Ακολουθήστε μας

Video

Αρχαιολογική αποκάλυψη: Το Σπήλαιο του Νυμφολήπτου, εκεί όπου ίσως ο Πλάτων εμπνεύστηκε τον μύθο του

Δημοσιεύτηκε

στις

Το Newsbomb.gr είχε τη σπάνια ευκαιρία να περιηγηθεί σε έναν υπέροχο, όσο και τεράστιας αρχαιολογικής και σπηλαιολογικής σπουδαιότητας τόπο, άγνωστο στο ευρύ κοινό, αν και βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα. Γνωρίστε το Σπήλαιο του Αρχέδημου ή Νυμφολήπτου, στον Υμηττό, το εμβληματικό φυσικό μνημείο της Αττικής, το οποίο κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα αποτέλεσε την έμπνευση του Πλάτωνα για τον παγκοσμίως διάσημο μύθο του για το Σπήλαιο!

Στον νότιο Υμηττό, κοντά στην Βάρη, ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, βρίσκεται το Σπήλαιο Νυμφολήπτου ή Αρχεδήμου. Το Newsbomb.gr είχε την ευκαιρία και την τύχη να περιηγηθεί και να ξεναγηθεί (από αρχαιολόγο της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού) σε αυτό το ιδιαίτερο μνημείο που δεν αποτελεί οργανωμένο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.

Σίγουρα επρόκειτο για μια επίσκεψη πολύ διαφορετική από όσες έχουμε μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει σε άλλους λατρευτικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Στο ημίφως του σπηλαίου διακρίνουμε τα θαυμαστά λαξευτά δημιουργήματα του Αρχέδημου από την Θήρα που τον 5ο αι. π.Χ. μετέτρεψε το σπήλαιο, υπό την καθοδήγηση των Νυμφών και επειδή ήταν «νυμφόληπτος» (είχε δηλαδή καταληφθεί από τις Νύμφες και, επομένως, μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους), σε έναν εξαιρετικής σημασίας και ενδιαφέροντος ιερό χώρο.

Επιγραφές, κόγχη (αφιερωμένη στην Χάρι ή τις Χάριτες) και δεξαμενή καθαρμών (που στην αρχαιότητα ήταν γεμάτη με νερό για τον εξαγνισμό των πιστών), ξεχωρίζουν στην βόρεια αίθουσα. Μετά την κάθαρση του σώματος, οι λατρευτές διέσχιζαν το σκοτεινό τμήμα της ίδιας αίθουσας και προετοιμάζονταν ψυχολογικά για την είσοδό τους στην νότια, φωτεινή μεγάλη αίθουσα του σπηλαίου όπου γινόταν η κύρια λατρεία.

Ανάγλυφη μορφή που κρατά λατομικά εργαλεία και ταυτίζεται με τον Αρχέδημο (αφού υπάρχει εγχάρακτο δίπλα της, δύο φορές, το όνομά του), δεσπόζει στο βόρειο τοίχωμα της μεγάλης αίθουσας και υπογραμμίζει τον κυρίαρχο ρόλο που εκείνος διαδραμάτισε στην διαμόρφωση του μνημείου.

Άγαλμα, επιγραφές (κάποιες από αυτές κατεστραμμένες σήμερα), βωμοί αφιερωμένοι σε συγκεκριμένες θεότητες (τον Πάνα, τον Απόλλωνα, ίσως και τον Ερμή), αλλά και θέσεις για την τοποθέτηση των αφιερωμάτων των πιστών που επισκέπτονταν στην αρχαιότητα το σπήλαιο, διακρίνονται στον χώρο.

Φαίνεται ότι κάποια στιγμή, γύρω στο 427 π.Χ., το σπήλαιο, που ήταν αφιερωμένο σε θεότητες που προστάτευαν την καρποφορία, την μητρότητα, την βλάστηση και την γονιμότητα, είχαν επισκεφθεί και οι γονείς του φιλόσοφου Πλάτωνα, προκειμένου να κάνουν θυσίες για την καλή υγεία του τότε νεογέννητου μωρού τους. Τότε, και ενώ το βρέφος ήταν έξω από το σπήλαιο, μέλισσες πλησίασαν και γέμισαν το στόμα του με μέλι από τις κηρήθρες τους, δείχνοντας έτσι ότι όταν μεγάλωνε ο λόγος του θα ήταν γλυκός σαν… το μέλι (μελλίρυτος).

Η αναφορά του συμβάντος από βιογράφους του Πλάτωνα μας βοηθάει να καταλάβουμε έναν από τους λόγους εξαιτίας του οποίου πολλά χρόνια αργότερα (μεταξύ 4ου και 6ου αιώνα μ.Χ.) ανέπτυξαν ενδιαφέρον για την περιοχή και για το εντυπωσιακό αυτό σπήλαιο στο οποίο λατρευόταν κάποτε ο Απόλλωνας, μέλη της νεοπλατωνικής φιλοσοφικής σχολής.

Αρκετούς αιώνες μετά, οι περιηγητές του 18ου αιώνα εντοπίζουν ξανά το σπήλαιο και εντυπωσιάζονται από την ιδιαιτερότητα και την ομορφιά του. Αρκετοί το αναφέρουν στα απομνημονεύματά τους και κάποιοι προσπαθούν, φτιάχνοντας σχέδια με μολύβι και χαρτί, να αποτυπώσουν αυτά που βλέπουν. Από τους διάσημους του 19ου αιώνα, αναφέρουμε τον Λόρδο Βύρωνα, τον βασιλιά Όθωνα και την σύζυγό του Αμαλία.

Αυτό είναι το σπήλαιο του Νυμφόληπτου. Ένα σπήλαιο που συνδέθηκε με τον Πλάτωνα από τους βιογράφους του και που θα μπορούσε ίσως να τον ενέπνευσε ως ενήλικα να δημιουργήσει την διάσημη Αλληγορία του Σπηλαίου η οποία παρατίθεται στο έργο του Πολιτεία….

Δείτε το μοναδικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr που συντελέστηκε με τη βοήθεια της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού:

Αρχαιολογική αποκάλυψη: Το Σπήλαιο του Νυμφολήπτου, εκεί όπου ίσως ο Πλάτων εμπνεύστηκε τον μύθο του

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης – Βαγγέλης Κύρκος

Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

Μοντάζ: Αλέξης Γεωργίου

*Τα δικαιώματα του βίντεο και των φωτογραφιών ανήκουν στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Τί συμβαίνει με τον διάδοχο του Νασράλα; Είναι τελικά νεκρός – Αυτά αναφέρουν τα αραβικά ΜΜΕ

Ο Χασέμ Σαφιεντίν δεν έχει έρθει σε επαφή με κανέναν από την ημέρα του ισραηλινού χτυπήματος σε υπόγειο καταφύγειο στην Βηρυτό, όπου βρισκόταν με συνεργάτες του αξιωματούχους της Χεζμπολάχ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νεκρός φέρεται πως είναι ο άνθρωπος που αναμενόταν να διαδεχθεί τον Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της Χεμπολάχ, Χασέμ Σαφιεντίν. Πληροφορίες που επικαλούνται αραβικά και δυτικά ΜΜΕ υποστηρίζουν, ότι ο εξάδελφος του εξολοθρευθέντα ηγέτη της Χεζμπολάχ είχε τη μοίρα του συγγενή του μετά από ισραληνικές επιδρομές.

Ο Χασέμ Σαφιεντίν δεν έχει έρθει σε επαφή με κανέναν από την ημέρα του ισραηλινού χτυπήματος σε υπόγειο καταφύγειο στην Βηρυτό, όπου βρισκόταν με συνεργάτες του αξιωματούχους της Χεζμπολάχ.

Μία από τις πηγές είπε ότι ο Χασέμ Σαφιεντίν δεν έχει έρθει σε επαφή με κανέναν από την ημέρα του ισραηλινού χτυπήματος σε υπόγειο καταφύγειο στην Βηρυτό, όπου βρισκόταν με συνεργάτες του αξιωματούχους της Χεζμπολάχ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ενημέρωση, τρεις πηγές από τις υπηρεσίες Ασφαλείας του Λιβάνου ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού εμπόδισαν τα σωστικά συνεργεία να ερευνήσουν το σημείο του ισραηλινού χτυπήματος, στο οποίο πιθανολογείται ότι σκοτώθηκε ο Χασέμ Σαφιεντίν.

Μία από τις πηγές είπε ότι ο Χασέμ Σαφιεντίν δεν έχει έρθει σε επαφή με κανέναν από την ημέρα του ισραηλινού χτυπήματος σε υπόγειο καταφύγειο στην Βηρυτό, όπου βρισκόταν με συνεργάτες του αξιωματούχους της Χεζμπολάχ.

Πηγές που επικαλείται το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya αναφέρουν ότι ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε στην ισραηλινή επιδρομή. Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι το Ισραήλ επιβεβαίωσε την δολοφονία του διαδόχου του Νασράλα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν το πρωί της Παρασκευής ότι η αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό είχε στόχο το αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολάχ. Ο στρατός δεν αποκάλυψε ποιος βρισκόταν στο υπόγειο καταφύγιο, ενώ δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από την πλευρά της Χεζμπολάχ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Live: Έκρηξη στη Μέση Ανατολή! Σφυροκόπημα στη Βηρυτό – Θέμα ωρών η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέμα χρόνου – ίσως και λίγων ωρών – φαίνεται ότι είναι η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, με ισραηλινά και αμερικανικά μέσα, επικαλούμενα Ισραηλινούς αξιωματούχους, να κάνουν λόγο για «σκληρή απάντηση» στη. μαζική πυραυλική επίθεση από την Τεχεράνη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή