Ακολουθήστε μας

Κατάρ

“Αρχίζουν τα όργανα” στο φυσικό αέριο: Τα πλοία με LNG του Κατάρ σταματούν προσωρινά (;) τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα

Δημοσιεύτηκε

στις

Άλο ένα πλήγμα για την Ευρώπη

Η QatarEnergy σταματά τις θαλάσσιες αποστολές φυσικού αερίου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας για να ζητήσει συμβουλές στο πεδίο της ασφάλειας, ωστόσο δεν θα προχωρήσει σε διακοπή της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή με γνώση της υπόθεσης τη Δευτέρα.

Εάν η διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας παραμείνει μη ασφαλής, η κρατική QatarEnergy θα μεταφέρει το φορτίο της μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, πρόσθεσε η πηγή.

capital.gr

Video

Έφοδος ισραηλινών δυνάμεων στα γραφεία του Al Jazeera στη Δυτική Όχθη! Διαταγή για κλείσιμο για 45 ημέρες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν έφοδο στο γραφείο του Al Jazeera στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου επέδωσαν σε παρόντες εργαζομένους του δικαστική διαταγή η εγκατάσταση να κλείσει για 45 ημέρες.

Στρατιώτης είπε στον παλαιστίνιο δημοσιογράφο Ουάλιντ αλ Ομάρι πως «υπάρχει απόφαση της δικαιοσύνης του Ισραήλ, η οποία διατάσσει να κλείσει το Al Jazeera για 45 ημέρες», σκηνή που αναμετέδωσε απευθείας το τηλεοπτικό δίκτυο.

«Σας ζητώ να πάρετε όλες τις κάμερές σας και να αποχωρήσετε από το γραφείο αμέσως», πρόσθεσε ο στρατιώτης.

Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από το δίκτυο εικονίζονται στρατιωτικοί βαριά οπλισμένοι και με καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Το Al Jazeera τόνισε πως δεν δόθηκε καμιά εξήγηση για ποιον λόγο να κλείσει το γραφείο του.

Τη 12η Σεπτεμβρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την ακύρωση των δημοσιογραφικών καρτών πολλών συνεργατών του δικτύου, τέσσερις μήνες αφότου απαγορεύτηκε η μετάδοση της εκπομπής του και έκλεισαν τα γραφεία του στο Ισραήλ.

Το κλείσιμο ως τώρα δεν αφορούσε τη δουλειά του δικτύου του Κατάρ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου παραμένουν δημοσιογράφοι του και καλύπτουν τον πόλεμο.

«Τρομοκράτες δημοσιογράφοι»

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα δημοσιογράφους του Al Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας πως είναι «τρομοκράτες», μέλη είτε της Χαμάς είτε του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Το Αλ Τζαζίρα απορρίπτει κατηγορηματικά και οργισμένα την κατηγορία. Έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι ο ισραηλινός στρατός στοχοποιεί συστηματικά τους ρεπόρτερ του στη Λωρίδα της Γάζας.

Στον θύλακα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 165 παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι αφότου άρχισε ο πόλεμος, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της μη κυβερνητικής οργάνωσης Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου 2023 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2024 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 116 δημοσιογράφοι ή εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης —111 Παλαιστίνιοι, 2 Ισραηλινοί και 3 Λιβανέζοι—, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για να εξακριβωθεί αν ακόμη 10 θάνατοι σχετίζονταν με τη δουλειά τους.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισραήλ

Η Χαμάς συναντά διαπραγματευτές στη Ντόχα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Χαμάς επανέλαβε επίσης το αίτημά της για αποχώρηση του Ισραήλ από “όλα τα εδάφη στη Γάζα”

Αντιπροσωπεία της Χαμάς συνάντησε την Τετάρτη Καταριανούς και Αιγύπτιους μεσολαβητές στη Ντόχα για να συζητήσουν για την εκεχειρία στη Γάζα και μια πιθανή ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων, ανακοίνωσε η οργάνωση.

Η Χαμάς δήλωσε ότι ο κύριος διαπραγματευτής της, ο Χαλίλ αλ-Χάγια, συνάντησε τον πρωθυπουργό του Κατάρ Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Αμπάς Κάμελ.

Η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι συζήτησαν για τις “εξελίξεις σε σχέση με το παλαιστινιακό ζήτημα και την επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας”, χωρίς να διευκρινίσει εάν οι συνομιλίες σημείωσαν πρόοδο.

Στη δήλωσή της, η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι είναι “έτοιμη να εφαρμόσει αμέσως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν” την 31η Μαΐου.

Οι πρόσφατοι κύκλοι διαμεσολάβησης που διοργανώθηκαν στη Ντόχα και το Κάιρο βασίστηκαν σε ένα πλαίσιο που καθορίστηκε τον Μάιο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και σε μια “πρόταση μετάβασης” που παρουσιάστηκε στις ενδιαφερόμενες πλευρές τον Αύγουστο.

Η Χαμάς επανέλαβε επίσης το αίτημά της για αποχώρηση του Ισραήλ από “όλα τα εδάφη στη Γάζα”. Η οργάνωση δήλωσε επίσης ότι δεν έθεσε άλλα αιτήματα στους διαπραγματευτές και ότι “απορρίπτει κάθε νέο όρο σε αυτή τη συμφωνία από οποιαδήποτε πλευρά”.

Μήνες παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχουν επιτρέψει να τεθεί τέλος στις μάχες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, εκτός από μια εκεχειρία μιας εβδομάδας που άρχισε στα τέλη Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Οι Τούρκοι μαθαίνουν τι κρύβουν τα ελληνικά μαχητικά!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ανδρέας Μουντζουρούλιας: Η Τουρκία προσπαθεί να μάθει τα μυστικά των Rafale. Οι Τούρκοι θέλουν να μάθουν τι κρύβεται στα μαχητικά που διαθέτει η Ελλάδα. Βέβαια αγνοούν, ότι οι πιλότοι μας είναι top gun, οι κορυφαίοι στον κόσμο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή