Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

TIME: Πώς μοιάζει η πολιτιστική γενοκτονία των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

Τον Σεπτέμβριο του 2023 έγινε η τραυματική έξοδος περισσότερων από 100.000 Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτή η μαζική έξοδος του αυτόχθονου πληθυσμού από την πατρίδα τους ακολούθησε εννέα μήνες αποκλεισμού, με αποκορύφωμα μια αιματηρή στρατιωτική επίθεση στις 19 Σεπτεμβρίου.

Αυτοί οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά, φοβούμενοι για τη ζωή τους, άφησαν πίσω τους τα σχολεία και τα μαγαζιά τους, τα χωράφια και τους αμπελώνες τους, ακόμη και τα νεκροταφεία των προγόνων τους. Άφησαν επίσης πίσω τους εκκλησίες, μεγάλες και μικρές, αρχαίες και πιο σύγχρονες, μεγαλοπρεπείς και σεμνές, όπου για αιώνες συγκεντρώνονταν και προσεύχονταν.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συνέβη στην Τζούλφα, στο Ναχιτζεβάν. Το εντυπωσιακό τοπίο με τις αρμενικές επιτύμβιες στήλες του 16ου αιώνα σβήστηκε από το Αζερμπαϊτζάν μέσα σε λίγα χρόνια. Γνωρίζουμε τι συνέβη στην εκκλησία της Παναγίας στο Τζαμπρέιλ και στο αρμενικό νεκροταφείο στο χωριό Μετς Ταγκέρ – και τα δύο γκρεμίστηκαν εντελώς από τις μπουλντόζες. Και ξέρουμε τι συνέβη με τον καθεδρικό ναό του Καζαντσετσότς στο Σουσί. Η εκκλησία βομβαρδίστηκε, αλλοιώθηκε με γκράφιτι, “ανοικοδομήθηκε” χωρίς αρμενικό τρούλο και τώρα μετονομάστηκε σε “χριστιανική” εκκλησία.
Το θράσος αυτών των ενεργειών, όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Joshua Kucera τον Μάιο του 2021, “υποδηλώνει μια αυξανόμενη αυτοπεποίθηση ότι το Μπακού μπορεί να αναδιαμορφώσει τα πρόσφατα κατεκτημένα εδάφη του με όποια εικόνα θέλει”.

Η καταστροφή αυτών των μνημείων σημαίνει να διαγράφεται όχι μόνο ένας πολιτισμός, αλλά και οι άνθρωποι. Κρίνοντας από την ιστορία, η εθνοκάθαρση συνήθως ακολουθείται από κάθε είδους πολιτιστική καταστροφή, από βανδαλισμούς έως την πλήρη καταστροφή του τοπίου. Αυτή η τακτική θα χρησιμοποιηθεί με μικρότερες και λιγότερο γνωστές εκκλησίες. Αυτός θα ήταν ένας απαίσιος τρόπος για να κατεδαφιστούν λιγότερο γνωστά αρμενικά μνημεία, κάτι που θα γεννούσε την ιδέα ότι δεν υπήρχαν Αρμένιοι εκεί την πρώιμη περίοδο.

Θα υπάρξει επίσης παραποίηση γεγονότων, όπου στα αρμενικά μνημεία θα δοθεί μια νεοσύστατη ιστορία και ένα νέο πλαίσιο. Τα μοναστήρια Dadivank και Gandzasar, που χτίστηκαν τον 13ο αιώνα – θαυμάσια και χαρακτηριστικά δείγματα μεσαιωνικής αρμενικής αρχιτεκτονικής – έχουν ήδη μετονομαστεί σε “αρχαίους αλβανικούς ναούς”.
Και στο τέλος, θα ακολουθήσει ένας εορτασμός της “πολυπολιτισμικότητας” του Αζερμπαϊτζάν. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο πραγματοποιείται η πολιτιστική γενοκτονία.

 

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή