Ακολουθήστε μας

Αλγερία

Κώστας Γρίβας στο SLpress: Ας δουν την Σουηδία οι ιδεοληπτικοί των ανοιχτών συνόρων

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι εξελίξεις στην Σουηδία, όπου σχεδιάζεται να κατέβει στους δρόμους ο στρατός έναντι της εγκληματικότητας που προέρχεται από τις συμμορίες μεταναστών, τα πλήθη που κατακλύζουν την Λαμπεντούζα, επαναφέρουν στην επικαιρότητα το μεταναστευτικό, το οποίο συνδέεται και με την ευρωπαϊκή ασφάλεια, εκτός από την ελληνική. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη, όταν η εγκληματικότητα στην Σουηδία έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που πλέον χαρακτηρίζεται ως το “Μεξικό της Ευρώπης”, όπου μαίνεται ανοιχτός πόλεμος συμμοριών μεταναστών που στρατολογούν ακόμα και ανηλίκους.

Αφήνοντας στην άκρη τους “μεταναστοπατέρες”, αξίζει να εστιάσουμε σε όσους καλοπροαίρετα αντιδρούν σε τέτοιες ανησυχίες. Το βασικό επιχείρημα που προβάλουν είναι ότι η αιτία για τη μαζική παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη είναι η επιθετική πολιτική της Δύσης. Τόσο στο παρελθόν, δια της αποικιοκρατίας, όσο και σήμερα δια των στρατιωτικών επεμβάσεών της, έχει αποδομήσει πολλές χώρες, από τις οποίες έρχονται οι μετανάστες. Οι ευθύνες αυτές φυσικά υπάρχουν.

Όμως, η σημερινή αντίληψη περί “ανοιχτών συνόρων” αποτελεί ενιαίο μέγεθος με τις αντιλήψεις που προώθησαν την Αποικιοκρατία, ενώ οι επιθέσεις εναντίον του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας υποστηρίχθηκαν εν πολλοίς από τους “μεταναστοπατέρες”. Το επιχείρημα είναι γνωστό: σ’ αυτές τις χώρες κυβερνούσαν δικτάτορες και έπρεπε να επιβληθεί η “δημοκρατία” δια των όπλων!

Η ιμπεριαλιστική πολιτική της Δύσης, όμως, μπορεί μεν να ευθύνεται για πολλά, αλλά δεν ευθύνεται για τα πάντα. Μεγάλο κομμάτι των μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν προέρχεται καν από χώρες που σπαράσσονται από πολέμους. Επιπροσθέτως, πολλές εξ αυτών όχι μόνο δεν είναι αποδομημένες, αλλά και στο οικονομικό επίπεδο αναπτύσσονται ενίοτε και δυναμικά.

Διαβάστε τη συνέχεια στο SLpress.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Aφρική

Αλγερία: Καλλιέργεια σιταριού στη Σαχάρα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Αλγερία ενθαρρύνει τις επενδύσεις στη γεωργία της Σαχάρας και ενθαρρύνει τις δημόσιες εταιρείες να συμμετέχουν στην καλλιέργεια.

Μία από τις πιο βαθιά ριζωμένες και ταυτόχρονα, πιο ψευδείς αντιλήψεις για την ανθρωπότητα είναι ότι οι έρημοι, όπως η Σαχάρα, είναι ξηρές. Υπάρχει μικρή βροχόπτωση και δεν έχουν επιφανειακά νερά, όπως λίμνες ή ποτάμια. Επομένως, η γεωργία δεν είναι δυνατή στο έδαφός τους.

Η αλήθεια είναι ότι κάτω από την έρημο Σαχάρα υπάρχουν ωκεανοί νερού, τους οποίους ο Καντάφι προσπάθησε ήδη να εκμεταλλευτεί για να προωθήσει τη γεωργία στη Λιβύη. Τώρα η Αλγερία προσπαθεί ξανά να καλύψει τη ζήτηση για σιτάρι και να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές από το εξωτερικό.

Η Αλγερία ενθαρρύνει τις επενδύσεις στη γεωργία της Σαχάρας και ενθαρρύνει τις δημόσιες εταιρείες να συμμετέχουν στην καλλιέργεια. Στο γεωργικό έργο της Σαχάρας συμμετέχουν ο δημόσιος κατασκευαστικός κολοσσός Cosider, η εταιρεία πετρελαίου Sonatrach και η Global Agrifood (GAF), θυγατρική της δημόσιας εταιρείας χαρτοφυλακίου Madar.

Η GAF εκμεταλλεύεται μια γεωργική παραχώρηση 2.000 εκταρίων στο Gassi Tuil, κοντά στις πετρελαιοπηγές Hassi Messaud, όπου υπάρχουν 20 αρδευτικοί άξονες και 7 γεωτρήσεις, από τις 35 που έχουν προγραμματιστεί. Πρόκειται για γεωτρήσεις βάθους 250 μέτρων που εξάγουν το νερό που είναι απαραίτητο για την άρδευση των καλλιεργειών στη μέση της ερήμου.

Εάν μια χώρα, όπως η Αλγερία, είναι ικανή να σκάψει ένα πηγάδι για την εξαγωγή πετρελαίου, μπορεί να σκάψει ένα άλλο για να εξάγει νερό. Από αέρος, η γεώτρηση ενός νέου αρτεσιανού πηγαδιού στη γεωργική παραχώρηση, δείχνει μια εντυπωσιακή ομοιότητα με τις πετρελαιοπηγές Hassi Messaud.

Στους έξι μήνες της καλλιέργειας του σιταριού, η άρδευση είναι μόνιμη. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να έρχεται ηλεκτρική ενέργεια στο πηγάδι. Ελλείψει ηλεκτρικών γραμμών, οι γεννήτριες και οι κινητές αντλίες εξασφαλίζουν την τροφοδοσία από τους γιγάντιους υδροφόρους ορίζοντες κάτω από την άμμο της Σαχάρας.

Δημιουργημένη από την κυβέρνηση της Αλγερίας το 2017, η παραχώρηση Gassi Tuil μοιάζει με δάσος αγωγών. Μια ομάδα τεχνικών εγκαθιστά νέους άξονες που παρέχονται από τη δημόσια εταιρεία Anabib. Κάθε ένας από αυτούς μπορεί να ποτίσει 30 στρέμματα και απαιτεί την κινητοποίηση ανυψωτικών γερανών για την εγκατάστασή του. Σε κοντινή απόσταση, ένα μηχάνημα σκάβει μια τάφρο από την οποία θα περάσει το ηλεκτρικό καλώδιο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του αρδευτικού άξονα.

Από την πλευρά της, η Company 3A (Agro-Food Activity), θυγατρική της δημόσιας εταιρείας χαρτοφυλακίου υδρογονανθράκων Sonatrach, σκοπεύει να επεκτείνει τη γη που είναι αφιερωμένη σε στρατηγικές καλλιέργειες στο Gassi Tuil, με προτεραιότητες την καλλιέργεια δημητριακών και χουρμαδιών, καθώς και την καλλιέργεια φρούτων.

Το ότι αυτές οι δημόσιες εταιρείες έχουν ιδρυθεί στην επαρχία Ouargla δεν είναι τυχαίο. Η περιοχή έχει δει έντονες διαμαρτυρίες από άνεργους νέους. Ο διευθυντής της GAF, Lotfi Boughrara, διαβεβαιώνει ότι «το [αγροτικό] μέλλον της Αλγερίας βρίσκεται στην Αλγερινή Σαχάρα». Σύμφωνα με τον Boughrara, αυτή η περιοχή έχει τη δυνατότητα «να επιτύχει επισιτιστική αυτάρκεια και να θρέψει την Ευρώπη».

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ότι αν αυτά τα σχέδια ευδοκιμήσουν, η Αλγερία αναμένεται να αυξήσει τη γεωπολιτική της ισχύ στη περιοχή του Μαγκρέμπ και όχι μόνο.

ΠΗΓΗ: GeoEurope.org

Συνέχεια ανάγνωσης

Αλγερία

Αλγερία-Ιράν: Συζήτηση Τεμπούν-Ραΐσι για την κατάσταση στη Γάζα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Αλγερία, είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τον πρόεδρο της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, συνάντησε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, στη διάρκεια μονοήμερης επίσημης επίσκεψης, όπου συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, την ενεργειακή συνεργασία, το εμπόριο, αλλά και την κατάσταση στην Γάζα.

Η Αλγερία, είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ υποστηρίζει τις θέσεις των Παλαιστινίων και έχει καλέσει αρκετές φορές, για την ανάγκη μιας άμεσης εκεχειρίας στην Γάζα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Αλγερία

Αποφασισμένος να πολεμήσει τον «ισλαμιστικό αυτονομισμό» ο Μακρόν! Από 1 Ιανουαρίου 2024 η Γαλλία δεν δέχεται ιμάμηδες από Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Γαλλία δεν θα δέχεται πλέον νέους «αποσπασμένους ιμάμηδες»! Ο στόχος δεν είναι να αποτραπούν οι ξένοι ιμάμηδες από το να κηρύξουν στη Γαλλία, αλλά να διασφαλιστεί ότι κανένας δεν πληρώνεται από ένα ξένο κράτος του οποίου είναι δημόσιος υπάλληλος.

Αποφασισμένος να πολεμήσει ενάντια στον «ισλαμιστικό αυτονομισμό», ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2020 μια σειρά μέτρων κατά των «ξένων επιρροών» στο Ισλάμ στη Γαλλία, που αφορούν από αποσπασμένους ιμάμηδες έως και τη χρηματοδότηση τζαμιών από μουσουλμανικές χώρες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε την υπόσχεση το 2020. Η Γαλλία δεν θα δέχεται πλέον νέους «αποσπασμένους ιμάμηδες» από την 1η Ιανουαρίου 2024, δήλωσε την Παρασκευή 29.12.23 ο υπουργός Εσωτερικών Ζεραλντ Νταρμανίν. Οι αποσπασμένοι ιμάμηδες που εξακολουθούν να είναι παρόντες στην επικράτεια δεν θα μπορούν να παραμείνουν εκεί με αυτό το καθεστώς «μετά την 1η Απριλίου 2024», πρόσθεσε.

Στις αρχές του 2020, ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την επιθυμία του να τερματίσει την υποδοχή περίπου 300 ιμάμηδων που στάλθηκαν από διάφορες χώρες (Αλγερία, Τουρκία, Μαρόκο κ.λπ.) και να αυξήσει ταυτόχρονα τον αριθμό των ιμάμηδων που εκπαιδεύονται στη Γαλλία. «Εργαζόμαστε για το τέλος των αποσπασμένων ιμάμηδων το 2024», δήλωσε ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Christophe Castaner.

Υπενθυμίζοντας αυτή την τριετή «ειδοποίηση», για να δοθεί χρόνος στα τζαμιά και στα κράτη να οργανωθούν, ο Gérald Darmanin επέμεινε στην τήρηση της ατζέντας: Η απόφαση «θα ισχύει ουσιαστικά από την 1η Ιανουαρίου 2024». Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα ότι από αυτή την ημερομηνία η Γαλλία «δεν θα δέχεται πλέον νέους αποσπασμένους ιμάμηδες».

Όσον αφορά τους ιμάμηδες που βρίσκονται ήδη στη χώρα,  θα πρέπει να αλλάξουν το καθεστώς τους. Αυτό γιατί από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα «συγκεκριμένο πλαίσιο» που θα επιτρέπει στους συλλόγους που διαχειρίζονται χώρους λατρείας να ”στρατολογούν” οι ίδιοι ιμάμηδες, τους οποίους και θα πληρώνουν απευθείας. Ο στόχος δεν είναι να αποτραπούν οι ξένοι ιμάμηδες από το να κηρύξουν στη Γαλλία, αλλά να διασφαλιστεί ότι κανένας δεν πληρώνεται από ένα ξένο κράτος του οποίου είναι δημόσιος υπάλληλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η άφιξη των «ιμάμηδων του Ραμαζανίου» – περίπου 300 ψάλτες και απαγγέλλοντες – που πηγαίνουν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του ευλογημένου μήνα για τους μουσουλμάνους, «δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση», σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Πηγή: Cityportal

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή