Ακολουθήστε μας

Κύπρος

Κώστας Βενιζέλος στον Φιλελεύθερο: Τι θα γινόταν εάν περνούσε το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν;

Δημοσιεύτηκε

στις

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Επιχειρείται ένας παραλληλισμός με την Κύπρο αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν τώρα στη Μέση Ανατολή ενώ συζητείται και το υποθετικό σενάριο για το πώς θα λειτουργούσε η χώρα μας έναντι των όσων διαδραματίζονται στην περιοχή, εάν υπήρχε συμφωνία στο Κυπριακό.

Συμφωνία με βάση των όσων συζητούνται από το 1974 και εντεύθεν με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα για το αλήστου μνήμης σχέδιο Ανάν, το οποίο απορρίφθηκε συντριπτικά γιατί πρωτίστως θα οδηγούσε σε ένα κράτος προτεκτοράτο. Κι αυτό δεν είναι παρελθοντολογία γιατί το βρίσκουμε μπροστά μας,  επειδή υπάρχουν εκείνοι που το συντηρούν.

Έχει αναφερθεί το εξής ενόψει της κρίσης στη Μέση Ανατολή: Ποια στάση θα τηρούσε η Κύπρος στον πόλεμο του Ισραήλ, εάν το κράτος θα έπρεπε να ισορροπήσει μεταξύ τη θέσης της Λευκωσίας κι αυτής της Άγκυρας; Δεν θα είχε θέση;

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως και θέση να μην είχαμε δεν θα ήταν και το τέλος του κόσμου. Αυτό ισχύει για κράτη- προτεκτοράτα, που δεν έχουν κανένα ρόλο εκτός από εκείνον που καθορίζουν οι «προστάτες» τους.

  • Με αυτά τα δεδομένα δεν θα μπορούσε ποτέ αυτή η χώρα να αξιοποιήσει προς όφελος της όλα τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα, την γεωπολιτική προίκα που διαθέτει. Βρισκόμαστε γεωγραφικά πολύ κοντά στον πόλεμο και η Κύπρος επηρεάζεται πολλαπλώς. Συνεπώς δεν μπορεί μόνο να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα από τον καναπέ.

Την ίδια ώρα, το άλλο μεγάλο ζήτημα που προκύπτει, είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στην περίπτωση κατά την οποία υπήρχε λύση του Κυπριακού (αλλά και τώρα που είναι άλυτο). Στην περίπτωση λύσης, με βάση το μέχρι σήμερα «κεκτημένο της διαδικασίας».

Εάν, για παράδειγμα, η κατοχική πλευρά «φτύνει» μια συναντίληψη για ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα, όπως αυτό που προέκυψε τον περασμένο μήνα για την Πύλα, τότε τι θα γίνει όταν ενώπιον μας θα έχουμε την εφαρμογή μιας συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό;

Θα εξαρτώνται όλα από την κατοχική δύναμη και τις ορέξεις της, τα κέφια και τα συμφέροντα της. Συμφέροντα στην Κύπρο, στην περιοχή, στον πλανήτη! Και όλα θα εξαρτώνται κατά πόσο θα δοθούν κι άλλα δωράκια στην αχόρταγη  Άγκυρα για να λειτουργήσει το κράτος.

Η κατοχική πλευρά, δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. Όχι τώρα, αλλά έκπαλαι. Αυτό προφανώς και δεν σημαίνει θα σταματήσουμε να επιδιώκουμε συμφωνία. Όχι, όμως, με βάση εκείνα τα συστατικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν και νομιμοποιούν τα αποτελέσματα της εισβολής. Να είναι, δηλαδή, μια χώρα περιορισμένης κυριαρχίας.

Δεν μπορεί η τουρκική πλευρά να αλλάξει στάση όταν- όπως συστήνει και ο ειδικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ- υιοθετείται η πολιτική του κατευνασμού. «Τι θα δώσετε για να καλμάρει η Τουρκία;» διερωτούνται οι τρίτοι. Το μόνο που επιτυγχάνεται με αυτή την τακτική είναι να ανοίγει όλο και περισσότερο η όρεξη της κατοχικής δύναμης.

Το τι έγινε στην Πύλα είναι γνωστό. Και το μείζον εδώ είναι η συμπεριφορά της κατοχικής πλευράς, που ήταν προβλεπτή. Εμείς την γνωρίζαμε, αυτοί, που δέχονται τα πάντα στο Κυπριακό- οι οπαδοί της όποιας λύσης- οδηγώντας τη χώρα στα βράχια, γιατί αντιδρούν;

Αυτοί ήταν που υποστήριξαν ένα Σχέδιο που θα άφηνε εσαεί την Τουρκία στο νησί και με ρόλο ρυθμιστή. Είναι αυτοί, που θεωρούν ότι το Κυπριακό για να λυθεί πρέπει να «ταΐζουμε» συνέχεια την Τουρκία. Αυτοί, λοιπόν, θεωρούν τώρα ότι εμείς φταίμε που η Τουρκία δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. Αυτομαστίγωμα; Το σύνδρομο της Στοκχόλμης; Να τους βοηθήσουμε δεν μπορούμε!

  • Η πρόταση για τη Γάζα

Η χώρα που κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση στη Διάσκεψη του Παρισιού ήταν η Κύπρος. Με πλάνο, οδικό χάρτη, με λεπτομέρειες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε την πρόταση- την μοναδική στην πράξη που κατατέθηκε στο τραπέζι- και όλοι αναμένουν το Ισραήλ να την αποδεχθεί. Για να έχει μια χώρα- έστω και μικρή- το ρόλο που της αναλογεί πρέπει να παρουσιάζει προτάσεις. Να διεκδικεί ρόλο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν από το Λίβανο ακόμη 11 Έλληνες με τις οικογένειές τους

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακόμη 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από τον Λίβανο και αφίχθησαν στη Λάρνακα με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία και με τη συνδρομή των πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

«Ευχαριστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν! Αναφορές σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου γίνεται αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα στην τελευταία πέμπτη παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρεται:

«Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών της για την ανάπτυξη βάσεων συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και τονίζεται ότι η πιο ορθή επιλογή είναι η συμπεριφορά με κοινή λογική».

Βασικό θέμα στην ατζέντα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και η κατάσταση στο πεδίο όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων των οργανώσεων ΡΚΚ και PYD, σε Βόρειο Ιράκ και Συρία αντίστοιχα, όπως και η αντιμετώπιση των μελών του δικτύου FETO, των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η ‘Αγκυρα κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016..

Συγκεκριμένα, εκτός από την αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σημειώνεται:

«1- Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά των κάθε είδους απειλών και κινδύνων κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδίως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK, PYD/YPG, FETO και Ισλαμικό Κράτος, καθώς και για τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις.

»2- Τονίστηκε ότι οι δραστηριότητες για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων που φωλιάζουν στο συριακό έδαφος θα συνεχιστούν αδιάλειπτα και ότι δεν θα γίνουν ανεκτά οποιαδήποτε σχέδια ή τετελεσμένες προσπάθειες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική μας ασφάλεια. Θα αυξηθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις προσδοκίες της περιοχής μας και του συριακού λαού.

»3- Επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το γειτονικό μας Ιράκ στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως των PKK/KCK και PYD/YPG, που αποτελούν κοινή απειλή για τις χώρες μας, και υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά η σημασία που αποδίδουμε στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία του αδελφού ιρακινού λαού.

»4- Πέραν των αποφασιστικών προσπαθειών της Τουρκίας να σταματήσει η γενοκτονία που υφίσταται εδώ και ένα χρόνο ο παλαιστινιακός λαός μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση μια διαρκής κατάπαυση του πυρός και ειρήνη στην Παλαιστίνη, οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν αυξανόμενες.

»Προκειμένου να αποτραπούν οι επιθέσεις του Ισραήλ με στόχο την εξάπλωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή πέρα από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, καλούνται οι οι δρώντες που κατέχουν θέσεις ευθύνης, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό.

»Απέναντι στις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ, επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία, ως έθνος και κράτος στο σύνολό της, θα σταθεί στο πλευρό του αδελφού λαού του Λιβάνου και της κυβέρνησής του.

»Η κήρυξη “ανεπιθύμητου προσώπου” του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από το Ισραήλ και η απαγόρευση εισόδου του στη χώρα καταδικάζεται ως το τελευταίο παράδειγμα της παρανομίας του Ισραήλ».

 

Τουρκία – Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: «Δεν θα επιτρέψουμε την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών μας για ειρήνη σε Μεσόγειο και Αιγαίο»

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή