Ακολουθήστε μας

Θεόδωρος Νικολοβγένης

Θεόδωρος Νικολοβγένης: Ο χάρτης που ποτέ δεν λέει ψέματα και τα γεγονότα στο Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Θεόδωρος Νικολοβγένης*



Το 2005 ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, στο βιβλίο του “Γεωπολιτική Προσέγγιση για ένα Νέο Αμυντικό Δόγμα” (εκδ. Παπαζήση) είχε κυκλοφορήσει τον χάρτη (βλέπε πιο πάνω) που απεικόνιζε τον συνδυασμό των Αξόνων Αγγλοσαξωνικής επιρροής για την μεταφορά υδρογονανθράκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση(ΕΕ).

Ο οριζόντιος Άξονας στοιχίζονταν στα Γιβραλτάρ – Μάλτα – Σούδα – Κύπρος – Ισραήλ, ενώ ο κάθετος στα Πόρτ Σάιντ – Αιγαίο – Θεσσαλονίκη – Σκόπια – Μαυροβούνιο – Κροατία – και κατέληγε στο Ρότερνταμ. Υπενθυμίζουμε πως Μαυροβούνιο ανεξαρτητοποιήθηκε το 2006, ενώ το 2017 εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ. Τα ρεζιλίκια του 2018 με τα Σκόπια γνωστά σε όλους και δεν θα αναφερθούν.

Σημείο τομής των δύο αξόνων η περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου (χάρτης 1 της συνθέσεως που ακολουθεί).

Ακριβώς στην περιοχή αυτή ο δεσπόζων παράγοντας είναι ο Ελληνισμός με τα δύο του κράτη (Ελλάδα και Κύπρο), με τα FIR Αθηνών και Λευκωσίας να εποπτεύουν τον Εναέριο Χώρο των δύο Αγγλοσαξονικών Αξόνων (χάρτης 2) και της εν δυνάμει ΑΟΖ τους τον Θαλάσσιο (χάρτης 3).

Η Κύπρος το 2003 οριοθέτησε ΑΟΖ με την Αίγυπτο με την μέθοδο της μέσης γραμμής ενώ η Ελλάδα αρνήθηκε να συμμετάσχει στην “συμφωνία των 3”, προκειμένου να μην εξαγριωθεί η Τουρκία, η οποία αντέδρασε με την κυκλοφόρηση του Δόγματος της γαλάζιας πατρίδας (χάρτης 4)



Ουσιαστικά η “γαλάζια πατρίδα” διαρρηγνύει την τομή των δύο αξόνων που προαναφέρθηκαν (βλέπε πιο κάτω σύνθεση)



Ενώ από το 2001 και το “Στρατηγικό Βάθος” του Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αρχίσει ανοιχτά να ομιλεί για νεοθωμανισμό, παντουρκισμό και πανισλαμισμό (βλέπε “ Ιωάννης Θεοδωράτος – Με το Κλειδί της Ιστορίας Επ.1)



Δεκαεπτά (17) έτη αργότερα, ο χάρτης Μάζη (χάρτης 1 στην σύνθεση πιο κάτω), εμπλουτισμένος από τον χάρτη του MEI που απεικονίζει τον Ινδο-αραβικό διάδρομο τροφίμων[1] (Χάρτης 2) και τον χάρτη με την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (Χάρτης 4) απεικονίζει τις ανακατανομές ισχύος, κατά τις οποίες αφαιρείται Γεωπολιτικό Δυναμικό από την Γερμανία και μετατοπίζεται στην Πολωνία και αφαιρείται Γεωπολιτικό Δυναμικό από την Τουρκία και μετατοπίζεται στον Ελληνισμό (Ελλάδα/ Κύπρο), αφού ο κάθετος άξονας στον χάρτη Μάζη αποκτά διακλάδωση από Αλεξανδρούλη προς “Three Seas Initiative”.



Οι πιο πάνω άξονες σε συνδυασμό με τις Συμφωνίες του Αβραάμ[2] του Ντόλαντ Τράμπ, την AUKUS, τα Five Eyes και την “Στρατηγική Ευθυγράμμιση ΗΠΑ – Ιαπωνίας[3] υλοποιούν τον Νέο Αναχωματικό Δακτυλίο (χάρτης 5) που αντικαθιστά αυτόν του Spykman (χάρτης 6) και από τον οποίο απουσιάζει η Τουρκία (βλέπε πιο κάτω Ιωάννης Θεοδωράτος “ Με το Κλειδί της Ιστορίας Επ.302 – 12/09/2023).



Η Τουρκική πρόταση για τον Αναχωματικό Δακτύλιο (χάρτης 7) φαίνεται πως είναι εκτός σχεδίων της Δυτικής Συμμαχίας ή έστω δεν θα αποτελεί την μοναδική λύση που θα ακολουθηθεί.

Η προ μηνός δημόσια υποστήριξη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην λύση που αφήνει την Τουρκία εκτός (χάρτης 3) είναι η αφορμή για τα σημερινά γεγονότα στη Γάζα, καθώς η στήριξη της Τουρκίας στους τρομοκράτες της Χαμάς είναι μακροχρόνια και διαρκής[4].



Προ ημερών, οι Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανακαλύψει 16 τόνους  υλικών που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ρουκετών από την Χαμάς[5], γεγονός που αποδεικνύει πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να απαγορεύσει την υολοποίηση του Ινδοαραβικού Διαδρόμου με κάθε τρόπο και μέσο.

Η εικόνα των επιθετικών ενεργειών της Χαμάς που διείσδυσαν στον στόχο δια ξηράς, δια θαλάσσης και δια αέρος, που χρησιμοποίησαν οπλισμένα drones και live πληροφορίες παραπέμπουν σε σημαντική αναβάθμιση μέσω τουρκικού know how.



Ο κίνδυνος αυτός είχε επισημανθεί από το 2021 στην ανάλυση “Νέα βάση μη επανδρωμένων στην Κύπρο, για ποιον χτυπάει η καμπάνα”; [6]

Θεωρούμε πως οι δολοφονίες αμάχων από τη μεριά της Χαμάς, θα δώσει το άλλοθι στο Ισραήλ έναντι της παγκόσμιας κοινής γνώμης, αλλά κυρίως έναντι του Παναραβικού Συνδέσμου, να δράσει με τη μέγιστη βιαιότητα, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι Συμφωνίες του Αβραάμ.

Ποια θα πρέπει να είναι η στάση των Ελλήνων

Η Ελληνική στάση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα υπερ του Ισραήλ. Θα πρέπει να του παρέχουμε το Στρατηγικό Βάθος που χρειάζεται, είτε με την εξυπηρέτηση των πτήσεων από τη Λάρνακα, είτε με φιλοξενεία Ισραηλινών τραυματιών σε Ελλαδικά και Κυπριακά νοσοκομεία και σίγουρα με διπλωματική στήριξη.

Δεν θα πρέπει να κινηθούμε ούτε με βάση την ιστορία, ούτε με βάση το ποιος έχει δίκαιο.

Η παρούσα διαμάχη δεν είναι διαμάχη Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων που έχουν δικαιώματα στην περιοχή.

Είναι διαμάχη Ισραήλ εναντίον τρομοκρατίας (Χαμάς με βοήθεια από Τουρκία).

Είναι διαμάχη του ενός αναχωματικού δακτυλίου με εμάς να κυριαρχούμε, εναντίον του παντουρκισμού.

Οποιαδήποτε δολοφονία αμάχων είναι καταδικαστέα.

Οποιοσδήποτε εποικισμός και εκτοπισμός των ιθαγενών είναι καταδικαστέος.

Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει ο δικός μας αναχωματικός να κατισχύσει του παντουρκισμού.



*Απόφοιτος ΣΣΕ / ΕΚΠΑ

Υποψήφιος Διδάκτορας Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ


[1] Michaël Tanchum 27 Ιουλίου 2022 – https://www.mei.edu/publications/india-middle-east-food-corridor-how-uae-israel-and-india-are-forging-new-inter?fbclid=IwAR33xB6bP4fuy2AcXD8Ea0E52DnhTeddghmugl_TII4cydf02-Jf9LtnEZ0

[2] Στέφανος Καραβίδας – Η Ευρύτερη Μέση Ανατολή μετά τις “Συμφωνίες του Αβραάμ” και οι συνέπειες στην Ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, υπό το πρίσμα του Ρεαλισμού (Πανεπιστημίο Λευκωσίας)

[3] https://www.businessdaily.gr/diethni/78096_ipa-kai-iaponia-eythygrammizontai-stratigika-apenanti-stin-kina

[4] Θεόδωρος Νικολοβγένης – Τα τρία τουρκικά ορόσημα 2023-2053-2071 https://amynageostratigiki.com/2022/06/24/2023-2053-2071-%cf%84%ce%b1-%cf%84%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bf%cf%81%cf%8c%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b9-%ce%bf-%ce%b5%cf%81%ce%bd-3/

[5] https://www.reuters.com/world/middle-east/israel-says-it-found-16-tons-rocket-making-substance-headed-turkey-gaza-2023-09-14/?fbclid=IwAR1dAomButASX_tFAICa4T-sjRH0SovAoEcsvJFjvYdckvgLWldobPE5lqQ

[6] https://amynageostratigiki.com/2021/05/22/%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b2%ce%ac%cf%83%ce%b7-%ce%bc%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%8d%cf%80%cf%81%ce%bf-%ce%b3%ce%b9/

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Θεόδωρος Νικολοβγένης στην Άμυνα & Γεωστρατηγική: 62 χρόνια οπισθοχωρήσεων, ο Σιαλμάς, ο Ηλιάκης και οι υπόλοιποι 120 αδικαίωτοι…

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Θεόδωρος Νικολοβγένης *

“ Πόλεμος, είναι η επιβολή της θελήσεως του ενός αντιπάλου, έναντι αυτής του ετέρου “

Το 1962, μπορεί να θεωρηθεί το έτος έναρξης του Ελληνοτουρκικού Αεροναυτικού Πολέμου άνωθεν του μετώπου Αιγαίο – Κύπρος, καθώς το Ανώτατο Συμμαχικό (ΝΑΤΟϊκό) Στρατηγείο για σκοπούς Έγκαιρης Προειδοποίησης όρισε ως χώρο ευθύνης (EW 41) για το ΑΚΕ (Αεροπορικό Κέντρο Επιχειρήσεων) Λάρισας, μία περιοχή που άφηνε το ανατολικό Αιγαίο στην ευθύνη του ΑΚΕ Εσκή Σεχήρ (EW 45) [1].

               Τα Χριστούγεννα του επομένου έτους με αφορμή την τουρκοκυπριακή ανταρσία σημειώνονται οι πρώτες παραβιάσεις του Ε.Ε.Χ (Εθνικού Εναερίου Χώρου) και υπερπτήσεις άνωθεν των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τον Αύγουστο του 1964 λαμβάνουν χώρα οι βομβαρδισμοί στην Τυλληρία . Ενώ τρια χρόνια αργότερα, τα γεγονότα της Κοφίνου.


Πάνω δεξιά, καταρριφθέν τουρκικό μαχητικό στην Τηλλυρία και κάτω αριστερά άνδρες της 31ης Μοίρας Καταδρομών με τουρκικά λάφυρα.

               Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε τότε κι έκτοτε ακολουθείται από την τουρκική πλευρά είναι:

  1. Τοποθέτηση στον δημόσιο λόγο της παράλογης ιδεολογίας
  2. Ενέργειες επί του πεδίου
  3. Κεφαλαιοποίηση των κερδηθέντων επί του πεδίου μέσω της διπλωματίας και της υπογραφής συμφωνίας.

               πάντοτε χρησιμοποιώντας το Αιγαίο και την Κύπρο ως συγκοινωνούντα δοχεία και πάντοτε χωρίς να “ πατηθούν οι σκανδάλες “ στο Αιγαίο (μέλη του ΝΑΤΟ αμφότεροι), αλλά με πολεμικές ενέργειες σε “ μη ΝΑΤΟϊκά” εδάφη (Κύπρος).

               Η ίδια μεθοδολογία ακολουθήθηκε το 1974 αρχικά με τη δημοσίευση της ΝΟΤΑΜ 714, παραβιάσεις στο Αιγαίο και πολεμική ενέργεια στην Κύπρο. Και δυο χρόνια αργότερα με την κρίση του Χόρα.

               Ωστόσο, οι τουρκικές ενέργειες άνωθεν του Αιγαίου Πελάγους του 1962/64/67 και 1974/76, απαντήθηκαν από τη δική μας πλευρά με το σήμα του τότε Α/ΓΕΑ προς τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή (1962, 1967) και με την καταστροφή των δυο τουρκικών F-102 από τους Δινόπουλο και Σκαμπαρδώνη (1974) και την στάση της τότε πολιτικής ηγεσίας (1976).


Από τον “εθνικό όρκο” του 1920, στη “γαλάζια πατρίδα” του 2006, μέσω “EW45” και “ΝΟΤΑΜ 714”. Η ομοιότητα των τεσσάρων χαρτών εκπληκτική.
Στόχος η διχοτόμηση του Αιγαίου και η απαγόρευση της δυνατότητας της Ελλάδας να ασκήσει κυριαρχία στο Αρχιπέλαγος.

               Το 1975 λαμβάνουν χώρα οι πρώτες παραβιάσεις με τη χρήση αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (S-2) και μάλιστα ο απότομος ελιγμός ενός από αυτών, οδήγησε στην πτώση μαχητικού της Πολεμικής Αεροπορίας και το θάνατο του Ιπταμένου !

Μέχρι το έτος 1983 όπου λαμβάνουν χώρα οι πρώτες παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά (και αμερικανικά !!!) μαχητικά, οι απαντήσεις που δόθηκαν από την Ελληνική πλευρά επέφεραν την αποτροπή επιβολής της τουρκικής θέλησης στον Αεροναυτικό χώρο του Αρχιπελάγους. Παράλληλα, στην Κύπρο λαμβάνει χώρα η ανακήρυξη του ψευδοκράτους.


Phantom της Π.Α σε αναγνώριση τουρκικών

               Ωστόσο, το έτος εκείνο σημειώθηκε η πρώτη επί του πεδίου τουρκική νίκη, καθώς τα πρώτα οπλισμένα τουρκικά Phantom που παραβίασαν τον Ελληνικό ΕΕΧ, δεν καταρρίφθηκαν από τα Mirage F-1 που πέταξαν για την αναχαίτιση, αλλά συνοδεύτηκαν εκτός ΕΕΧ…

               Ακολούθησε η κρίση του Σισμίκ (1987) με το Mea Culpa και το Νταβός. Και τα Ίμια (1996) με τη Συμφωνία της Μαδρίτης και την κατάργηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) Ελλάδος – Κύπρου.

               Την περίοδο μετά το 1983 και παρά το γεγονός των διπλωματικών ηττών και την απώλεια της πρωτοβουλίας των κινήσεων στο Αιγαίο, δηλαδή παρά τη Στρατηγική ήττα που είχε υποστεί η Ελληνική πλευρά, εν τούτοις διατηρούνταν η υπεροχή σε τακτικό επίπεδο με τις σκληρές αερομαχίες – αναχαιτίσεις που ελάμβαναν χώρα.



               Σημείο σταθμός, ο θάνατος του Υποσμηναγού Ν. Σιαλμά σαν σήμερα το 1992 που οδήγησε στην κλιμάκωση της έντασης των αναχαιτίσεων από την Πολεμική Αεροπορία.



               Η ήττα και στο τακτικό επίπεδο, έλαβε χώρα την 23η Μαϊου του 2006 με τη δολοφονία του Σμηναγού Ηλιάκη, όπου η πολιτικοστρατιωτική “ηγεσία” βάζοντας την ουρά στα σκέλια, διέταξε την παύση των αναχαιτίσεων και την αντικατάστασή τους από τις εκ του μακρώθεν παρακολουθήσεις.

               Η διαταγή αυτή, σήμανε την λήξη του Αεροναυτικού Πολέμου στο Αιγαίο με ήττα της Ελληνικής πλευράς καθώς πλέον η ΤΗΚ πετούσε “ξεψάρωτα” με μόνη αντίδραση την καταγραφή των παραβιάσεων.


Ο πρώτος και ο τελευταίος νεκρός Αεροπόρος από αναχαίτιση.
Δυστυχώς η πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία αρκέστηκε σε μνημεία και μουσεία με καμμένες φόρμες πτήσεως. Κατώτερη των περιστάσεων για ακόμη μια φορά.

               Λίγους μήνες πριν είχε αρχίσει να επικοινωνείται το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας” ενώ δυο χρόνια πριν ο Ελληνισμός είχε διασωθεί από εκείνο το ηρωικό τελευταίο ΟΧΙ των Ελλήνων στο σχέδιο Ανάν.

               Ακολούθησε το 2008 και η χρήση των πρώτων μη επανδρωμένων για παραβιάσεις (σε αντιστοιχία με τη χρήση των S-2 το 1975).

               Η βούλα στην Ελληνική ήττα, τοποθετήθηκε στις 07 Δεκεμβρίου του 2023 με τη Δισκήρυξη των Αθηνών και την αποδοχή από Ελληνικής πλευράς να μην πετάει τα δικά της αεροσκάφη πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προκειμένου να μην δυναμιτίζει το κλίμα. Μην ανησυχείτε, άνωθεν της Μικράς Ασίας η ΤΗΚ πετάει κανονικά.



               Μόνη λαμπερή εξαίρεση, το καλοκαίρι του 2020, που δυστυχώς δεν είχε συνέχεια.

               Στα 62 αυτά χρόνια του Ελληνοτουρκικού πολέμου στο Αεροναυτικό Πεδίο του Αιγαίου και της Κύπρου, η Τουρκία κατόρθωσε να διαρρήξει τον Άξονα Έβρος – Αιγαίο – Κύπρος με:

  • την εισβολή στην Κύπρο,
  • το Νταβός
  • τα Ίμια και τη Μαδρόιτη
  • την ανάσχεση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου
  • και τη Διακήρυξη των Αθηνών.

               Στα 62 αυτά χρόνια, η Ελλάδα κατόρθωσε να ηττηθεί ενώ πάντοτε το Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος έγερνε στην πλευρά της.

               Στα 62 αυτά χρόνια, περισσότεροι από 120 Αεροπόροι θυσιάστηκαν και δεκάδες αεροσκάφη απωλέσθηκαν.


62 χρόνια οπισθοχωρήσεων, ο Σιαλμάς, ο Ηλιάκης και οι υπόλοιποι 120 αδικαίωτοι...
Συγκλονιστική φωτογραφία με 12 αεροπόρους, 4 εκ των οποίων έπεσαν εν ώρα καθήκοντος

               Το ερώτημα που τίθεται, είναι αν η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη. Η άποψη του γράφοντος είναι πως οι πόλεμοι σε Αρτσάχ, Ουκρανία και Μέση Ανατολή απέδειξαν πως η προσβασιμότητα στην τεχνολογία και η οπλοποίηση εμπορικών τεχνολογιών δίνουν τη δυνατότητα μετατροπής της ενεστώσας κατάστασης υπό την προϋπόθεση όμως της ύπαρξης σοβαρής πολιτικο-στρατιωτικής ηγεσίας…

Η ομιλία του Θεόδωρου Νικολοβγένη (αποφοίτου ΣΣΕ και ΕΚΠΑ) στην  παρουσίαση του βιβλίου ” Η ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ” του καθηγητού της  Σχολής Ευελπίδων Δρ. Κωνσταντίνου Γρίβα, που έλαβε χώρα το Σάββατο 19  Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

[1] Αντιμετώπιση Τουρκικών Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV – Drones) στο Αιγαίο – Αντιπτέραρχος (ΕΑ) ε.α. Παναγιώτης,  Κατσαρός Σμήναρχος (ΜΗ) Κωνσταντίνος Χ. Ζηκίδης

 

ΠΗΓΗ: Άμυνα και Γεωστρατηγική

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Άμυνα και Γεωστρατηγική: Οι τουρκικές επενδύσεις στα μη επανδρωμένα ρομποτικά σκάφη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στο τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής η ”Γεωπολιτική, Ισχύς και Τεχνολογία” αναλύονται οι πρόσφατες εξελίξεις στον ρώσο-ουκρανικό πόλεμο και την χρήση ελικοπτέρων για καταστολή δράσης ουκρανικών μη επανδρωμένα να ρομποτικών σκαφών με ενσωματωμένους πυραύλους αέρος αέρος.

Αναλύεται επίσης ένα παλαιότερο άρθρο από τo ”Άμυνα και Γεωστρατηγική” το οποίο είχε κάνει σαφέστατες προτάσεις και διευκρινίσεις αναφορικά με τις τουρκικές επενδύσεις στον τομέα των μη επανδρωμένων ρομποτικών σκαφών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Συντονιστείτε! 29 κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

29 κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – #ΑΝΑΚΤΗΣΗ Επ.35 – 11 Δεκ 2023

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή