Ακολουθήστε μας

Κουρδιστάν (Κουρδικό Ζήτημα, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν)

Το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση!

Δημοσιεύτηκε

στις

Αυτοί είναι οι πραγματικοί αγωνιστές της Ελευθερίας, όπως οι Έλληνες του 1821

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης*

Σύμφωνα με την λογική του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Χαμάς,  (Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης / Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης), η εθνικιστική παλαιστινιακή σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση η οποία είναι ταυτόχρονα και πολιτικό κόμμα, το οποίο μέχρι τώρα είχε τον πλήρη έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, αποτελεί «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν την γη τους και όχι τρομοκρατική οργάνωση».

Βέβαια πολλές χώρες όπως όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία επιθυμεί να ενταχθεί η Τουρκία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ισραήλ θεωρούν την Χαμάς σαν τρομοκρατική οργάνωση η οποία απαγορεύεται και στην Ιορδανία, ενώ δύο ακόμα χώρες (Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο) θεωρούν σαν τρομοκρατική οργάνωση τις Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam, δηλαδή την στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς. Επί πλέον η Χαμάς κατηγορείται από διεθνείς οργανισμούς για πολλαπλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και Ε.Ε. – ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα κατά της Χαμάς σε διεθνές επίπεδο.

Μόλις πρόσφατα (13/10/2023) ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς μιλώντας στην Ολομέλεια της Γερμανικής βουλής δήλωσε πως «κάθε δράση υπέρ των τρομοκρατών της Χαμάς ή κάθε πράξη ή ρητορική με αντισημιτικό χαρακτήρα αποτελούν αξιόποινες πράξεις στην  Γερμανία».

Ο Ρετζέπ Τ. Ερντογάν («Απατεώνας Δικτάτορας» κατά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου), από την εποχή ακόμα που προκάλεσε το επεισόδιο με το Τουρκικού νηολογίου πλοίο Mavi Marmara (31 Μαΐου 2010), προσπαθούσε απεγνωσμένα να αποκτήσει λόγο στην Παλαιστίνη την οποία θεωρεί κληρονομιά της πεθαμένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και επιπλέον φιλοδοξούσε να επιβάλει, σε συνεργασία με Παλαιστίνιους «φίλους», ένα «μνημόνιο συνεργασίας» ανάλογο με εκείνο που επέβαλε, δέκα περίπου χρόνια αργότερα, με τους εγκάθετους του στην εμπόλεμη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι η νηοπομπή του 2010 είχε στόχο να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να παραδώσει «ανθρωπιστική βοήθεια» στους Παλαιστίνιους χωρίς έλεγχο από τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στα μεταφερόμενα φορτία. Για τον λόγο αυτό αρνήθηκε την πρόταση της τότε Ισραηλινής κυβέρνησης να πλεύσει στο λιμάνι του Ασντόντ για τον σχετικό έλεγχο πριν από την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Το αποτέλεσμα ήταν η επέμβαση των Ισραηλινών δυνάμεων στο πλοίο, ο θάνατος 9 ακτιβιστών και ο τραυματισμός άλλων 60, ενώ οι Ισραηλινοί  είχαν έξι τραυματίες μεταξύ των οποίων οι δύο σε σοβαρή κατάσταση.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023 η επίθεση της Χαμάς αποτέλεσε για το Ισραήλ ένα αιφνιδιασμό 11ης Σεπτεμβρίου και Περ Χάρμπορ ταυτόχρονα, με 1.400 νεκρούς (τους περισσότερους μέσα σε λίγες ώρες πολέμου από την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους το έτος 1948 ) και εκατοντάδες ακόμα άμαχους που απήχθησαν από τους Παλαιστινίους σαν όμηροι.

Η αυτονόητη αντίδραση του Ισραήλ οδήγησε τον Ρ. Τ. Ερντογάν στα κάγκελα με καθημερινές ύβρεις και προκλήσεις, αλλά και αγωνιώδη προσφορά «υπηρεσιών μεσολάβησης» και διακήρυξη της τουρκικής πρόθεσης να καταστεί «εγγυητής» του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους ώστε να βάλει πόδι και στην Παλαιστίνη, κατά το πρότυπο της κατάληψης του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας με το πρόσχημα του «εγγυητή».

Σύμφωνα με ομιλία του Ρ. Τ. Ερντογάν προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του (25/10/2023)  «Ολόκληρη η Δύση έχει ενωθεί με το Ισραήλ και βλέπει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση…  Ισραήλ, μπορεί η Δύση να σου χρωστάει πολλά, αλλά η Τουρκία δεν σου χρωστάει τίποτα…. Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά μια ομάδα απελευθέρωσης και μουτζαχεντίν που αγωνίζεται να προστατεύσει τη γη της…  η Τουρκία είναι έτοιμη να αποτελέσει εγγυήτρια χώρα για την Παλαιστίνη τόσο με πολιτική όσο και με στρατιωτική παρουσία… Το Ισραήλ σκοτώνει παιδιά. Δεν μπορούμε ποτέ να το επιτρέψουμε… Έσφιξα το χέρι του Νετανιάχου μια φορά στη ζωή μου, στο Τουρκεβί στην Αμερική. Έκανε κατάχρηση της καλής μας θέλησης. Είχαμε ένα σχέδιο να πάμε στο Ισραήλ, αλλά το ακυρώσαμε. Καταχράστηκαν την καλή μας θέληση…».

Βέβαια η ύπουλη δολιότητα και οι νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις του «Απατεώνα Δικτάτορα» της Τουρκίας «ξεχνούν» σκοπίμως πώς χωρίς την αποφασιστική υποστήριξη του Ισραήλ, αντί να κάνουν περίπατο – εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1974 θα είχαν αρκεστεί σε μια βόλτα στην τουαλέτα του σπιτιού τους και πως χωρίς την βοήθεια της Μοσάντ θα έψαχναν ακόμα να βρουν τον φυλακισμένο ηγέτη των ηρωικών Κούρδων καθώς και πολλά, πολλά άλλα…

Ο Ερντογάν εκστασιασμένος από την απήχηση που βρίσκουν οι επιθέσεις του εναντίον του Ισραήλ σε αμόρφωτους μουσουλμανικούς πληθυσμούς μέσα και έξω από την Τουρκία και εξυπηρετώντας τις φαντασιώσεις  μετατροπής της σύγχρονης Τουρκίας σε ένα πολιτικό-θρησκευτικό κράτος με κεντρική διακυβέρνηση των ανά τον κόσμο μουσουλμάνων (δηλαδή χαλιφάτο), εντείνει καθημερινά τις επιθέσεις του εναντίον του Ισραήλ («το Ισραήλ πραγματοποιεί μια από τις πιο βίαιες επιθέσεις στην ιστορία εναντίον του καταπιεσμένου λαού στη Γάζα»… «Οι μισοί από τους νεκρούς είναι παιδιά, οι υπόλοιποι μισοί είναι οι μητέρες τους και οι γέροντες της οικογένειας»…  «Αυτό από μόνο του είναι θηριωδία»).

Παράλληλα, οι διάφοροι υποτακτικοί του τουρκικού καθεστώτος, όπως ο πρώην αρχηγός της ΜΙΤ και νυν ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν («οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας είναι σφαγή», «όσοι υποστηρίζουν τις ενέργειες του Ισραήλ από αλληλεγγύη υποστηρίζουν τα εγκλήματά του», «τα μόνα πιθανά αποτελέσματα είναι μόνιμη ειρήνη ή παγκόσμιος πόλεμος» κ.α.π.) καθώς και σύσσωμος ο μηχανισμός του καθεστώτος (υπουργοί, ελεγχόμενα ΜΜΕ, κλήρος, στρατός παρατρεχάμενων κλπ) με εμπρηστικές ομιλίες, άρθρα, εκπομπές και κηρύγματα «διαμορφώνουν» την κοινή γνώμη στην «επιθυμητή» κατεύθυνση.

Όλα όμως αυτά που το τουρκικό καθεστώς λέει ότι διαπράττουν οι Ισραηλινοί εναντίον των Παλαιστινίων τα κάνουν στο πολλαπλάσιο οι ίδιοι οι Τούρκοι εναντίον των Κούρδων μέσα στην Τουρκία, στην Συρία, στο Ιράκ και όπου μπορούν σε ολόκληρο τον κόσμο, εδώ και ολόκληρες δεκαετίες!

Ο ατέλειωτος κατάλογος των διαφόρων «επιχειρήσεων» του τουρκικού στρατού και της τουρκικής ΜΙΤ εναντίον Κουρδικών πληθυσμών και Κούρδων αγωνιστών είχε σαν αποτέλεσμα τον ψυχρό θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων, ενώ οι αποκρουστικές, διαχρονικές πολιτικές γενοκτονίας και αφομοίωσης Κουρδικών πληθυσμών πραγματικά συγκλονίζουν.

Στο μακρινό 1960 ο τότε Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Cemal Gursel, είχε εφεύρει και επιβάλει το σλόγκαν «Να φτύνετε στο πρόσωπο εκείνον που σας αποκαλεί Κούρδο!». Στις 31 Ιουλίου 1990 ο τότε Τούρκος Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ, είχε προχωρήσει ακόμα πιο πολύ: «Δηλώνω απερίφραστα ότι στην Τουρκία δεν υπάρχουν Κούρδοι, αλλά μόνο Τούρκοι. Όλοι όσοι ζουν πάνω σ’ αυτά τα εδάφη είναι Τούρκοι. Είναι υποχρεωμένοι να είναι Τούρκοι!».

Η τουρκική αυτή «φιλοσοφία» εφαρμόζεται σταθερά επί ολόκληρες δεκαετίες «στην πράξη» από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις που εναλλάσσονται στην τουρκική εξουσία δολοφονώντας ή καταπιεζοντας απάνθρωπα όσους αισθάνονται ή δηλώνουν Κούρδοι.  

Στο Τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν το οποίο βρίσκεται μονίμως κάτω από ένα καθεστώς τυραννίας και διοικείται συνήθως με Στρατιωτικό Νόμο, έχουν κατά καιρούς πυρποληθεί, λεηλατηθεί και καταστραφεί ολόκληρα χωριά από τον Τουρκικό στρατό και οι Κουρδικοί πληθυσμοί εξορίστηκαν ώστε να χάσουν την επαφή με τους τόπους και την εθνική τους ταυτότητα.

Σε περιόδους «εκλογών», παρά την βία και την νοθεία που είναι μόνιμα δεδομένη, όσοι Κούρδοι εκλέγονται σαν δήμαρχοι καταργούνται μετά τις εκλογές με έκτακτα διατάγματα και στην θέση τους διορίζονται άνθρωποι του καθεστώτος.

Η συστηματική, υποχρεωτική αλλαγή των Κουρδικών τοπωνυμίων αποτελεί μια από τις συνηθισμένες πρακτικές των Τούρκων για την αναγκαστική αφομοίωση των Κουρδικών πληθυσμών. Έτσι το Dersim όπου το 1925 ο Μουσταφά Κεμάλ έπνιξε στο αίμα μια από τις πολλές εξεγέρσεις των Κούρδων με μια ανελέητη σφαγή, μετονομάστηκε σε Tunceli, το Meydin έγινε Seslice, τo BerkavirTekcinar, το Spivyan, Karagecit, τo Osyan, Doganli και ούτω καθεξής σ’ ένα ατέλειωτο  κατάλογο νέων ονομάτων που επιχειρούν να σβήσουν απ’ τον χάρτη τα Κουρδικά τοπωνύμια.

Η μαζική μετανάστευση Κουρδικών πληθυσμών από το τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν οργανώνεται, καθοδηγείται και υποστηρίζεται από το ίδιο το Τουρκικό κράτος σε μια προσπάθεια διάλυσης των συμπαγών, Κουρδικών εστιών μέσα στην Τουρκία.

Μπροστά σε αυτή την μεσαιωνική κατάσταση εθνοκάθαρσης, διώξεων, σφαγών και  δολοφονιών, όπου δεν υφίσταται ούτε ίχνος ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και μπροστά σε καθόλου σπάνιες, ανάλογες «πρακτικές» από τις γειτονικές χώρες Ιράκ, Συρία και Περσία, κηρύχτηκε (15 Αυγούστου 1984) ο Εθνικός Απελευθερωτικός Αγώνας του Κουρδιστάν ο οποίος καλύπτει Κουρδικούς πληθυσμούς που πλησιάζουν τα 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε Τουρκία, Ιράκ, Συρία και Περσία.

Το γεγονός αυτό έδωσε αφορμή στο τουρκικό κράτος να πλημμυρίσει με 300.000 πάνοπλους στρατιώτες ολόκληρο το τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν για την εκτέλεση του φρικιαστικού έργου εξόντωσης Κουρδικών πληθυσμών με το πρόσχημα της «τρομοκρατίας».

40.000 ακόμα Τούρκοι, ειδικευμένοι σε δύσκολες αποστολές, καθώς και 10.000 άνδρες των «ειδικών δυνάμεων», ανέλαβαν συμπληρωματικές αποστολές (βασανιστήρια, οργάνωση ομάδων «κυνηγών κεφαλών» Κούρδων με ειδική αμοιβή κ.α.π). Κοινός στόχος όλων, ο βίαιος στραγγαλισμός της μαζικής λαϊκής υποστήριξης προς το Ρ.Κ.Κ.

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α :  Σαράντα ολόκληρα χρόνια μετά την κήρυξη του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα του Κουρδιστάν (Το ΡΚΚ, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, είχε ήδη ιδρυθεί από τις 27 Νοεμβρίου 1978 στο μικρό χωριό Φις της περιοχής Λίτσε του Ντιγιάρμπακιρ, από μια ομάδα Κούρδων φοιτητών με επικεφαλής τον φυλακισμένο σήμερα Αμπντουλάχ Οτσαλάν), η Τουρκία δεν αρκείται μόνο στην συστηματική γενοκτονία Κουρδικών πληθυσμών μέσα στην Τουρκία, αλλά με το πρόσχημα «εθνικής ασφαλείας» εισέβαλε στην Συρία και εισβάλλει τακτικά στο Ιράκ, με στόχο την δολοφονία μαχητών του Κουρδικού αγώνα.  

Με βάση όλα τα παραπάνω, το ΡΚΚ, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν δεν θα πρέπει να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση αλλά μια ομάδα απελευθέρωσης και μουτζαχεντίν που αγωνίζεται να προστατεύσει τη γη της στην οποία ήταν ριζωμένη πολλούς αιώνες πριν από την άφιξη των Οθωμανών κατακτητών.

Την δεκαετία του 1990 η Τουρκία (με την υποστήριξη Συρίας, Ιράκ και Συρίας) κατάφερε να χαρακτηρίσει το ΡΚΚ σαν «τρομοκρατική οργάνωση» από το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ορισμένες χώρες όπως η Ρωσία και άλλες, με την ίδια ακριβώς νοοτροπία που «επέβαλε» στην Κυπριακή Δημοκρατία απαγόρευση εξοπλισμού από ΗΠΑ και Βρετανία όταν η ίδια η Τουρκία είχε ήδη εγκατασταθεί σε εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας με χιλιάδες πάνοπλου στρατού!

Σήμερα όμως, πολλές δεκαετίες μετά, πολλά έχουν πλέον αλλάξει. Το ΡΚΚ έχει εγκαταλείψει τον Μαρξιστικό-Λενινιστικό χαρακτήρα του και έχει υιοθετήσει μια νέα πολιτική προσέγγιση (Δημοκρατική Συνομοσπονδία) κηρύσσοντας από το 2013 «επίσημη παύση πυρός» με τη Τουρκία. Αυτό βέβαια δεν συνέφερε στα σχέδια του Ρ. Τ. Ερντογάν ο οποίος εξαπέλυσε βομβαρδισμό των θέσεων του ΡΚΚ μέσα στο Ιράκ (Ιούλιος 2015) με αεροσκάφη, μη επανδρωμένα drones και απαγορευμένα χημικά αέρια προκειμένου να το υποχρεώσει σε «ανταπόδοση».

Εφ΄όσον όμως η Τουρκία δεν θεωρεί πλέον «τρομοκρατική οργάνωση» την Χαμάς, γιατί το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε.  συνεχίζουν να θεωρούν το ΡΚΚ σαν τρομοκρατική οργάνωση;

Ιράν

Σάββας Καλεντερίδης: Γιατί ανησυχεί η Τουρκία;

Το έργο του PKK για το Μεγάλο Κράτος του Κουρδιστάν προβλέπει την ίδρυση αυτού του κράτους σε εδάφη που θα αποσπαστούν από το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για να κατανοήσουμε, όμως, τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει τον Ερντογάν να φοβάται τόσο πολύ, είναι χρήσιμο να διαβάσουμε το άρθρο του παλαίμαχου και έμπειρου δημοσιογράφου Φικρέτ Μπιλά, που έχει πολύ καλές διασυνδέσεις με το στρατιωτικό κατεστημένο και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο Ερντογάν άρχισε να μιλά με τον πιο επίσημο τρόπο για τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα του από την επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Με άλλα λόγια, είπε ότι η χώρα του βρίσκεται στο στόχαστρο του Ισραήλ.

Ενώ το τελευταίο διάστημα έκανε σχετικές αναφορές, μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, κατά τη έναρξη της νέας κοινοβουλετικής περιόδου, που έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, ο Ερντογάν είπε για το θέμα:

«Ενώ παρακολουθούμε από κοντά τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο, βλέπουμε επίσης καθαρά πώς το Ισραήλ θέλει να δημιουργήσει μικρούς δορυφόρους στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία χρησιμοποιώντας την (κουρδική, PYD και ΡΚΚ) αυτονομιστική οργάνωση ως πιόνι. Για την πατρίδα μας, το έθνος μας και την ανεξαρτησία μας, θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την κρατική τρομοκρατία με κάθε μέσο που διαθέτουμε».

Με την αναφορά του αυτήν ο Ερντογάν θέλησε να δηλώσει ότι το Ισραήλ υποστηρίζει την ύπαρξη δύο αυτόνομων κουρδικών κρατών στο Β. Ιράκ, που ήδη υπάρχει και λειτουργεί de jure από το 2005, και στη ΒΑ Συρία, που λειτουργεί de facto από το 2014, με τη βο΄΄ηθεια των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ο Ερντογάν ανέφερε ότι η απόσταση από την Αλεξανδρέττα μέχρι τα σύνορα του Λιβάνου είναι 170 χιλιόμετρα, δηλαδή μόλις 2,5 ώρες με το αυτοκίνητο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με άλλα λόγια, η κατοχή, η τρομοκρατία και η επιθετικότητα είναι ακριβώς δίπλα μας» και ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται απέναντι στο Ισραήλ, όποιο κι αν είναι το κόστος».

Για να κατανοήσουμε, όμως, τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει τον Ερντογάν να φοβάται τόσο πολύ, είναι χρήσιμο να διαβάσουμε το άρθρο του παλαίμαχου και έμπειρου δημοσιογράφου Φικρέτ Μπιλά, που έχει πολύ καλές διασυνδέσεις με το στρατιωτικό κατεστημένο και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Σημειώνεται ότι το άρθρο δημοσιεύθηκε μερικά εικοσιστετράωρα πριν την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο:

Η Τουρκία βρίσκεται στο στόχαστρο

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του στον Λίβανο. Μετά τον αρχηγό της ΧΑΜΑΣ Χανιγιέ, σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα. Συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Βηρυτό. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι μετά από αυτό το στάδιο, το Ισραήλ θα προχωρήσει προς την κατάληψη του νότου του Λιβάνου.

Στη συνέχεια εκφράζουν την πρόβλεψή τους ότι θα προχωρήσει στα νότια της Συρίας.

Οι προβλέψεις των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων είναι συμβατές με τους στόχους του Σχεδίου της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής (Greater Middle East Project, ΣΕΜΑ).

Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν σταδιακά το ΣΕΜΑ, το οποίο ανακοίνωσαν στον κόσμο (σ.τ.μ. τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα), δηλώνοντας ότι θα αλλάξουν τα σύνορα 22 χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Μπορούμε να ορίσουμε ως κύριο στόχο αυτού του εγχειρήματος όχι μόνο τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό των ΗΠΑ, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του Ισραήλ και τη δημιουργία ενός κύκλου ασφαλείας γύρω από αυτό.

Οι ΗΠΑ εισέβαλαν αρχικά στο Αφγανιστάν, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, και αποχώρησαν αφού η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν, τους οποίους αρχικά υποστήριζαν εναντίον της Ρωσίας, προκάλεσαν προβλήματα στο Αφγανιστάν και στις χώρες της περιοχής. Τελικά παρέδωσαν το Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν.

Στη συνέχεια εισέβαλαν στο Ιράκ με τη δικαιολογία ότι «ο Σαντάμ έχει πυρηνικά όπλα». Στο τέλος ανέτρεψαν τον Σαντάμ. Χώρισαν το Ιράκ στα δύο. Ίδρυσαν ένα de facto ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στο Βόρειο Ιράκ υπό την κυριαρχία των Μπαρζανί. Στη συνέχεια έσυραν το Ιράκ σε εμφύλιο πόλεμο βασισμένο σε θρησκευτικές σέκτες.

Το ίδιο σχέδιο εφάρμοσαν και στη Συρία. Κατέλαβαν τη βόρεια Συρία με το πρόσχημα του εμφυλίου πολέμου. Χώρισαν κι αυτή τη χώρα στα δύο. Ίδρυσαν ένα κράτος και στρατό για το PKK στο βορρά. Εδώ και χρόνια υπάρχει ένα κουρδικό κράτος που κυβερνάται από το PKK στην περιοχή που εφάπτεται στα σύνορα της Τουρκίας.

Έτσι, αποδυνάμωσαν το Ιράκ και τη Συρία, που θα μπορούσαν να ήταν απειλή για το Ισραήλ στην περιοχή, και τα έκαναν να μην αποτελούν πλέον απειλή.

Φαίνεται ότι μετά τη Συρία, σειρά έχει το Ιράν. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στοχεύουν επίσης να διασπάσουν το Ιράν. Ένας από τους στόχους του ΣΕΜΑ είναι ο διαχωρισμός του Ιρανικού Κουρδιστάν και του Νοτίου Αζερμπαϊτζάν από το Ιράν.

Ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα Μεγάλο Ισραήλ, καταβάλλουν επίσης προσπάθειες για τη δημιουργία ενός «Μεγάλου Κουρδιστάν», που είναι και ο στόχος του PKK.

Στόχος του είναι να διασφαλίσουν ότι το κράτος του PKK, το οποίο ίδρυσαν στη βόρεια Συρία, θα ενωθεί πρώτα με το Βόρειο Ιράκ και στη συνέχεια θα επεκταθεί δυτικά προς τη Μεσόγειο.

Υπολογίζουν ότι ένα μη αραβικό κράτος που δημιουργήθηκε με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργούσε ασφάλεια για το Ισραήλ.

Η επέκταση του Ισραήλ προς τα νότια του Λιβάνου και της Συρίας θα του επιτρέψει να πλησιάσει το κράτος του PKK στο βορρά, το οποίο βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ.

Έτσι, μετά το Μεγάλο Ισραήλ, θα μπει στο παιχνίδι το έργο του Μεγάλου Κουρδιστάν.

Το έργο του PKK για το Μεγάλο Κράτος του Κουρδιστάν προβλέπει την ίδρυση αυτού του κράτους σε εδάφη που θα αποσπαστούν από το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία.

Αυτός ο πίνακας δείχνει ότι μετά το Ιράν, στόχος θα είναι η Τουρκία.

Ενώ ο στόχος του ΣΕΜΑ είχε δηλωθεί ξεκάθαρα στον κόσμο, το γεγονός ότι η Τουρκία καυχιόταν ότι ήταν για λίγο η συμπρόεδρος του ΣΕΜΑ, σημαίνει ότι δεν είχε αντιληφθεί τι τι θα επακολουθήσει.

Δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι η Άγκυρα έβλεπε ξεκάθαρα το γεγονός ότι η Τουρκία θα είναι ο στόχος μετά το Ιράν. Αν ίσχυε αυτό, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, η Τουρκία δεν θα είχε ακολουθήσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία είχε στόχο να ανατρέψει τον Άσαντ και να ιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος στη θέση του.

Ενώ η κυβέρνηση στην Τουρκία περίμενε τις μέρες που θα ανατρεπόταν ο Άσαντ, οι ΗΠΑ κατέλαβαν το βόρειο τμήμα της Συρίας και δημιούργησαν έναν κράτος του PKK.

Τον αραβικό λαό της περιοχής τους τον έστειλαν στην Τουρκία. Η Τουρκία το δέχτηκε επίσης με χαρά. Η μεταφορά εκατομμυρίων Σύριων στην Τουρκία θα διαταράξει τη δημογραφική δομή της χώρας στο μέλλον. Η εσωτερική σύγκρουση και η διχοτόμηση της Τουρκίας θα εξυπηρετήσει τον στόχο του ΣΕΜΑ.

Η Τουρκία μόλις το τελευταίο διάστημα άρχισε να επικρίνει την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στο PKK στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, αυτό που έπρεπε να κάνει ήταν να δει έγκαιρα τον κίνδυνο και να αποτρέψει όσο μπορούσε από την αρχή τις ΗΠΑ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισλάμ

Συρία: Οι Κούρδοι απελευθερώνουν κρατούμενους που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος

Δημοσιεύτηκε

στις

Απελευθέρωσαν 50 Σύρους κρατούμενους

Οι Κούρδοι, ως αυτόνομη διοίκηση της βορειοανατολικής Συρίας, απελευθέρωσαν 50 Σύρους κρατούμενους, που κατηγορούνταν για συμμετοχή στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο πλαίσιο της χορήγησης γενικής αμνηστίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Κούρδος αξιωματούχος.

Χιλιάδες κρατούμενοι που θεωρούνται ύποπτοι ότι ανήκουν στο ΙΚ, ανάμεσά τους εκατοντάδες ξένοι αρκετών εθνικοτήτων, βρίσκονται στις φυλακές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), την ένοπλη πτέρυγα της αυτόνομης διοίκησης.

Τον Ιούλιο, η αυτόνομη διοίκηση χορήγησε γενική αμνηστία βάσει της οποίας «50 άτομα που κατηγορούνταν ότι ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) απελευθερώθηκαν σήμερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρέμπερ Κάλο, αξιωματούχος των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας (Asayish), χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες φυλακές κρατούνταν.

Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα που απελευθερώνεται σε ένα σύνολο 1.000 έως 1.500 ατόμων που επωφελούνται από την αμνηστία.

Σύμφωνα με τον Κάλο, η αμνηστία αφορά «μόνο τους Σύρους και δεν περιλαμβάνει τους ξένους, και περιορίζεται σε αυτούς των οποίων τα χέρια δεν είναι λερωμενα με αίμα».

«Θα υπάρξουν και άλλα κύματα αποφυλακίσεων κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών», δήλωσε.

Οι ΣΔΔ, στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι αλλά έχουν επίσης Άραβες μαχητές στις τάξεις τους, είχαν ήδη απελευθερώσει δεκάδες Σύρους κατηγορούμενους για διασυνδέσεις με το ΙΚ μέσα στις φυλακές τους, μετά τις εγγυήσεις που έλαβαν από αρχηγούς φυλών.

Το ΙΚ πήρε τον έλεγχο ολόκληρων εκτάσεων στη Συρία το 2014, επιβάλλοντας ένα βασίλειο τρόμου προτού ηττηθεί το 2019 από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, με την υποστήριξη των συριακών κουρδικών δυνάμεων.

‘Εκτοτε η αυτόνομη διοίκηση κρατεί σχεδόν 56.000 ανθρώπους εκ των οποίων 30.000 παιδιά σε 24 κέντρα κράτησης και δύο στρατόπεδα, στο Αλ-Χολ και στο Ροτζ στη βορειοανατολική Συρία.

Ανάμεσά τους υπάρχουν μαχητές του ΙΚ και οι οικογένειές τους, καθώς και εκτοπισμένοι που είχαν διαφύγει από τις εμπόλεμες ζώνες.

Πηγή Άρθρου: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Κουρδιστάν (Κουρδικό Ζήτημα, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν)

Κουρδικό κράτος στην Τουρκία: Ιδού η απάντηση στην αξίωσή της για λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε

στις

Γιατί δεν εφαρμόζει την πολιτική δύο κρατών η Τουρκία και στο Κουρδικό;

Η Τουρκία απαιτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Γιατί δεν την εφαρμόζει και στην επικράτειά της; Να ιδρυθούν ένα τουρκικό και ένα κουρδικό κράτος. Ουδείς Έλληνας ηγέτης έθεσε ποτέ τέτοιο θέμα στους Τούρκους, από ψοφοδεϊσμό και τουρκοφοβία. Για να μη χαλάσει το… κλίμα και να μη διαταραχθούν τα «ήρεμα νερά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το Μόναχο, η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, δεν έχουν διδάξει τίποτε απολύτως στην ηγεσία του Ελληνισμού…

Οι τουρκικοί στόχοι εναντίον της Κύπρου είναι κρυστάλλινοι. Από τη δεκαετία του 1950 η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ωμά ότι τελικός σκοπός της πολιτικής της είναι η πλήρης κατάληψη και έλεγχος της νήσου. Οι δύο εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1956), η έκθεση της ΜΙΤ για επανάκτηση της Κύπρου και το «Στρατηγικό Βάθος» του Νταβούτογλου κωδικοποιούν, με εφιαλτική ενάργεια, την αρπακτική στοχοθεσία της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. Οι Τούρκοι, ανεξαρτήτως ηγετών και ιδεολογιών, διατηρούν αταλάντευτα την ίδια, διαχρονικά, πολιτική στοχοθεσία για την τουρκοποίηση-ισλαμοποίηση του κυπριακού Ελληνισμού. Το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι καθαρά γεωπολιτικό και στρατηγικό – όχι οι Τ/κύπριοι – επειδή θεωρεί το νησί ως πολύτιμη στρατιωτική βάση άσκησης πολιτικής περιφερειακής και παγκόσμιας δύναμης.

Η ηγεσία της Κύπρου και της Ελλάδος – επειδή η Τουρκία θεωρεί και τις δύο ως ενιαίο εχθρικό χώρο – θα έπρεπε μετά την κολοβή, υδροκέφαλη ανεξαρτησία να συναποφασίσουν και να προσδιορίσουν μια μακράς πνοής στρατηγική αντιμετώπισης και ανακοπής της επιθετικής πολιτικής της Άγκυρας, δι’ όλων των μέσων. Αντ’ αυτού, πλεονάζουν οι φλυαρίες, οι πολιτικές φιλοδοξίες και ασυναρτησίες, το «άλλα αποφασίζομεν και άλλα πράττετε», οι εκατέρωθεν υπονομεύσεις, αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις, παχυλή και εγκληματική άγνοια του Τούρκου, της ιστορίας, της νοοτροπίας και της πολιτικής του. Το πραξικόπημα της χούντας άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην τουρκική εισβολή, που άρχισε να προετοιμάζεται αμέσως μετά τον Νοέμβριο του 1967, με την αποχώρηση από την Κύπρο της πανίσχυρης ελληνικής μεραρχίας. Οι εγκληματικές ευθύνες του Μακαρίου, του ΑΚΕΛ και άλλων είναι ασήκωτες.

Τον Νοέμβριο του 1983, ο Τ/κ ηγέτης Ντενκτάς, κατ’ εντολήν της Άγκυρας, ανακηρύσσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», που οι ρίζες της ανευρίσκονται στο 1963 (14/9/1963, έγγραφο Ντενκτάς-Κουτσιούκ, που προειδοποιούσε τον Μακάριο με ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ», αν προχωρούσε στην τροποποίηση του Συντάγματος). Πριν από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, ο Ντενκτάς, καθ’ υποκίνηση των Εγγλέζων, ζητά διζωνική ομοσπονδία (12/8/1974), την οποία η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε πρώτα διά της ομιλίας Κληρίδη στην γκαλερί «Αργώ» (6/11/1974) και στη συνέχεια στη σύσκεψη των Αθηνών (30/11-1/12/1974), υπό τον Καραμανλή και τον Μακάριο. Μετά το δημοψήφισμα του 2004 και τις συνομιλίες στο Crans Montana, η αγγλοτουρκοδιζωνική ομοσπονδία εξεμέτρησε το ζην. Οι Τούρκοι την απέρριψαν οριστικά και τα τελευταία τρία χρόνια απαιτούν αμετακίνητα λύση δύο κρατών και αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος.

Την εποχή του σχεδίου Ανάν είχα γράψει μιαν ανάλυση γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται τη διζωνική και στη δική της επικράτεια, διά της δημιουργίας δύο ζωνών, μίας τουρκικής και μίας κουρδικής, αφού οι Κούρδοι είναι η μεγαλύτερη εθνική ομάδα στη χώρα με υπολογιζόμενο πληθυσμό πέραν των 25 εκ. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει σθεναρά λύση δύο κρατών και εμμένει γελοιωδώς στην τουρκοδιζωνική, που οδηγεί σε δύο συνιστώντα κρατίδια, διά της κατάλυσης – και όχι της μετεξέλιξης – της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει και την θεωρεί ως «εκλιπούσα», διά του γνωστού εξ 105 σελίδων εγγράφου των Νταβούτογλου-Τσαβούσογλου (23/6/2014).

Μέχρι σήμερα, κανένας ηγέτης ή πολιτικός της Κύπρου δεν αντέδρασε στην τουρκική αξίωση, αντιστρέφοντάς την: Γιατί η Τουρκία δεν δέχεται τη δημιουργία δύο κρατών στην επικράτειά της, ενός τουρκικού και ενός κουρδικού; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αλλά αυτόχρημα ρεαλιστικό. Στην Κύπρο η τ/κ μειονότητα είναι το 18% του πληθυσμού, η ελληνική πλειοψηφία είναι 82%. Ανόητοι και ευήκοοι ξένων, ηγέτες μας, σύρθηκαν στις τουρκικές αξιώσεις και δέχθηκαν εκ περιτροπής προεδρία, κατήργησαν την παγκόσμια αρχή ένας άνθρωπος, μία ψήφος και αναγνώρισαν στον Τούρκο εισβολέα και κλέφτη, δικαίωμα στις περιουσίες μας, εκτός πολλών άλλων ολέθριων υποχωρήσεων. Ο Πρόεδρος και η πολιτική ηγεσία γιατί δεν αντιστρέφουν τις τουρκικές αξιώσεις;

Όσα πολλά η Τουρκία απαιτεί να ισχύσουν για την τ/κ μειονότητα, γιατί δεν τα παραχωρεί και στους Κούρδους; Πριν από λίγο καιρό (3/5/2024) δημοσιεύτηκε (στο australianoutlook) μια ανάλυση από τον Δρα Loqman Radpey, με τίτλο: «Η προοπτική μιας λύσης δύο κρατών για το Κουρδιστάν». Οι Κούρδοι κατοικούν στα σύνορα με τη Ρωσία, Τουρκία, Ιράκ, Ιράν και Συρία. Από το 1980 το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα διεξάγει απελευθερωτικό αγώνα κατά της τουρκικής θηριωδίας-κατοχής. Εκατοντάδες κουρδικά χωριά εκθεμελιώθηκαν από τον τουρκικό στρατό. Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι και Τούρκοι σκοτώθηκαν. Στο τουρκικό Κουρδιστάν διεξάγεται εθνοκάθαρση και γενοκτονία.

Ο ξένος αναλυτής υποστηρίζει πως η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα σύνορα των πιο πάνω χωρών θα αποκαθιστούσε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή της Ευρασίας, θα καταπολεμούσε την τρομοκρατία, τη μετακίνηση και μετανάστευση πληθυσμών και θα τερμάτιζε αχρείαστες συγκρούσεις. Τέτοια προοπτική δεν συμφέρει στην Τουρκία επειδή εκμεταλλεύεται την παρουσία Κούρδων μαχητών στη ΒΔ Συρία και στο Βόρειο Ιράκ για να επεκτείνει την κατάκτηση συριακών και ιρακινών εδαφών και να δικαιολογεί συχνές εισβολές του τουρκικού στρατού. Έχει εκτοπίσει τους γηγενείς Κούρδους και, κατά το θλιβερό πρότυπο των κατεχομένων μας, εποικίζει αυτές τις περιοχές με Τουρκομάνους, Σύριους και άλλους υποταχτικούς της. Σε άλλη ανάλυσή του στο «The Middle East Forum Observer» (19/7/2024), ο ίδιος αναλυτής υποβάλλει στους Κούρδους να αντλήσουν μαθήματα από την τουρκική κατοχή της Κύπρου.

Μετά την δήθεν ειρηνική (!) εισβολή στη Συρία (Αύγουστος 2016 και Οκτώβριος 2019), η Τουρκία, κατά το πρότυπο των κατεχομένων μας, εγκαθίδρυσε δομές, υπηρεσίες και σύμβολα στις καταληφθείσες κουρδικές περιοχές με εκκαθάριση του αυτόχθονος πληθυσμού. Οι Τούρκοι δεν είναι αφελείς. Πρώτον, γνωρίζουν και δεν ξεχνούν ότι είναι εισβολείς-κατακτητές στην σημερινή Τουρκία. Δεύτερον, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία διασαλπίζει καθημερινά ότι θα υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων την εδαφική ακεραιότητα ενός τόπου που δεν τους ανήκει. Τρίτον, δεν θα αποδεχτούν ποτέ τον εδαφικό διαμελισμό της χώρας και τη δημιουργία δύο κρατών, ενός τουρκικού και ενός κουρδικού. Δεν αντέχουν αυτόν τον εφιάλτη.

Η Τουρκία απαιτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Γιατί δεν την εφαρμόζει και στην επικράτειά της; Να ιδρυθούν ένα τουρκικό και ένα κουρδικό κράτος. Ουδείς Έλληνας ηγέτης έθεσε ποτέ τέτοιο θέμα στους Τούρκους, από ψοφοδεϊσμό και τουρκοφοβία. Για να μη χαλάσει το… κλίμα και να μη διαταραχθούν τα «ήρεμα νερά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το Μόναχο, η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, δεν έχουν διδάξει τίποτε απολύτως στην ηγεσία του Ελληνισμού…

Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή