Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Business Insider: Η Αρμενία δεν θέλει να εξαρτάται από τη Ρωσία

Δημοσιεύτηκε

στις

Η αγορά γαλλικών και ινδικών όπλων από τον σύμμαχο της Ρωσίας είναι άλλο ένα σημάδι ότι η Μόσχα χάνει την επιρροή της στις γειτονικές χώρεςγράφει το Business Insider.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Αρμενία παρήγγειλε συστήματα αεράμυνας και ραντάρ από τη Γαλλία και, σύμφωνα με πληροφορίες, συστήματα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ινδία.

Οι αναφορές αυτές έρχονται εν μέσω αυξημένων εντάσεων με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο η Αρμενία έχει συγκρουστεί αρκετές φορές, μεταξύ των οποίων και μία τον φετινό Σεπτέμβριο που κατέληξε με την κατάκτηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν και τη διαφυγή 120.000 Αρμενίων από την περιοχή.

Οι στρατιωτικές αγορές της Αρμενίας είναι επίσης αξιοσημείωτες επειδή δείχνουν ότι το Ερεβάν λαμβάνει απτά μέτρα για να μειώσει την εξάρτησή του από το στρατιωτικό υλικό της Ρωσίας, η οποία έχει παράσχει ελάχιστη υποστήριξη στο Ερεβάν για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης πίεσης από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο πόλεμος έξι εβδομάδων της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν το 2020 έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Αζερμπαϊτζάν. Σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της πώλησης όπλων στο Ερεβάν, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας δήλωσε ότι η αεράμυνα είναι “απολύτως καθοριστικής σημασίας”. Είπε επίσης ότι το Παρίσι πωλεί στο Ερεβάν τρία ραντάρ GM 200 και υπογράφει συμφωνία για τη μελλοντική παράδοση συστημάτων αεράμυνας μικρού βεληνεκούς Mistral.

“Η απόφαση της Αρμενίας να παραγγείλει συστήματα αεράμυνας από τη Γαλλία είναι ένα σημαντικό βήμα. Δεν δείχνει μόνο στη Ρωσία ότι η Αρμενία έχει ευκαιρίες για αμυντική συνεργασία με άλλες χώρες. Σηματοδοτεί επίσης ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες της Αρμενίας να εκσυγχρονίσει τον στρατό της”, δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Τζέιμς Ρότζερς.

Στις αρχές Νοεμβρίου, αναφέρθηκε ότι το Ερεβάν αγόραζε επίσης περισσότερα όπλα από την Ινδία, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Zen κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Νωρίτερα, το 2022, η Αρμενία αγόρασε τέσσερις εκτοξευτές ρουκετών πολλαπλών βλημάτων Pinaka ινδικής κατασκευής.

Ο ειδικός Nicholas Heras δήλωσε ότι η Αρμενία προωθεί την εξωτερική πολιτική και την πολιτική εθνικής ασφάλειας σε δύο μέτωπα: την οικοδόμηση αμυντικών συνασπισμών με ισχυρούς παίκτες στην Ευρασία και τη βελτίωση της ικανότητας των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων να αμυνθούν έναντι των αεροσκαφών του Αζερμπαϊτζάν.

Η Ινδία είναι ένας πολύτιμος αμυντικός εταίρος για την Αρμενία, καθώς διαθέτει μεγάλη αμυντική βιομηχανία.

Το στρατιωτικό οπλοστάσιο της Αρμενίας ήταν επί μακρόν κατά κύριο λόγο ρωσικό, αλλά το Ερεβάν προσπάθησε να το αλλάξει καθώς οι σχέσεις του με τη Μόσχα επιδεινώθηκαν, ιδίως μετά τον πόλεμο του 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε όπλα ισραηλινής και τουρκικής κατασκευής.

Η Ρωσία δεν κατάφερε να βοηθήσει την Αρμενία, παρά το γεγονός ότι το Ερεβάν είναι μέλος της CSTO υπό την ηγεσία της Μόσχας. Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία και είναι πιθανό να ενοχλείται από την προσέγγιση της Αρμενίας με τη Δύση.

Η εταιρική σχέση της Αρμενίας με τη Ρωσία βρίσκεται σε πτωτική πορεία και ο Πασινιάν φέρνει αργά αλλά σταθερά την Αρμενία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον και το Ερεβάν έδειξαν αμοιβαίο ενδιαφέρον για στενότερες αμυντικές σχέσεις τον Σεπτέμβριο με μια διμερή άσκηση.

Η Ρωσία, όπως αναμενόταν, διαφώνησε με τις ασκήσεις και το Ερεβάν κρατά έκτοτε αποστάσεις. Ο Πασινιάν δεν πήγε στη σύνοδο κορυφής της CSTO στα μέσα Νοεμβρίου και η Ρωσία κατηγόρησε τη Δύση.

Ο Πασινιάν δεν θέλει να εξαρτάται από τη Ρωσία για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας της Αρμενίας και οι προσπάθειές του να οικοδομήσει σχέσεις με τις ΗΠΑ προωθούν αυτόν τον στόχο.

Η αγορά όπλων από άλλες χώρες εξυπηρετεί επίσης αυτόν τον σκοπό.

Οι πύραυλοι Mistral έχουν σχετικά μικρό βεληνεκός δράσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πώληση έγινε με γνώμονα πιθανές πολιτικές αντιδράσεις. Η Τουρκία έχει επικρίνει την πώληση γαλλικών όπλων στο Ερεβάν. Το Αζερμπαϊτζάν έχει επίσης επικρίνει τις πρόσφατες πωλήσεις όπλων από τη Γαλλία και την Ινδία στην Αρμενία. Για να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση της περιοχής και ο κίνδυνος να ξεσπάσουν εχθροπραξίες, η Αρμενία και η Γαλλία συμφώνησαν να προμηθεύσουν συστήματα μικρού βεληνεκούς.

Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η εξωτερική πολιτική της Αρμενίας είναι ότι δεν μπορεί να επιτρέψει τη διακοπή των δεσμών της με τη Ρωσία, αλλά δεν μπορεί επίσης να εμπιστευτεί τη Ρωσία εάν ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος με το Αζερμπαϊτζάν.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή