Ακολουθήστε μας

BRICS

Η Ινδία καλωσόρισε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στους BRICS

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) την Τετάρτη αναγνώρισαν τον έπαινο από την Ινδία για την ένταξη στον όμιλο BRICS την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Η εξέλιξη ήρθε την ημέρα που η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με την επίσημη επίσκεψη του Σαουδάραβα Προέδρου Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν στη χώρα για να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Vibrant Gujarat στο Αχμενταμπάντ.

Τα ΗΑΕ επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στενά με την Ινδία και άλλα κράτη μέλη και να υλοποιήσουν τους κοινούς στόχους των BRICS.

“Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί στο πλαίσιο των BRICS και άλλων διεθνών και πολυμερών φόρουμ για την επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τόνισαν ότι το να γίνει κάποιος μέλος μιας εκτεταμένης ομάδας BRICS αντανακλά τη θέληση της χώρας να υπερασπιστεί την αξία της πολυμερούς υποστήριξης για την ειρήνη και την ανάπτυξη για το όφελος και την ευημερία των λαών και των εθνών σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Ο όμιλος BRICS περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Την 1η Ιανουαρίου, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εντάχθηκαν επίσημα στο μπλοκ.

Ο Πρόεδρος των ΗΑΕ επισκέπτεται την Ινδία μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Μόντι στη συνεχιζόμενη 10η έκδοση της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής του Vibrant Gujarat 2024 ως επικεφαλής προσκεκλημένος.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν εποικοδομητικές συνομιλίες, επιβεβαιώνοντας τη δύναμη της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης και τους στενούς δεσμούς μεταξύ των χωρών τους και τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τη συνεργασία για την ενίσχυση της μακροχρόνιας και ισχυρής στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τους σημαντικούς παγκόσμιους ρόλους της Ινδίας και των ΗΑΕ το 2023, συμπεριλαμβανομένης της Προεδρίας της Ινδίας της G20 και της Προεδρίας των ΗΑΕ της COP28. Τα ΗΑΕ επαίνεσαν τις προσπάθειες της ινδικής Προεδρίας, χαρακτηρίζοντάς τις ως τις πιο φιλόδοξες στην ιστορία της G20 και τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να μεγιστοποιήσουν τις συνέργειες μεταξύ της διαδικασίας της G20 και της COP28 κατά τη διάρκεια του 2023.

Η πλευρά των ΗΑΕ εξέφρασε επίσης την εκτίμησή της προς την Ινδία για την πρόσκληση των ΗΑΕ ως φιλοξενούμενης χώρας και η ινδική πλευρά επαίνεσε τη βασική συμμετοχή των ΗΑΕ στη σύνοδο κορυφής. Η συμμετοχή των ΗΑΕ στην εκδήλωση ήταν σαφές σημάδι της σταθερής δέσμευσης της χώρας στην πολυμερή συνεργασία και τις διεθνείς προτεραιότητες σε παγκόσμια θέματα.

Επιπλέον, η Ινδία συνεχάρη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την επιτυχή φιλοξενία του COP28, για την υιοθέτηση της ατζέντας δράσης στα πρώτα στάδια της διάσκεψης και για την επίτευξη ενός εξαιρετικόυ επιτεύγματος ολοκληρώνοντας με τη «Συναίνεση των ΗΑΕ», μια ιστορική συμφωνία από 198 Μέρη για την έναρξη μιας νέας εποχής δράσης για το κλίμα.

Η ινδική πλευρά ευχαρίστησε επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την ιδιαίτερη τιμή που έγινε στον Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, για να μιλήσει στην τελετή έναρξης της Ολομέλειας της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για τη Δράση για το Κλίμα στο Ντουμπάι. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την εκτίμησή τους προς την Ινδία για την υποστήριξή της και τη συμβολή της στην επιτυχία του COP28, ανέφερε η ανακοίνωση.

Και οι δύο ηγέτες εξέτασαν επίσης τη σχέση Ινδίας-ΗΑΕ, η οποία αναδείχθηκε επίσημα σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση κατά την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΑΕ στην Ινδία το 2017 και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε διάφορους τομείς και σημείωσαν ότι η εταιρική σχέση Ινδίας-ΗΑΕ έχει αυξάνεται και επεκτείνεται σημαντικά με τα χρόνια.
Οι ηγέτες αντάλλαξαν επίσης πολλά μνημόνια συμφωνίας, μεταξύ των οποίων Μνημόνιο Συνεννόησης για Επενδυτική Συνεργασία σε Καινοτόμα Έργα Υγείας, Μνημόνιο για Επενδυτική Συνεργασία στον Τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Μνημόνιο για Επενδυτική Συνεργασία στην Ανάπτυξη Πάρκων Τροφίμων και Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της DP World και της κυβέρνησης του Γκουτζαράτ

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της επισιτιστικής ασφάλειας, ο Πρωθυπουργός Modi και ο Πρόεδρος Al Nahyan τόνισαν ότι το έργο India-UAE Food Park θα προωθήσει την αξιοπιστία και την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων και θα επεκτείνει το εμπόριο τροφίμων και γεωργίας μεταξύ των ΗΑΕ και της Ινδίας. Και τα δύο έθνη μοιράζονται την πρόθεση να εφαρμόσουν αυτό το έργο, μεταξύ άλλων, στην Ινδία, το οποίο θα ξεκλειδώσει περαιτέρω αξία τόσο για τα έθνη όσο και για την περιοχή στην επισιτιστική ασφάλεια.
Οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν τη σημασία του Μνημονίου Κατανόησης για Επενδυτική Συνεργασία στον Τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο εστιάζει στη σφυρηλάτηση αποτελεσματικής συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη φιλοδοξία να υλοποιηθούν ενεργειακά έργα.

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν επίσης τις προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για ενίσχυση της ισχυρής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας και διερεύνηση νέων τομέων συνεργασίας. Σημείωσαν ότι τα ΗΑΕ είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ινδία το 2022-23, σε σύγκριση με την έβδομη κατάταξη το 2021-22. Χαιρέτησαν την πρόοδο της Επενδυτικής Αρχής του Άμπου Ντάμπι (ADIA) στην καθιέρωση παρουσίας στο Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City), μια οικονομική ελεύθερη ζώνη στο Γκουτζαράτ. Οι ηγέτες υπογράμμισαν ότι τα μέτρα αυτά θα διευκολύνουν περαιτέρω τη ροή διμερών επενδύσεων.
Χαιρέτησαν την ισχυρή ανάπτυξη του εμπορίου Ινδίας-ΗΑΕ από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Συνολικής Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (CEPA) την 1η Μαΐου 2022.

Τα ΗΑΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας για το έτος και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός της. Η Ινδία είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΑΕ.
«Με το διμερές εμπόριο να αυξάνεται στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022-23, οι ηγέτες εξέφρασαν αισιοδοξία ότι ο στόχος του εμπορίου εκτός πετρελαίου στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μπορεί να επιτευχθεί, πολύ πριν από το έτος-στόχο 2030. Σημείωσαν επίσης ότι το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Η DP World και η κυβέρνηση του Γκουτζαράτ για την ανάπτυξη της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (SEZ), τα λιμάνια και οι σχετικές υποδομές που υπογράφηκαν σήμερα θα ενισχύσουν περαιτέρω το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών», προστίθεται στην κοινή δήλωση.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της διασφάλισης ενός σταθερού και ανθεκτικού πολυμερούς εμπορικού συστήματος για την προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ευημερίας, οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία της 13ης υπουργικής διάσκεψης του ΠΟΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Άμπου Ντάμπι τον Φεβρουάριο του 2024, για να επιτευχθεί ένα επιτυχές αποτέλεσμα που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της όλα τα μέλη του ΠΟΕ και ενισχύει την εμπορική τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να ενισχύσουν περαιτέρω τη διμερή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και οι δύο πλευρές θα προωθήσουν τη συνεργασία τους στο Green Hydrogen, την ηλιακή ενέργεια και τη συνδεσιμότητα στο δίκτυο.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν περαιτέρω να αυξήσουν τις επενδύσεις σε όλο το ενεργειακό φάσμα, συμπεριλαμβανομένου του Στρατηγικού Προγράμματος Αποθεμάτων Πετρελαίου της Ινδίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

BRICS

Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των BRICS

Δημοσιεύτηκε

στις

Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 23 Οκτωβρίου στο Καζάν, στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε στο Κρεμλίνο τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος βρίσκεται στη Ρωσία για επίσημη επίσκεψη.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι σχέσεις μας με την Τουρκία αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού. Μόλις πρόσφατα, συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν στην Αστάνα. Τον Οκτώβριο θα συναντηθούμε ξανά στο Καζάν, στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, έχουμε προγραμματίσει μια ξεχωριστή συνάντηση μαζί του», είπε στον Τούρκο συνομιλητή του ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Γενικά είμαστε καλοί γείτονες»
Ο ίδιος τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας αναπτύσσονται με μεγάλη επιτυχία σε όλους σχεδόν τους τομείς, σχολιάζοντας: «Γενικά, είμαστε καλοί γείτονες και εργαζόμαστε προς όφελος των λαών μας, των χωρών μας και τα καταφέρνουμε όλα, εν γένει. Υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν την ιδιαίτερη προσοχή μας. Τώρα, θα ανταλλάξουμε πολύ σύντομα απόψεις για όλους αυτούς τους τομείς».

Καταλήγοντας, ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε τις «θερμότερες ευχές» του στον πρόεδρο Ερντογάν και είπε ότι τον περιμένει στη Ρωσία, στο Καζάν, όπου θα έχει μαζί του τετ-α-τετ στις 23 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

BRICS

Ο Πούτιν επιδιώκει ενεργότερο ρόλο των BRICS στον παγκόσμιο ενεργειακό διάλογο

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε της χώρες BRICS να διεκδικήσουν ενεργότερο ρόλο στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα, την ώρα που το Κρεμλίνο αναζητά τρόπους να περιορίσει την επιρροή της Δύσης.

Η Ρωσία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και κάτοχος των μεγαλύτερων αποθεμάτων φυσικού αερίου, πρόκειται να φιλοξενήσει το ετήσιο Διεθνές Φόρουμ της Εβδομάδας Ενέργειας αργότερα αυτήν την εβδομάδα, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας των BRICS.

“Είναι προφανές ότι στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα θα πρέπει να έχει στόχο την ενίσχυση των εθνικών οικονομιών, την επίλυση πρωτευόντων κοινωνικών προβλημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων”, ανέφερε ο Πούτιν σε επιστολή του προς τους συμμετέχοντες και τους καλεσμένους στο φόρουμ.

“Είναι κρίσιμο να συμφωνήσουμε σε κοινές αρχές για τις χώρες μας στη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και να σκιαγραφήσουμε τρόπους ενίσχυσης του ρόλου των BRICS στον παγκόσμιο ενεργειακό διάλογο”, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των BRICS.

Στο παρελθόν, στο φόρουμ συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο ερώτημα του Reuters εάν ο υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν θα παρευρεθεί ή όχι στο φόρουμ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το Κρεμλίνο θα ενημερώσει για το ποιοι θα συμμετάσχουν στο φόρουμ “σε εύθετο χρόνο”.

Το σχήμα των BRICS συστάθηκε ως άτυπο μπλοκ το 2009 από τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική με στόχο να παράσχει μια πλατφόρμα στα μέλη του προκειμένου να αμφισβητήσουν την υφιστάμενη παγκόσμια τάξη που κυριαρχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους.

Αργότερα, το μπλοκ διευρύνθηκε με την προσχώρηση και άλλων χωρών, όπως η Αίγυπτος, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πλέον, το κλαμπ των BRICS αντιπροσωπεύει το 42% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει ακόμη επισήμως ενταχθεί στο μπλοκ, ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε προσκαλέσει τον Σαουδάραβα διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στην πόλη Καζάν τον επόμενο μήνα.

capital.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

BRICS

BRICS: Διευρύνουν την επιρροή τους – H Ρωσία στηρίζει την ένταξη του Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Alexei Overchuk επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Μόσχας στην προσπάθεια του Πακιστάν να ενταχθεί στην ομάδα

Η Ρωσία διαβεβαίωσε το Πακιστάν για την υποστήριξή της σχετικά με την ένταξη της χώρας στο μπλοκ Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής (BRICS), σηματοδοτώντας σημαντική πρόοδο στην εξελισσόμενη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Alexei Overchuk, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Ισλαμαμπάντ, επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Μόσχας στην προσπάθεια του Πακιστάν να ενταχθεί στην ομάδα των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα.
«Θα το υποστηρίξουμε», δήλωσε ο Overchuk σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Ishaq Dar, απαντώντας στο αίτημα του Πακιστάν να γίνει μέλος των BRICS.
Η ομάδα, που ήδη διευρύνει την παγκόσμια επιρροή της, προσκάλεσε πέρυσι τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ενταχθούν.

Επαφές Πακιστάν – ΗΠΑ

Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών έρχεται μετά τις συνομιλίες που πραγματοποίησαν το Πακιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες για την ενίσχυση της συνεργασίας και την ενίσχυση των δεσμών αυτή την εβδομάδα.
Ο εκτελών χρέη υφυπουργού Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, John Bass, ηγήθηκε αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ για συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών Amna Baloch.
Οι συνομιλίες Πακιστάν-ΗΠΑ κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου, της ενέργειας, της ασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, υποδεικνύοντας το βάθος και το εύρος του ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο εθνών για την προώθηση μιας ισχυρότερης εταιρικής σχέσης, καθώς και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τους δεσμούς και να ενισχύσουν τη συνεργασία.
Εκτός από την ένταξη στις BRICS, το Πακιστάν και η Ρωσία συζήτησαν επίσης την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και την υπέρβαση των τραπεζικών εμποδίων για τη διευκόλυνση των ομαλότερων συναλλαγών.
Ο Overchuk υπογράμμισε τους αυξανόμενους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ Πακιστάν και Ρωσίας, οι οποίοι έφτασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια πέρυσι. Οι δύο χώρες επικεντρώνονται τώρα στην επίλυση των λογιστικών προκλήσεων για την περαιτέρω ενίσχυση του εμπορίου.

www.bankingnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή