Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Οι μεγαλομέτοχοι μπορεί να πιάσουν την καλή: η ίδια παλιά ελληνο-τουρκική ιστορία

Δημοσιεύτηκε

στις

Η αν. ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, υπόσχεται F-35αν η Τουρκία διώξει τους S-400

Μία από τις πιο προσοδοφόρες αγορές όπλων υπήρξε παραδοσιακά η ελληνοτουρκική

Γράφει ο Ουίλιαμ Μάλινσον

Το αμερικανικό στρατιωτικό-κοινοβουλευτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα ευδοκιμεί μέσω των πωλήσεων όπλων στο εξωτερικό και, φυσικά, μέσω της υποδαύλισης πολέμων, με τα πιο πρόσφατα εξόφθαλμα παραδείγματα να είναι η υποκίνηση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και η τεκταινόμενη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, και οι δύο εστίες μεγάλου ενδιαφέροντος για τους μεγαλομετόχους. Εν τούτοις, μία από τις πιο προσοδοφόρες αγορές όπλων για τους τελευταίους και τους λομπίστες τους στην Ουάσινγκτον υπήρξε παραδοσιακά η ελληνοτουρκική. Εδώ και πολλά χρόνια, οι μεγαλομέτοχοι της κυβέρνησης και της επιχειρηματικής μηχανής των ΗΠΑ έχουν αποκομίσει δισεκατομμύρια δολλάρια από πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα και την Τουρκία, με οδηγό τη φόρμουλα 7:10.

Η διαφορά είναι ότι, παραδόξως, η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι πωλώντας όπλα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, πετυχαίνει να διαχειρίζεται την ένταση μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων και όχι να υποδαυλίζει πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία έχει παίξει ένα έξυπνο παιχνίδι εξισορρόπησης προκειμένου να λάβει αυτά που επιθυμεί, πρώτα αγοράζοντας το ρωσικό σύστημα S-400, μετά επικρίνοντας το Ισραήλ και, πράγμα πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ, καθυστερώντας την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μέχρι να λάβει τα F-16. Της όλης κοροϊδίας προηγήθηκε η πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, όπου ο τελευταίος αναφέρθηκε σε μια ‘νέα εποχή ειρήνης στο Αιγαίο’. Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν ήταν περισσότερο για το θεαθήναι παρά ουσίας. Η Κύπρος έμεινε εκτός συζητήσεων ενώ δεν υπήρξε αναφορά στις εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Η όλη παντομίμα υποκινήθηκε ξεκάθαρα από το λόμπι όπλων της Ουάσινγκτον.

Η Τουρκία βγαίνει κερδισμένη, με τον πειθήνιο Μητσοτάκη απλά να κάνει φιλικούς θορύβους. Η Τουρκία δεν εγκατέλειψε ποτέ, ούτε μοιάζει πιθανό να το κάνει, τις διεκδικήσεις της επί του ελληνικού εδάφους. Το ερώτημα τέθηκε απλά στο παρασκήνιο και αυτό μπορεί να σημάνει μια μικρή μείωση των τουρκικών υπερπτήσεων. Όσο για την Κύπρο, οποιεσδήποτε συνομιλίες θα μεταμφιέσουν το συνεχιζόμενο modus vivendi (την πολιτική των ΗΠΑ), με τον τουρκικό στόχο να κερδηθεί η αμερικανική στήριξη για αναγνώριση των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο νησί.

 Ο αστάθμητος παράγοντας είναι φυσικά η Μόσχα: θυμωμένη με τις ελληνικές κυρώσεις, θα μετακινηθεί αυτή προς την αναγνώριση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου (πράγμα που θα έφερνε σε δύσκολη θέση την Ουάσινγκτον), ή ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να χορέψει ένα επικίνδυνο τανγκό με τη Μόσχα;

Όποιες και να συνεχίσουν να είναι οι παρασκηνιακές πιρουέτες, μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι οι μεγαλομέτοχοι θα είναι ευτυχισμένοι με τα συνεχιζόμενα κέρδη τους και ότι οι πολίτες της Κύπρου θα συνεχίσουν να αποτελούν γεωπολιτική φορβή, με τον Μητσοτάκη να ενδιαφέρεται περισσότερο για το γάμο των ομοφυλοφίλων και όχι την επίδειξη της γενναιότητας και της οξύνοιας που είχε ο Μακάριος.

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή