Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Κύπρος: Οι Βρετανοί “καρφώνουν” Κυβέρνηση και ΥΠΕΞ ότι δεν ζητούν ενημέρωση για πτήσεις από Βρετανικές Βάσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

Ντροπή για την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας 

Συνέχεια στα δημοσιεύματά που αφορούν τον ρόλο των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο δίνει η ιστοσελίδα «Declassified UK». Στο άρθρο (08/01/24) που υπογράφει ο Mat Kenapnt παραθέτει δηλώσεις που έγιναν εντός της Βρετανικής Βουλής και αφορούν την αδιαφάνεια πληροφοριών μεταξύ Η.Β και Κυπριακής Δημοκρατίας για τις δραστηριότητες των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο James Heappey, υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα: «Ως έμπιστος εταίρος, το Υπουργείο Άμυνας (MoD) συνεργάζεται τακτικά με την Κυπριακή Δημοκρατίας για θέματα που σχετίζονται με τις Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων», προσθέτοντας «Αυτό περιλαμβάνει, όπου χρειάζεται, την ενημέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για πτήσεις από και προς τη RAF Ακρωτήρι, αν και δεν υπάρχει επίσημη απαίτηση να γίνει κάτι τέτοιο».

Οι πληροφορίες ήρθαν στο φως μετά από κοινοβουλευτική ερώτηση του Kenny MacAskill, βουλευτή Alba του East Lothian ο οποίος είπε στο Declassified : «Είναι μια βρετανική ‘’κυρίαρχη βάση’’ αλλά βρίσκεται στην Κύπρο, η οποία είναι ταυτόχρονα κυρίαρχο έθνος και φαινομενικά σύμμαχος. Αυτή η έλλειψη οποιουδήποτε επίσημου μηχανισμού για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στο νησί δεν είναι μόνο προσβλητική για τους Κύπριους και την Κύπρο, αλλά δυνητικά τους θέτει σε κίνδυνο».

Ο MacAskill, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Σκωτίας, πρόσθεσε: «Σίγουρα θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποιες επιχειρήσεις εκτελούνται από το νησί τους. Ωστόσο, αυτές οι στρατιωτικές ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ αναλαμβάνονται χωρίς καμία ανάγκη διαβούλευσης με τους Κύπριους. Παρόλο που θα μπορούσε να τους κάνει στόχο τρομοκρατίας».

Ηβαρόνη Meral Hussein-Ece,  των Φιλελευθέρων Δημοκρατών της οποίας οι γονείς είναι από την Κύπρο, σχολίασε στο Twitter/X ότι οι πτήσεις που κατευθύνονται από το Ακρωτήρι προς το Ισραήλ είναι ήταν «απίθανο να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια».  Και πρόσθεσε: «Είναι πολύ αναχρονιστικές αυτές οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο να παραδοθούν πίσω στους Κύπριους».

ΟMacAskill ρώτησε επίσης πόσες στρατιωτικές πτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν πετάξει στο Ισραήλ από τη RAF Ακρωτήρι από την έναρξη των εχθροπραξιών στη Γάζα. Το Υπουργείο Άμυνας είπε ότι η RAF είχε πραγματοποιήσει 32 πτήσεις σε αυτό το δρομολόγιο από τις 7 Οκτωβρίου. 

Προστίθεται: «Αυτές οι πτήσεις επέτρεψαν την υποβοηθούμενη αναχώρηση Βρετανών υπηκόων από το Ισραήλ, τη συνεχή μετακίνηση των υλικών που απαιτούνται για τη διατήρηση της διπλωματικής μας αποστολής στο Τελ Αβίβ και τη μεταφορά Υπουργών και ανώτερων αξιωματούχων που διεξάγουν διπλωματικές σχέσεις με Ισραηλινούς συνομιλητές».

Αλλά όταν ο MacAskill ρώτησε πόσες πτήσεις των ΗΠΑ είχαν πετάξει από την RAF Ακρωτήρι στο Ισραήλ την ίδια περίοδο, του είπαν: «Το Υπουργείο Άμυνας δεν σχολιάζει πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις των Συμμάχων».

Όπως σημειώνεται, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επίσης δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα της Declassified για πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τη δραστηριότητά του στο Ακρωτήρι. 

Ο MacAskill είπε στο Declassified : «Εκτός από το ότι αγνοούν την κυριαρχία της Κύπρου, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εγκαταλείψει την κυριαρχία της δικής του στρατιωτικής βάσης. Φαίνεται ότι οι Αμερικάνοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και δεν πρέπει να μας πουν ούτε να μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό».

Και πρόσθεσε: «Το ότι το Υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να μας πει τον αριθμό των πτήσεων που έχει κάνει η RAF προς το Ισραήλ αλλά αρνείται να αποκαλύψει τι κάνουν οι Αμερικανοί είναι διεστραμμένο».

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στο Declassified : «Αναφορικά με την κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα, εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, την ενίσχυση της σταθερότητας και την υποστήριξη των ανθρωπιστικών προσπαθειών στην περιοχή. Οποιαδήποτε χρήση των βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σύμφωνη με αυτούς τους στόχους».

Πηγή: Σημερινή

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή