Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

«Καρφί» στο φέρετρο των 12 μιλίων

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Διακήρυξη των Αθηνών “τελειώνει” το θέμα των 12 μιλίων

Με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια λύνονται τα ελληνοτουρκικά προβλήματα και τότε όντως θα μείνει για ρύθμιση το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

Σάββας Καλεντερίδης

Το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα έξι στα δώδεκα μίλια είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, ενώ μπορεί να λυτρώσει μια για πάντα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αν η Ελλάδα κάνει χρήση του αναφαίρετου αυτού δικαιώματος, που της παρέχεται από το Διεθνές Δίκαιο και τη Συμφωνία για το Δίκαιο των Θαλασσών του Μοντέγκο Μπέι, το οποίο είναι δικαίωμα που μπορεί να το ασκήσει χωρίς να διαβουλευθεί με κανέναν, τότε αφαιρείται ο γεωγραφικός χώρος πάνω στον οποίον η Τουρκία ξεδιπλώνει τις διεκδικήσεις και της επεκτατικές της πολιτικές.

Με άλλα λόγια, με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια λύνονται τα ελληνοτουρκικά προβλήματα και τότε όντως θα μείνει για ρύθμιση το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η Τουρκία έθεσε ως μείζονα στόχο της εθνικής της πολιτικής να αποτρέψει την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, φθάνοντας μέχρι το σημείο η τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995 να δώσει εξουσιοδότηση ες αεί στις τουρκικές κυβερνήσεις να κηρύξουν τον πόλεμο στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ασκούσε το δικαίωμα της επέκτασης πέραν των έξι ναυτικών μιλίων.

Το 1997, μετά την κρίση των Ιμίων, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Σημίτης, με την παρότρυνση της κυρίας Ολμπραϊτ, υπέγραφε με τον κύριο Ντεμιρέλ στην Ισπανία τη Διακήρυξη της Μαδρίτης, τα βασικότερα σημεία της οποίας ορίζουν επιγραμματικά:

«Και οι δύο χώρες θα αναλάβουν την προσπάθεια να προωθήσουν διμερείς σχέσεις, που θα βασίζονται σε:

Αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.

Σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε χώρας.

Σεβασμό των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

Σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της.

Δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση.

Δέσμευση διευθέτησης των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα, στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας».

Σημειώνεται ότι το τέταρτο και το πέμπτο σημείο «φωτογραφίζουν» τα δώδεκα μίλια. Δηλαδή, με την αναγνώριση «νόμιμων ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο στην ουσία νομιμοποιούμε την «απειλή πολέμου», ενώ με την «αποφυγή μονομερών ενεργειών» κλείνουμε την πόρτα στην επέκταση.

Αυτά τα είκοσι έξι χρόνια που πέρασαν από την υπογραφή της διακήρυξης αποδείχτηκε ότι η Τουρκία δεν σεβάστηκε την υπογραφή της, αφού φθάσαμε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, στη «Γαλάζια Πατρίδα, στις «βόλτες» του «Ορούτς Ρέις» επί 92 ημέρες και τις έρευνες σε ελληνική -με βάση το Διεθνές Δίκαιο- ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, σε ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, σε επιστολές στον ΟΗΕ για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, σε εκατοντάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και σε πόσα άλλα.

Χθες, Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε με τον Ταγίπ Ερντογάν μια νέα διακήρυξη, χωρίς να γίνει καν λόγος για την καταπάτηση της προηγούμενης από την Τουρκία.

Οι φόβοι που είχαμε, να μην αποτελεί η νέα αυτή διακήρυξη ανανέωση ή και επέκταση της Διακήρυξης της Μαδρίτης, δυστυχώς, επαληθεύτηκαν.

Στη Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και το εξής:

Συμφώνησαν στα κάτωθι:

«…OP2. Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.

Οπως γίνεται αντιληπτό, από τη στιγμή που δεν έχει καταργηθεί και είναι εν ισχύ η απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για πόλεμο κατά της Ελλάδας, σε περίπτωση που επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 12 ναυτικών μιλίων, η Ελλάδα δεσμεύεται να μην προβεί σε επέκταση των χωρικών της υδάτων, γιατί αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, βάλαμε το τελευταίο «καρφί» στο φέρετρο των 12 ναυτικών μιλίων.

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή