Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Η καταστροφική πολιτική της Τουρκίας διαχρονικά σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσοποταμία και Αρμενία

Δημοσιεύτηκε

στις

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η καταστροφική πολιτική της Τουρκίας διαχρονικά σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσοποταμία και Αρμενία», στο κατάμεστο μέγαρο της Παλιάς Βουλής της Ελλάδας, με εισηγητές τους Ιωάννη Μάζη, Σάββα Καλεντερίδη και Αρμέν Μαρουκιάν.

Παρόντες ήταν βουλευτές, εκπρόσωποι δημοτικών αρχών και της Περιφέρειας, εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων και η ηγεσία της Αρμενικής εκκλησίας.

Η ημερίδα ξεκίνησε με την παρουσίαση των εκλεκτών εισηγητών από τον δημοσιογράφο Κώστα Πλιάκο, ο οποίος αναφέρθηκε στο επίκαιρο του θέματος και έδωσε μια σύντομη περιγραφή των πρόσφατων εξελίξεων, όπου εμπλέκεται η Τουρκία.

Ο πρώτος εισηγητής κ. Αρμέν Μαρουκιάν, ιστορικός, επικεφαλής του τμήματος ιστορίας της Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας, έκανε μια εκτενή αναφορά στις διπλωματικές εξελίξεις στο θέμα του Αρτσάχ, μετά τον πόλεμο του 2020. Αφού αναφέρθηκε στην σύμπραξη Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν με στόχο τον ολοκληρωτικό εκτοπισμό του γηγενούς αρμενικού πληθυσμού από το Αρτσάχ, κατέληξε στο συμπέρασμα πως σήμερα το θέμα του Αρτσάχ δεν έχει κλείσει, όσο υπάρχουν οι 140.000 αρμένιοι εκτοπισμένοι, οι οποίοι έχουν το σθένος και την θέληση να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες.

Ακολούθως πήρε τον λόγο ο καθηγητής κ. Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο την ίσως λιγότερο γνωστή γενοκτονία που συντελέσθη από την Τουρκία, αυτή του ασσυριακού λαού. Μετά την ολοκλήρωση της ιστορικής αναφοράς, ο καθηγητής κατέληξε «η τελευταία -μέχρι τούδε- πράξις του διαρκούς δράματος αυτού του αρχαίου και χριστιανικού λαού είναι η εξόντωση των εναπομεινάντων Ασσυρίων της Μέσης Ανατολής από τους Ισλαμιστές του λεγόμενου ISIS, υπό τα απαθή βλέμματα των Δυτικών κοινωνιών αποχαυνωμένων και ψυχολογικώς, ηθικώς και ιδεολογικώς αφοπλισμένων».

Στη συνέχεια ο τρίτος εισηγητής κ. Σάββας Καλεντερίδης, συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής, έδωσε το ιδεολογικό στίγμα και την κρατική πολιτική της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε σχέση με τους γηγενείς χριστιανικούς πληθυσμούς, αναφερόμενος στο σημαντικό συμπέρασμα, στο οποίο είχε αποδείξει επιστημονικά ο καθηγητής κ. Βρυώνης ότι οι τούρκοι ως πολιτικοί, ως λαός και κράτος διακατέχονται από το «σύνδρομο της λεηλασίας του πλούτου του άλλου», κάτι που παρατηρείται ως στις μέρες μας, και για όσους πιστεύουν ότι με την ίδρυση της «κοσμικής» τουρκικής δημοκρατίας το 1923 άλλαξαν τα πράγματα και ότι το τουρκικό κράτος έχει αποβάλλει αυτή την νοοτροπία αυτή, είναι βαθιά νυχτωμένοι».

Ο στρατιωτικός αναλυτής κατέληξε λέγοντας, πως σήμερα η τουρκική απειλή μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί μόνο με την συνεργασία μεταξύ των λαών και των κρατών που απειλούνται από την πολιτική της.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να απευθύνει ερωτήσεις στους εισηγητές.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών διπλωμάτων από τους διοργανωτές προς τους τρεις εισηγητές και τον δημοσιογράφο-συντονιστή.

Η ημερίδα αυτή ήταν η πρώτη και κατά γενική ομολογία πολύ επιτυχημένη σύμπραξη της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής και του περιοδικού «Αρμενικά».

Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου και το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, είναι φυσικό να παροτρύνει τους διοργανωτές -κληρονόμοι των λαών που υπέστησαν την γενοκτονική πολιτική της Τουρκίας- να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν την συνεργασία τους προς όφελος των λαών τους.

ΈΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΈΝΩΣΗ ΑΣΣΥΡΙΩΝ
ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΑΡΜΕΝΙΚΑ»

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή