Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Το Ενωτικό Δημοψήφισμα 1950 και  η Κύπρος  του 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

Ηχηρά μηνύματα προς  ανιστόρητες  πολιτικές και κομματικές ηγεσίες

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος*

74 χρόνια μετά την ιστορική  μέρα της 15ης Ιανουαρίου 1950 όταν σύσσωμος ο  πολύπαθος λαός μας  διεκδίκησε  συγκροτημένα και υπερήφανα  το αναφαίρετο δικαίωμα  της ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗΣ, το μυαλό μας στρέφεται στην αποτρόπαια πράξη της Κυπριακής Βουλής  όπου η  υπετρισχιλιετής  ελληνική μας λεβεντιά παζαρεύθηκε  στις υπόγειες διαδρομές της κομματικής ρεμούλας  και στις ξενόφερτες  επιταγές των εμπόρων των εθνών.  Ήταν 7 Απριλίου 2017  όταν η Κυπριακή Βουλή ακύρωσε, εν μέσω σκληρών κομματικών αντεγκλήσεων, προηγούμενη νομοθεσία που αφορούσε συμπερίληψη του Ενωτικού Δημοψηφίσματος στις επετείους που θα εορτάζονται στα σχολεία. Η  απόφαση της Βουλής με  30  ψήφους  ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ και ο διχαστικός σάλος που προκλήθηκε, δεν βίασε απλώς  την  ιστορία της Κύπρου, αλλά ταυτόχρονα  πρόσβαλε  την εθνική  ταυτότητα  και πολιτισμική φυσιογνωμία του Κυπριακού Ελληνισμού.  Η ψήφιση του   επονομαζόμενου “νόμου Ακκιντζί”  από τα δύο μεγάλα κόμματα,  [ προιόν  της απειλής του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί για αποχώρηση του από τις συνομιλίες για το Κυπριακό ] επιβεβαίωσε πανηγυρικά  την  σύμπλευση   των ηγεσιών ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ  σε ύψιστης σημασίας ζητήματα που στοχεύουν στην σταδιακή <<κυπριοποίηση>>  της εθνικής συνείδησης  των  Ελλήνων της Κύπρου, στη βάση των προτροπών του  <<Foreign Office>>.  Το σκηνικό διανθίστηκε στη συνέχεια με το <<σεκόντο>>  του τότε υπουργού Οικονομικών  Χάρη Γεωργιάδη και ηγετικού στελέχους  του τότε κυβερνώντος κόμματος, που με μία αιφνίδια δήλωση του γκρίζαρε  την Ελληνικότητα μας ευθυγραμμιζόμενος με την τοποθέτηση του πρώην ΑΚΕΛικού  βουλευτή και υπουργού Ανδρέα Χρίστου, ότι <<δεν είμαστε Ελληνες αλλά ελληνόφωνες>>.

Από την ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν περιμέναμε κάτι άλλο, καθώς  είναι γνωστή η εμετική της  προσέγγιση σε κάθε τι το Ελληνικό. Από την ηγεσία του ΔΗΣΥ όμως προσδοκούσαμε ότι θα αντιστεκόταν σε μια τόσο φαιδρή πρόταση νόμου που προήλθε κατευθείαν από το “προεδρικό” μέγαρο του ψευδοκράτους, προσβάλλοντας  βάναυασα τη μνήμη των ηρωομαρτύρων της Κυπριακής Ελευθερίας. Μάταια όμως. Η μέθη  της εξουσίας ώθησε την ηγεσία του του κόμματος  σε αποφάσεις  ατιμωτικές,  σφραγίζοντας τον πολιτικό  κατήφορο του πάλαι ποτέ πατριωτικού ΔΗΣΥ.  Η ασέλγεια επί της ιστορικής πραγματικότητας, καταγράφτηκε την ίδια ώρα με κατάμαυρα γράμματα στους δέλτους της τρισχιλιετούς Ελληνικής  διαδρομής  της μεγαλονήσου. Δεν άργησε, λοιπόν,  η ώρα που τίμια  οργανωμένα σύνολα και  ελεύθεροι πολίτες με εθνική συνείδηση, έδωσαν ηχηρό χαστούκι   στις ετερόκλητες  ηγεσίες ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ  οι οποίες αγαπήθηκαν  ξανά και συναπίστηκαν  στις προεδρικές εκλογές του 2023 με στόχο  να αναρριχηθούν  στην εξουσία και να προωθήσουν τα κοινά τους σχέδια.

Φέτος, ο αδούλωτος Κυπριακός Ελληνισμός  απαλλαγμένος από τα  εξουσιαστικά  βαρίδια των φορέων της  <<νεοκυπριακής  συνείδησης>>,  τιμά την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος  στέλλοντας ισχυρό το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως   <<Λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν του και που δεν σέβεται την καταγωγή του,  δεν μπορεί να οικοδομήσει με επιτυχία το μέλλον του>>.  Για μας, το Ενωτικό Δημοψήφισμα της 15ης Ινανουαρίου 1950   είναι η ψυχή μας και το  είναι μας. Αποτελεί  το άγιο δισκοπότηρο που ευλογεί τον αγώνα για ελευθερία της ημικατεχόμενης Κύπρου και μαυτό θα πορευόμαστε για δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού,.                                                                                                                    

* δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy

ΛΕΥΚΩΣΙΑ  11/ 01/2024

 

 

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή