό νότιο πόλο και τον υδάτινο πάγο του μέχρι το 2024. Εταιρείες όπως η Axiom Space και ο Jeff Bezos, η Blue Origin αναπτύσσουν ιδιωτικά χρηματοδοτούμενους διαδόχους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Ως πιθανή βιομηχανία: Η διαστημική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει διάφορους τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η διακυβέρνηση, η γεωργία, η υγεία, η εκπαίδευση, οι υποδομές, η ναυσιπλοΐα και η στρατηγική άμυνα. Μέσω της τεχνολογικής προόδου και της καινοτομίας, οι διαστημικές εφαρμογές μπορούν να αποφέρουν απτά οφέλη στη ζωή κάθε πολίτη. Η ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα ενισχύει τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο των διαστημικών εφαρμογών. Με την εύρεση καινοτόμων λύσεων σε πιεστικές προκλήσεις σε τομείς όπως η γεωργία, η διαχείριση καταστροφών ή η επικοινωνία, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να φέρει σημαντική βελτίωση στη ζωή των ανθρώπων.

Η μελλοντική πορεία: Η διαστημική βιομηχανία της Ινδίας περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που προμηθεύουν ανταλλακτικά και εξαρτήματα για την κατασκευή δορυφόρων και οχημάτων εκτόξευσης. Αυτός ο τομέας υποστηρίζει το όραμα της κυβέρνησης για το «Atmanirbhar India» και το «Make in India», το οποίο στοχεύει να κάνει την Ινδία ηγέτη στην παγκόσμια διαστημική βιομηχανία. Ωστόσο, οι ιδιώτες παίκτες περιορίστηκαν μέχρι στιγμής να είναι πωλητές ή προμηθευτές του κυβερνητικού διαστημικού προγράμματος. Η ενθάρρυνση της ιδιωτικής συμμετοχής θα μπορούσε να απελευθερώσει το ISRO ώστε να επικεντρωθεί στην επιστήμη, την έρευνα και την ανάπτυξη, τη διαπλανητική εξερεύνηση και τις στρατηγικές εκτοξεύσεις. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη για μη κυβερνητικές οντότητες (NGE) να συμμετάσχουν στο ινδικό διαστημικό πρόγραμμα και να ενισχύσουν το μερίδιο αγοράς της Ινδίας στην Παγκόσμια Διαστημική Οικονομία.

Η επέκταση των συνεργασιών της ISRO με προϊόντα start-up σε πιο απομακρυσμένα ινστιτούτα και ερευνητικά εργαστήρια είναι απαραίτητη. Επιπλέον, το σύστημα Παραγωγής Συνδεδεμένων Κινήτρων (PLI) και οι τελωνειακές εξαιρέσεις μπορούν να ενθαρρύνουν οικονομικά την εγχώρια παραγωγική ικανότητα. Επιπλέον, μια ολοκληρωμένη μελέτη για την πλήρη αξιοποίηση των κατάντη δυνατοτήτων αυτού του τομέα είναι εξίσου σημαντική για να γίνει η Ινδία μια παγκόσμια διαστημική βιομηχανία και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των νέων επιχειρηματιών να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης.

ΠΗΓΗ: dailypioneer.com

Συνέχεια ανάγνωσης

Διάστημα

Κρεσέντο συνεργασιών! Η Ινδία κλιμακώνει τη διαστημική της διπλωματία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

H Ινδία βελτιώνει επίσης τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της μέσω των εξελίξεων στον διαστημικό τομέα.

Η διαστημική συνεργασία είναι το κλειδί για τη διπλωματική προσέγγιση της Ινδίας. Από την παροχή βοήθειας στις εκτοξεύσεις δορυφόρων μέχρι τον ανταγωνισμό με την Κίνα και τα έργα εθνικής ασφάλειας, ο διαστημικός τομέας του Νέου Δελχί τα έχει όλα.

Με σχέδια για αύξηση της διαστημικής ικανότητας της χώρας κατά 10 φορές στο προσεχές μέλλον, η Ινδία βρίσκεται σε ένα κρεσέντο συνεργασιών με άλλες χώρες για συνεργασία και συνεργασία στον κρίσιμο τομέα.

Η Ινδία έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τουλάχιστον 61 χώρες και πέντε πολυμερείς οργανισμούς στον τομέα του διαστήματος, με την πλειοψηφία να έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παγκοσμίως, η Ινδία διαφημίζεται σε δύο επίπεδα—ως μια αξιόπιστη αγορά για τις δυνατότητες κατασκευής και εκτόξευσης του διαστήματος και ως αξιόπιστος εταίρος για χώρες με σχετικά περιορισμένες διαστημικές ικανότητες για την κατασκευή της υποδομής τους.   

Η διαστημική οικονομία αξίζει σήμερα 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ινδία, σύμφωνα με το Τμήμα Διαστήματος του Κέντρου, και η κυβέρνηση σκοπεύει να την δει να αυξάνεται στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2033.

Μιλώντας στο ThePrint, ο S. Somanath, επικεφαλής του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO), εξήγησε ότι υπάρχει ένα μέρος ασφάλειας και άμυνας στη διαστημική διπλωματία της Ινδίας. Πρόσθεσε επίσης ότι η αυξημένη παρουσία ινδικών δορυφόρων σε διαφορετικές τροχιές γύρω από τη Γη θα συμβάλει στην ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να παρακολουθεί τις κινήσεις των στρατευμάτων και να απεικονίζει μεγάλες εκτάσεις γης.

«Οι δορυφόροι, ανάλογα με την εμβέλειά τους, μπορούν να παρατηρούν τα σύνορα της χώρας μας και τη γειτονική μας γη. Αυξάνοντας την παρουσία μας στο διάστημα, μπορούμε να αυξήσουμε τις δυνατότητές μας πάρα πολύ. Η δύναμη κάθε χώρας έγκειται στο πόσο έχει πρόσβαση σε αυτό που συμβαίνει γύρω της. Η γνώση είναι δύναμη με την αληθινή έννοια», εξήγησε ο Somanath.

Ο επικεφαλής του ISRO πρόσθεσε ότι μια χώρα όπως η Ινδία, η οποία βρίσκεται στον αγώνα δρόμου για να γίνει μια «παγκόσμια υπερδύναμη» τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται τουλάχιστον δεκαπλάσια της τρέχουσας διαστημικής της ικανότητας. Η διαστημική υπηρεσία εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Τα επόμενα πέντε χρόνια, θα εκτοξεύσουμε τουλάχιστον 50 έως 70 δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένων δορυφόρων για συλλογή γεωπληροφοριών», δήλωσε ο Somanath. 

Η Ινδία έχει πλέον ποικίλες παγκόσμιες συνεργασίες με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία, η Ισπανία, το Ισραήλ, η Βραζιλία, η Σιγκαπούρη και η Ελβετία, μεταξύ άλλων. 

Μεταξύ 2019 και 2024, εκτοξεύτηκαν από την Ινδία συνολικά 163 δορυφόροι που κατασκευάστηκαν από τις προαναφερθείσες χώρες. 

Εκτός από τις εκτοξεύσεις δορυφόρων, το Νέο Δελχί έχει επίσης επικεντρωθεί στη διαστημική συνεργασία με πολλές χώρες. 

Από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το βασίλειο του διαστήματος έχει αναδειχθεί σε διάφορα επίπεδα συνομιλιών μεταξύ της Ινδίας και χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Φιλιππίνες, η Γαλλία, η Ιταλία, το Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, το Λουξεμβούργο, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή και το Νεπάλ, μεταξύ άλλων. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, η διαστημική συνεργασία ήταν μέρος των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού της Ινδίας Narendra Modi και του σουλτάνου του Μπρουνέι Haji Hassanal Bolkiah, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν να ανανεώσουν τη μακροχρόνια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας για την τηλεμετρία, την παρακολούθηση και την παρακολούθηση της Ινδίας. σταθμός διοίκησης (TTC) στο Μπρουνέι. 

Εξέτασαν επίσης τη διερεύνηση της ανάπτυξης δορυφόρων και την πρόοδο της τηλεπισκόπησης και της εκπαίδευσης.

Σε διαβουλεύσεις με τις Φιλιππίνες την περασμένη Δευτέρα, αναπτύχθηκε η ιδέα της διαστημικής συνεργασίας μεταξύ της αρχιπελαγικής χώρας και της Ινδίας . 


Στρατηγική φύση του χώρου 

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου Kargil (1999), η Ινδία ζήτησε από τις ΗΠΑ πρόσβαση στο Παγκόσμιο Σύστημα Θέσης (GPS) για τον εντοπισμό εχθρικών τοποθεσιών, αλλά αρνήθηκε. 

Ομοίως, το 2022, η Ουκρανία ζήτησε από τη Starlink – τη δορυφορική εταιρεία Διαδικτύου που ανήκει στο SpaceX του Elon Musk – να επεκτείνει την κάλυψή της στο Sevastpool στην Κριμαία. Το αίτημα απορρίφθηκε, γεγονός που έπληξε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου στη χερσόνησο της Κριμαίας εκείνη την εποχή. 

Και οι δύο περιπτώσεις δείχνουν τη σημασία της πρόσβασης σε συστήματα δορυφορικής πλοήγησης για στρατιωτικούς σκοπούς.

Μετά το περιστατικό το 1999, η Ινδία συνειδητοποίησε την ανάγκη για το δικό της σύστημα δορυφορικής πλοήγησης.

Ως αποτέλεσμα, η ISRO αποφάσισε να σχεδιάσει στρατηγικά τη δική της απάντηση στο GPS— Navigation with Indian Constellation (NavIC), η οποία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2013. 

Πρόκειται για ένα αυτόνομο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης, το οποίο χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε περιφερειακή κλίμακα, αλλά αναμένεται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια ως παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης «Made-in-India» και θεωρείται ότι θα είναι στο ίδιο επίπεδο με το σύστημα πλοήγησης των Η.Π.Α. GPS, το ευρωπαϊκό Galileo και το BeiDou της Κίνας. 

Πέρυσι, η κυβέρνηση έδωσε εντολή σε όλους τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων να αρχίσουν να κάνουν όλα τα μοντέλα τηλεφώνων τους συμβατά με το NavIC, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2023.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Διαστήματος είπαν στο ThePrint ότι αν και αυτή δεν είναι αυστηρή προθεσμία, αναμένουν από τις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των Samsung, Apple και Xiaomi, να συμμορφωθούν με τις οδηγίες και να ενσωματώσουν το NavIC στο υλικό τους μέχρι το 2025. 

«Ο διαστημικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ινδίας. Απαιτείται να γνωρίζουμε πού και πώς θα γίνουν οι λειτουργίες. Οι δυνατότητες στο διάστημα θα υποδεικνύουν πώς πολεμάτε τους πολέμους στο έδαφος. Η ανάπτυξη στο διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας θα έχει επίσης κέρδη στρατηγικής αξίας», δήλωσε στο ThePrint ο Gunjan Singh, αναπληρωτής καθηγητής στο OP Jindal Global University. 

Ο Anil Prakash, γενικός διευθυντής του SatCom Industry Association (SIA) της Ινδίας, εξήγησε στο ThePrint ότι το Υπουργείο Άμυνας της Ένωσης εστιάζει ολοένα και περισσότερο στις δυνατότητες που βασίζονται στο διάστημα, εξετάζοντας ολόκληρη τη γκάμα επιλογών – από επικοινωνίες έως πλοήγηση – για να βελτιώσει τη λειτουργικότητά του δυνατότητες. 

Οι πρόσφατες αλλαγές στις διαστημικές πολιτικές της Ινδίας κατέγραψαν επίσης τη συμμετοχή ινδικών νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα αυτό, με περισσότερες από 200 τέτοιες εταιρείες να αναπτύσσουν διάφορες τεχνολογίες αιχμής με εφαρμογές που στοχεύουν στην ενίσχυση του αμυντικού τομέα. Ορισμένες από αυτές τις τεχνολογίες έχουν υποστηριχθεί από πρωτοβουλίες όπως το Ταμείο Ανάπτυξης Τεχνολογίας. 

Ο επόμενος διαστημικός αγώνας αναπτύσσεται αργά, ειδικά με τις ΗΠΑ να στοχεύουν να επιστρέψουν στη Σελήνη με άνθρωπο το 2026 μέσω του προγράμματος Artemis, και η Κίνα να ελπίζει να πετύχει το ίδιο μέχρι το 2030. Η Ινδία σκοπεύει να στείλει τους δικούς της αστροναύτες στη Σελήνη το 2040 . 

Για να επιτύχει τις φιλοδοξίες του στο διάστημα, το Νέο Δελχί έχει επίσης μηδενίσει την ενίσχυση των ξένων συνεργασιών και των διεθνών συνεργασιών του, όπως η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συμφωνίες Artemis , μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2017.

Η διαστημική διπλωματία της Ινδίας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Διαστήματος εξήγησαν στο ThePrint ότι η Ινδία βελτιώνει επίσης τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της μέσω των εξελίξεων στον διαστημικό τομέα.

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως ο σταθμός TTC στο Μπρουνέι, είναι σημαντικές για την Ινδία. Πριν τεθεί σε λειτουργία το κέντρο TTC, οι εκτοξεύσεις από το Διαστημικό Κέντρο Satish Dhawan στη Sriharikota δεν μπορούσαν να παρακολουθούνται για περίπου τέσσερα έως πέντε λεπτά από την εκτόξευση λόγω γεωδαιτικών ζητημάτων (σχετικά με το σχήμα και την περιοχή της Γης). Γι’ αυτό ο σταθμός στο Μπρουνέι είναι βασικός για το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας την κρίσιμη στιγμή της εκτόξευσης. 

Ο Singh εξήγησε ότι η συνεργασία στον τομέα του διαστήματος είναι καλή για την Ινδία για να προωθήσει την ήπια ισχύ της και επίσης εμπορικά βιώσιμη για τις εταιρείες της. «Η Ινδία έχει μια καλή πλατφόρμα για κάθε χώρα που φιλοδοξεί να έχει αποτύπωμα στο διάστημα».

Η Κίνα προσδιόρισε τον διαστημικό τομέα ως μια σημαντική «ψηφιακή κόλλα» για τη φιλόδοξη Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) — το έργο 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων από το Πεκίνο που προβλέπει νέους χερσαίους και θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους που συνδέουν τη χώρα με την Αφρική και τον Νότιο Ειρηνικό, όπως αναφέρει Η Wall Street Journal.

Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας και το δικό της παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης, BeiDou, έχουν επίσης κερδίσει την αποδοχή μεταξύ των χωρών που αποτελούν μέρος του BRI του Πεκίνου.

Η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και η Σρι Λάνκα είναι μερικές από τις χώρες που συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επέκταση του BeiDou, υποδεικνύοντας πώς τα διαστημικά προγράμματα μπορούν επίσης να έχουν διπλωματικά οφέλη. 

Ο Prakash εξήγησε ότι από την εκτόξευση του Chandrayaan-3, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας, ειδικά λόγω της οικονομικής αποδοτικότητας, της ικανότητας και της αξιοπιστίας του. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αφρική έχουν δείξει ενδιαφέρον.

«Η επιτυχία της αποστολής Chandrayaan-3 ανέδειξε την ικανότητα και την αξιοπιστία της Ινδίας όσον αφορά το διαστημικό της πρόγραμμα. Αυτό έκανε άλλες χώρες να το σημειώσουν και να ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την ISRO και τον ινδικό ιδιωτικό τομέα», είπε ο Prakash, προσθέτοντας ότι σήμερα υπάρχουν σχεδόν 600 εταιρείες στον διαστημικό τομέα της Ινδίας.

Περίπου 350 από αυτές είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ περίπου 200 είναι νεοφυείς επιχειρήσεις. Περίπου 50 εταιρείες έχουν αναπτυχθεί λόγω της συνεργασίας τους με την ISRO τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. 

«Ενώ ο ιδιωτικός τομέας της Ινδίας αναπτύσσεται, υπάρχουν προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης δημιουργίας κοινοπραξιών σε ολόκληρο τον τομέα, ειδικά καθώς αυτές οι εταιρείες είναι εξειδικευμένες σε συγκεκριμένους τομείς ή προϊόντα – όλα αυτά μπορεί να απαιτούνται σε μία αποστολή», εξήγησε ο Prakash. 

Η κυβέρνηση αναμένει από τον ιδιωτικό τομέα να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων, οι οποίοι θα ήταν ανεκτίμητοι για το διαστημικό διπλωματικό σκέλος της Ινδίας. 

List Of Upcoming Space Missions By ISRO

Here is the list of ISRO’s upcoming space missions.

Year
Mission Name
Mission Description
2024
Gaganyaan-1
The first test flight of the Gaganyaan spacecraft, designed to carry three astronauts.
2024
NISAR
A joint project with NASA to launch the first dual-band radar imaging satellite for remote sensing.
2025
Gaganyaan-2
The second test flight before the inaugural crewed mission.
2025
Venus Orbiter Mission (Shukrayaan)
An orbiter mission to study the atmosphere of Venus.
2026
Mars Orbiter Mission 2 (Mangalyaan-2)
India’s second interplanetary mission to Mars is primarily an orbiter mission.
2026
Lunar Polar Exploration Mission
In collaboration with JAXA to explore the Moon’s south pole region.
2026
Gaganyaan 3
The first crewed Gaganyaan mission.
2028
Chandrayaan-4
A lunar sample-return mission, the fourth in the Chandrayaan series.
2035
Bharatiya Antariksha Station
Indian space station
TBA
AstroSat-2
A space telescope is proposed as the successor to Astrosat-1.

Η Ινδία θέλει μια θέση στο ψηλό τραπέζι

Οι διαστημικές φιλοδοξίες της Ινδίας περιλαμβάνουν επίσης την κατοχή μιας θέσης στο παγκόσμιο τραπέζι για τη θέσπιση κανόνων, έναν από τους λόγους για την ένταξη της στις Συμφωνίες της Άρτεμις.

Οι Συμφωνίες υποδεικνύουν ένα επίπεδο στενής συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ στον τομέα του διαστήματος. Θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει στην Ινδία πρόσβαση σε υψηλότερες τεχνολογίες στον τομέα του διαστήματος, κάτι που θα ήταν επωφελές για τη χώρα.

Η αποστολή NASA-ISRO Synthetic Aperture Radar (NISAR) είναι ένα παράδειγμα των υψηλότερων τεχνολογιών στο διάστημα που μπορούν να επιτευχθούν μέσω αυτής της συλλογικής προσέγγισης. Το κοινό έργο θα περιλαμβάνει την εκτόξευση του πιο προηγμένου συστήματος ραντάρ σε διαστημική αποστολή της NASA. 

«Συνεχίζουμε διμερείς και πολυμερείς σχέσεις με διαστημικές υπηρεσίες και φορείς που σχετίζονται με το διάστημα για να οικοδομήσουμε και να ενισχύσουμε τους υφιστάμενους δεσμούς μεταξύ των χωρών, να αντιμετωπίσουμε νέες επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις, να βελτιώσουμε τις διαστημικές πολιτικές και να ορίσουμε διεθνή πλαίσια για τη χρήση του διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ISRO, της Διαστημικής Υπηρεσίας της Ινδίας.

ΠΗΓΗ: The Print 

Συνέχεια ανάγνωσης

Αυστραλία

Συμφωνία συνεργασίας στον διαστημικό τομέα υπέγραψαν Ινδία και Αυστραλία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Υπογράφηκε συμφωνία παροχής υπηρεσιών εκτόξευσης μεταξύ της ινδικής NewSpace India Limited (NSIL) και της εταιρείας Space Machine Company της Αυστραλίας για την περαιτέρω εμβάθυνση της διαστημικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών.

Η συμφωνία υπεγράφη σε εκδήλωση στην εθνική πρωτεύουσα την Τετάρτη. Συμμετείχαν ο επικεφαλής του ISRO S Somanath και ο Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας στην Ινδία, Philip Green.

 

Απευθυνόμενος στην εκδήλωση, ο επικεφαλής του Ινδικού Διαστημικού Οργανισμού ISRO είπε: «Ακούσαμε ότι το όραμα για τα επόμενα 25 χρόνια, ο Amrit Kaal, έχει ήδη ανακοινωθεί. Ήταν μόλις δύο μήνες πριν. Αυτό που κάναμε, λοιπόν, είναι να μετατρέψουμε αυτό το όραμα σε αντικείμενα που μπορούν να γίνουν πράξη».

Επεξεργάστηκε πολλές αποστολές στις οποίες εργάζεται η ISRO, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω εξερεύνησης του φεγγαριού.

«Μέχρι το 2028 θα έχουμε την πρώτη εκτόξευση του σταθμού. Έτσι, για να συμβεί αυτό μέχρι το 2028, κατασκευάσαμε την πρώτη μονάδα BAS και αυτή θα κυκλοφορήσει στο LVM3. Για αυτό λοιπόν, υπάρχει μια άλλη πρόταση: πώς να το φτιάξουμε, ποιες είναι οι τεχνολογίες που απαιτούνται, τι χρονοδιάγραμμα θα φτιάξουμε και τι κοστίζουν όλα. Αυτό έχει τεθεί σε ξεχωριστή πρόταση, η οποία θα τεθεί ξανά στην κυβέρνηση για έγκριση», είπε ο S Somanath.

«Το τρίτο στοιχείο είναι η σειρά αποστολών Chandrayaan, η οποία απαιτεί… περαιτέρω εξερεύνηση της Σελήνης μέχρι να προσγειωθούμε στη Σελήνη. Έτσι, έχουμε επεξεργαστεί μια διαμόρφωση με το Chandrayaan-4, πώς να φέρουμε δείγματα πίσω από τη Σελήνη στη Γη. Και αυτό το προτείνουμε με πολλαπλές εκτοξεύσεις επειδή η τρέχουσα ικανότητα πυραύλων μας δεν είναι αρκετή για να πάμε σε μία αποστολή και μετά να φέρουμε πίσω δείγματα», πρόσθεσε.

Ο Αυστραλός απεσταλμένος μίλησε στην εκδήλωση και είπε ότι η Καμπέρα είναι πολύ περήφανη για τη δέσμευση μεταξύ των δύο εθνών στη διαστημική βιομηχανία.

«Εκ μέρους της αυστραλιανής κυβέρνησης, θέλω να πω πόσο περήφανοι είμαστε που βλέπουμε αυτό το σημαντικό πρώτο έμβλημα της δέσμευσης μεταξύ της Αυστραλίας στη διαστημική βιομηχανία. Είμαστε…μεγάλοι υποστηρικτές της ινδικής διαστημικής βιομηχανίας και γι’ αυτό έχουμε αναπτύξει έναν ειδικό μηχανισμό για την υποστήριξη της διαστημικής συνεργασίας Αυστραλίας και Ινδίας, ένα ιδανικό πρώτο αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα αυστραλιανό ωφέλιμο φορτίο σε εξαιρετικές μηχανές που βασίζονται σε συμβουλές εργασίας και με την ενέργεια και τους συνεργάτες τους , τους εύχομαι τα καλύτερα», είπε.

 

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, είπε ότι η Αυστραλία θα χρηματοδοτήσει συγκεκριμένες συνεργασίες ύψους 100 crore Rs τα επόμενα τρία χρόνια.

«Η ινδική #διαστημική βιομηχανία έχει απογειωθεί. Η Αυστραλία είναι ένας αφοσιωμένος εταίρος – και είναι έτοιμη να μοιραστεί τους σκοτεινούς ουρανούς μας, τα περιουσιακά μας στοιχεία και τις ικανότητες βαθιάς #επιστήμης για αμοιβαίο όφελος. Θα χρηματοδοτήσουμε επίσης συγκεκριμένες συνεργασίες ύψους 100 crore Rs τα επόμενα τρία χρόνια», δήλωσε.

Χαιρέτισε επίσης την υπογραφή της Συμφωνίας Υπηρεσιών Εκτόξευσης μεταξύ της ινδικής NewSpace India Limited (NSIL) και της εταιρείας Space Machine Company της Αυστραλίας.

«Υπέροχο να παρακολουθώ την υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας παροχής υπηρεσιών εκτόξευσης b/w Autralia @SpaceMachinesCo & India @NSIL_India. Αυτή η Διαστημική Αποστολή MAIT-RI θα σηματοδοτήσει μια καθοριστική στιγμή στη διαστημική μας συνεργασία – την πρώτη φορά που μια εταιρεία ανέθεσε μια -κατασκευασμένη SSLV- εκτόξευση για να ξεκινήσει το 2026», δήλωσε ο Green.

 

ΠΗΓΗ: Economic Times

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διάστημα

GeoEurope: Η είσοδος της Κίνας στον διαστημικό αγώνα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Υπήρξε μια εποχή που η λεγόμενη «διαστημική κούρσα» ήταν αποκλειστική υπόθεση της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τότε τα αφηγήματα και η προπαγάνδα, αφορούσαν τις αποστολές Apollo ή τα ταξίδια του διαστημικού σταθμού Mir.

Στις αρχές Ιουνίου το διαστημικό πανόραμα άλλαξε, με την εμφάνιση ενός τρίτου ανταγωνιστή, της Κίνας, η οποία ανακοίνωσε μια ιστορική πρωτιά: τη συλλογή δειγμάτων στην άπω πλευρά της Σελήνης.

Τον κινεζικό ανιχνευτή Change-6 σηματοδότησε ένα σημείο καμπής. Απογειώθηκε από τη σεληνιακή επιφάνεια με δείγματα από μια περιοχή που ήταν ανεξερεύνητη. Η επιχείρηση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στη συνέχιση της σεληνιακής εξερεύνησης με επανδρωμένη αποστολή προγραμματισμένη για το 2030.

Το διαστημικό ανιχνευτικό όχημα κατάφερε να φύγει από την επιφάνεια της Σελήνης και να μπει σε τροχιά, παρά τις ακραίες θερμοκρασίες που συνάντησε.

Η αποστολή, η οποία ξεκίνησε στις 3 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη λεκάνη του Νότιου Πόλου-Aitken, έναν από τους μεγαλύτερους κρατήρες πρόσκρουσης στο ηλιακό σύστημα, που βρίσκεται στην άπω πλευρά της Σελήνης. Εξοπλισμένος με ένα τρυπάνι και έναν ρομποτικό βραχίονα, ο ανιχνευτής είχε στόχο να συλλέξει δείγματα που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την προέλευση του φυσικού δορυφόρου της Γης.

Ένας από τους στόχους ήταν η ανίχνευση της παρουσίας ουρανίου στην μακρινή πλευρά της Σελήνης. Για να το κάνει αυτό, έφερε επί του σκάφους έναν ανιχνευτή ραδονίου, ένα ραδιενεργό αέριο που παράγεται στον ρηγόλιθο (σεληνιακό έδαφος) μέσω της διάσπασης του ουρανίου.

Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην κατανόηση του πάγου στη Σελήνη. Σημαντικές ποσότητες θα μπορούσαν να βρεθούν στις πιο ψυχρές πολικές περιοχές, κρυμμένες και προστατευμένες από το ηλιακό φως. Εάν εξαχθεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές διαστημικές βάσεις.

Το κατόρθωμα της Κίνας δεν είναι μόνο μια επιστημονική πρόοδος, αλλά και ένα σύμβολο της θέσης που έχει η ασιατική χώρα στον σύγχρονο κόσμο. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, μια κινεζική σημαία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην άπω πλευρά της Σελήνης, προσθέτοντας την πολιτική διάσταση στο επιστημονικό επίτευγμα.

Τα δείγματα που συλλέχθηκαν θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση της προέλευσης του ηλιακού συστήματος και να διευκολύνουν την προετοιμασία μελλοντικών εξερευνήσεων.

Ενώ η CNSA δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τα επόμενα βήματα της αποστολής, τα δείγματα αναμένεται να παραμείνουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για μερικές εβδομάδες πριν επιστρέψουν στη Γη. Αυτή η επιστροφή αναμένεται στα τέλη αυτού του μήνα, σηματοδοτώντας ένα νέο στάδιο σε μια σειρά από ακόμη πιο φιλόδοξες σεληνιακές αποστολές.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν όχι μόνο επανδρωμένες αποστολές, αλλά και την κατασκευή μιας σεληνιακής βάσης μέχρι το 2030, αποδεικνύοντας τη δέσμευση του Πεκίνου να γίνει διαστημική δύναμη.

ΠΗΓΗ: GeoEurope

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή