Ακολουθήστε μας

Τουρκία

“Πόλεμος” μεταξύ Αρείου Πάγου και Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Τουρκία – Αφορμή η φυλάκιση του βουλευτή Τζαν Αταλάι

Δημοσιεύτηκε

στις

Δικαστικό πραξικόπημα

Αντιμέτωπη με μια νέα δικαστική κρίση βρίσκεται η Τουρκία καθώς δύο από τα ανώτατα δικαστήρια της βρίσκονται σε διαμάχη για την τύχη ενός φυλακισμένου πολιτικού της αντιπολίτευσης. Φυσικά ο Ερντογάν και οι συν αυτώ, δεν μπορούν να μην αδράξουν την ευκαρία. 

Η φυλάκιση

Ο Τζαν Αταλάι, ο οποίος εξελέγη στο κοινοβούλιο τον Μάιο ως μέλος του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας (TİP), βρίσκεται στη φυλακή από τον Απρίλιο του 2022 με την κατηγορία της “απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης” κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013, πιο γνωστές ως διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί. 

Το αίτημα αποφυλάκισης και το γαϊτανάκι

Ο Αταλάι άσκησε έφεση κατά της καταδίκης του στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της τακτικής δικαιοδοσίας, αλλά η έφεσή του απορρίφθηκε τον Ιούλιο. Κατόπιν τούτου υπέβαλε ατομική αίτηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το Ανώτατο Δικαστήριο συνταγματικής αναθεώρησης, το οποίο αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι η συνεχιζόμενη κράτηση του παραβίαζε τα δικαιώματά του για προσωπική ελευθερία, βουλευτική ασυλία και δίκαιη δίκη. Διέταξε την άμεση αποφυλάκισή του.

Ωστόσο, το 13ο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, το δικαστήριο που καταδίκασε αρχικώς τον Αταλάι και άλλους κατηγορούμενους, αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Υποστήριξε ότι η απόφαση δεν αφορούσε την απόφασή του, αλλά την απόφαση του Γ’ Ποινικού Τμήματος του ΣτΕ, το οποίο επικύρωσε την ετυμηγορία τον Σεπτέμβριο. Ως εκ τούτου, παρέπεμψε την ετυμηγορία στο Γ’ Ποινικό Τμήμα.

Εξετάζοντας την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, το Γ’ Ποινικό Τμήμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε υπερβεί τις εξουσίες του και παραβίασε το Σύνταγμα. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα υποβάλει ποινικές καταγγελίες κατά των εννέα δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ψήφισαν υπέρ του Αταλάι, κατηγορώντας τους για “κατάχρηση εξουσίας” και “απόπειρα αλλαγής της συνταγματικής τάξης με βία ή βία”.

“Δικαστικό πραξικόπημα” 

Η άνευ προηγουμένου κίνηση του ΣτΕ έχει πυροδοτήσει σφοδρή αντίδραση από την αντιπολίτευση και τη νομική κοινότητα. Έχουν καταγγείλει την προσπάθεια υπονόμευσης της εξουσίας και της ανεξαρτησίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο νέος αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP)της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκιούρ Οζέλ χαρακτήρισε την κίνηση “απόπειρα πραξικοπήματος” κατά της συνταγματικής τάξης και προέτρεψε το κοινό να “καταστέλλει αυτή την εξέγερση”. Είπε ότι το ΣτΕ δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει ή ν’ αντιταχθεί στις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι οποίες είναι δεσμευτικές για όλα τα κρατικά όργανα και τα άτομα. 

Η Ένωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων χαρακτήρισε επίσης την απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου ως “δικαστικό πραξικόπημα”.

Ευσεβείς πόθοι και ευκαιρία

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον σύμμαχό του, τον αρχηγό του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ότι ενορχηστρώνουν την κρίση.

Ο Μπαχτσελί έχει επανειλημμένα ζητήσει την κατάργηση ή την αναδιάρθρωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, κατηγορώντας το ότι λειτουργεί σαν “πολιτικό κόμμα” και “πέμπτη φάλαγγα” λόγω ορισμένων ετυμηγοριών του σε πολιτικές υποθέσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πήρε το μέρος του Ακυρωτικού Δικαστηρίου και είπε ότι οι συνάδελφοί του στο κυβερνών ΑΚΡ θα πρέπει επίσης να συνταχθούν: “Δυστυχώς, το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κάνει πολλά λάθη στη σειρά σε αυτό το σημείο, κάτι που μας στεναχωρεί σοβαρά”, είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση του από το Ουζμπεκιστάν.

“Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποτιμήσει το βήμα που έκανε το Ακυρωτικό Δικαστήριο για αυτό το θέμα”, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Λοιπές αντιδράσεις

Ο Μεχμέτ Ουτσούμ, ανώτερος νομικός σύμβουλος του Ερντογάν, από την άλλη πλευρά, επέκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο, λέγοντας ότι “αρνείται επίμονα να αναγνωρίσει το Σύνταγμα στις αποφάσεις του σχετικά με την ασυλία των καταδικασθέντων βουλευτών”.

Ο Ουτσούμ υποστήριξε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο παραβλέπει το άρθρο 14 του Συντάγματος, το οποίο λέει ότι οι ελευθερίες και τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα “δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαταράξουν την ενότητα του κράτους και του έθνους και τις συνταγματικές αρχές”. Κατά συνέπεια, υποστηρίζει ότι το άρθρο 14 εφαρμόζεται στην περίπτωση του Αταλάι, ο οποίος καταδικάστηκε για “συνεργασία σε απόπειρα πραξικοπήματος” και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να επιτραπεί η αποφυλάκισή του.

Στην απόφασή του, το Συνταγματικό Δικαστήριο υποστήριξε ότι το άρθρο 14, λόγω της αφηρημένης φύσης του, δεν αφορά τις ειδικές περιστάσεις του Αταλάι.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν επίσης σταθμίσει τις εξελίξεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ειδικός στο συνταγματικό δίκαιο καθ. δρ. Σούλε Οζσόι-Μπογιουνσούζ τόνισε ότι το Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι δευτεροβάθμιο δικαστήριο και δεν κατέχει ανώτερη θέση έναντι του Συνταγματικού Δικαστηρίου. 

Ένας άλλος εμπειρογνώμονας συνταγματικού δικαίου, ο καθηγητής δρ. Κορκούτ Κανάντογλου, υποστήριξε ότι η απόφαση περί μήνυσης κατά μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου αντίκειται στη δεσμευτική φύση και την αρχή της συνταγματικής υπεροχής.

Πέτρος Κράνιας

Πηγή: capital.gr

Video

Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 6 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 5ης Οκτωβρίου 2024
1. Γεραπετρίτης: Θα κάνω αυτό που πρέπει στο Αιγαίο και ας χαρακτηριστώ μειοδότης
2. Ελλάδα-υδρογονάνθακες: Ποιος κρύβεται πίσω από την παρακώλυση των γεωτρήσεων; 13:00
3. Κύπρος: Η τριμερής αποφασίστηκε από Αθήνα και Άγκυρα, ερήμην της Λευκωσίας 21:50
4. Τουρκία: Κέρδισε διαγωνισμό στη Ρουμανία για πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων 27:00
5. Ισραήλ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επίθεσης – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ιράν 33:15
6. ΗΠΑ: Ο Τραμπ γύρισε στον τόπο του εις βάρος του εγκλήματος στην Πενσυλβάνια 59:00
7. Ρωσία-Ουκρανία: Μοντέλο Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας προκρίνουν Δυτικοί κιαι Ουκρανοί αξιωματούχοι 01:01:50

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Σάββας Καλεντερίδης: Γιατί ανησυχεί η Τουρκία;

Το έργο του PKK για το Μεγάλο Κράτος του Κουρδιστάν προβλέπει την ίδρυση αυτού του κράτους σε εδάφη που θα αποσπαστούν από το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για να κατανοήσουμε, όμως, τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει τον Ερντογάν να φοβάται τόσο πολύ, είναι χρήσιμο να διαβάσουμε το άρθρο του παλαίμαχου και έμπειρου δημοσιογράφου Φικρέτ Μπιλά, που έχει πολύ καλές διασυνδέσεις με το στρατιωτικό κατεστημένο και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο Ερντογάν άρχισε να μιλά με τον πιο επίσημο τρόπο για τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα του από την επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Με άλλα λόγια, είπε ότι η χώρα του βρίσκεται στο στόχαστρο του Ισραήλ.

Ενώ το τελευταίο διάστημα έκανε σχετικές αναφορές, μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, κατά τη έναρξη της νέας κοινοβουλετικής περιόδου, που έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, ο Ερντογάν είπε για το θέμα:

«Ενώ παρακολουθούμε από κοντά τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο, βλέπουμε επίσης καθαρά πώς το Ισραήλ θέλει να δημιουργήσει μικρούς δορυφόρους στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία χρησιμοποιώντας την (κουρδική, PYD και ΡΚΚ) αυτονομιστική οργάνωση ως πιόνι. Για την πατρίδα μας, το έθνος μας και την ανεξαρτησία μας, θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την κρατική τρομοκρατία με κάθε μέσο που διαθέτουμε».

Με την αναφορά του αυτήν ο Ερντογάν θέλησε να δηλώσει ότι το Ισραήλ υποστηρίζει την ύπαρξη δύο αυτόνομων κουρδικών κρατών στο Β. Ιράκ, που ήδη υπάρχει και λειτουργεί de jure από το 2005, και στη ΒΑ Συρία, που λειτουργεί de facto από το 2014, με τη βο΄΄ηθεια των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ο Ερντογάν ανέφερε ότι η απόσταση από την Αλεξανδρέττα μέχρι τα σύνορα του Λιβάνου είναι 170 χιλιόμετρα, δηλαδή μόλις 2,5 ώρες με το αυτοκίνητο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με άλλα λόγια, η κατοχή, η τρομοκρατία και η επιθετικότητα είναι ακριβώς δίπλα μας» και ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται απέναντι στο Ισραήλ, όποιο κι αν είναι το κόστος».

Για να κατανοήσουμε, όμως, τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει τον Ερντογάν να φοβάται τόσο πολύ, είναι χρήσιμο να διαβάσουμε το άρθρο του παλαίμαχου και έμπειρου δημοσιογράφου Φικρέτ Μπιλά, που έχει πολύ καλές διασυνδέσεις με το στρατιωτικό κατεστημένο και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Σημειώνεται ότι το άρθρο δημοσιεύθηκε μερικά εικοσιστετράωρα πριν την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο:

Η Τουρκία βρίσκεται στο στόχαστρο

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του στον Λίβανο. Μετά τον αρχηγό της ΧΑΜΑΣ Χανιγιέ, σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα. Συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Βηρυτό. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι μετά από αυτό το στάδιο, το Ισραήλ θα προχωρήσει προς την κατάληψη του νότου του Λιβάνου.

Στη συνέχεια εκφράζουν την πρόβλεψή τους ότι θα προχωρήσει στα νότια της Συρίας.

Οι προβλέψεις των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων είναι συμβατές με τους στόχους του Σχεδίου της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής (Greater Middle East Project, ΣΕΜΑ).

Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν σταδιακά το ΣΕΜΑ, το οποίο ανακοίνωσαν στον κόσμο (σ.τ.μ. τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα), δηλώνοντας ότι θα αλλάξουν τα σύνορα 22 χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Μπορούμε να ορίσουμε ως κύριο στόχο αυτού του εγχειρήματος όχι μόνο τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό των ΗΠΑ, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του Ισραήλ και τη δημιουργία ενός κύκλου ασφαλείας γύρω από αυτό.

Οι ΗΠΑ εισέβαλαν αρχικά στο Αφγανιστάν, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, και αποχώρησαν αφού η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν, τους οποίους αρχικά υποστήριζαν εναντίον της Ρωσίας, προκάλεσαν προβλήματα στο Αφγανιστάν και στις χώρες της περιοχής. Τελικά παρέδωσαν το Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν.

Στη συνέχεια εισέβαλαν στο Ιράκ με τη δικαιολογία ότι «ο Σαντάμ έχει πυρηνικά όπλα». Στο τέλος ανέτρεψαν τον Σαντάμ. Χώρισαν το Ιράκ στα δύο. Ίδρυσαν ένα de facto ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στο Βόρειο Ιράκ υπό την κυριαρχία των Μπαρζανί. Στη συνέχεια έσυραν το Ιράκ σε εμφύλιο πόλεμο βασισμένο σε θρησκευτικές σέκτες.

Το ίδιο σχέδιο εφάρμοσαν και στη Συρία. Κατέλαβαν τη βόρεια Συρία με το πρόσχημα του εμφυλίου πολέμου. Χώρισαν κι αυτή τη χώρα στα δύο. Ίδρυσαν ένα κράτος και στρατό για το PKK στο βορρά. Εδώ και χρόνια υπάρχει ένα κουρδικό κράτος που κυβερνάται από το PKK στην περιοχή που εφάπτεται στα σύνορα της Τουρκίας.

Έτσι, αποδυνάμωσαν το Ιράκ και τη Συρία, που θα μπορούσαν να ήταν απειλή για το Ισραήλ στην περιοχή, και τα έκαναν να μην αποτελούν πλέον απειλή.

Φαίνεται ότι μετά τη Συρία, σειρά έχει το Ιράν. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στοχεύουν επίσης να διασπάσουν το Ιράν. Ένας από τους στόχους του ΣΕΜΑ είναι ο διαχωρισμός του Ιρανικού Κουρδιστάν και του Νοτίου Αζερμπαϊτζάν από το Ιράν.

Ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα Μεγάλο Ισραήλ, καταβάλλουν επίσης προσπάθειες για τη δημιουργία ενός «Μεγάλου Κουρδιστάν», που είναι και ο στόχος του PKK.

Στόχος του είναι να διασφαλίσουν ότι το κράτος του PKK, το οποίο ίδρυσαν στη βόρεια Συρία, θα ενωθεί πρώτα με το Βόρειο Ιράκ και στη συνέχεια θα επεκταθεί δυτικά προς τη Μεσόγειο.

Υπολογίζουν ότι ένα μη αραβικό κράτος που δημιουργήθηκε με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργούσε ασφάλεια για το Ισραήλ.

Η επέκταση του Ισραήλ προς τα νότια του Λιβάνου και της Συρίας θα του επιτρέψει να πλησιάσει το κράτος του PKK στο βορρά, το οποίο βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ.

Έτσι, μετά το Μεγάλο Ισραήλ, θα μπει στο παιχνίδι το έργο του Μεγάλου Κουρδιστάν.

Το έργο του PKK για το Μεγάλο Κράτος του Κουρδιστάν προβλέπει την ίδρυση αυτού του κράτους σε εδάφη που θα αποσπαστούν από το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία.

Αυτός ο πίνακας δείχνει ότι μετά το Ιράν, στόχος θα είναι η Τουρκία.

Ενώ ο στόχος του ΣΕΜΑ είχε δηλωθεί ξεκάθαρα στον κόσμο, το γεγονός ότι η Τουρκία καυχιόταν ότι ήταν για λίγο η συμπρόεδρος του ΣΕΜΑ, σημαίνει ότι δεν είχε αντιληφθεί τι τι θα επακολουθήσει.

Δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι η Άγκυρα έβλεπε ξεκάθαρα το γεγονός ότι η Τουρκία θα είναι ο στόχος μετά το Ιράν. Αν ίσχυε αυτό, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, η Τουρκία δεν θα είχε ακολουθήσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία είχε στόχο να ανατρέψει τον Άσαντ και να ιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος στη θέση του.

Ενώ η κυβέρνηση στην Τουρκία περίμενε τις μέρες που θα ανατρεπόταν ο Άσαντ, οι ΗΠΑ κατέλαβαν το βόρειο τμήμα της Συρίας και δημιούργησαν έναν κράτος του PKK.

Τον αραβικό λαό της περιοχής τους τον έστειλαν στην Τουρκία. Η Τουρκία το δέχτηκε επίσης με χαρά. Η μεταφορά εκατομμυρίων Σύριων στην Τουρκία θα διαταράξει τη δημογραφική δομή της χώρας στο μέλλον. Η εσωτερική σύγκρουση και η διχοτόμηση της Τουρκίας θα εξυπηρετήσει τον στόχο του ΣΕΜΑ.

Η Τουρκία μόλις το τελευταίο διάστημα άρχισε να επικρίνει την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στο PKK στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, αυτό που έπρεπε να κάνει ήταν να δει έγκαιρα τον κίνδυνο και να αποτρέψει όσο μπορούσε από την αρχή τις ΗΠΑ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Δείτε ποιοι μας κυβέρνησαν και ποιοι μας κυβερνούν!

Ο Σάββας Καλεντερίδης αναγιγνώσκει απόσπασμα από βιβλίο του δημοσιογράφου, συγγραφέα και διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σάββας Καλεντερίδης: Ακούστε τι λέει ο μπαμπάς Μητσοτάκης για τις σχέσεις του με τους Τούρκους. Δείτε ποιοι μας κυβέρνησαν και ποιοι μας κυβερνούν. Τούρκος δεν θα έλεγε τέτοια λόγια. Θα ένιωθε ντροπή

Ο Σάββας Καλεντερίδης αναγιγνώσκει απόσπασμα από βιβλίο του δημοσιογράφου, συγγραφέα και διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή