Ακολουθήστε μας

Γεωργία

Το τσάι που καλλιεργείται σε 1450 μ. υψόμετρο σε ένα ορεινό χωριό της Καστοριάς

Δημοσιεύτηκε

στις

Με τη νοσταλγία των παιδικών τους χρόνων να τους γυρίζει πίσω σε εκείνα τα καλοκαίρια στο χωριό, όταν μάζευαν με τον πατέρα τους τσάι του βουνού στον ορεινό όγκο του Γράμμου, τα αδέρφια Βασίλης και Ευθύμης Ευθυμίου, οικονομολόγοι και οι δύο στο επάγγελμα, κλείνουν σήμερα σε ένα κουτί όλο το μεράκι και την αγάπη τους για το αυτοφυές δώρο της Καστοριανής γης.

Τσάι του βουνού ή αλλιώς κατά την επιστημονική του ονομασία, Σιδερίτης και πιο συγκεκριμένα Σιδερίτης Raeseri, η ποικιλία που συναντάται στο χωριό Κοτύλη της Καστοριάς και σε υψόμετρο 1450 μέτρων και που με απόλυτη προσήλωση στα βουκολικά διδάγματα του χθες, τα αδέρφια Ευθυμίου, σήμερα, μαζεύουν και λανσάρουν στα ράφια των ελληνικών και ευρωπαϊκών delicatessen. «Επιμείναμε στην αγνή καλλιέργεια και στην εμπορία της εν λόγω ποικιλίας που φύεται στο χωριό μας και δεν προτιμήσαμε κάποια άλλη, ίσως πιο εμπορική, γιατί θέλουμε να δώσουμε στον καταναλωτή ατόφια τη γεύση από τη γη και τον τόπο μας» μου εξηγεί ο Βασίλης.

«Άλλωστε» συμπληρώνει ο Ευθύμης «μη ξεχνάμε πως η φύση τα πάντα εν σοφία εποίησε. Από τη στιγμή που η ποικιλία αυτή έχει αποδεδειγμένα παρουσιάσει τόσο καλά οργανοληπτικά στοιχεία και το έδαφος μπορεί να βγάλει κάτι τόσο ποιοτικό, δεν έχουμε κανένα λόγο να επέμβουμε. Σε ακτίνα, άλλωστε, 30 χιλιομέτρων περιμετρικά των κτημάτων μας δεν υπάρχει καμία άλλη καλλιέργεια, άρα διασφαλίζουμε ότι το προϊόν μας παραμένει αγνό από ραντίσματα, ενώ κρατάμε και τη γη μας περιφραγμένη και κατά συνέπεια, προστατευμένη από κάθε τύπου εξωγενή επέμβαση, όπως π.χ. από άγρια ζώα».

Το τσάι των αδερφών Ευθυμίου, που φέρει την ευκόλως συνειρμική επωνυμία «1450 Hellenic Exceptional Herbs» έχει καταφέρει από το 2014 όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά μέχρι σήμερα, να συνοδεύσει την πορεία του με έξι, συνολικά, διεθνή βραβεία (στα Taste Awards του Λονδίνου), να ανοίξει μονοπάτια για τις αγορές του εξωτερικού και, σε τοπικό πια επίπεδο, να βρει προσφάτως ικανούς μιμητές που εκμεταλλευόμενοι τον φυσικό πλούτο της περιοχής, διέθεσαν με τη σειρά τους, τη συγκεκριμένη ποικιλία τσαγιού στο χονδρεμπόριο.

Ο κύκλος ζωής της εν λόγω ποικιλίας, είναι 7ετής ή 8ετής στα πεδινά και 4ετής στα ορεινά. Η φύτευση ανανεώνεται ετησίως, καθώς για να μπορέσει να αποδώσει χρειάζεται να μεσολαβήσουν περίπου δύο χρόνια. Συνεργός στο να ευδοκιμήσει ο σπόρος και να δώσει τα άνθη του, είναι και το μικροκλίμα της περιοχής με τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, τις αισθητές εναλλαγές σε επίπεδο θερμοκρασιών (αυτή η εναλλαγή μεταξύ ζέστης και κρύου δρα ως φυσικό κλιματιστικό) αλλά και την έντονη χιονοκάλυψη. «Στα 1500 μέτρα υψόμετρο όλα καλύπτονται από χιόνι και αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε για τις καλλιέργειες, ώστε να «ξεκουραστεί» το φυτό για περίπου 4-5 μήνες, να πέσει όπως λέμε εδώ σε χειμερία νάρκη, ενώ ταυτοχρόνως κάτω από το χώμα ο μηχανισμός ανάπτυξής του να δουλεύει σε εντατικούς ρυθμούς» μου εξηγεί ο Ευθύμης.

Η φύση σε ρόλο ρυθμιστή στην καλλιεργητική διαδικασία

«Αν εξαιρέσουμε τη στιγμή της φύτευσης» μου εξηγεί ο Βασίλης, «που χρειάζεται το φυτό μας πότισμα, όλα τα υπόλοιπα τα κάνει η φύση μόνη της και από εκεί και πέρα αναλαμβάνουμε δράση εμείς κάνοντάς τα όλα με το χέρι: Τα κλαδέματα, τη συγκομιδή, τη διαλογή και τέλος την αποξήρανση η οποία γίνεται με τις παλιές παραδοσιακές μεθόδους και τη χρήση κρεβατιών πάνω στα οποία απλώνεται η σοδειά μας».

Η συγκομιδή γίνεται μία φορά το χρόνο . Οι καλλιεργητές στα πεδινά ξεκινούν αρχές Ιουνίου με τέλη Μαΐου. «Εμείς» μου λέει ο Ευθύμης «ξεκινάμε από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Πρώτα από τα χαμηλά, στα 1300 μέτρα υψόμετρο και κλιμακωτά φτάνουμε στα 1500 μέτρα, όπου η συγκομιδή γίνεται στο τέλος. Γενικά, όσο πιο ψηλά τόσο πιο πολύ αργεί η ωρίμανση άρα και η συγκομιδή».

Κυκλική οικονομία και οικολογική αφύπνιση σε μία συσκευασία

Στις συσκευασίες του «1450 Hellenic Exceptional Herbs», που είναι φτιαγμένες με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά (επιστρατεύτηκε και η γραφή braille για τους έχοντες προβλήματα όρασης), δεν θα βρει κάποιος το κλασικό αποξηραμένο ματσάκι με όλα τα μέρη του φυτού. «Διαλέγουμε και σπάμε ένα ένα τα μπουμπούκια με τα χέρια μας» μου εξηγεί ο Βασίλης «ώστε να απομονώσουμε στην συσκευασία μας μόνο το προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί». Όσο για τη φύρα; «Δεν πάει τίποτα χαμένο» μου εξηγούν, καθώς, «στα πρότυπα πια της κυκλικής οικονομίας, γίνεται ανακύκλωση και ότι προορίζεται για πέταμα, επαναχρησιμοποιείται για την κατασκευή πολυτελών αποθηκευτικών κουτιών τα οποία περιέχουν, στη φιλοσοφία του retail packaging, άνθη από τσάι του βουνού και σουβέρ». Ευχάριστη έκπληξη και το γεγονός ότι τα αδέρφια Ευθυμίου προωθούν την καθολική κατάργηση της χρήσης πλαστικού σε οποιοδήποτε σημείο της παραγωγικής τους διαδικασίας, όπως στο σακουλάκι που αποθηκεύουν το προϊόν τους και το οποίο είναι φτιαγμένο από καλαμπόκι.

ΠΗΓΗ:  olivemagazine.gr
Συνέχεια ανάγνωσης

Γεωργία

Κρίση πατάτας στη Νάξο! Για πρώτη φορά στα χρονικά γίνεται εισαγωγή στο νησί

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Από τους 6.000 τόνους το 2022 η παραγωγή έπεσε φέτος στους 1.800 – Δραματική κατάσταση, λένε οι αγρότες

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αγρότες της Νάξου, καθώς η έλλειψη νερού και έργων υποδομής, έχουν χτυπήσει ανεπανόρθωτα την εκλεκτή πατάτα ΠΟΠ του νησιού, με τους παραγωγούς να αδυνατούν να προχωρήσουν στη φθινοπωρινή σπορά.

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά για τη συρρίκνωση της καλλιέργειας της πατάτας Νάξου. Πριν δύο χρόνια, το 2022 η Νάξος συγκόμισε 6.000 τόνους πατάτα. Ένα χρόνο μετά, το 2023 η ποσότητα μειώθηκε σε 4.000 τόνους, ενώ φέτος η παραγωγή άγγιξε τους 1.800 τόνους.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Ένα προϊόν ΠΟΠ κινδυνεύει να εξαφανιστεί γιατί στο νησί δεν υπάρχουν έργα υποδομών», ήταν τα πρώτα λόγια στον ΟΤ του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου Δημήτρης Καπούνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι με την εξάντληση των αποθεμάτων των 250 τόνων, που βρίσκονται στις αποθήκες, το νησί θα αναγκαστεί να εισάγει πατάτες, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Έργα στα χαρτιά

Τα προβλήματα με την έλλειψη νερού θα μπορούσαν να είχαν ξεπεραστεί αν σημαντικά έργα υποδομών είχαν γίνει εδώ και χρόνια.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καπούνης, εδώ και 15 χρόνια έχει μείνει στα χαρτιά το φράγμα του Τσικαλαριού, ένα έργο ύψους 37,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αν και έχει δημοπρατηθεί «τόσα χρόνια δεν έχει μπει τσάπα μέσα για να σκάψει. Δεν υπάρχει νερό γιατί κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί γι’ αυτόν τον τόπο. Και ρωτάω: 4 βουλευτές έχει ο νομός. Πού είναι και τι κάνουν;», λέει χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, το πρόβλημα εντείνεται καθώς δεν προχωρά, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, τριτοβάθμια επεξεργασία του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου, ώστε το νερό αυτό να εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα και να μην καταλήγουν σχεδόν 3 εκατ. κυβικά νερού στη θάλασσα, τα οποία θα μπορούσαν να ποτίζουν τα χωράφια.

«Αυτή τη στιγμή πηγάδια 50 και 60 χρόνων από 13 έως 18 μέτρα είναι ξερά. Ούτε τα ζώα δεν έχουμε να ποτίσουμε. Και αυτά που έχουν αποτελούνται από νερό αλμυρό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καπούνης

Χωρίς φθινοπωρινή σπορά η πατάτα Νάξου

Από τις 15 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτέμβρη έπρεπε να έχει ξεκινήσει η δεύτερη σπορά μέσα στο έτος (η φθινοπωρινή) και να έχουν φυτευτεί πάνω από 1.000 στρέμματα. Μέχρι τώρα όμως, καμία φύτευση δεν έχει γίνει καθώς οι παραγωγοί δεν μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους. Όμως, και η παραγωγή από την ανοιξιάτικη σπορά του Φλεβάρη – Μάρτη, ήταν μειωμένη σχεδόν κατά 60%.

Προβλήματα από την έλλειψη νερού αντιμετωπίζει το σύνολο των αγροτών και των κτηνοτρόφων του, οι οποίοι στηρίζουν το 50% της οικονομίας.

Χαρακτηριστικά για τις ελλείψεις που έχουν προκύψει, στην πάντοτε αυτάρκη Νάξο, ο κ. Καπούνης, σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή στο νησί γίνονται εισαγωγές ντομάτες από την Πολωνία, ενώ όπως προειδοποιεί, τον Οκτώβρη, με την εξάντληση των αποθεμάτων των 250 τόνων, θα υπάρξει -για πρώτη φορά- εισαγωγή και πατάτας.

Κίνδυνος νοθείας της πατάτας Νάξου

«Η νοθεία βασιλεύει», προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, εξηγώντας ότι σε περίπου πέντε εβδομάδες τα αποθέματα που βρίσκονται στις αποθήκες του Συνεταιρισμού θα έχουν τελειώσει τότε «από κει και πέρα θα υπάρχει το όργιο νοθείας, καθώς και οι έλεγχοι στην αγορά είναι ανύπαρκτοι».

Κάπως έτσι εξηγούνται και τα κρούσματα νοθείας, που παρά τις περιορισμένες ποσότητες, υπάρχουν πατάτες Νάξου, όλο το χρόνο σε όλη την Ελλάδα.

«Η πατάτα Νάκου είναι το καλύτερο brand γιατί έχουν γεύση, καλλιεργείται σε καλές κλιματολογικές συνθήκες, φυτεμένη σε αμμώδη έδαφος και χωρίς λιπάσματα αλλά με φυσική λίπανση από τα ζώα. Και αυτό επιτυγχάνει να είναι πολύ καλή η πατάτα και ποιοτικά και γευστικά», σημειώνει ο κ. Καπούνης.

Πηγή: ot.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γεωργία

Ένας εκπαιδευτικός από τις Σέρρες είναι ο «βασιλιάς» της μπακάλικης πιπεριάς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο κ. Πέτρος Άτσαλος, από τον Άγιο Ιωάννη Σερρών, εξέλιξε και έκανε γνωστό ένα τοπικό προϊόν που ήταν στα «αζήτητα».

Ένας εκπαιδευτικός από τις Σέρρες κατάφερε τα τελευταία χρόνια όχι μόνο να αναδείξει και εξελίξει ένα τοπικό προϊόν που -έως πρότινος- ήταν στα «αζήτητα», αλλά και να το «εκτοξεύσει» στα ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετ, κάνοντάς το γνωστό πανελλαδικά.

Ο λόγος για τον καθηγητή-παραγωγό κ. Πέτρο Άτσαλο από τον Άγιο Ιωάννη Σερρών. Το γραφικό προάστιο της πόλης των Σερρών που πλέον δεν φημίζεται μόνο για τα πολλά τρεχούμενα νερά, τα αιωνόβια πλατάνια και τις ταβέρνες που σερβίρουν -μεταξύ άλλων- και πέστροφα στα κάρβουνα, αλλά και για την μικρή και πεντανόστιμη μπακάλικη πιπεριά, που εξελίσσεται σε μικρό γαστρονομικό θησαυρό της περιοχής.

Πρόκειται για μία ποικιλία που καλλιεργείται στον Άγιο Ιωάννη Σερρών, με μήκος που δεν ξεπερνάει τα επτά εκατοστά και ξεχωρίζει από την τρυφερή σάρκα, το άρωμα και τη γλυκιά γεύση. Το προϊόν δεν αφήνεται να εκτεθεί πολύ στον ήλιο, αποτρέποντας έτσι την αύξηση την καψαϊκίνης και να φθάσει στο τραπέζι καυτερό.

Από τουρσί εκλεκτός μεζές

Μπορεί παλαιότερα οι ντόπιοι παραγωγοί να διέθεταν το προϊόν ως τουρσί στα τοπικά μπακάλικα των Σερρών, εξού και η ονομασία του, αλλά σήμερα τα μπακάλικα πιπεράκια συναντώνται όχι μόνο στα ουζερί και στις ταβέρνες της περιοχής, αλλά και στο καθημερινό τραπέζι. Τηγανητά με λάδι, ξύδι και αλάτι, ψητά στα κάρβουνα σε καλαμάκι, ωμά στη σαλάτα ή ακόμη και με μυζήθρα τα σερραϊκά πιπεράκια είναι ένας μεζές που δεν περνάει απαρατήρητος στο τραπέζι και σίγουρα είναι εθιστικά. Όποιος τα δοκιμάσει «κολλάει» και δεν τρώει μόνο ένα πιπεράκι.

Η ποικιλία της μικρής γευστικής πιπεριάς έφθασε στις Σέρρες μαζί με πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Ωστόσο, αν και τα μπακάλικα πιπεράκια καλλιεργούνται εδώ και ένα σχεδόν έναν αιώνα στον Άγιο Ιωάννη των Σερρών, μόλις τα τελευταία χρόνια κατάφεραν όχι μόνο να μπουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να γίνουν πανελλαδικά γνωστά αλλά και να τα «υμνούν» γνωστοί σεφ σε όλες τις μαγειρικές εκδοχές τους.

Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην αγάπη και στο πάθος του κ. Άτσαλου, που μεγάλωσε μαζεύοντας πιπεριές από τα χωράφια της οικογένειας, πίστεψε στο προϊόν και πριν από δέκα χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με την παραγωγή στοχεύοντας στην εξέλιξη του προϊόντος. Καθηγητής Ηλεκτρολογίας το πρωί στο τοπικό ΕΠΑΛ και παραγωγός μπακάλικης πιπεριάς την υπόλοιπη μέρα, αφιερώνοντας το χρόνο του μέσα στα θερμοκήπια που έχει στήσει με πολλή αγάπη και πολύ μεράκι.

«Ως οικογένεια ασχολούμαστε πάππου προς πάππου με την καλλιέργεια της μπακάλικης πιπεριάς, με σπόρους που έφεραν οι πρόγονοί μας στον ξεριζωμό το 1923 από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Το προϊόν και εκεί συνεχίζει να καλλιεργείται έως τις μέρες μας. Μικρός κάθε καλοκαίρι, μαζί με την αδελφή μου, κάτω από μια ομπρέλα θαλάσσης μαζεύαμε στα χωράφια τις πιπεριές. Μεγαλώσαμε μέσα σε αυτά τα χωράφια και συνδέσαμε τις ζωές μας με τα μπακάλικα πιπεράκια» μας λέει ο κ. Άτσαλος, εξηγώντας ότι η παραγωγή του προϊόντος δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Η σπορά ξεκινάει Ιανουάριο, ακολουθεί η μεταφύτευση Φεβρουάριο και η συγκομιδή ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, ενώ πολλές φορές φθάνει έως το Νοέμβριο ανάλογα τις καιρικές συνθήκες.

Ανήσυχο πνεύμα ο ίδιος, δεν παρέμεινε στον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας της μπακάλικης πιπεριάς αλλά την εξέλιξε. Όχι μόνο στη διαδικασία της παραγωγής αλλά και στην τυποποίηση και στο μάρκετινγκ, πετυχαίνοντας να βάλει το προϊόν συσκευασμένο στα ράφια γνωστών σούπερ μάρκετ, ταυτίζοντας το με το brand «Άτσαλος». Ένα προϊόν που αποκτάει όλο και περισσότερο φανατικούς θαυμαστές.

«Ξεκινήσαμε πριν δέκα χρόνια με 50 ρίζες και σήμερα φθάσαμε τις 12.000 ρίζες, με ετήσια παραγωγή 40 τόνων το χρόνο. Βέβαια, δεν καλλιεργούμε το προϊόν στα χωράφια όπως παλαιότερα, αλλά μέσα σε θερμοκήπια. Αυτό έκανε τη μεγάλη διαφορά όχι μόνο στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα. Κάθε φυτό παράγει 3,5 κιλά στο χώμα και σχεδόν διπλάσιο στο θερμοκήπιο» επισημαίνει.

Από τα θερμοκήπια στα ράφια

Επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον Σερραίο παραγωγό ήταν η διάθεση του προϊόντος όχι μόνο σε τοπικές ταβέρνες, ουζερί και μανάβικα αλλά και σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που πίστεψαν στα μπακάλικα πιπεράκια και στο ότι αυτά μπορούν να φθάσουν ακόμη και στο καθημερινό τραπέζι του καταναλωτή. Για να φθάσουν ωστόσο στα ράφια, θα έπρεπε το προϊόν να συσκευαστεί κατάλληλα αλλά και να γίνει γνωστό. Για το τελευταίο, βοήθησαν σημαντικά και τα «αφιερώματα» γνωστών σεφ και ανθρώπων της μαγειρικής, που γνώρισαν το προϊόν και -κυριολεκτικά- το «ερωτεύτηκαν» συμπεριλαμβάνοντάς το στις γαστρονομικές δημιουργίες τους.

«Με πολύ κόπο και προσπάθεια πετύχαμε να προωθούμε τα τελευταία χρόνια τα μπακάλικα πιπεράκια σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τηρώντας τις αναγκαίες προδιαγραφές, στην τοπική αγορά και στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, τα πιπεράκια μάς «ταξιδεύουν» σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας γνωστό πανελλαδικά ένα προϊόν που ήταν άγνωστο έως πρότινος εκτός Σερρών. Και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα», λέει ο κ. Άτσαλος, καταλήγοντας με νόημα: «Η ζωή μου είναι: οικογένεια, σχολείο, πιπεράκια».

Γιορτή Μπακάλικης Πιπεριάς

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 θα πραγματοποιηθεί για 9η συνεχή χρονιά στην γραφική πλατεία του Αγίου Ιωάννη στις Σέρρες η «Γιορτή Μπακάλικης Πιπεριάς», που οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν ξεχωριστές νοστιμιές από μπακάλικες πιπεριές, που προσφέρουν οι τοπικοί παραγωγοί.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών & Κατοίκων Αγίου Ιωάννη Σερρών «Αλησμόνητες Πατρίδες» και στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα λάβουν μέρος τα σχήματα: Εμπειροτέχνες, Εβρίτικη Ζυγιά και Ανακαράδες «Αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του συλλόγου μας, του οποίου είμαι πρόεδρος, και προσπαθούμε μαζί με την παράδοση να προβάλλουμε και τα μπακάλικα πιπεράκια ως ένα προϊόν τοπικό, όχι μόνο του Άη Γιάννη και των Σερρών ευρύτερα», λέει ο Σερραίος παραγωγός.

Πληροφορίες:

facebook.com

Τηλ: 694 469 6885

ΠΗΓΗ: travel.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Aφρική

Αλγερία: Καλλιέργεια σιταριού στη Σαχάρα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Αλγερία ενθαρρύνει τις επενδύσεις στη γεωργία της Σαχάρας και ενθαρρύνει τις δημόσιες εταιρείες να συμμετέχουν στην καλλιέργεια.

Μία από τις πιο βαθιά ριζωμένες και ταυτόχρονα, πιο ψευδείς αντιλήψεις για την ανθρωπότητα είναι ότι οι έρημοι, όπως η Σαχάρα, είναι ξηρές. Υπάρχει μικρή βροχόπτωση και δεν έχουν επιφανειακά νερά, όπως λίμνες ή ποτάμια. Επομένως, η γεωργία δεν είναι δυνατή στο έδαφός τους.

Η αλήθεια είναι ότι κάτω από την έρημο Σαχάρα υπάρχουν ωκεανοί νερού, τους οποίους ο Καντάφι προσπάθησε ήδη να εκμεταλλευτεί για να προωθήσει τη γεωργία στη Λιβύη. Τώρα η Αλγερία προσπαθεί ξανά να καλύψει τη ζήτηση για σιτάρι και να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές από το εξωτερικό.

Η Αλγερία ενθαρρύνει τις επενδύσεις στη γεωργία της Σαχάρας και ενθαρρύνει τις δημόσιες εταιρείες να συμμετέχουν στην καλλιέργεια. Στο γεωργικό έργο της Σαχάρας συμμετέχουν ο δημόσιος κατασκευαστικός κολοσσός Cosider, η εταιρεία πετρελαίου Sonatrach και η Global Agrifood (GAF), θυγατρική της δημόσιας εταιρείας χαρτοφυλακίου Madar.

Η GAF εκμεταλλεύεται μια γεωργική παραχώρηση 2.000 εκταρίων στο Gassi Tuil, κοντά στις πετρελαιοπηγές Hassi Messaud, όπου υπάρχουν 20 αρδευτικοί άξονες και 7 γεωτρήσεις, από τις 35 που έχουν προγραμματιστεί. Πρόκειται για γεωτρήσεις βάθους 250 μέτρων που εξάγουν το νερό που είναι απαραίτητο για την άρδευση των καλλιεργειών στη μέση της ερήμου.

Εάν μια χώρα, όπως η Αλγερία, είναι ικανή να σκάψει ένα πηγάδι για την εξαγωγή πετρελαίου, μπορεί να σκάψει ένα άλλο για να εξάγει νερό. Από αέρος, η γεώτρηση ενός νέου αρτεσιανού πηγαδιού στη γεωργική παραχώρηση, δείχνει μια εντυπωσιακή ομοιότητα με τις πετρελαιοπηγές Hassi Messaud.

Στους έξι μήνες της καλλιέργειας του σιταριού, η άρδευση είναι μόνιμη. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να έρχεται ηλεκτρική ενέργεια στο πηγάδι. Ελλείψει ηλεκτρικών γραμμών, οι γεννήτριες και οι κινητές αντλίες εξασφαλίζουν την τροφοδοσία από τους γιγάντιους υδροφόρους ορίζοντες κάτω από την άμμο της Σαχάρας.

Δημιουργημένη από την κυβέρνηση της Αλγερίας το 2017, η παραχώρηση Gassi Tuil μοιάζει με δάσος αγωγών. Μια ομάδα τεχνικών εγκαθιστά νέους άξονες που παρέχονται από τη δημόσια εταιρεία Anabib. Κάθε ένας από αυτούς μπορεί να ποτίσει 30 στρέμματα και απαιτεί την κινητοποίηση ανυψωτικών γερανών για την εγκατάστασή του. Σε κοντινή απόσταση, ένα μηχάνημα σκάβει μια τάφρο από την οποία θα περάσει το ηλεκτρικό καλώδιο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του αρδευτικού άξονα.

Από την πλευρά της, η Company 3A (Agro-Food Activity), θυγατρική της δημόσιας εταιρείας χαρτοφυλακίου υδρογονανθράκων Sonatrach, σκοπεύει να επεκτείνει τη γη που είναι αφιερωμένη σε στρατηγικές καλλιέργειες στο Gassi Tuil, με προτεραιότητες την καλλιέργεια δημητριακών και χουρμαδιών, καθώς και την καλλιέργεια φρούτων.

Το ότι αυτές οι δημόσιες εταιρείες έχουν ιδρυθεί στην επαρχία Ouargla δεν είναι τυχαίο. Η περιοχή έχει δει έντονες διαμαρτυρίες από άνεργους νέους. Ο διευθυντής της GAF, Lotfi Boughrara, διαβεβαιώνει ότι «το [αγροτικό] μέλλον της Αλγερίας βρίσκεται στην Αλγερινή Σαχάρα». Σύμφωνα με τον Boughrara, αυτή η περιοχή έχει τη δυνατότητα «να επιτύχει επισιτιστική αυτάρκεια και να θρέψει την Ευρώπη».

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ότι αν αυτά τα σχέδια ευδοκιμήσουν, η Αλγερία αναμένεται να αυξήσει τη γεωπολιτική της ισχύ στη περιοχή του Μαγκρέμπ και όχι μόνο.

ΠΗΓΗ: GeoEurope.org

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή