Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Ναχιτσεβάν: Μετά το Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι η επόμενη μεγάλη σύγκρουση στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας του Αρτσάχ», Σαμβέλ Σαχραμανιάν, διέλυσε όλους τους θεσμούς της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ και σχεδόν όλοι οι Αρμένιοι του Καραμπάχ πιστεύεται ότι εγκατέλειψαν τα πατρογοκικά τους εδάφη. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα έρημο θύλακα, όπου παραμένουν περίπου 50-1.000 Αρμένιοι. Πάνω από 100.000 τράπηκαν σε φυγή τις τελευταίες ημέρες, μετά την επιχείρηση-εξπρές των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που έληξε μέσα σε μία μέρα με την συνθηκολόγηση των Αρμενίων αυτονομιστών.

Αυτός είναι ο επίλογος της σύγκρουσης για την περιοχή που διαρκεί τρεις δεκαετίες. Θα σταματήσει όμως η ένταση στον Καύκασο με τον ξεριζωμό των Αρμενίων ή θα έχουμε και συνέχεια;

Καλού κακού ας έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στον θύλακα Ναχιτσεβάν, αναφέρει το Gzero Media, εκτιμώντας πως η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να φιλοξενήσει την επόμενη μεγάλη σύγκρουση στον Καύκασο.

Ο θύλακας Ναχιτσεβάν

Ο θύλακας του Ναχιτσεβάν, όπου κατοικούν περίπου μισό εκατομμύριο Αζέροι, είναι μία λωρίδα αζέρικης περιοχής που βρίσκεται μεταξύ της Αρμενίας, του Ιράν και της Τουρκίας. Ανήκει επομένως στο Αζερμπαϊτζάν αλλά χωρίζεται από την υπόλοιπη χώρα από ένα λεπτό κομμάτι της νότιας Αρμενίας. Μέχρι το 1991 βέβαια δεν είχαν σημασία αυτά τα σύνορα, καθώς τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Ari Winkleman

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης όμως, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν πόλεμο για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που ανάγκασε το Μπακού να δημιουργήσει νέες διαδρομές μέσω του γειτονικού Ιράν και να στηριχθεί περισσότερο στην Τουρκία.

Γιατί επανέρχεται στο προσκήνιο

Σήμερα το Μπακού στρέφεται στον θύλακα του Ναχιτσεβάν, σημειώνει το Gzero Media εξηγώντας πως η επανάκτηση του ελέγχου του Ναγκόρνο Καραμπάχ σημαίνει ότι οι αζέρικες δυνάμεις ελέγχουν ξανά όλη την επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, μέχρι την αρμένικη συνοριακή περιοχή Σιουνίκ, που χωρίζει το Αζερμπαϊτζάν από τον θύλακα του Ναχιτσεβάν.

Σε μια τολμηρή κίνηση, το Μπακού επαναφέρει ένα αίτημά του, τη δημιουργία ενός «διάδρομου», ελεγχόμενου από τους Αζέρους, που θα συνδέει το Ναχιτσεβάν με το Αζερμπαϊτζάν. Ο διάδρομος αυτός όμως θα «έσπαζε» τη νότια Αρμενία.

Η ιδέα αρέσει επίσης στην Τουρκία καθώς θεωρεί «κλειδί» τον διάδρομο για τις φιλοδοξίες της να αποτελέσει ένα εμπορικό δρόμο που θα συνδέει το Λονδίνο και το Πεκίνο. Η σύνδεση του Αζερμπαϊτζάν, του Ναχιτσεβάν και της Τουρκίας θα δημιουργούσε μια παντουρκική οντότητα που θα εκτείνεται από την Κασπία Θάλασσα έως τη Μεσόγειο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι λίγες μέρες μετά την ανακατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ερντογάν στον θύλακα του Ναχιτσεβάν επαναφέροντας τη συζήτηση για τον διάδρομο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το Ιράν δεν έχει υποδεχθεί με την ίδια θέρμη την ιδέα. Οι σχέσεις μεταξύ Μπακού και Τεχεράνης επιδεινώθηκαν μετά τον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία πριν από τρία χρόνια. Η Τεχεράνη ανησυχεί ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική του δύναμη για να καταλάβει την περιοχή Σιουνίκ της Αρμενίας για να συνδεθεί με το Ναχιτσεβάν, αποκόπτοντας με αυτό τον τρόπο μια ζωτικής σημασίας για την Ισλαμική Δημοκρατία οδό μεταφοράς στο βορρά μέσω της Αρμενίας.

Η ιδέα δεν αρέσει φυσικά ούτε στους Αρμένιους.

«Αλλά αν το Αζερμπαϊτζάν κινούνταν μονομερώς για να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, θα υπερασπιζόταν κανείς την Αρμενία;», διερωτάται το Gzero Media. Η έκβαση του πολέμου του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν μας αφήνει πολλούς λόγους για να το υποθέσουμε, απαντάει. «Το Αζερμπαϊτζάν, με τη βοήθεια της Τουρκίας, είναι πλέον σε θέση να υπαγορεύει πώς θα μοιάζει ο χάρτης του νοτίου Καυκάσου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή