Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Δε χρωστά στο Ισραήλ, χρωστά όμως στους Αρμένιους, στους Κούρδους, στους Έλληνες

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Τουρκία είναι ένα κράτος γενοκτονικό

Σάκης Μουμτζής

Είναι φανερό πως βρήκε την ευκαιρία, με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα, να βγει μπροστά ως ο ηγέτης του σουνιτικού Ισλάμ. Ο αντισημιτισμός – που σχεδόν για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο αποτελεί ύβρη- είναι για αυτόν τίτλος τιμής. Πολιτισμικό χάος χωρίζει την Τουρκία του Ερντογάν με την Ευρώπη. 

Ο Τ. Ερντογάν με την αντισημιτική στάση του απέναντι στα όσα διαδραματίζονται στη Γάζα –να μη ξεχνάμε πως μίλησε για την καταστροφή του Ισραήλ—έκανε ένα βήμα ασυγκρίτως πιο ριψοκίνδυνο και τυχοδιωκτικό από αυτό που έκανε με την επαμφοτερίζουσα στάση του στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό το «παράπτωμά» του δημιούργησε σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων το ερώτημα κατά πόσον είναι αξιόπιστος σύμμαχος η Τουρκία. 

Και άλλες φορές στο παρελθόν είχε δώσει αφορμές για παρόμοια ερωτήματα, όμως τώρα η επιθετικότητά της ηγεσίας της αφορά την ασφάλεια ενός στρατηγικού εταίρου της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ. Του Ισραήλ. Η εχθρική στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ θα κλιμακώνεται όσο θα διαπιστώνει ότι στις μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή δε θα έχει λόγο. Και δε θα έχει λόγο, διότι ο Τ. Ερντογάν προτίμησε, με το αντισημιτικό ντελίριό του, από μέρος της λύσης να γίνει μέρος του προβλήματος. Δεν πρόκειται να υπάρξει ισραηλινή κυβέρνηση που θα τον καταστήσει συν-ρυθμιστή των εξελίξεων ή έναν εκ των βασικών παικτών. 

Συνεπώς, τίθεται το ερώτημα αν είναι σκόπιμο -μέσα σε αυτό το κλίμα- η Ελλάδα να δώσει στην Τουρκία πιστοποιητικό καλής διαγωγής. Γιατί τελικά έτσι θα λειτουργήσει, αντικειμενικά, η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. Προφανώς, και θέλουμε να υπάρχει ένα ήπιο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σαν αυτό που επικρατεί εδώ και εννιά μήνες, όμως δε θα πρέπει να χανόμαστε στις αυταπάτες.

Αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας είναι τακτικής μορφής και όχι στρατηγικής. Για λόγους διεθνούς συγκυρίας ο Τ. Ερντογάν επέλεξε να χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στην πατρίδα μας, διότι δε θέλει να ανοιχτεί σε πολλά μέτωπα. Το Αιγαίο μπορεί να περιμένει, μπροστά στο όραμα της αναβίωσης του χαλιφάτου. Η ρητορική και οι απειλές κατά της Ελλάδας δε συγκινούν τον μουσουλμανικό κόσμο. Ενώ κατά του Ισραήλ…! Εξάλλου αυτή τη στιγμή έχει απέναντί του στις ΗΠΑ δύο πανίσχυρα λόμπι, το εβραϊκό και το αρμενικό. Δε θα ήθελε να έχει και το ελληνικό. 

Είναι πιθανό ο Τούρκος πρόεδρος να έρθει στην Αθήνα με ένα φιλειρηνικό προσωπείο, με χαμηλούς τόνους, χωρίς μαστίγιο, μόνο με καρότο. Το ζητούμενο είναι να μην «τσιμπήσουμε». Μια δύναμη αναθεωρητική, είναι επιθετική και επεκτατική προς πάσα κατεύθυνση. Προς Βορρά, Νότο, Ανατολή και Δύση. Αυτή επιλέγει το πότε. Τουλάχιστον η Ιστορία αυτό δείχνει. 

liberal.gr

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή