Ακολουθήστε μας

Κουρδιστάν (Κουρδικό Ζήτημα, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν)

Συρία: Νεκροί οκτώ άμαχοι από τουρκικούς βομβαρδισμούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Φωτ. North Press Agency/Handout via REUTERS

Σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει από το Σάββατο ότι θα προχωρούσε σε μια αεροπορική επιχείρηση «εναντίον τρομοκρατικών στόχων στη βόρεια Συρία και το Ιράκ», σε αντίποινα για τον θάνατο 12 στρατιωτικών της στο βόρειο Ιράκ, όπου διαθέτει στρατιωτικές βάσεις.

Οι Κούρδοι της Συρίας, μετά τον εμφύλιο που ξέσπασε το 2011 στη χώρα τους, συγκρότησαν μια αυτόνομη διοίκηση στις ζώνες που ελέγχουν, στον βορρά και τα ανατολικά. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ένας συνασπισμός στον οποίο κυριαρχούν οι Κούρδοι, είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και ελέγχουν αυτές τις περιοχές. Η Τουρκία ωστόσο θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση» και παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν την κυριότερη συνιστώσα τους, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Οι σημερινοί βομβαρδισμοί είχαν ως στόχο υποδομές της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, σκοτώθηκαν οκτώ άμαχοι, οι πέντε από αυτούς σε ένα τυπογραφείο στην πόλη Καμισλί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Το Παρατηρητήριο και ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή είπαν ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε περισσότερα από 20 πλήγματα, ιδίως στο Καμισλί και τα περίχωρά του.

Οι SDF επιβεβαίωσαν τον απολογισμό των οκτώ νεκρών, σημειώνοντας ότι μπήκαν στο στόχαστρο «περισσότερες από 25 πολιτικές εγκαταστάσεις».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Ισλάμ

Συρία: Οι Κούρδοι απελευθερώνουν κρατούμενους που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος

Δημοσιεύτηκε

στις

Απελευθέρωσαν 50 Σύρους κρατούμενους

Οι Κούρδοι, ως αυτόνομη διοίκηση της βορειοανατολικής Συρίας, απελευθέρωσαν 50 Σύρους κρατούμενους, που κατηγορούνταν για συμμετοχή στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο πλαίσιο της χορήγησης γενικής αμνηστίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Κούρδος αξιωματούχος.

Χιλιάδες κρατούμενοι που θεωρούνται ύποπτοι ότι ανήκουν στο ΙΚ, ανάμεσά τους εκατοντάδες ξένοι αρκετών εθνικοτήτων, βρίσκονται στις φυλακές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), την ένοπλη πτέρυγα της αυτόνομης διοίκησης.

Τον Ιούλιο, η αυτόνομη διοίκηση χορήγησε γενική αμνηστία βάσει της οποίας «50 άτομα που κατηγορούνταν ότι ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) απελευθερώθηκαν σήμερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρέμπερ Κάλο, αξιωματούχος των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας (Asayish), χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες φυλακές κρατούνταν.

Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα που απελευθερώνεται σε ένα σύνολο 1.000 έως 1.500 ατόμων που επωφελούνται από την αμνηστία.

Σύμφωνα με τον Κάλο, η αμνηστία αφορά «μόνο τους Σύρους και δεν περιλαμβάνει τους ξένους, και περιορίζεται σε αυτούς των οποίων τα χέρια δεν είναι λερωμενα με αίμα».

«Θα υπάρξουν και άλλα κύματα αποφυλακίσεων κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών», δήλωσε.

Οι ΣΔΔ, στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι αλλά έχουν επίσης Άραβες μαχητές στις τάξεις τους, είχαν ήδη απελευθερώσει δεκάδες Σύρους κατηγορούμενους για διασυνδέσεις με το ΙΚ μέσα στις φυλακές τους, μετά τις εγγυήσεις που έλαβαν από αρχηγούς φυλών.

Το ΙΚ πήρε τον έλεγχο ολόκληρων εκτάσεων στη Συρία το 2014, επιβάλλοντας ένα βασίλειο τρόμου προτού ηττηθεί το 2019 από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, με την υποστήριξη των συριακών κουρδικών δυνάμεων.

‘Εκτοτε η αυτόνομη διοίκηση κρατεί σχεδόν 56.000 ανθρώπους εκ των οποίων 30.000 παιδιά σε 24 κέντρα κράτησης και δύο στρατόπεδα, στο Αλ-Χολ και στο Ροτζ στη βορειοανατολική Συρία.

Ανάμεσά τους υπάρχουν μαχητές του ΙΚ και οι οικογένειές τους, καθώς και εκτοπισμένοι που είχαν διαφύγει από τις εμπόλεμες ζώνες.

Πηγή Άρθρου: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Κουρδιστάν (Κουρδικό Ζήτημα, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν)

Κουρδικό κράτος στην Τουρκία: Ιδού η απάντηση στην αξίωσή της για λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε

στις

Γιατί δεν εφαρμόζει την πολιτική δύο κρατών η Τουρκία και στο Κουρδικό;

Η Τουρκία απαιτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Γιατί δεν την εφαρμόζει και στην επικράτειά της; Να ιδρυθούν ένα τουρκικό και ένα κουρδικό κράτος. Ουδείς Έλληνας ηγέτης έθεσε ποτέ τέτοιο θέμα στους Τούρκους, από ψοφοδεϊσμό και τουρκοφοβία. Για να μη χαλάσει το… κλίμα και να μη διαταραχθούν τα «ήρεμα νερά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το Μόναχο, η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, δεν έχουν διδάξει τίποτε απολύτως στην ηγεσία του Ελληνισμού…

Οι τουρκικοί στόχοι εναντίον της Κύπρου είναι κρυστάλλινοι. Από τη δεκαετία του 1950 η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ωμά ότι τελικός σκοπός της πολιτικής της είναι η πλήρης κατάληψη και έλεγχος της νήσου. Οι δύο εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1956), η έκθεση της ΜΙΤ για επανάκτηση της Κύπρου και το «Στρατηγικό Βάθος» του Νταβούτογλου κωδικοποιούν, με εφιαλτική ενάργεια, την αρπακτική στοχοθεσία της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. Οι Τούρκοι, ανεξαρτήτως ηγετών και ιδεολογιών, διατηρούν αταλάντευτα την ίδια, διαχρονικά, πολιτική στοχοθεσία για την τουρκοποίηση-ισλαμοποίηση του κυπριακού Ελληνισμού. Το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι καθαρά γεωπολιτικό και στρατηγικό – όχι οι Τ/κύπριοι – επειδή θεωρεί το νησί ως πολύτιμη στρατιωτική βάση άσκησης πολιτικής περιφερειακής και παγκόσμιας δύναμης.

Η ηγεσία της Κύπρου και της Ελλάδος – επειδή η Τουρκία θεωρεί και τις δύο ως ενιαίο εχθρικό χώρο – θα έπρεπε μετά την κολοβή, υδροκέφαλη ανεξαρτησία να συναποφασίσουν και να προσδιορίσουν μια μακράς πνοής στρατηγική αντιμετώπισης και ανακοπής της επιθετικής πολιτικής της Άγκυρας, δι’ όλων των μέσων. Αντ’ αυτού, πλεονάζουν οι φλυαρίες, οι πολιτικές φιλοδοξίες και ασυναρτησίες, το «άλλα αποφασίζομεν και άλλα πράττετε», οι εκατέρωθεν υπονομεύσεις, αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις, παχυλή και εγκληματική άγνοια του Τούρκου, της ιστορίας, της νοοτροπίας και της πολιτικής του. Το πραξικόπημα της χούντας άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην τουρκική εισβολή, που άρχισε να προετοιμάζεται αμέσως μετά τον Νοέμβριο του 1967, με την αποχώρηση από την Κύπρο της πανίσχυρης ελληνικής μεραρχίας. Οι εγκληματικές ευθύνες του Μακαρίου, του ΑΚΕΛ και άλλων είναι ασήκωτες.

Τον Νοέμβριο του 1983, ο Τ/κ ηγέτης Ντενκτάς, κατ’ εντολήν της Άγκυρας, ανακηρύσσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», που οι ρίζες της ανευρίσκονται στο 1963 (14/9/1963, έγγραφο Ντενκτάς-Κουτσιούκ, που προειδοποιούσε τον Μακάριο με ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ», αν προχωρούσε στην τροποποίηση του Συντάγματος). Πριν από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, ο Ντενκτάς, καθ’ υποκίνηση των Εγγλέζων, ζητά διζωνική ομοσπονδία (12/8/1974), την οποία η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε πρώτα διά της ομιλίας Κληρίδη στην γκαλερί «Αργώ» (6/11/1974) και στη συνέχεια στη σύσκεψη των Αθηνών (30/11-1/12/1974), υπό τον Καραμανλή και τον Μακάριο. Μετά το δημοψήφισμα του 2004 και τις συνομιλίες στο Crans Montana, η αγγλοτουρκοδιζωνική ομοσπονδία εξεμέτρησε το ζην. Οι Τούρκοι την απέρριψαν οριστικά και τα τελευταία τρία χρόνια απαιτούν αμετακίνητα λύση δύο κρατών και αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος.

Την εποχή του σχεδίου Ανάν είχα γράψει μιαν ανάλυση γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται τη διζωνική και στη δική της επικράτεια, διά της δημιουργίας δύο ζωνών, μίας τουρκικής και μίας κουρδικής, αφού οι Κούρδοι είναι η μεγαλύτερη εθνική ομάδα στη χώρα με υπολογιζόμενο πληθυσμό πέραν των 25 εκ. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει σθεναρά λύση δύο κρατών και εμμένει γελοιωδώς στην τουρκοδιζωνική, που οδηγεί σε δύο συνιστώντα κρατίδια, διά της κατάλυσης – και όχι της μετεξέλιξης – της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει και την θεωρεί ως «εκλιπούσα», διά του γνωστού εξ 105 σελίδων εγγράφου των Νταβούτογλου-Τσαβούσογλου (23/6/2014).

Μέχρι σήμερα, κανένας ηγέτης ή πολιτικός της Κύπρου δεν αντέδρασε στην τουρκική αξίωση, αντιστρέφοντάς την: Γιατί η Τουρκία δεν δέχεται τη δημιουργία δύο κρατών στην επικράτειά της, ενός τουρκικού και ενός κουρδικού; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αλλά αυτόχρημα ρεαλιστικό. Στην Κύπρο η τ/κ μειονότητα είναι το 18% του πληθυσμού, η ελληνική πλειοψηφία είναι 82%. Ανόητοι και ευήκοοι ξένων, ηγέτες μας, σύρθηκαν στις τουρκικές αξιώσεις και δέχθηκαν εκ περιτροπής προεδρία, κατήργησαν την παγκόσμια αρχή ένας άνθρωπος, μία ψήφος και αναγνώρισαν στον Τούρκο εισβολέα και κλέφτη, δικαίωμα στις περιουσίες μας, εκτός πολλών άλλων ολέθριων υποχωρήσεων. Ο Πρόεδρος και η πολιτική ηγεσία γιατί δεν αντιστρέφουν τις τουρκικές αξιώσεις;

Όσα πολλά η Τουρκία απαιτεί να ισχύσουν για την τ/κ μειονότητα, γιατί δεν τα παραχωρεί και στους Κούρδους; Πριν από λίγο καιρό (3/5/2024) δημοσιεύτηκε (στο australianoutlook) μια ανάλυση από τον Δρα Loqman Radpey, με τίτλο: «Η προοπτική μιας λύσης δύο κρατών για το Κουρδιστάν». Οι Κούρδοι κατοικούν στα σύνορα με τη Ρωσία, Τουρκία, Ιράκ, Ιράν και Συρία. Από το 1980 το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα διεξάγει απελευθερωτικό αγώνα κατά της τουρκικής θηριωδίας-κατοχής. Εκατοντάδες κουρδικά χωριά εκθεμελιώθηκαν από τον τουρκικό στρατό. Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι και Τούρκοι σκοτώθηκαν. Στο τουρκικό Κουρδιστάν διεξάγεται εθνοκάθαρση και γενοκτονία.

Ο ξένος αναλυτής υποστηρίζει πως η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα σύνορα των πιο πάνω χωρών θα αποκαθιστούσε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή της Ευρασίας, θα καταπολεμούσε την τρομοκρατία, τη μετακίνηση και μετανάστευση πληθυσμών και θα τερμάτιζε αχρείαστες συγκρούσεις. Τέτοια προοπτική δεν συμφέρει στην Τουρκία επειδή εκμεταλλεύεται την παρουσία Κούρδων μαχητών στη ΒΔ Συρία και στο Βόρειο Ιράκ για να επεκτείνει την κατάκτηση συριακών και ιρακινών εδαφών και να δικαιολογεί συχνές εισβολές του τουρκικού στρατού. Έχει εκτοπίσει τους γηγενείς Κούρδους και, κατά το θλιβερό πρότυπο των κατεχομένων μας, εποικίζει αυτές τις περιοχές με Τουρκομάνους, Σύριους και άλλους υποταχτικούς της. Σε άλλη ανάλυσή του στο «The Middle East Forum Observer» (19/7/2024), ο ίδιος αναλυτής υποβάλλει στους Κούρδους να αντλήσουν μαθήματα από την τουρκική κατοχή της Κύπρου.

Μετά την δήθεν ειρηνική (!) εισβολή στη Συρία (Αύγουστος 2016 και Οκτώβριος 2019), η Τουρκία, κατά το πρότυπο των κατεχομένων μας, εγκαθίδρυσε δομές, υπηρεσίες και σύμβολα στις καταληφθείσες κουρδικές περιοχές με εκκαθάριση του αυτόχθονος πληθυσμού. Οι Τούρκοι δεν είναι αφελείς. Πρώτον, γνωρίζουν και δεν ξεχνούν ότι είναι εισβολείς-κατακτητές στην σημερινή Τουρκία. Δεύτερον, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία διασαλπίζει καθημερινά ότι θα υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων την εδαφική ακεραιότητα ενός τόπου που δεν τους ανήκει. Τρίτον, δεν θα αποδεχτούν ποτέ τον εδαφικό διαμελισμό της χώρας και τη δημιουργία δύο κρατών, ενός τουρκικού και ενός κουρδικού. Δεν αντέχουν αυτόν τον εφιάλτη.

Η Τουρκία απαιτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Γιατί δεν την εφαρμόζει και στην επικράτειά της; Να ιδρυθούν ένα τουρκικό και ένα κουρδικό κράτος. Ουδείς Έλληνας ηγέτης έθεσε ποτέ τέτοιο θέμα στους Τούρκους, από ψοφοδεϊσμό και τουρκοφοβία. Για να μη χαλάσει το… κλίμα και να μη διαταραχθούν τα «ήρεμα νερά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το Μόναχο, η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, δεν έχουν διδάξει τίποτε απολύτως στην ηγεσία του Ελληνισμού…

Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Ελλάδα

Ο Kενάν του Κουρδιστάν και της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Γερμανία μετατράπηκε σε όργανο του τουρκικού κράτους

Με την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση» σύμφωνα με το άρθρο 129β του γερμανικού ποινικού κώδικα, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες φυλάκισης ο Κενάν Αγιάς. Ο Κούρδος αγωνιστής κατηγορήθηκε ότι ενεργούσε ως «περιφερειακός ηγέτης» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και ότι συμμετείχε στην οργάνωση «προπαγανδιστικών εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων» όπως διαδηλώσεις, φεστιβάλ και συλλογή δωρεών. Ο Κενάν έχει ήδη περάσει δώδεκα χρόνια σε τουρκικές φυλακές, ενώ από το 2013 ζούσε στην Κύπρο ως αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας. Τον Μάρτιο του 2023 συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, τέθηκε υπό κράτηση και στις 2 Ιουνίου του ίδιου έτους εκδόθηκε στη Γερμανία. Έκτοτε, κρατείται στις φυλακές «Holsenglacis» του Αμβούργου, ενώ η δικαστική διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο.

Η δίκη αποτελούσε μια επίπονη διαδικασία για τον ίδιο τον Κενάν αλλά και όσους Κούρδους την παρακολουθούσαν, καθώς η ομοσπονδιακή εισαγγελία και το ίδιο το τριμελές δικαστήριο, επιχειρούσαν να επιβάλουν την ποινικοποίηση του κουρδικού αγώνα για ελευθερία χωρίς ιδιαίτερα τεκμήρια αξιόποινων πράξεων. Ήταν οφθαλμοφανές ότι ο Κούρδος αγωνιστής ήταν ήδη καταδικασμένος από την πρόεδρο του δικαστηρίου, η οποία αντιμετώπιζε με δυσπιστία και υπεροψία όλες τις αναφορές και τοποθετήσεις του, ενώ την ίδια στάση τηρούσε και απέναντι στην ομάδα υπεράσπισης. Στους Ευστάθιο Ευσταθίου, Αντονία βον ντερ Μπέρενς και Στέφαν Κουν. Ταυτόχρονα, ο Κενάν Αγιάς έπρεπε να αντιμετωπίσει και τις ανυπόφορες συνθήκες κράτησής του, μέσα στο κτήριο του Ανωτάτου Περιφερειακού Δικαστηρίου της Χανσεάτης, τον έλεγχο κάθε συνομιλίας του, την ανάγνωση των επιστολών του, την κατάσχεση των βιβλίων του.

Αλλά έπρεπε να καταλάβουν εκεί στο Αμβούργο, πως έπεσαν πάνω σε τείχος αξιοπρέπειας, περηφάνειας και συνείδησης και ότι όσα καψόνια και να έκαναν στον Κενάν Αγιάς, δεν θα τον έκαναν ποτέ να μετανοήσει για την προσφορά του στον κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Ο Κούρδος αγωνιστής αγωνίστηκε μέχρι τέλους ενάντια σε όλες τις προσπάθειες υποτίμησης και ποινικοποίησης του κουρδικού αγώνα για ελευθερία με εκτεταμένες πολιτικές και ιστορικές αναλύσεις, επεσήμανε και κατονόμασε αμείλικτα τις ιστορικές και σύγχρονες αδικίες των κυβερνώντων στην Τουρκία και την Ευρώπη, μίλησε για την τουρκική κατοχή της Κύπρου, τις γενοκτονίες του τουρκικού κράτους εναντίον των Κούρδων, των Αρμενίων, των Ελλήνων και δεν αμέλησε ποτέ να ευχαριστεί τον κυπριακό λαό για τη στήριξή του.

Στο μήνυμα που μετέφερε μετά το άκουσμα της ποινής, ο Κενάν υπογράμμισε ότι η καταδίκη του αποτελεί νομιμοποίηση των πρακτικών του τουρκικού κράτους, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας των Κούρδων και της κατοχής της Κύπρου. Κάλεσε τον κουρδικό και τον κυπριακό λαό να συνεχίσουν την αντίσταση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μαζί θα νικήσουμε, μαζί θα απελευθερωθούμε. Μα δυστυχώς, η μορφή του Κενάν, ο αγώνας του, τα μηνύματά του, δεν συγκίνησαν τις κυπριακές αρχές και δεν έπραξαν τα δέοντα για να προστατεύσουν τόσο αυτόν όσο και τον ίδιο τον κουρδικό αγώνα για ελευθερία.

Εν ολίγοις, ο αγώνας που έδωσε ο Κενάν Αγιάς και η ομάδα υπεράσπισής του ήταν δύσκολος. Δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας, αλλά και το τριμελές δικαστήριο, καθώς και την άριστη σχέση των Γερμανών με τους Τούρκους που δεν πρέπει να σπάσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων. Ο ίδιος ο Ερντογάν ασχολήθηκε προσωπικά με τη δίκη, εκφράζοντας ικανοποίηση για τα βάσανα ενός «τρομοκράτη» και ευχαριστώντας τον Γερμανό Καγκελάριο. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι κυπριακές Αρχές -σε δικαστικό και εκτελεστικό επίπεδο- γνώριζαν πολύ καλά ότι η έκδοση του Κενάν στη Γερμανία σήμαινε και την καταδίκη του για τις πολιτικές πεποιθήσεις και την καταγωγή του, αλλά συναίνεσαν ή ανέχτηκαν αυτή την αδικία. Συνεπώς, αν έχουν ακόμα ίχνη ντροπής, ανθρωπιάς και συνείδησης, οφείλουν να κινητοποιηθούν για να επιστρέψει ο Κενάν στην Κύπρο και να εκτίσει την ποινή του. Τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, αλλά και το ίδιο το Προεδρικό οφείλουν να παρέμβουν για να υλοποιηθούν οι όροι που έθεσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στην απόφαση για έκδοσή του. Έχουν υποχρέωση απέναντι στον Κενάν του Κουρδιστάν και της Κύπρου, απέναντι σε έναν άνθρωπο που έβαλε πάνω από τη ζωή του τις δύο πατρίδες του. Η όποια ολιγωρία θα είναι εγκληματική.

alekos.mich@gmail.com

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή