Ακολουθήστε μας

Διάστημα

Μία νέα πύλη ανοίγει! Ερχεται σμήνος ελληνικών νανοδορυφόρων

Δημοσιεύτηκε

στις

Ήταν η «κίνηση ματ» στους αργούς ελληνικούς ρυθμούς προσαρμογής στο μέλλον, που έκανε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκτινάσσοντας τη χώρα από τον ρόλο του συμμετέχοντα σε εκείνον του ισότιμου πρωταγωνιστή στη διαστημική «αγορά». Το πρόγραμμα εκτόξευσης 12 νανοδορυφόρων (CubeSats), ολοκληρωτικά σχεδιασμένων και κατασκευασμένων από ελληνικά μυαλά και ελληνικά χέρια, με χρήσεις που για πρώτη φορά θα εγκαινιαστούν από τέτοιες διαστημικές συσκευές στην Ευρώπη, χαρακτηρίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους κολοσσιαίας σημασίας· είναι το άνοιγμα της πρώτης πόρτας που οδηγεί τη χώρα στον κόσμο των πιο συνταρακτικών ανθρώπινων επινοήσεων.

Επτά κοινοπραξίες –συνολικά 25 φορείς, ελληνικά πανεπιστήμια, μικρομεσαίες εταιρείες, startups–, τις οποίες επέλεξε ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρώσει τη φάση του σχεδιασμού των αποστολών και προχωρούν στην κατασκευή των νανοδορυφόρων. Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται με 15,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εισάγει το ελληνικό διαστημικό οικοσύστημα στην αναδυόμενη παγκόσμια αγορά των CubeSats, που σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά το 1999 στις ΗΠΑ και έκτοτε λειτουργούν ως εξαιρετικά δημοφιλείς πλατφόρμες διαστημικών αποστολών, ακριβώς λόγω του σύντομου χρόνου κατασκευής και του χαμηλού κόστους. Κάθε κοινοπραξία έχει να επιδείξει τις δικές της καινοτομίες στις επικοινωνίες και τη γεωπαρατήρηση. Οι περισσότερες θα χρησιμοποιούν τους αναβαθμισμένους οπτικούς επίγειους σταθμούς στην Ελλάδα (σε Χελμό, Σκίνακα, Χολομώντα) για την επικοινωνία με τους νανοδορυφόρους.

Οι τρεις πρώτοι

Στην αποστολή Ermis, με επικεφαλής το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «αυτή τη στιγμή δουλεύουν 32 ελληνικά μυαλά, επιστήμονες και μηχανικοί, οι οποίοι αν δεν απασχολούνταν σε αυτό, θα πήγαιναν στο εξωτερικό», λέει ο κ. Βάιος Λάππας, καθηγητής στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ. «Εχουμε σχεδιάσει ένα σμήνος τριών νανοδορυφόρων, μόλις περάσαμε με μεγάλη επιτυχία τον έλεγχο προόδου από τον ESA, προχωράμε στην κατασκευή τους και θα είναι σε τροχιά σε λιγότερο από 18 μήνες. Εχουν μέγεθος 10x20x30 εκατοστά και μάζα περί τα 8,5 κιλά έκαστος. Οι δύο από τους τρεις στοχεύουν στις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες 5G για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT). Σε αυτούς η εταιρεία OQ Hellas βοηθάει να εφαρμόσουμε μια καινοτόμο για νανοδορυφόρο τεχνολογία, για την αποστολή μικρών μηνυμάτων με κλιματολογικές πληροφορίες σε οποιαδήποτε συσκευή στη Γη, μέσα σε ένα αυτοκίνητο, ένα drone, ένα δέντρο κ.λπ. Ο τρίτος νανοδορυφόρος θα φέρει έναν πολύ ιδιαίτερο, πρωτοποριακό υπερφασματικό οπτικό αισθητήρα, ο οποίος θα μπορεί να αποτυπώνει εικόνες με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια, και είναι ιδανικός για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, πλημμυρών, πυρκαγιών, αλλά και σε εφαρμογές όπως η γεωργία ακριβείας.

Θα πιστοποιήσουμε, επίσης, πολλές ακόμη καινοτόμες τεχνολογίες made in Greece, την πρώτη οπτική ζεύξη με λέιζερ νανοδορυφόρου με σταθμό εδάφους, εν προκειμένω στον Χελμό, δια-δορυφορικές συνδέσεις, επεξεργασία δεδομένων εικόνας σε τροχιά, ανίχνευση και παρακολούθηση φυσικών φαινομένων για τις ανάγκες του Δημοσίου, αλλά και για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη αγορά παγκοσμίως, αυτήν της διαστημικής, που αναπτύσσεται με διψήφιο ποσοστό ετησίως. Ο συνδυασμός νανοδορυφόρων και τηλεπικοινωνιών έχει τον υψηλότερο δείκτη επιστροφής της επένδυσης, 1 προς 10», σημειώνει ο κ. Λάππας, συμπληρώνοντας ότι το ΕΚΠΑ έχει επενδύσει στη δημιουργία ενός δικού του σταθμού εδάφους, μιας δικής του αίθουσας επιχειρήσεων, «ώστε να παρακολουθούμε τη λειτουργία των νανοδορυφόρων και ενός μικρού εργαστηρίου συναρμολόγησης νανοδορυφόρων, ανοιχτού προς χρήση από άλλες ομάδες». Στην κοινοπραξία, που έχει χρηματοδοτηθεί με 5 εκατ. ευρώ, συμμετέχουν, εκτός από το ΕΚΠΑ με τα τμήματα Αεροδιαστημικής, Πληροφορικής και Φυσικής, τα Πανεπιστήμια Πατρών και Αιγαίου, η εταιρεία OQ Hellas και το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το οικοσύστημα

Επτά κοινοπραξίες –συνολικά 25 φορείς, ελληνικά πανεπιστήμια, μικρομεσαίες εταιρείες, startups– έχουν ολοκληρώσει τη φάση του σχεδιασμού των αποστολών και προχωρούν στην κατασκευή των νανοδορυφόρων.

Βιομηχανία Διαστήματος έχουμε στη χώρα μας από το 2005 που η Ελλάδα έγινε το 16ο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και άρχισε να συμμετέχει στον προϋπολογισμό για προγράμματα που προετοιμάζονται επί χρόνια, νέους δορυφόρους παρατήρησης της Γης ή τηλεπικοινωνιών, αποστολές στον Aρη ή τον Ηλιο κ.ά. Στην αρχή με λίγα χρήματα, που της επιστρέφονταν σε μορφή συμβολαίων για τον σχεδιασμό και την κατασκευή προηγμένων υλικών, συστημάτων μικροηλεκτρονικής και ρομποτικής, αισθητήρες, επεξεργαστές κ.ά.

«Και σιγά σιγά άρχισε να δημιουργείται ένας πυρήνας από εταιρείες στην Ελλάδα, που αξιοποιούσαν το εγχώριο επιστημονικό δυναμικό και κατάφερναν, υπό δύσκολες συνθήκες αρχικά, να απορροφούν τον προϋπολογισμό που αναλογούσε στην Ελλάδα. Σήμερα, πάνω από 50 εταιρείες, με 2.500 εργαζομένους φτιάχνουν προϊόντα που υποστηρίζουν το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα», περιγράφει ο κ. Θανάσης Πότσης, πρόεδρος της Eνωσης Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ). Το πρόγραμμα των νανοδορυφόρων είναι «σαν το μωρό που μπουσουλούσε και τώρα κρατιέται από μια καρέκλα, σηκώνεται στα πόδια του και βλέπει διαφορετικά τον κόσμο. Σου δίνει την ευκαιρία να φτιάξεις όχι ένα υποσύστημα που θα μπει σε έναν μεγάλο ευρωπαϊκό δορυφόρο, αλλά τον ίδιο τον δορυφόρο που θα πετάξει και θα έχεις εσύ την πλήρη ευθύνη της λειτουργίας του, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για να πας στο επόμενο βήμα».

«Η τεχνογνωσία που κερδίζει η Ελλάδα μέσα από αυτό το μικρό πρόγραμμα είναι τεραστίων διαστάσεων, και τα αποτελέσματα θα τα δούμε να διαφαίνονται εκθετικά σε λίγο καιρό. Βάζει την Ελλάδα σε διαστημική τροχιά», λέει ο δρ Χόρχε Σάντσεθ, διευθυντής του ESA BIC Greece και πρόεδρος του ελληνικού συνεργατικού σχηματισμού διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών (si-Cluster), που περιλαμβάνει τις εταιρείες της ΕΒΙΔΙΤΕ, ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστημιακά εργαστήρια, φοιτητικούς συλλόγους και άλλους οργανισμούς με κύρια δραστηριότητα το Διάστημα.

«Το πρόγραμμα αυτό απαιτεί συνεργασία και συντονισμό πολλών στο ελληνικό διαστημικό οικοσύστημα για τον σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης αποστολής, την επιλογή των τροχιών του δορυφόρου, του ύψους στο οποίο θα ανέβει, της κλήσης που θα του δοθεί ώστε να “βλέπει” όταν περνάει από την Ελλάδα, την υποβολή του φακέλου στους διεθνείς οργανισμούς μέσω του ελληνικού υπουργείου που εξετάζει αν όλα έχουν σχεδιαστεί σωστά ώστε τα συστήματα να έχουν μεγάλη πιθανότητα να επιτελέσουν το έργο για το οποίο έχουν σχεδιαστεί και να μη θέσουν σε κίνδυνο άλλα που βρίσκονται σε τροχιά. Αυτή η διαδικασία, στην οποία δεν συμμετείχαν οργανωμένα ελληνικοί φορείς, τώρα γίνεται για τη χώρα πραγματικότητα».

«Κάνουμε έρευνα, αναπτύσσουμε τεχνολογίες, όμως το δύσκολο για τους Ελληνες είναι να φτιάξουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα, διότι αυτό απαιτεί συνεννόηση και συνεργασία, κάτι δύσκολο για το ελληνικό DNA», λέει ο κ. Λιβανός από την EMTech Space. «Η διαστημική σε εξαναγκάζει στην αρμονική συνέργεια, στη συνεργασία. Στην κοινοπραξία μας, οκτώ εταίροι με διαφορετική κουλτούρα θα πρέπει να αναπτύξουν μια ομοιογένεια, μια κοινή βάση συνεννόησης».

«Επειτα υπάρχουν θέματα που είναι για όλους κοινά, όπως η εκτόξευση. Το κλείσιμο της θέσης εντός ενός πυραύλου που θα θέσει σε τροχιά, κοστίζει λιγότερο αν το κάνεις ομαδικά», σημειώνει ο κ. Μπολλάνος από την Planetek Hellas. «Στη διαστημική η συνεργασία είναι πολύ πιο εύκολη από τον ανταγωνισμό, οι διακλαδώσεις της τεχνολογίας είναι πολλές, είναι εξαιρετικά σπάνιο δύο εταιρείες να αναπτύξουν το ίδιο προϊόν».

Τα προγράμματα και οι εφαρμογές τους

Hellenic Space Dawn
Παρακολουθώντας φωτιές και πλημμύρες 

Στη γρήγορη απόκριση του δορυφορικού συστήματος κατά τη γεωεπισκόπηση και στη μεταξύ των δορυφόρων επικοινωνία με λέιζερ στοχεύει η αποστολή Hellenic Space Dawn, της οποίας ηγείται η εταιρεία EMTech Space. Η αποστολή περιλαμβάνει δύο νανοδορυφόρους, μεγέθους 10x20x40 εκατοστών. «Στόχος είναι ο μικρός πραγματικός χρόνος απόκρισης κατά την παρατήρηση Γης, δηλαδή ο χρήστης να λαμβάνει την εικόνα μέσα σε λίγα λεπτά και να έχει δεδομένα από το σημείο ενδιαφέροντος κάθε 2 με 2,5 ώρες. Οι δύο δορυφόροι θα περνούν πάνω από την Ελλάδα περίπου 10 φορές την ημέρα, ώστε να δίνουν εικόνα από την εξέλιξη μιας φωτιάς, μιας πλημμύρας, την πορεία πλοίων, τις χρήσεις γης κ.ά. Αν στους δύο προστεθούν ακόμη 14 σε μια μελλοντική επέκταση του σμήνους, θα μπορούσαμε να έχουμε εικόνα από το σημείο ενδιαφέροντος κάθε λίγα λεπτά», λέει ο κ. Νικόλαος-Αντώνιος Λιβανός, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. «Σε ό,τι αφορά την οπτική επικοινωνία με λέιζερ νανοδορυφόρου – επίγειου σταθμού, θα χρησιμοποιήσουμε τον δορυφορικό σταθμό του ΟΤΕ στη Νεμέα, ενώ θα επιχειρήσουμε τη μεταξύ των δύο δορυφόρων οπτική επικοινωνία με λέιζερ, κάτι που δεν έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί με νανοδορυφόρους». Στην κοινοπραξία, που έχει χρηματοδοτηθεί με 4 εκατ. ευρώ, συμμετέχουν οι εταιρείες Integrated Systems Development, Heron Engineering, Leo Space Photonics, Geosystems Hellas, το ΑΠΘ, το ΕΚΠΑ και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

DUTHSat-2
Εντοπίζοντας ρύπανση στη θάλασσα

Ρύπανση της θάλασσας από πετρελαιοκηλίδες θα ανιχνεύει ο νανοδορυφόρος τηλεπισκόπησης της αποστολής DUTHSat-2, έργο με επικεφαλής το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι ο δεύτερος νανοδορυφόρος που κατασκευάζει το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. «Παρότι η ρύπανση από μεγάλα ατυχήματα όπως αυτά του Κόλπου του Μεξικού και του Αγίου Μαυρίκιου κυριαρχούν στις ειδήσεις όταν συμβαίνουν, πολύ μεγαλύτερη είναι η εσκεμμένη διαρροή αποβλήτων πλοίων που, όπως λέγεται, “αδειάζουν τις σεντίνες” τους στη θάλασσα: πρόκειται για ένα μείγμα από καύσιμο, λιπαντικά, χημικά και άλλες ρυπογόνες ουσίες των μηχανών των πλοίων, που καλείται διεθνώς “bilge water”, και το οποίο κατά κάποιες μελέτες ξεπερνάει το 60% και κατά άλλες ακόμη και το 80% της ρύπανσης των θαλασσών», αναφέρει ο κ. Θεόδωρος Σαρρής, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ. «Σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, κάθε πλοίο οφείλει είτε να επεξεργάζεται τα λύματα αυτά πάνω στο πλοίο, είτε να τα αδειάζει κατά την επιστροφή του στο λιμάνι ώστε να υποστούν κατάλληλη επεξεργασία. Κάτι το οποίο ωστόσο συχνά δεν γίνεται. Στόχος του DUTHSat-2 είναι να δείξει ότι η μόλυνση αυτή μπορεί να εντοπιστεί από νανοδορυφόρο μικρού κόστους, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης και επιτήρησης των ελληνικών θαλασσών». Στην κοινοπραξία συμμετέχουν το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και οι εταιρείες Space Asics και Prisma Electronics.

Optisat
Υπερταχύτητες στα δεδομένα

Τη μεταφορά δεδομένων με ταχύτητες υψηλότερες από εκείνες που επιτρέπει η τεχνολογία σήμερα, σε συνθήκες απολύτως ασφαλούς συνδεσιμότητας, εξασφαλίζει ο νανοδορυφόρος της αποστολής Optisat, κάνοντας χρήση ενός υπερσύγχρονου τερματικού λέιζερ εν πτήσει. Ο νανοδορυφόρος, τον οποίο σχεδιάζει η εταιρεία τηλεπισκόπησης Planetek Hellas, θα έχει και μία δεύτερη καινοτόμο λειτουργία, στο πεδίο της γεωπαρατήρησης, όπως εξηγεί ο συνιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας, Στέλιος Μπολλάνος. «Με μια τεχνολογία που έχει επινοήσει η εταιρεία μας και έχει λάβει ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ο νανοδορυφόρος θα αναγνωρίζει αυτόματα ποιοι επίγειοι σταθμοί πρόκειται να καλυφθούν από σύννεφα και θα επιλέγει τον καταλληλότερο για το άνοιγμα της ακτίνας λέιζερ και τη δημιουργία σύνδεσης. Οταν ιδρύθηκε η εταιρεία το 2006, ήμουν μόνος», επισημαίνει ο κ. Μπολλάνος. «Τώρα 30 νέοι μηχανικοί, οι τέσσερις επαναπατρισμένοι, δουλεύουν εδώ με πάθος σε αντικείμενα που την περασμένη δεκαετία δεν μπορούσαμε να φανταστούμε». Η Planetek Hellas συνεργάζεται για την αποστολή με τη startup BitRezus, που δημιουργήθηκε στη θερμοκοιτίδα του ESA στην Ελλάδα (ESA BIC Greece), την JNP και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. 

MICE-1
Για την επικοινωνία των πλοίων

«Τη δυνατότητα επικοινωνίας των πλοίων ακόμη και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κάλυψη θα παρέχει ο νανοδορυφόρος MICE-1 που κατασκευάζουμε σε συνεργασία με το ΔΠΘ», αναφέρει ο κ. Χρήστος Γιορδαμλής, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Prisma Electronics. «Στη θάλασσα είναι πολύ συνηθισμένο το πλοίο να περνάει από τα λεγόμενα τυφλά σημεία όπου είναι αδύνατη η επικοινωνία. Ο νανοδορυφόρος μας, μέσω της συλλογής δεδομένων από συσκευές Διαδικτύου των Πραγμάτων παντού στον πλανήτη, θα δημιουργήσει ένα εναλλακτικό κανάλι επικοινωνίας, ανεξάρτητο από τα διαθέσιμα εμπορικά συστήματα. Η υπηρεσία θα είναι πολύ χρήσιμη και ύστερα από μεγάλες φυσικές καταστροφές, π.χ. έναν σεισμό. Πρωτοβουλίες σαν αυτήν προσφέρουν σε νέους επιστήμονες το κίνητρο να συμμετέχουν στην ανάπτυξη συστημάτων που είναι στην αιχμή της καινοτομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνοντας τις πιθανότητες να προκύψουν προϊόντα που θα δημιουργήσουν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας».

PeakSat
Οπτική επικοινωνία με λέιζερ

Για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον κ. Αλκη Χατζόπουλο, καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, δεν είναι, επίσης, η πρώτη φορά που σχεδιάζεται και κατασκευάζεται νανοδορυφόρος. Η ομάδα SpaceDot που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, ήδη κατασκευάζει έναν, στο πλαίσιο του προγράμματος «Fly your Satellite» του ESA. «Η αποστολή του νανοδορυφόρου που σχεδιάζουμε σήμερα είναι να επιτύχει ασφαλή οπτική επικοινωνία με τη χρήση λέιζερ με επίγειο σταθμό και συγκεκριμένα με τον σταθμό στον Χολομώντα, τον οποίο διαχειρίζεται ο συνάδελφος από το ΑΠΘ, Κλεομένης Τσιγάνης. Είναι κάτι το οποίο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη με νανοδορυφόρο στην Ευρώπη. Στη νέα αποστολή μετέχουν περίπου 20 φοιτητές από τους συνολικά 70. Είναι μια πολύ καλή εμπειρία για τους νέους μηχανικούς». Στο πρόγραμμα PeakSat του ΑΠΘ συνδράμει η Prisma Electronics.

Phasma
Για τη χρήση των συχνοτήτων

γανισμό Libre Space Foundation, η αποστολή τριών νανοδορυφόρων στο πλαίσιο του προγράμματος Phasma δεν είναι η παρθενική. Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που αναπτύσσει ανοιχτές τεχνολογίες για το Διάστημα, «προκειμένου αυτό να γίνει πιο προσιτό στην ανθρωπότητα», όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλός της Πιέρρος Παπαδέας, έχει στο ενεργητικό της ήδη τρεις αποστολές νανοδορυφόρων, από τις οποίες οι δύο επιτυχημένες. «Η αποστολή στοχεύει στην επόπτευση του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και στον εντοπισμό των συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο, ώστε να δημιουργηθεί μια ανοιχτή βάση δεδομένων, όπου όλοι θα μπορούν να ελέγξουν τη χρήση των συχνοτήτων και να αντλήσουν χρήσιμα στοιχεία για πολλαπλούς σκοπούς. Ενας από αυτούς είναι να βελτιωθούν οι τηλεπικοινωνίες. Αντικείμενό μας είναι η κοινή χρήση του φάσματος», εξηγεί ο κ. Παπαδέας. «Ενας άλλος στόχος είναι η λεγόμενη επίγνωση της κατάστασης του Διαστήματος, δηλαδή να ανιχνεύονται οι τροχιές όλων των δορυφόρων. Τα σχετικά δεδομένα θα παρέχονται ανοιχτά, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο κοινό πλαίσιο για όλους, ισότιμοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των παικτών του Διαστήματος». 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διάστημα

Κρεσέντο συνεργασιών! Η Ινδία κλιμακώνει τη διαστημική της διπλωματία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

H Ινδία βελτιώνει επίσης τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της μέσω των εξελίξεων στον διαστημικό τομέα.

Η διαστημική συνεργασία είναι το κλειδί για τη διπλωματική προσέγγιση της Ινδίας. Από την παροχή βοήθειας στις εκτοξεύσεις δορυφόρων μέχρι τον ανταγωνισμό με την Κίνα και τα έργα εθνικής ασφάλειας, ο διαστημικός τομέας του Νέου Δελχί τα έχει όλα.

Με σχέδια για αύξηση της διαστημικής ικανότητας της χώρας κατά 10 φορές στο προσεχές μέλλον, η Ινδία βρίσκεται σε ένα κρεσέντο συνεργασιών με άλλες χώρες για συνεργασία και συνεργασία στον κρίσιμο τομέα.

Η Ινδία έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τουλάχιστον 61 χώρες και πέντε πολυμερείς οργανισμούς στον τομέα του διαστήματος, με την πλειοψηφία να έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παγκοσμίως, η Ινδία διαφημίζεται σε δύο επίπεδα—ως μια αξιόπιστη αγορά για τις δυνατότητες κατασκευής και εκτόξευσης του διαστήματος και ως αξιόπιστος εταίρος για χώρες με σχετικά περιορισμένες διαστημικές ικανότητες για την κατασκευή της υποδομής τους.   

Η διαστημική οικονομία αξίζει σήμερα 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ινδία, σύμφωνα με το Τμήμα Διαστήματος του Κέντρου, και η κυβέρνηση σκοπεύει να την δει να αυξάνεται στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2033.

Μιλώντας στο ThePrint, ο S. Somanath, επικεφαλής του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO), εξήγησε ότι υπάρχει ένα μέρος ασφάλειας και άμυνας στη διαστημική διπλωματία της Ινδίας. Πρόσθεσε επίσης ότι η αυξημένη παρουσία ινδικών δορυφόρων σε διαφορετικές τροχιές γύρω από τη Γη θα συμβάλει στην ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να παρακολουθεί τις κινήσεις των στρατευμάτων και να απεικονίζει μεγάλες εκτάσεις γης.

«Οι δορυφόροι, ανάλογα με την εμβέλειά τους, μπορούν να παρατηρούν τα σύνορα της χώρας μας και τη γειτονική μας γη. Αυξάνοντας την παρουσία μας στο διάστημα, μπορούμε να αυξήσουμε τις δυνατότητές μας πάρα πολύ. Η δύναμη κάθε χώρας έγκειται στο πόσο έχει πρόσβαση σε αυτό που συμβαίνει γύρω της. Η γνώση είναι δύναμη με την αληθινή έννοια», εξήγησε ο Somanath.

Ο επικεφαλής του ISRO πρόσθεσε ότι μια χώρα όπως η Ινδία, η οποία βρίσκεται στον αγώνα δρόμου για να γίνει μια «παγκόσμια υπερδύναμη» τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται τουλάχιστον δεκαπλάσια της τρέχουσας διαστημικής της ικανότητας. Η διαστημική υπηρεσία εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Τα επόμενα πέντε χρόνια, θα εκτοξεύσουμε τουλάχιστον 50 έως 70 δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένων δορυφόρων για συλλογή γεωπληροφοριών», δήλωσε ο Somanath. 

Η Ινδία έχει πλέον ποικίλες παγκόσμιες συνεργασίες με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία, η Ισπανία, το Ισραήλ, η Βραζιλία, η Σιγκαπούρη και η Ελβετία, μεταξύ άλλων. 

Μεταξύ 2019 και 2024, εκτοξεύτηκαν από την Ινδία συνολικά 163 δορυφόροι που κατασκευάστηκαν από τις προαναφερθείσες χώρες. 

Εκτός από τις εκτοξεύσεις δορυφόρων, το Νέο Δελχί έχει επίσης επικεντρωθεί στη διαστημική συνεργασία με πολλές χώρες. 

Από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το βασίλειο του διαστήματος έχει αναδειχθεί σε διάφορα επίπεδα συνομιλιών μεταξύ της Ινδίας και χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Φιλιππίνες, η Γαλλία, η Ιταλία, το Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, το Λουξεμβούργο, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή και το Νεπάλ, μεταξύ άλλων. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, η διαστημική συνεργασία ήταν μέρος των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού της Ινδίας Narendra Modi και του σουλτάνου του Μπρουνέι Haji Hassanal Bolkiah, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν να ανανεώσουν τη μακροχρόνια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας για την τηλεμετρία, την παρακολούθηση και την παρακολούθηση της Ινδίας. σταθμός διοίκησης (TTC) στο Μπρουνέι. 

Εξέτασαν επίσης τη διερεύνηση της ανάπτυξης δορυφόρων και την πρόοδο της τηλεπισκόπησης και της εκπαίδευσης.

Σε διαβουλεύσεις με τις Φιλιππίνες την περασμένη Δευτέρα, αναπτύχθηκε η ιδέα της διαστημικής συνεργασίας μεταξύ της αρχιπελαγικής χώρας και της Ινδίας . 


Στρατηγική φύση του χώρου 

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου Kargil (1999), η Ινδία ζήτησε από τις ΗΠΑ πρόσβαση στο Παγκόσμιο Σύστημα Θέσης (GPS) για τον εντοπισμό εχθρικών τοποθεσιών, αλλά αρνήθηκε. 

Ομοίως, το 2022, η Ουκρανία ζήτησε από τη Starlink – τη δορυφορική εταιρεία Διαδικτύου που ανήκει στο SpaceX του Elon Musk – να επεκτείνει την κάλυψή της στο Sevastpool στην Κριμαία. Το αίτημα απορρίφθηκε, γεγονός που έπληξε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου στη χερσόνησο της Κριμαίας εκείνη την εποχή. 

Και οι δύο περιπτώσεις δείχνουν τη σημασία της πρόσβασης σε συστήματα δορυφορικής πλοήγησης για στρατιωτικούς σκοπούς.

Μετά το περιστατικό το 1999, η Ινδία συνειδητοποίησε την ανάγκη για το δικό της σύστημα δορυφορικής πλοήγησης.

Ως αποτέλεσμα, η ISRO αποφάσισε να σχεδιάσει στρατηγικά τη δική της απάντηση στο GPS— Navigation with Indian Constellation (NavIC), η οποία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2013. 

Πρόκειται για ένα αυτόνομο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης, το οποίο χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε περιφερειακή κλίμακα, αλλά αναμένεται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια ως παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης «Made-in-India» και θεωρείται ότι θα είναι στο ίδιο επίπεδο με το σύστημα πλοήγησης των Η.Π.Α. GPS, το ευρωπαϊκό Galileo και το BeiDou της Κίνας. 

Πέρυσι, η κυβέρνηση έδωσε εντολή σε όλους τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων να αρχίσουν να κάνουν όλα τα μοντέλα τηλεφώνων τους συμβατά με το NavIC, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2023.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Διαστήματος είπαν στο ThePrint ότι αν και αυτή δεν είναι αυστηρή προθεσμία, αναμένουν από τις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των Samsung, Apple και Xiaomi, να συμμορφωθούν με τις οδηγίες και να ενσωματώσουν το NavIC στο υλικό τους μέχρι το 2025. 

«Ο διαστημικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ινδίας. Απαιτείται να γνωρίζουμε πού και πώς θα γίνουν οι λειτουργίες. Οι δυνατότητες στο διάστημα θα υποδεικνύουν πώς πολεμάτε τους πολέμους στο έδαφος. Η ανάπτυξη στο διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας θα έχει επίσης κέρδη στρατηγικής αξίας», δήλωσε στο ThePrint ο Gunjan Singh, αναπληρωτής καθηγητής στο OP Jindal Global University. 

Ο Anil Prakash, γενικός διευθυντής του SatCom Industry Association (SIA) της Ινδίας, εξήγησε στο ThePrint ότι το Υπουργείο Άμυνας της Ένωσης εστιάζει ολοένα και περισσότερο στις δυνατότητες που βασίζονται στο διάστημα, εξετάζοντας ολόκληρη τη γκάμα επιλογών – από επικοινωνίες έως πλοήγηση – για να βελτιώσει τη λειτουργικότητά του δυνατότητες. 

Οι πρόσφατες αλλαγές στις διαστημικές πολιτικές της Ινδίας κατέγραψαν επίσης τη συμμετοχή ινδικών νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα αυτό, με περισσότερες από 200 τέτοιες εταιρείες να αναπτύσσουν διάφορες τεχνολογίες αιχμής με εφαρμογές που στοχεύουν στην ενίσχυση του αμυντικού τομέα. Ορισμένες από αυτές τις τεχνολογίες έχουν υποστηριχθεί από πρωτοβουλίες όπως το Ταμείο Ανάπτυξης Τεχνολογίας. 

Ο επόμενος διαστημικός αγώνας αναπτύσσεται αργά, ειδικά με τις ΗΠΑ να στοχεύουν να επιστρέψουν στη Σελήνη με άνθρωπο το 2026 μέσω του προγράμματος Artemis, και η Κίνα να ελπίζει να πετύχει το ίδιο μέχρι το 2030. Η Ινδία σκοπεύει να στείλει τους δικούς της αστροναύτες στη Σελήνη το 2040 . 

Για να επιτύχει τις φιλοδοξίες του στο διάστημα, το Νέο Δελχί έχει επίσης μηδενίσει την ενίσχυση των ξένων συνεργασιών και των διεθνών συνεργασιών του, όπως η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συμφωνίες Artemis , μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2017.

Η διαστημική διπλωματία της Ινδίας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Διαστήματος εξήγησαν στο ThePrint ότι η Ινδία βελτιώνει επίσης τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της μέσω των εξελίξεων στον διαστημικό τομέα.

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως ο σταθμός TTC στο Μπρουνέι, είναι σημαντικές για την Ινδία. Πριν τεθεί σε λειτουργία το κέντρο TTC, οι εκτοξεύσεις από το Διαστημικό Κέντρο Satish Dhawan στη Sriharikota δεν μπορούσαν να παρακολουθούνται για περίπου τέσσερα έως πέντε λεπτά από την εκτόξευση λόγω γεωδαιτικών ζητημάτων (σχετικά με το σχήμα και την περιοχή της Γης). Γι’ αυτό ο σταθμός στο Μπρουνέι είναι βασικός για το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας την κρίσιμη στιγμή της εκτόξευσης. 

Ο Singh εξήγησε ότι η συνεργασία στον τομέα του διαστήματος είναι καλή για την Ινδία για να προωθήσει την ήπια ισχύ της και επίσης εμπορικά βιώσιμη για τις εταιρείες της. «Η Ινδία έχει μια καλή πλατφόρμα για κάθε χώρα που φιλοδοξεί να έχει αποτύπωμα στο διάστημα».

Η Κίνα προσδιόρισε τον διαστημικό τομέα ως μια σημαντική «ψηφιακή κόλλα» για τη φιλόδοξη Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) — το έργο 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων από το Πεκίνο που προβλέπει νέους χερσαίους και θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους που συνδέουν τη χώρα με την Αφρική και τον Νότιο Ειρηνικό, όπως αναφέρει Η Wall Street Journal.

Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας και το δικό της παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης, BeiDou, έχουν επίσης κερδίσει την αποδοχή μεταξύ των χωρών που αποτελούν μέρος του BRI του Πεκίνου.

Η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και η Σρι Λάνκα είναι μερικές από τις χώρες που συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επέκταση του BeiDou, υποδεικνύοντας πώς τα διαστημικά προγράμματα μπορούν επίσης να έχουν διπλωματικά οφέλη. 

Ο Prakash εξήγησε ότι από την εκτόξευση του Chandrayaan-3, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας, ειδικά λόγω της οικονομικής αποδοτικότητας, της ικανότητας και της αξιοπιστίας του. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αφρική έχουν δείξει ενδιαφέρον.

«Η επιτυχία της αποστολής Chandrayaan-3 ανέδειξε την ικανότητα και την αξιοπιστία της Ινδίας όσον αφορά το διαστημικό της πρόγραμμα. Αυτό έκανε άλλες χώρες να το σημειώσουν και να ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την ISRO και τον ινδικό ιδιωτικό τομέα», είπε ο Prakash, προσθέτοντας ότι σήμερα υπάρχουν σχεδόν 600 εταιρείες στον διαστημικό τομέα της Ινδίας.

Περίπου 350 από αυτές είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ περίπου 200 είναι νεοφυείς επιχειρήσεις. Περίπου 50 εταιρείες έχουν αναπτυχθεί λόγω της συνεργασίας τους με την ISRO τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. 

«Ενώ ο ιδιωτικός τομέας της Ινδίας αναπτύσσεται, υπάρχουν προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης δημιουργίας κοινοπραξιών σε ολόκληρο τον τομέα, ειδικά καθώς αυτές οι εταιρείες είναι εξειδικευμένες σε συγκεκριμένους τομείς ή προϊόντα – όλα αυτά μπορεί να απαιτούνται σε μία αποστολή», εξήγησε ο Prakash. 

Η κυβέρνηση αναμένει από τον ιδιωτικό τομέα να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων, οι οποίοι θα ήταν ανεκτίμητοι για το διαστημικό διπλωματικό σκέλος της Ινδίας. 

List Of Upcoming Space Missions By ISRO

Here is the list of ISRO’s upcoming space missions.

Year
Mission Name
Mission Description
2024
Gaganyaan-1
The first test flight of the Gaganyaan spacecraft, designed to carry three astronauts.
2024
NISAR
A joint project with NASA to launch the first dual-band radar imaging satellite for remote sensing.
2025
Gaganyaan-2
The second test flight before the inaugural crewed mission.
2025
Venus Orbiter Mission (Shukrayaan)
An orbiter mission to study the atmosphere of Venus.
2026
Mars Orbiter Mission 2 (Mangalyaan-2)
India’s second interplanetary mission to Mars is primarily an orbiter mission.
2026
Lunar Polar Exploration Mission
In collaboration with JAXA to explore the Moon’s south pole region.
2026
Gaganyaan 3
The first crewed Gaganyaan mission.
2028
Chandrayaan-4
A lunar sample-return mission, the fourth in the Chandrayaan series.
2035
Bharatiya Antariksha Station
Indian space station
TBA
AstroSat-2
A space telescope is proposed as the successor to Astrosat-1.

Η Ινδία θέλει μια θέση στο ψηλό τραπέζι

Οι διαστημικές φιλοδοξίες της Ινδίας περιλαμβάνουν επίσης την κατοχή μιας θέσης στο παγκόσμιο τραπέζι για τη θέσπιση κανόνων, έναν από τους λόγους για την ένταξη της στις Συμφωνίες της Άρτεμις.

Οι Συμφωνίες υποδεικνύουν ένα επίπεδο στενής συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ στον τομέα του διαστήματος. Θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει στην Ινδία πρόσβαση σε υψηλότερες τεχνολογίες στον τομέα του διαστήματος, κάτι που θα ήταν επωφελές για τη χώρα.

Η αποστολή NASA-ISRO Synthetic Aperture Radar (NISAR) είναι ένα παράδειγμα των υψηλότερων τεχνολογιών στο διάστημα που μπορούν να επιτευχθούν μέσω αυτής της συλλογικής προσέγγισης. Το κοινό έργο θα περιλαμβάνει την εκτόξευση του πιο προηγμένου συστήματος ραντάρ σε διαστημική αποστολή της NASA. 

«Συνεχίζουμε διμερείς και πολυμερείς σχέσεις με διαστημικές υπηρεσίες και φορείς που σχετίζονται με το διάστημα για να οικοδομήσουμε και να ενισχύσουμε τους υφιστάμενους δεσμούς μεταξύ των χωρών, να αντιμετωπίσουμε νέες επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις, να βελτιώσουμε τις διαστημικές πολιτικές και να ορίσουμε διεθνή πλαίσια για τη χρήση του διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ISRO, της Διαστημικής Υπηρεσίας της Ινδίας.

ΠΗΓΗ: The Print 

Συνέχεια ανάγνωσης

Αυστραλία

Συμφωνία συνεργασίας στον διαστημικό τομέα υπέγραψαν Ινδία και Αυστραλία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Υπογράφηκε συμφωνία παροχής υπηρεσιών εκτόξευσης μεταξύ της ινδικής NewSpace India Limited (NSIL) και της εταιρείας Space Machine Company της Αυστραλίας για την περαιτέρω εμβάθυνση της διαστημικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών.

Η συμφωνία υπεγράφη σε εκδήλωση στην εθνική πρωτεύουσα την Τετάρτη. Συμμετείχαν ο επικεφαλής του ISRO S Somanath και ο Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας στην Ινδία, Philip Green.

 

Απευθυνόμενος στην εκδήλωση, ο επικεφαλής του Ινδικού Διαστημικού Οργανισμού ISRO είπε: «Ακούσαμε ότι το όραμα για τα επόμενα 25 χρόνια, ο Amrit Kaal, έχει ήδη ανακοινωθεί. Ήταν μόλις δύο μήνες πριν. Αυτό που κάναμε, λοιπόν, είναι να μετατρέψουμε αυτό το όραμα σε αντικείμενα που μπορούν να γίνουν πράξη».

Επεξεργάστηκε πολλές αποστολές στις οποίες εργάζεται η ISRO, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω εξερεύνησης του φεγγαριού.

«Μέχρι το 2028 θα έχουμε την πρώτη εκτόξευση του σταθμού. Έτσι, για να συμβεί αυτό μέχρι το 2028, κατασκευάσαμε την πρώτη μονάδα BAS και αυτή θα κυκλοφορήσει στο LVM3. Για αυτό λοιπόν, υπάρχει μια άλλη πρόταση: πώς να το φτιάξουμε, ποιες είναι οι τεχνολογίες που απαιτούνται, τι χρονοδιάγραμμα θα φτιάξουμε και τι κοστίζουν όλα. Αυτό έχει τεθεί σε ξεχωριστή πρόταση, η οποία θα τεθεί ξανά στην κυβέρνηση για έγκριση», είπε ο S Somanath.

«Το τρίτο στοιχείο είναι η σειρά αποστολών Chandrayaan, η οποία απαιτεί… περαιτέρω εξερεύνηση της Σελήνης μέχρι να προσγειωθούμε στη Σελήνη. Έτσι, έχουμε επεξεργαστεί μια διαμόρφωση με το Chandrayaan-4, πώς να φέρουμε δείγματα πίσω από τη Σελήνη στη Γη. Και αυτό το προτείνουμε με πολλαπλές εκτοξεύσεις επειδή η τρέχουσα ικανότητα πυραύλων μας δεν είναι αρκετή για να πάμε σε μία αποστολή και μετά να φέρουμε πίσω δείγματα», πρόσθεσε.

Ο Αυστραλός απεσταλμένος μίλησε στην εκδήλωση και είπε ότι η Καμπέρα είναι πολύ περήφανη για τη δέσμευση μεταξύ των δύο εθνών στη διαστημική βιομηχανία.

«Εκ μέρους της αυστραλιανής κυβέρνησης, θέλω να πω πόσο περήφανοι είμαστε που βλέπουμε αυτό το σημαντικό πρώτο έμβλημα της δέσμευσης μεταξύ της Αυστραλίας στη διαστημική βιομηχανία. Είμαστε…μεγάλοι υποστηρικτές της ινδικής διαστημικής βιομηχανίας και γι’ αυτό έχουμε αναπτύξει έναν ειδικό μηχανισμό για την υποστήριξη της διαστημικής συνεργασίας Αυστραλίας και Ινδίας, ένα ιδανικό πρώτο αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα αυστραλιανό ωφέλιμο φορτίο σε εξαιρετικές μηχανές που βασίζονται σε συμβουλές εργασίας και με την ενέργεια και τους συνεργάτες τους , τους εύχομαι τα καλύτερα», είπε.

 

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, είπε ότι η Αυστραλία θα χρηματοδοτήσει συγκεκριμένες συνεργασίες ύψους 100 crore Rs τα επόμενα τρία χρόνια.

«Η ινδική #διαστημική βιομηχανία έχει απογειωθεί. Η Αυστραλία είναι ένας αφοσιωμένος εταίρος – και είναι έτοιμη να μοιραστεί τους σκοτεινούς ουρανούς μας, τα περιουσιακά μας στοιχεία και τις ικανότητες βαθιάς #επιστήμης για αμοιβαίο όφελος. Θα χρηματοδοτήσουμε επίσης συγκεκριμένες συνεργασίες ύψους 100 crore Rs τα επόμενα τρία χρόνια», δήλωσε.

Χαιρέτισε επίσης την υπογραφή της Συμφωνίας Υπηρεσιών Εκτόξευσης μεταξύ της ινδικής NewSpace India Limited (NSIL) και της εταιρείας Space Machine Company της Αυστραλίας.

«Υπέροχο να παρακολουθώ την υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας παροχής υπηρεσιών εκτόξευσης b/w Autralia @SpaceMachinesCo & India @NSIL_India. Αυτή η Διαστημική Αποστολή MAIT-RI θα σηματοδοτήσει μια καθοριστική στιγμή στη διαστημική μας συνεργασία – την πρώτη φορά που μια εταιρεία ανέθεσε μια -κατασκευασμένη SSLV- εκτόξευση για να ξεκινήσει το 2026», δήλωσε ο Green.

 

ΠΗΓΗ: Economic Times

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διάστημα

GeoEurope: Η είσοδος της Κίνας στον διαστημικό αγώνα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Υπήρξε μια εποχή που η λεγόμενη «διαστημική κούρσα» ήταν αποκλειστική υπόθεση της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τότε τα αφηγήματα και η προπαγάνδα, αφορούσαν τις αποστολές Apollo ή τα ταξίδια του διαστημικού σταθμού Mir.

Στις αρχές Ιουνίου το διαστημικό πανόραμα άλλαξε, με την εμφάνιση ενός τρίτου ανταγωνιστή, της Κίνας, η οποία ανακοίνωσε μια ιστορική πρωτιά: τη συλλογή δειγμάτων στην άπω πλευρά της Σελήνης.

Τον κινεζικό ανιχνευτή Change-6 σηματοδότησε ένα σημείο καμπής. Απογειώθηκε από τη σεληνιακή επιφάνεια με δείγματα από μια περιοχή που ήταν ανεξερεύνητη. Η επιχείρηση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στη συνέχιση της σεληνιακής εξερεύνησης με επανδρωμένη αποστολή προγραμματισμένη για το 2030.

Το διαστημικό ανιχνευτικό όχημα κατάφερε να φύγει από την επιφάνεια της Σελήνης και να μπει σε τροχιά, παρά τις ακραίες θερμοκρασίες που συνάντησε.

Η αποστολή, η οποία ξεκίνησε στις 3 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη λεκάνη του Νότιου Πόλου-Aitken, έναν από τους μεγαλύτερους κρατήρες πρόσκρουσης στο ηλιακό σύστημα, που βρίσκεται στην άπω πλευρά της Σελήνης. Εξοπλισμένος με ένα τρυπάνι και έναν ρομποτικό βραχίονα, ο ανιχνευτής είχε στόχο να συλλέξει δείγματα που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την προέλευση του φυσικού δορυφόρου της Γης.

Ένας από τους στόχους ήταν η ανίχνευση της παρουσίας ουρανίου στην μακρινή πλευρά της Σελήνης. Για να το κάνει αυτό, έφερε επί του σκάφους έναν ανιχνευτή ραδονίου, ένα ραδιενεργό αέριο που παράγεται στον ρηγόλιθο (σεληνιακό έδαφος) μέσω της διάσπασης του ουρανίου.

Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην κατανόηση του πάγου στη Σελήνη. Σημαντικές ποσότητες θα μπορούσαν να βρεθούν στις πιο ψυχρές πολικές περιοχές, κρυμμένες και προστατευμένες από το ηλιακό φως. Εάν εξαχθεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές διαστημικές βάσεις.

Το κατόρθωμα της Κίνας δεν είναι μόνο μια επιστημονική πρόοδος, αλλά και ένα σύμβολο της θέσης που έχει η ασιατική χώρα στον σύγχρονο κόσμο. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, μια κινεζική σημαία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην άπω πλευρά της Σελήνης, προσθέτοντας την πολιτική διάσταση στο επιστημονικό επίτευγμα.

Τα δείγματα που συλλέχθηκαν θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση της προέλευσης του ηλιακού συστήματος και να διευκολύνουν την προετοιμασία μελλοντικών εξερευνήσεων.

Ενώ η CNSA δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τα επόμενα βήματα της αποστολής, τα δείγματα αναμένεται να παραμείνουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για μερικές εβδομάδες πριν επιστρέψουν στη Γη. Αυτή η επιστροφή αναμένεται στα τέλη αυτού του μήνα, σηματοδοτώντας ένα νέο στάδιο σε μια σειρά από ακόμη πιο φιλόδοξες σεληνιακές αποστολές.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν όχι μόνο επανδρωμένες αποστολές, αλλά και την κατασκευή μιας σεληνιακής βάσης μέχρι το 2030, αποδεικνύοντας τη δέσμευση του Πεκίνου να γίνει διαστημική δύναμη.

ΠΗΓΗ: GeoEurope

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή