Ακολουθήστε μας

πΓΔΜ, Σκόπια

Σκόπια: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Μαϊου

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η παραίτηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και ο ορισμός υπηρεσιακού πρωθυπουργού και υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από την εκλογική νομοθεσία της χώρας, σύμφωνα με την οποία, 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Μαϊου. Αυτό σημαίνει ότι στις 27 ή 28 Ιανουαρίου θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της χώρας.

Βάσει μίας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) της οποίας ηγείται ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και του αλβανικού DUI, του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής αυτής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα οριστεί πρόσωπο που θα υποδειχθεί από το αλβανικό κόμμα και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, από το 1991 που απέκτησε την ανεξαρτησία της, η χώρα θα έχει Αλβανό πρωθυπουργό, έστω και για 100 ημέρες.

Το DUI πρότεινε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον νυν πρόεδρο της Βουλής και υψηλόβαθμο στέλεχος του αλβανικού αυτού κόμματος, Ταλάτ Τζαφέρι.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία,στην υπηρεσιακή αυτή κυβέρνηση συμμετέχει και η αντιπολίτευση με δύο υπουργούς από τις τάξεις της (Εσωτερικών και Εργασίας). Οι υπουργοί αυτοί θα υποδειχτούν από το μεγαλύτερο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το δεξιό VMRO-DPMNE. Ωστόσο το κόμμα αυτό, παρά το γεγονός ότι αποφάσισε να συμμετέχει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα απέχει, όπως ανέφερε, από την ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, επειδή θεωρεί τον Ταλάτ Τζαφέρι ως «ακατάλληλο» για πρωθυπουργό της χώρας.

Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι δήλωσε ότι εάν το VMRO-DPMNE εμμείνει στη θέση περί αποχής και μη παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, τότε τα δύο υπουργικά χαρτοφυλάκια που δικαιούται στην κυβέρνηση αυτή πρέπει να μείνουν κενά. Tην ίδια θέση φέρεται να εκφράζει και το DUI.

Αντιδρώντας, το VMRO-DPMNE ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι υπουργοί που θα προτείνει δεν συμπεριληφθούν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, αυτό θα σήμαινε παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.

Ο 62χρονος Ταλάτ Τζαφέρι είναι πρόεδρος της Βουλής από το 2017. Νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου θα οριστεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SDSM.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.

Οι βουλευτικές εκλογές στις 8 Μαϊου θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα, ο οποίος θεωρείται δεδομένος, αφού, όπως αναμένεται, κανένας από τους υποψηφίους για τον προεδρικό θώκο δεν θα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο που θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , Ναυτεμπορική

Βουλγαρία

Βουλγαρία: Απέρριψε την πρόταση του Βίκτορ Όρμπαν να μεσολαβήσει μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επίλυση των διαφορών τους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Βουλγαρία απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν να μεσολαβήσει μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για την υπέρβαση της μεταξύ τους διένεξης.

Ανταπόκριση- Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

«Η ευρωπαϊκή συμφωνία με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ξεκάθαρη. Η Βουλγαρία δεν χρειάζεται μεσάζοντες σε αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ίβαν Κόντοβ.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Βόρεια Μακεδονία προσφέρθηκε, όπως είπε να μεσολαβήσει μεταξύ  Σκοπίων και Σόφιας. Η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο.

Η Βουλγαρία έχει θέσει «βέτο» στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω ιστορικών, εθνικών και γλωσσικών διαφορών που διαρκούν δεκαετίες.

Τον Ιούλιο του 2022 οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποδέχτηκαν μία πρόταση της Ε.Ε, προκειμένου να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και να κατορθώσει η χώρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Η πρόταση προέβλεπε πως η Βουλγαρία θα άρει το βέτο, με την προϋπόθεση η Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση στα Σκόπια προσπάθησε να προχωρήσει στην τροποποίηση αυτή του Συντάγματος, όμως δεν κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, καθώς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή που απαιτείται για την αλλαγή του Συντάγματος. Στην πρόταση εκείνη της Ε.Ε. είχε αντιταχθεί  σφόδρα το νυν δεξιό κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. (Coreper) αποφάσισαν να αποσταλεί κοινή επιστολή των 27 χωρών της Ε.Ε. προς την Αλβανία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων, όχι όμως και προς την Βόρεια Μακεδονία, προχωρώντας, με τον τρόπο αυτό, στην αποσύνδεση (decoupling) της ενταξιακής πορείας των δύο χωρών, η οποία μέχρι τώρα ήταν συνδεδεμένη.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι αντέδρασε έντονα στην απόφαση αυτή του Coreper, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. επιχειρεί να «υποδείξει» στα Σκόπια τι να κάνουν και ότι δεν θα αποδεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση για τις ενταξιακές συνομιλίες.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν στενός σύμμαχος της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας επέκρινε χθες την απόφαση της Ε.Ε. για αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για «ιστορικό λάθος της Ε.Ε.».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη γραμμή Σκοπίων-Σόφιας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νέο επεισόδιο στη σύγκρουση Σκοπίων-Σόφιας, μετά το διπλωματικό επεισόδιο με την Σιλιάνοφσκα

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Σκόπια – Βουλγαρία: Γιατί μια παράσταση όπερας προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο

Δημοσιεύτηκε

στις

Siljanovska Davkova και Radev στη Σόφια slobodenpecat

Αρνήθηκε να παραλάβει το διάβημα διαμαρτυρίας των Σκοπίων ο Βούλγαρος πρέσβης

Απέρριψε τις αιτιάσεις των Σκοπίων και αρνήθηκε να παραλάβει διάβημα διαμαρτυρίας, ο πρέσβης της Βουλγαρίας Ζελιάσκο Ραντούκοφ. Η διαμαρτυρία αφορούσε τον «τρόπο» με τον οποίο οι βουλγαρικές αρχές συμπεριφέρθηκαν προς την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Σόφια.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή (13/09) τη Σόφια για να παρακολουθήσει παράσταση όπερας στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Η παράσταση ήταν παραγωγή της Λυρικής Σκηνής της Βόρειας Μακεδονίας.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής της στη Σόφια, η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, στο βουλγαρικό προεδρικό μέγαρο.

Δεν υπήρχε η σημαία

Ωστόσο, οι αρχές των Σκοπίων διαμαρτυρήθηκαν έντονα διότι στη συνάντηση υπήρχε μόνο η σημαία της Βουλγαρίας (και της ΕΕ), ενώ έλλειπε αυτή της χώρας τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του επέδωσε σήμερα διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Βουλγαρίας της Σόφιας, ζητώντας εξηγήσεις.

Ο τελευταίος ωστόσο, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές των Σκοπίων αρνήθηκε να παραλάβει το γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρχε λόγος να τοποθετηθεί η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς η επίσκεψη της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στη Σόφια δεν ήταν επίσημη.

Νωρίτερα σήμερα, το όλο θέμα σχολίασε από τη Σόφια και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της γειτονικής χώρας.

«Να γίνει σαφές: Δεν ήταν ούτε επίσημη επίσκεψη, ούτε επίσκεψη εργασίας. Δεν υπήρξε καμία προβοκάτσια και ας μην κάνουμε εικασίες. Η συνάντηση έγινε σε φιλικό πνεύμα. Ελπίζω ότι σύντομα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη εδώ, η οποία θα γίνει με όλες τις επίσημες τιμές, όπως ορίζεται από την εθιμοτυπία και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας» δήλωσε ο Ρούμεν Ράντεφ.

Σκοπιμότητα

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι θεώρησε σήμερα πως οι βουλγαρικές αρχές σκόπιμα δεν τοποθέτησαν τη σημαία της χώρας του στη συνάντηση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών στη Σόφια και πρόσθεσε ότι οι εποχές «ταπείνωσης» της χώρας του έχουν παρέλθει.

«Όταν βλέπουμε ότι έχουν παραβιαστεί οι κόκκινες γραμμές, τότε θα παρεμβαίνουμε και θα γίνονται διαβήματα διαμαρτυρίας… Οι προθέσεις της ηγεσίας της Σόφιας δεν είναι καλοπροαίρετες. Δεν είναι τόσο το θέμα της συμπερίληψης των Βούλγαρων στο Σύνταγμα της χώρας μας. Αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι αισθάνονται μεγάλη ανάγκη να κάνουν επίδειξη δύναμης και να δείξουν τις αληθινές τους προθέσεις» ανέφερε ακόμη ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Οι προβληματικές σχέσεις των Σκοπίων με τη Βουλγαρία έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα με την ανάληψη της εξουσίας στα Σκόπια από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, τον περασμένο Ιούνιο. Οι δύο χώρες έχουν ιστορικές, εθνικές και γλωσσικές διαφορές που διαρκούν δεκαετίες.

Η Βουλγαρική μειονότητα και η ΕΕ

Η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας παραμένει στάσιμη , κυρίως λόγω του ότι τα Σκόπια δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει -στη βάση μιας συμβιβαστικής πρότασης που είχε παρουσιάσει πριν από δύο χρόνια η ΕΕ.  Η πρόταση προβλέπει την τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Κατά της συμφωνίας αυτής έχει ταχθεί το δεξιό κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο, όλο το περασμένο διάστημα που βρισκόταν στην αντιπολίτευση δεν συναινούσε στο να “περάσει” η συμφωνία από τη Βουλή, όπου χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων εξέφρασε την πρόθεση να συναινέσει στην τροποποίηση του Συντάγματος, με την προϋπόθεση αυτή να τεθεί σε ισχύ όταν τα Σκόπια ενταχθεί στην ΕΕ, κάτι που απορρίπτουν κατηγορηματικά τόσο η Βουλγαρία όσο και η ΕΕ.

Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Σόφια έχουν διαμηνύσει επανειλημμένως, πως τα Σκόπια θα μπορέσουν να ανοίξουν τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ , αφού πρώτα η Βόρεια Μακεδονία τροποποιήσει το Σύνταγμά της,

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε то 2021 στα Σκόπια, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.500 άτομα), στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στη χώρα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή