Ακολουθήστε μας

Μιχάλης Ιγνατίου

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Όταν “φτερνίζονται” στην Washington Post, στην FT, τους NY Times και σε άλλα ξένα ΜΜΕ, στην Αθήνα …”αρρωσταίνουν”

Δημοσιεύτηκε

στις

Γιατί τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης πάνε από το κακό στο χειρότερο;

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Την περασμένη εβδομάδα, δύο δημοσιεύματα, ένα στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post και το άλλο στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, δεν έλαβαν την αναμενόμενη δημοσιότητα -μέσω αναδημοσίευσης- από τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

  • Η έρευνα της Washington Post αφορούσε τη μεγάλη ελληνική εταιρεία Motor Oil Hellas, και
  • Το κείμενο της Financial Times αφορούσε την κ. Αλεξία Μπακογιάννη, θυγατέρα της πρώην υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη.

Δεν θα κρίνουμε αν τα δημοσιεύματα ήταν δίκαια ή άδικα. Ούτε εάν ήταν αληθινά ή κατασκευασμένα. Αυτό αφορά, στην πρώτη περίπτωση, την εταιρεία Motor Oil Hellas και για τη δεύτερη περίπτωση την κ. Μπακογιάννη, που πρέπει να δώσουν τις πειστικές απαντήσεις που απαιτούν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Αυτό που είναι ακραία προκλητικό είναι ότι στην περίπτωση της αποκάλυψης της Washington Post για την ελληνική εταιρεία γράφτηκαν ελάχιστα δημοσιεύματα. Και για την υπόθεση της κ. Μπακογιάννη, έσπευσαν στην αρχή μόνο τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια είδαμε αναφορές και σε άλλες λίγες όμως, ιστοσελίδες.

Η ιστοσελίδα μας Hellas Journal δημοσίευσε τις αναφορές των δύο ξένων ενημέρωσης. Στην περίπτωση της Motor Oil Hellas, θέσαμε και στον τίτλο μάλιστα το ενδεχόμενο τουρκικής ανάμειξης.

Το κείμενο μας για την κ. Μπακογιάννη ήταν μία απλή παράθεση του δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας. Άλλωστε μπορεί να μην σημαίνει τίποτα ότι συνόδευε τον Beny Steinmetz, τον γαλλοϊσραηλινό δισεκατομμυριούχο, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διαφθορά. Μπορεί και να σημαίνει πολλά. Δεν το γνωρίζουμε.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εμείς δεν κρύψαμε τα δημοσιεύματα, όπως έπραξαν πολλά ελληνικά ΜΜΕ. Και γιατί τα έκρυψαν; Άβυσσος η ψυχή τους. Ή η πραγματικότητα είναι πολύ πικρή.

  • Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα μέσα ενημέρωσης είναι στην πλειοψηφία τους ελεγχόμενα. Είτε από την κυβέρνηση, είτε από την αντιπολίτευση (του ΣΥΡΙΖΑ) είτε από επιχειρηματίες. Για μία διαφήμιση ή μία ενίσχυση κρύβονται ειδήσεις.
  • Βεβαίως, καταλαβαίνω απόλυτα ότι πρέπει να πληρωθούν οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι συνεργάτες. Και η διαφημιστική “πίτα” είναι μικρή. Οπότε, πρέπει να βγουν τα έξοδα με άλλο τρόπο.

Με ενοχλεί αφάνταστα να διαβάζω στα ελληνικά ΜΜΕ ότι και να γράφουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης για την Ελλάδα (και την Κύπρο) ακόμα και αν πρόκειται για άνευ σημασίας ειδήσεις. Αλλά όταν πρόκειται για δημοσιεύματα που κατακρίνουν την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και επιχειρηματίες, τα ελληνικά ΜΜΕ, ανάλογα με συμπάθειες ή αντιπάθειες, προβάλλουν ή θάβουν τα “ενοχλητικά” δημοσιεύματα.

Όπως σημειώνω στον τίτλο: Όταν “φτερνίζονται” στην Washington Post, στην FT, τους NY Times και σε άλλα ξένα ΜΜΕ, στην Αθήνα …”αρρωσταίνουν”…

Τα ελληνικά μέσα, δυστυχώς, πάνε από το κακό στο χειρότερο… Και σωτηρία δεν υπάρχει. Οι ιδιοκτήτες των πιο σημαντικών ΜΜΕ είναι ολιγάρχες, οι οποίοι διαθέτουν και κανάλια και εφημερίδες και ιστοσελίδες. Βεβαίως, θα μου πείτε, διασώζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα (και την Κύπρο) δεν αργοπεθαίνει απλά. Είναι είδος προς εξαφάνιση.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Συνέχεια ανάγνωσης

Εθνική Άμυνα

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Είμαστε για κλάματα! Οι Αττίλες παίζουν τον ζουρνά και εμείς χορεύουμε καρσιλαμά

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Η (δήθεν) αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ -ως γνωστό η Τουρκική Προεδρία ελέγχει όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης- ισχυρίστηκε ότι η κατοχική Τουρκία αναζητά λύσεις για να επανέλθει στο πρόγραμμα κατασκευής των αμερικανικών μαχητικών F-35.

Ναι, πρόκειται για τα αεροσκάφη που αγόρασε η Τουρκία -100 τον αριθμό- και δεν έλαβε ποτέ επειδή την σταμάτησαν Αμερικανοί νομοθέτες υπό τον φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ -η αλήθεια να λέγεται και να μην ξεχνάμε τους ευεργέτες μας- και με τη βοήθεια των ακτιβιστών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας υπό την ηγεσία της οργάνωσης HALC.

Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν την απόκτηση από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400 το οποίο μπορούσε (τότε) να αποτελεί κίνδυνο για τα αμερικανικά F-35. Η αγορά ματαιώθηκε και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ με εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επέβαλε και κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA ο οποίος τιμωρεί τις χώρες που ενισχύουν την ρωσική πολεμική βιομηχανία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί για το θέμα και έχει τονίσει ότι η Τουρκία δεν θα λάβει τα F-35 για όσο διάστημα κατέχει τους ρωσικούς S-400. Η …περίφημη Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε πριν αποχωρήσει άρον-άρον από τη διπλωματική υπηρεσία ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά αν έδιωχνε το ρωσικό σύστημα από το έδαφος της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που στηρίζεται προφανώς σε διαρροές από την Τουρκική Προεδρία, η Άγκυρα θα μπορούσε να δεχθεί να αδρανοποιήσει ή να πουλήσει τους S-400 για να αγοράσει τα F-35. Μάλιστα…

  • Τι εννοεί επακριβώς; Ότι η Ρωσία, δηλαδή, θα δεχθεί την παραπάνω «λύση» και δεν θα αντιδράσει… Τη στιγμή που η τουρκορωσική συμφωνία δίνει το δικαίωμα στη Μόσχα να έχει τον τελευταίο λόγο για το σημαντικό σύστημα της, τους S-400. Πως θα δεχθεί να τεθούν υπό αμερικανική επιτήρηση ως εγγύηση, υποτίθεται, για να δώσει τα F-35 στην Τουρκία;

Οι συνάδελφοι ανταποκριτές από την Τουρκία καλώς έπραξαν και ενημέρωσαν για το δημοσίευμα. Απ’ εκεί και πέρα κανείς δεν φιλοτιμήθηκε να πληροφορηθεί αν πραγματικά ισχύει ο τουρκικός ισχυρισμός. Και ακόμα να ρωτήσει ποιο είναι το καθεστώς της αγοραπωλησίας αυτής από την πλευρά των Αμερικανών…

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως το μετέδωσαν οι Έλληνες ανταποκριτές, αυτό αναφέρεται στις συνεχιζόμενες επαφές μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για αμυντική συνεργασία και, συγκεκριμένα, για μια διερεύνηση προθέσεων για την προμήθεια στην Τουρκία μαχητικών F-35.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία φέρεται να θέλει να αποκτήσει υπεροχή έναντι της Ελλάδας και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζήτησε από τις ΗΠΑ μία μοίρα F-35 και μία μοίρα F-35B.

Και τι θα γίνουν οι S-400; Δίνει απάντηση η διαρροή στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα. Τονίζει:

Για την παρουσία των αντιαεροπορικών συστημάτων  S-400 ρωσικής κατασκευής στην Τουρκία, που αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά πρότεινε όπως “οι ρωσικοί πύραυλοι να μπουν στα κουτιά συσκευασίας τους και να επιθεωρούνται από τους Αμερικανούς”.

Να ρωτήσουμε ξανά: Θα δεχθεί η Ρωσία να τεθεί το σύστημα της υπό την επιτήρηση των Αμερικανών; Έχουμε όλοι τρελαθεί στην Ελλάδα; Μήπως θα δεχόταν η Αμερική να τεθούν τα F-35 υπό την επιτήρηση των Ρώσων; Και το θέτω με τον τρόπο αυτό μήπως καταλάβουμε…

  • Αυτή η λύση ίσως επαναφέρει την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο αποβλήθηκε ακριβώς λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων, γράφει η εφημερίδα και προσθέτει:

Σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ, ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, με τον οποίο επικοινώνησε η εφημερίδα, δεν αρνήθηκε τα περί συζήτησης για τα F-35, λέγοντας μάλιστα ότι: “Το μπαλάκι τώρα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας. Οι προϋποθέσεις για την αγορά των F-35 από την Τουρκία είναι γνωστές” είπε ο αξιωματούχος.

Υπενθύμισε τους όρους της Ουάσιγκτον για τις πωλήσεις των F-35. Η τουρκική πλευρά αναζητά μια λύση, προκειμένου να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35, και στον ξένο Τύπο αναφέρεται ότι η Τουρκία μπορεί να πουλήσει τους ρωσικούς πυραύλους σε τρίτες χώρες, όπως το Πακιστάν και η Ινδία, χωρίς αυτό να εξοργίσει τη Ρωσία.

Καταλήγοντας η εφημερίδα σημειώνει σύμφωνα με την DW:

Στην προώθηση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων σημαντικό ρόλο έπαιξε το τελευταίο διάστημα ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε συνέντευξή του στο Politico εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας στην πρόσφατη ανταλλαγή κρατουμένων που έλαβε χώρα στην Άγκυρα με συμμετοχή επτά χωρών και χαρακτήρισε την Τουρκία απαραίτητο εταίρο.

Μάλιστα, αποκάλυψε και τη διεξαγωγή κοινής ναυτικής άσκησης ΗΠΑ και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που έγινε τον Αύγουστο, και η οποία δεν ανακοινώθηκε ποτέ επίσημα από την Άγκυρα.

Ερωτούμε: Γιατί πρέπει να τρώμε αμάσητη την τουρκική προπαγάνδα και τις τουρκικές διαρροές και να μην ερευνούμε τους λόγους, ας πούμε, που γράφονται αυτά τα δημοσιεύματα.

Συχνά η αναπαραγωγή της τουρκικής αμάσητης τροφής προκαλεί αρνητικά αποτελέσματα, διότι οι πολίτες που τα διαβάζουν απογοητεύονται τόσο πολύ, που μερικοί φτάνουν στο έσχατο σημείο της ηττοπάθειας και της απογοήτευσης, που είναι «μεταδοτικές ασθένειες», ως γνωστό.

Χρειάζεται προσοχή. Οι Τούρκοι παίζουν πολύ καλά το προπαγανδιστικό παιγνίδι και εμείς απλά «τσιμπούμε» και αναπαράγουμε κάθε ισχυρισμό και κάθε τουρκική βλακεία, προωθώντας (άθελα μας, θέλω να πιστεύω) την τουρκική προπαγάνδα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας για το συγκεκριμένο δημοσίευμα της Τζουμχουριέτ, μίλησε πολύ λιτά, αλλά ουσιαστικά, επαναλαμβάνοντας την πάγια αμερικανική θέση:

«Η θέση μας για το σύστημα (ρωσικό) S-400 και την Τουρκία δεν έχει αλλάξει και οι απαιτήσεις για την αγορά των F-35 από την Τουρκία είναι γνωστές».

Ποια είναι η θέση των ΗΠΑ; Να φύγει το ρωσικό σύστημα από το τουρκικό έδαφος. Και αν αυτό συμβεί, τότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση για την πώληση των F-35 στην Τουρκία.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Ποιοι σαμποτάρουν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης από το Ισραήλ στην Ελλάδα μέσω της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρέπει επιτέλους να προηγούνται τα εθνικά συμφέροντα από τα προσωπικά…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Εδώ και καιρό προσπαθώ να καταλάβω τί είναι αυτό, ή ποιος είναι αυτός, που εμποδίζει την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη -ως γνωστό θα ξεκινά από το Ισραήλ.

Έτσι ρώτησα δεξιά και αριστερά, διάβασα τα σχετικά δημοσιεύματα και το συμπέρασμα είναι -και μακάρι να βγω ψεύτης και θα το παραδεχθώ δημόσια- ότι ο λόγος των καθυστερήσεων είναι επειδή έχει συμφέροντα ένα «κομμάτι» του πολιτικού και οικονομικού διεφθαρμένου συστήματος.

Το ξέρω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να αναφέρουμε “ονόματα και διευθύνσεις”, αλλά για να συμβεί αυτό απαιτείται ευρύτερη και ενδελεχής έρευνα, η οποία είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί μέσα σε λίγες μέρες. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα, λοιπόν, και αφορούν ανθρώπους οι οποίοι έχουν σχέση και οφέλη με την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό είναι το δικό μας συμπέρασμα, το οποίο και υποστηρίζουμε.

  • Δεν γνωρίζω τις σκέψεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη αλλά ξέρω ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας  Κυριάκος Μητσοτάκης, επιθυμεί την πάση θυσία υλοποίηση του έργου. Όσον αφορά το Ισραήλ, έχει ανέβει στο τρένο της ηλεκτρικής διασύνδεσης πρώτο.

Τα όποια οικονομικά συμφέροντα ολίγο με ενδιαφέρουν -εκτός βεβαίως της διαφθοράς, από την οποία δεινοπαθούν και η Κύπρος και η Ελλάδα. Η διαφθορά, ως γνωστό, βρίσκεται παντού, καθέτως και οριζοντίως στους κρατικούς μηχανισμούς.

Έχουν διαβρώσει αυτό που ονομάζουμε κράτος. Έτσι είναι εύκολο για το οικονομικό σύστημα, με τη βοήθεια επίορκων πολιτικών, να σταματούν επενδύσεις που γίνονται για το συμφέρον του λαού. Είναι βαριές οι λέξεις, το γνωρίζω. Αλλά οι πολιτικοί δίνουν όρκο να προστατεύσουν τα συμφέροντα του λαού.

Συνειδητά αποφεύγω σχέσεις -ακόμα και συναντήσεις- με οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, πέραν αυτών των τυπικών που αφορούν την εργασία μου ως δημοσιογράφος. Για να κρίνουμε και να κατακρίνουμε -όπως μονίμως κάνουμε, χωρίς φόβο και πάθος- πρέπει να παραμένουμε μακριά από τα διεφθαρμένα συστήματα. Λαμβάνουμε θέση πάντα στη βάση του εθνικού συμφέροντος.

Έχω αντιληφθεί συζητώντας και με τους Αμερικανούς ότι η ηλεκτρονική διασύνδεση από το Ισραήλ μέσω της Κύπρου στην Ελλάδα, εξυπηρετεί απόλυτα τα στρατηγικά συμφέροντα του Ελληνισμού στο σύνολο του. Πρόκειται για στρατηγική επένδυση, που θα μπορούσε να βοηθήσει και την εθνική υπόθεση του Κυπριακού. Το γνωρίζουν και ο Κύπριος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Και με αυτό τιο σκεπτικό πρέπει να βαδίσουν.

Σίγουρα, αυτή την εποχή, το Ισραήλ είναι ένα πρόβλημα. Πλέον η αντίδραση του μετά το τρομακτικό τρομοκρατικό κτύπημα της 7ης Οκτωβρίου 2023, ξεπέρασε όλα τα όρια αντεκδίκησης. Τα μεγαλύτερα και τραγικά θύματα είναι άμαχοι, γυναίκες και παιδιά.

Έχει δικαίωμα να σκοτώσει αυτούς που προκάλεσαν την τραγωδία την περασμένη χρονιά -είναι ένας άγραφος “νόμος” στους πολέμους, αλλά κάπου έλεος και ώπα! Πρέπει να λήξει αυτός ο πόλεμος, που αν συνεχιστεί θα εξελιχθεί σε γενοκτονία. Οι Εβραίοι ήταν οι ίδια θύματα ενός Ολοκαυτώματος, που τιμούν όλοι οι δημοκρατικοί άνθρωποι. Αλλά, ο πόλεμος δεν γίνεται πλέον εναντίον της τρομοκρατικής Χαμάς, αλλά των Παλαιστινίων και ειδικά των αμάχων.

Υποστηρίξαμε το Εβραϊκό Κράτος όταν δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς. Αλλά πλέον, ουδείς άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό μπορεί να δεχθεί αυτό που συμβαίνει και το βλέπουμε διά γυμνού οφθαλμού.

Από την άλλη πλευρά, για τους πολιτικούς και τους διπλωμάτες, η ζωή συνεχίζεται. Είναι το επάγγελμα τους. Αισθήματα δεν έχουν, ότι και να λένε για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Ισραήλ, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι η απόλυτη περιφερειακή δύναμη στην περιοχή μας, ότι και να ισχυρίζεται ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν. Έχοντας απέναντι του τους πάντες, όχι μόνο υπάρχει, αλλά και νικά τους εχθρούς του. Και αν τολμήσει η Τουρκία να δράσει στρατιωτικά, αυτή θα χάσει. Το γνωρίζουν και τα νήπια.

Αν στη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου ήταν η κατοχική Τουρκία, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης από το Ισραήλ στην κατοχική δύναμη, θα είχε ήδη ολοκληρωθεί. Η Αθήνα και η ειδικά η Κύπρος πρέπει να αποβάλουν τα φοβικά τους σύνδρομα. Και να σκεφθούν μόνο στρατηγικά, αφού εξασφαλίσουν ότι θα γίνει “καθαρή δουλειά” μακριά από επιχειρηματικά και προσωπικά συμφέροντα.

ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Πότε θα σταματήσει η αδιέξοδη πολιτική και οι εκκλήσεις για να “τελειώνουμε” με την Κύπρο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η επιμονήτου Προέδρου της Κύπρου και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας για το «κλείσιμο» του Κυπριακού μας υποψιάζει και μας φοβίζει πολύ. Από τη στιγμή που οι απέναντι θέτουν τα όρια τους -και απέδειξαν ότι δεν υποχωρούν, αφού όλο κερδίζουν- γιατί πρέπει η Λευκωσία και η Αθήνα να τους «συναντήσουν» στο έδαφος του.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Ομολογώ πως με έχει μπερδέψει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με την επιμονή του στη φιλοτουρκική «λύση»-διάλυση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης υπό την πίεση του απαράδεκτου μπούλιγκ του δεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και του «κομμουνιστικού» ΑΚΕΛ, αλλά και της Αθηναϊκής Ελίτ έγινε διζωνικότερος των Διζωνιστών, σε σημείο που να προκαλούνται απορίες και για τον στόχο.

Ποιος είναι; Απλά η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων; Για ποιο λόγο; Για να επιβεβαιωθεί ότι οι ελληνικές θέσεις δεν συναντώνται πουθενά με τις τουρκικές; Μα το γνωρίζουν και τα νήπια…

Για να δείξουμε ότι είμαστε τα καλά παιδιά; Μα το κάνουμε 50 πέτρινα χρόνια και το μόνο που καταφέραμε είναι να αποενοχοποιήσουμε την κατοχική Τουρκία και να αυτοενοχοποιηθούμε, ότι ευθυνόμαστε για την κατοχή της Πατρίδας μας. Ναι, τέτοιους μεγάλους …θριάμβους πετύχαμε ακολουθώντας την ίδια αδιέξοδη πολιτική των «καλών παιδιών».

  • Οι Τούρκοι, και στην Άγκυρα και στα κατεχόμενα, δηλώνουν καθημερινά ότι συζητούν μόνο την απαράδεκτη και διχοτομική λύση των «δύο κρατών». Οπότε, για να δεχθούν να προσέλθουν σε διάλογο θα είναι στο τραπέζι και η πρόταση τους. Τι δεν καταλαβαίνουμε;

Όσο και να αναλύσαμε το θέμα, και με φιλικούς προς το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, ανθρώπους, δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε την στρατηγική πίσω από το εγχείρημα και πως θα βοηθηθεί ο στόχος της απελευθέρωσης, μία λέξη που αντικαταστάθηκε από την επανένωση και την οποία χρησιμοποιεί κατά κόρον η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση, δεξιά και αριστερά.

Και δεν είναι μόνο αυτή τη λέξη που πίεσε η πολιτική και οικονομική Ελίτ της Λευκωσίας να ξεχάσουμε. Η εισβολή έγινε τουρκική «στρατιωτική επέμβαση» ή «επιχείρηση» και η κατοχή «τουρκική παρουσία» στην Κύπρο. Το είπαμε πολλές φορές. Σε άλλους χώρους θα κρύβονταν από τους πολίτες, στην Κύπρο έχουν το θράσος να πηγαίνουν στα μνημόσυνα των υπερασπιστών της Πατρίδας και να ρίχνουν μαύρο δάκρυ.

Εκτός του κ. Χριστοδουλίδη, ένας άλλος πολιτικός που συχνά-πυκνά ομιλεί με βεβαιότητα για την επανάληψη των συνομιλιών είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μας εκπλήσσει η επιμονή του, αν και όπως καταλάβαμε βρίσκεται σε επαφή με τη Λευκωσία για να επιτύχουν μία πρόσκληση από τον ΟΗΕ για συνάντηση των “ενδιαφερομένων μερών” στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού. Όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Κύπρου, ο Αντόνιο Γκουτέρες βολιδοσκόπησε τον ίδιο και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ για μία τριμερή συνάντηση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αποδέχθηκε, ο δε Τατάρ απέρριψε κάθε σκέψη για συνάντηση χωρίς αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αυτό βασικά απαιτούν οι Αττίλες. Στην Αθήνα και στη Λευκωσία δεν θα βάλουν μυαλό. Νέα πολιτική είναι που απαιτείται. Όχι νέες υποχωρήσεις.

Βέβαια, εάν κλείσει το θέμα της Κύπρου, ο κ. Γεραπετρίτης πιστεύει πως θα εξαφανιστεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Ένα κάποιο «δίκιο», τρόπος του λέγειν, το έχει… Αλλά θα απογοητευθεί. Την Κύπρο την έχουν στο χέρι, έτσι κι αλλιώς οι Τούρκοι. Το Αιγαίο απαιτούν και τη Θράκη και δεν μπορεί ο Έλληνας υπουργός να μην το γνωρίζει.

Συνομιλεί με τον Χακάν Φιντάν και ουδείς πιστεύει ότι δεν τα έχει συζητήσει όλα, μα όλα… Ο κ. Γεραπετρίτης, άρα και ο Πρωθυπουργός, ξέρουν από πρώτο χέρι τις παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας. Δεν πιστεύω ότι τις συζητούν, στο στιλ «πάρε-δώσε». Αλλά μπορούμε να εικάσουμε ότι η κάθε πλευρά γνωρίζει τα όρια υποχώρησης της άλλης.

  • Οι Τούρκοι έχουν κόκκινες γραμμές και το φωνάζουν. Η Ελλάδα επίσης έχει κόκκινες γραμμές, και το λέει. Οπότε τι βιάζονται να κλείσουν το Κυπριακό, νομίζοντας ότι η όπως-όπως επίλυση του θα βελτιώσει και τις πιθανότητες διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Ας ασχοληθούν με τα οικονομικά και τα εμπορικά θέματα που είναι ανώδυνα και τα γνωρίζουν καλύτερα.

Η επιμονή, λοιπόν, του Προέδρου της Κύπρου και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας για το «κλείσιμο» του Κυπριακού μας υποψιάζει και μας φοβίζει πολύ. Από τη στιγμή που οι απέναντι θέτουν τα όρια τους -και απέδειξαν ότι δεν υποχωρούν, αφού όλο κερδίζουν- γιατί πρέπει η Λευκωσία και η Αθήνα να τους «συναντήσουν» στο έδαφος του. Και εννοώ στο πλαίσιο της λύσης που θέτουν ανυποχώρητα και που διχοτομεί για πάντα την Κύπρο.

Τι είναι αυτό που τους κάνει στη Λευκωσία και στην Αθήνα να πιστεύουν ότι είναι εφικτή η ΔΔΟ, που επίσης εξασφαλίζει τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, περιμένοντας τη λύση-διάλυση, ας κάνουν τα κουμάντα τους, και η Κύπρος και η Ελλάδα, διότι στην πολύ πιθανή περίπτωση της επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο Ερντογάν θα λάβει μέρος και θα χρησιμοποιήσει παράπονα το έδαφος της κατεχόμενης Κύπρου.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Πικρή γεύση στους ομογενείς μας που ασχολούνται πραγματικά με τα εθνικά θέματα άφησε ο (απαράδεκτος) τρόπος υποδοχής του γνωστού Ελπιδοφόρου από τον Πρόεδρο της Κύπρου, τον Αρχιεπίσκοπο και την πρόεδρο της Βουλής. Και καλά η κ. Αννίτα δεν καταλαβαίνει και πολλά πράγματα. Αλλά ο κ. Χριστοδουλίδης; Ο κ. Γεώργιος;

Πληροφορήθηκα ότι όχι μόνο γνώριζαν για τη θέση της Αθήνας απέναντι στον Ελπιδοφόρο, αλλά και τους ζητήθηκε με ευγένεια να προσέξουν να μην χρησιμοποιηθούν στα παιγνίδια του Αρχιεπισκόπου εναντίον της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Πρόεδρος και ο Αρχιεπίσκοπος επέλεξαν λάθος και απ’ εδώ και πέρα όταν θέλουν βοήθεια στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, θα ακούνε τη φράση «πηγαίνετε στον Ελπιδοφόρο» ή στον Κυριάκο (όχι τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας)!!!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Δεν καταλαβαίνω όσους αντιδρούν στην καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων (fake news) που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, αλλά και (μερικές φορές) στα κλασσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το ψεύδος πρέπει να το καταπολεμούμε πρώτοι απ’ όλους οι δημοσιογράφοι. Αυτό που πρέπει να φροντίσουμε να προστατευθεί, πέραν της αλήθειας, είναι η προστασία των πηγών μας, εφόσον είναι δοκιμασμένες και δεν μας έχουν παραπλανήσει. Τα fake news, ο τσαρλατανισμός και η ασύστολη εκτόξευση ψεύτικων ισχυρισμών από ανώνυμους πρέπει να καταπολεμηθούν. Τελεία και παύλα.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή