Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Bloomberg Opinion: Ο Τραμπ δεν μπλοφάρει για το NATO

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Timothy L. O’Brien*

Το πώς και σε ποιο πεδίο ο Ντόναλντ Τραμπ θα εκτροχιάσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και θα απειλήσει την εθνική ασφάλειά τους εάν ανακτήσει τον Λευκό Οίκο, παραμένει ένα περίπλοκο παιχνίδι εικασιών – εκτός από τον σαφή κίνδυνο που θέτει για τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο, ο Τραμπ θυμήθηκε μια πιθανότατα ιδιωτική συνομιλία την οποία ισχυρίστηκε ότι είχε με “τον πρόεδρο μιας μεγάλης χώρας” της Ευρώπης. Συζητούσαν, είπε, για την αποτυχία των περισσότερων ευρωπαϊκών μελών του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να πληρώνουν το νόμιμο και συμφωνημένο μερίδιό τους για την αμυντική χρηματοδότηση της συμμαχίας.

“Λοιπόν, κύριε πρόεδρε, αν δεν πληρώσουμε και δεχτούμε επίθεση από τη Ρωσία, θα μας προστατέψετε;” φέρεται να ρώτησε ο Ευρωπαίος ηγέτης.

“Απάντησα: “Δεν πλήρωσες; Είσαι παραβατικός;”

“Κι εκείνος είπε: “Ναι. Ας πούμε ότι αυτό συνέβαινε”

“Όχι, δεν θα σας προστάτευα. Μάλιστα, θα τους ενθάρρυνα (σ.μ. τους Ρώσους) να κάνουν ό,τι διάολο θέλουν. Πρέπει να πληρώσετε. Πρέπει να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας”.

Ιστορία

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει μακρά ιστορία στο να μην πληρώνει τους λογαριασμούς του, παίζει αυτό το παιχνίδι εδώ και αρκετό καιρό. Όταν έκανε εκστρατεία για την προεδρία το 2016, είχε απειλήσει επίσης να αποσύρει τη στρατιωτική υποστήριξη προς τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ οι οποίοι απέφευγαν τις αμυντικές δαπάνες (τα μέλη του ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι συνεισφέρουν το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους για την άμυνα. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας – δεν επιτυγχάνουν αυτόν τον στόχο).

Ο Τραμπ έχει επίσης αρνηθεί στο παρελθόν να εγγυηθεί την υποστήριξη των ΗΠΑ για το Άρθρο 5 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, το οποίο δεσμεύει κάθε μέλος του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει ένα άλλο το οποίο δέχεται επίθεση. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η μόνη φορά που έγινε επίκληση του Άρθρου 5 ήταν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Το ΝΑΤΟ υποσχέθηκε να βοηθήσει στην υπεράσπιση της Αμερικής, ιστορία την οποία ο Τραμπ έχει ξεχάσει ή επιλέγει να παραβλέψει. Οι ΗΠΑ απολαμβάνουν επίσης εξαιρετικά οικονομικά και διπλωματικά πλεονεκτήματα από το να είναι ο παγκόσμιος στρατιωτικός ηγεμόνας.

Παρόλα αυτά, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και η υποστήριξή τους στο ΝΑΤΟ είναι ευρεία πάνω από την Ευρώπη. Η Αμερική έχει τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική συνεισφορά στη συμμαχία και τη μερίδα του λέοντος στη δύναμη πυρός της. Η πιθανότητα ο Τραμπ να αρνηθεί να υπερασπιστεί μια ευρωπαϊκή χώρα που θα έχει δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία – και ίσως να αποσύρει ακόμη και πλήρως τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ – είναι το είδος της σεισμικής πραγματικότητας που θα πρέπει να κάνει το μυαλό των ψηφοφόρων να εστιαστεί.

Το ΝΑΤΟ, μια στρατιωτική συμμαχία και συμμαχία ασφαλείας 29 ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ και του Καναδά, δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως αντίβαρο στη στρατιωτική επιθετικότητα της Σοβιετικής Ένωσης. Παίζει τον ίδιο ρόλο σήμερα ως προπύργιο ενάντια στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν – την ίδια Ρωσία η οποία διεξάγει έναν ανελέητο και βάναυσο πόλεμο στην Ουκρανία.

Εμπόδια

Σίγουρα, ο Τραμπ θα αντιμετώπιζε σημαντικά εμπόδια για μια αποχώρηση από το ΝΑΤΟ. Το Κογκρέσο ψήφισε ένα διακομματικό νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο το οποίο εμποδίζει τους προέδρους των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ χωρίς τη συμβολή της Γερουσίας και μια πλειοψηφία των δύο τρίτων των γερουσιαστών που να υποστηρίζει μια τέτοια κίνηση. Μια Νομοθετική Πράξη του Κογκρέσου θα επέτρεπε επίσης στον Τραμπ να αποσυρθεί.

Πρόκειται για ένα μάλλον λεπτό καλάμι, στο οποίο δύσκολα μπορεί να ακουμπά αμέριμνη η Ευρώπη. Ο Τραμπ αποδίδει ελάχιστη σημασία στο γράμμα του νόμου (όπως αποδεικνύουν οι πολλαπλές αστικές υποθέσεις εναντίον του και οι ποινικές του διώξεις) και είναι απίθανο να ανησυχεί ότι ένα-δυο νομοθετήματα θα τον εμπόδιζαν να χειριστεί το ζήτημα του ΝΑΤΟ με όποιον τρόπο επέλεγε. Εξάλλου, το Κογκρέσο θα μπορούσε να βρίσκεται στα χέρια των Ρεπουμπλικανών μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, η δε πτέρυγα MAGA του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχει ήδη σαμποτάρει τις προσπάθειες παροχής στρατιωτικής χρηματοδότησης στην Ουκρανία.

Δεν έχει κανένα στρατηγικό νόημα – από άποψη εθνικής ασφάλειας, γεωπολιτικής ή από ανθρωπιστικής σκοπιάς – να υπονομεύει κανείς την Ουκρανία και τον στρατό της. Βοηθά μόνο τη Ρωσία και κάνει την Ευρώπη πιο ευάλωτη. Ωστόσο, αυτό είναι που επιτρέπουν οι Ρεπουμπλικάνοι να συμβαίνει και σηματοδοτεί πολύ καθαρά ποια θα ήταν η στάση του κόμματος για το θέμα του ΝΑΤΟ εάν ο Τραμπ εκλεγόταν ξανά πρόεδρος.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια από τις πιο “χτυπητές” διαφορές στο επίπεδο της εθνικής ασφάλειας μεταξύ των εκλογών του 2016 και των εκλογών του 2024. Η απειλή της Κίνας για την Ταϊβάν και για την ευρύτερη σταθερότητα στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού έχει κλιμακωθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια και η σύγκρουση στη Γάζα θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκταθεί σε πιο “θερμούς” περιφερειακούς πολέμους σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η ληστρικού τύπου επιδρομή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται εδώ και τώρα μπροστά μας και έχει ήδη απτές και γκροτέσκες εκδηλώσεις (με βασικότερη τις χιλιάδες ζωές που χάνονται).

Χώρες όπως η Γαλλία μπορούσαν να είναι αμφίθυμες σχετικά με τη θέση τους στο ΝΑΤΟ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οχι πια. Τα κράτη της Βαλτικής στην Ευρώπη αναγνώριζαν πάντα τους κινδύνους μιας επεκτατικής Ρωσίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα προέκυπτε ένα “εφιαλτικό σενάριο” εάν οι ΗΠΑ απέσυραν τις δυνάμεις και τη στρατιωτική τους βοήθεια από το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη.

Ενήλικες

Ο Τραμπ, φυσικά, διασκεδάζει με τα εφιαλτικά σενάρια και κερδίζει πολιτική θελκτικότητα παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τη μόνη θεραπεία για τους δαίμονες οι οποίοι πιστεύει ότι στοιχειώνουν τις ΗΠΑ. Είναι ένα παρανοϊκό όραμα με βαθιές ρίζες στην αμερικανική ιστορία, ωστόσο ο Τραμπ διαπρέπει σε αυτό και είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο των πολιτικών του συγκεντρώσεων. Ενώ θα ήταν δύσκολο να εντοπίσει τις περισσότερες χώρες σε έναν χάρτη, ζωγραφίζει τον κόσμο έξω από τις ΗΠΑ με το ίδιο απειλητικό, παρανοϊκό πινέλο.

Θα σκεφτόταν κανείς, με βάση το παραπάνω, ότι ο Πούτιν και η Ρωσία θα παρουσιάζονταν εύκολα ως κακοί στο σενάριο του Τραμπ – πιο εύκολα, ας πούμε, από το ΝΑΤΟ, τη δημοκρατία, μια ισχυρή εμπορική σχέση με τη Δυτική Ευρώπη και άλλα παρόμοια. Ο Τραμπ, ωστόσο, προσδοκούσε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στη Ρωσία εδώ και πολύ καιρό (και επιδίωξε ενεργά μια συμφωνία στο πεδίο των ακινήτων εκεί κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2016), υποβαθμίζει τον κίνδυνο που συνιστούν οι δικτάτορες, ενώ η Ρωσία βοήθησε την προσπάθειά του όταν ήταν υποψήφιος πρόεδρος πριν από οκτώ χρόνια. Η συνέπεια δεν είναι άλλωστε το δυνατό του στοιχείο. 

Ο Τραμπ καταλαβαίνει επίσης τα συναισθηματικά δεσμά τα οποία τον δένουν με τους υποστηρικτές του και ξέρει ποια νήματα να κινεί για να τους εξοργίζει. Βρίσκει εξάλλου πολιτικές για να επικρίνει οι οποίες πράγματι χρειάζονται προσοχή, όπως η μεταναστευτική κρίση στα νότια σύνορα των ΗΠΑ και το εάν η Ευρώπη πληρώνει το μερίδιο που της αναλογεί για τη δική της άμυνα.

Η λύση, ωστόσο, στη μεταναστευτική κρίση δεν είναι απλώς η οικοδόμηση ενός τείχους. Η λύση για την άσκηση πίεσης επί ενός κρίσιμου οικονομικού και πολιτικού εταίρου για τη χρηματοδότηση ενός αμυντικού συμφώνου δεν είναι η προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στη Ρωσία να του επιτεθεί – και ενδεχομένως η πραγματοποίηση της απειλής. Ο πραγματικός κόσμος χρειάζεται λύσεις που είναι λιγότερο παιδιάστικες και επικίνδυνες.

“Η ενθάρρυνση εισβολών από δολοφονικά καθεστώτα στους στενότερους συμμάχους μας είναι αποκρουστική και αχαλίνωτη – και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την οικονομία μας στο εσωτερικό”, δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το σαββατοκύριακο, απαντώντας στις δηλώσεις Τραμπ για το ΝΑΤΟ.

Όλα αυτά τα λόγια είναι αληθινά και οι ψηφοφόροι οι οποίοι ανησυχούν για τη σταθερότητα στις ΗΠΑ, αλλά και για την παγκόσμια σταθερότητα, την ελευθερία και την οικονομική πρόοδο θα πρέπει να τους δώσουν βάρος – και να τους κάνουν να σκεφτούν τις αρετές του να έχει κανείς ενήλικες στον Λευκό Οίκο.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

 

*Infognomonpolitics Opinion: Ο Τίμοθι Ο’Μπράιαν είναι Αμερικανός δημοσιογράφος, συγγραφέας και τηλεοπτικός σχολιαστής. Eίναι απόφοιτος της Ακαδημίας Loyola και του Πανεπιστημίου Georgetown , όπου σπούδασε λογοτεχνία και διαθέτει ι τρία μεταπτυχιακά από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια , στην ιστορία, τη δημοσιογραφία και τις επιχειρήσεις. Είναι εκτελεστικός διευθυντής του Bloomberg Opinion , μιας πλατφόρμας που παρέχει αρθρογραφία για τις επιχειρήσεις, την πολιτική και τις εξωτερικές υποθέσεις.

Υπήρξε ρεπόρτερ των New York Times πριν γίνει συντάκτης της ενότητας Sunday Business της εφημερίδας το 2006. Ήταν επίσης εκτελεστικός συντάκτης στη The Huffington Post, εργάστηκε για τη Wall Street Journal και το Talk . Το 2012 επιμελήθηκε μια σειρά πολλών μερών για τραυματίες βετεράνους πολέμου που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για το Εθνικό Ρεπορτάζ. Βραβεύτηκε επίσης με βραβείο Loeb για διακεκριμένη επιχειρηματική δημοσιογραφία. Είναι επίσης αναλυτής του δικτύου NBC/ MSNBC όπου εμφανίζεται συχνά να συζητά για την πολιτική και τις εθνικές υποθέσεις.

Ο Ομπράιαν είναι συγγραφέας τριών βιβλίων, εκ των οποίων το γνωστότερο είναι το  «TrumpNation : The Art of Being the Donald», το οποίο είναι ένα βιογραφικό βιβλίο του 2005 για τον Ντόναλντ Τραμπ που εκδόθηκε από την Warner Books και προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς του πρώην Αμερικανού προέδρου, ο οποίος υπέβαλε μήνυση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά του συγγραφέα.

Ο Ο’Μπράιαν είχε γράψει, ότι ο Τραμπ δεν ήταν δισεκατομμυριούχος και ότι η καθαρή του περιουσία κυμαινόταν στην πραγματικότητα μεταξύ 150 και 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Τραμπ ζήτησε αποζημίωση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τιμωρητικές αποζημιώσεις. Η αγωγή απορρίφθηκε το 2009 και το εφετείο επικύρωσε την απόφαση το 2011.

Χαρακτηρίστηκε ως μη εξουσιοδοτημένος βιογράφος του Τραμπ.

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Σκιές στην προεκλογκή εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις: Απανωτά σκάνδαλα με τον σύζυγό της

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα απανωτά σκάνδαλα μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις

Οι Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ εισέρχονται στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές, τις πιο σημαντικές στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ με τους δύο υποψήφιους να προειδοποιούν ότι η τύχη ενός πολωμένου έθνους εξαρτάται από το εξαιρετικά αμφίρροπο αποτέλεσμα.

Στο φως της δημοσιότητας όμως, έρχονται απανωτά σκάνδαλα που με κάποιο τρόπο μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις.

Ως χτύπημα κάτω από τη ζώνη είναι για την υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα, Κάμαλα Χάρις, οι νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ανάρμοστη και κακοποιητική συμπεριφορά του συζύγου της, Ντάγκλας Έμχοφ, σε παλαιότερες σχέσεις του.

Γεγονός είναι ότι οι νέες πληροφορίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σπιλώνουν την εικόνα της Χάρις, επισημαίνουν η γερμανική εφημερίδα Bild και η βρετανική Daily Mail. Oι καταγγελίες σε βάρος του 59χρονου Έμχοφ είναι συγκλονιστικές και φέρνουν τη νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ σε δεινή θέση, υποστηρίζει η εφημερίδα Daily Mail.

Πρόκειται για το πρώτο σκάνδαλο που αμαυρώνει την εικόνα της Κάμαλα και βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες εβδομάδες πριν από την κάλπη (5 Νοεμβρίου), αποτελώντας «βούτυρο στο ψωμί» για τον 78χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Περιστατικό σε φιλανθρωπικό γκαλά στις Κάννες

Ο Έμχοφ, άλλοτε μεγαλοδικηγόρος, καθώς από τότε που εξελέγη η σύζυγός του στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την εργασία του, φέρεται να χτύπησε βάναυσα την τότε κοπέλα του στο πρόσωπο στις 24 Μαΐου του 2012, μετά από ένα φιλανθρωπικό γκαλά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών.

Στο γκαλά αυτό είχαν παραβρεθεί πολλές διασημότητες, όπως οι ηθοποιοί Αντόνιο Μπαντέρας, Άλεκ Μπάλντουιν, ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ και η Πάρις Χίλτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαστούκι που δέχτηκε η σύντροφος του Έμχοφ μπροστά από το Hotel du Cap ήταν τόσο δυνατό που το θύμα έκανε στροφή 180 μοιρών. Ο λόγος που τη χτύπησε ήταν η ζήλια, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες.

Το ζευγάρι περίμενε ένα ταξί όταν η κοπέλα άνοιξε την τσάντα της και έδωσε χρήματα σε έναν υπάλληλο της εκδήλωσης για να εξυπηρετηθεί άμεσα. Μόνο που, εκτός από τα χρήματα που του έδωσε, ακούμπησε για λίγο το χέρι της στον ώμο του. Ο Έμχοφ νόμιζε ότι τον φλέρταρε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ που επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ.

Γνωστός του τότε ζευγαριού δήλωσε στη Daily Mail ότι το θύμα τηλεφώνησε από το ταξί κλαίγοντας μετά το περιστατικό και περιέγραψε λεπτομερώς τη φρίκη που βίωσε. Η γυναίκα, με το κωδικό όνομα «Τζέιν», είναι μία επιτυχημένη δικηγόρος της Νέας Υόρκης. Δύο άλλοι φίλοι της επιβεβαίωσαν στους δημοσιογράφους την προσωπική σχέση που είχε με τον Έμχοφ επί τρεις μήνες. Εξάλλου, υπάρχουν και φωτογραφίες που τους δείχνουν δίπλα-δίπλα.

Η «Τζέιν» δεν σχολίασε μετά τις αποκαλύψεις

Μετά τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης, ο Έμχοφ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε σχέση με την νταντά της κόρης του, Ναγιέν Νέιλορ, κατά τη διάρκεια του πρώτου του γάμου, το 2008.

Η «Τζέιν» δήλωσε ότι ο Έμχοφ της είχε πει πως η νταντά είχε μείνει έγκυος αλλά στη συνέχεια απέβαλε. Τότε αυτή τον είχε κατηγορήσει ότι ευθύνεται για την αποβολή. Η νταντά πάντως ισχυρίζεται ότι ο μεγαλοδικηγόρος τακτοποίησε την υπόθεση καταβάλλοντας αποζημίωση ύψους 80.000 δολαρίων.

Την ίδια ώρα, ο Ντάγκλας Έμχοφ εμφανίζεται χαμογελαστός στο πλευρό της συζύγου του, στηρίζοντάς την με όλες του τις δυνάμεις, όπως ισχυρίζεται. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικό στούντιο ως υποστηρικτής των γυναικών απέναντι στην «ανδρική τοξικότητα».

protothema.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν παραγκωνίζεται ενώ ο Νετανιάχου αναδιαμορφώνει τη Μέση Ανατολή – Πού οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ με ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Είναι σαφές πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία γνώση για το τι θα κάνει το Ισραήλ απέναντι στο Ιράν – και μοιάζει να μην έχει ούτε τρόπο να επηρεάσει τις αποφάσεις του

Καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ ετοιμάζουν τα αντίποινα στο Ιράν, η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει ολοένα και περισσότερο με απλό παρατηρητή: χωρίς γνώση του τι σχεδιάζει ο πιο στενός σύμμαχός της στη Μέση Ανατολή και με περιορισμένη επιρροή επί των αποφάσεών του.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε δημοσίως πως συνεργάζονται στενά με τους Ισραηλινούς ομολόγους του και εκφράζουν την ελπίδα ο Νετανιάχου να προβεί σε μία «συγκρατημένη» απάντηση στο μπαράζ πυραύλων που δέχθηκε η χώρα του από το Ιράν. Σύμφωνα με τη WSJ, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι Ισραηλινοί έχουν πει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν αισθάνονται την ανάγκη να χτυπήσουν άμεσα ή με μαζικό τρόπο.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν συζητήσει πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ο Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη δήλωσε ότι δεν θα στήριζε ένα πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά την Πέμπτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης σε μία επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, στέλνοντας στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου.

Ο ένας αιφνιδιασμός μετά τον άλλο

Ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει λάβει την οριστική απόφασή του και ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες αιφνιδιαστεί. Ο Νετανιάχου έδωσε τη εντολή για την αεροπορική επιδρομή με την οποία δολοφονήθηκε ο Χασάν Νασράλα από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, την ώρα που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πάλευαν λίγα τετράγωνα παραπέρα να αποτρέψουν μία κλιμάκωση της κατάστασης με διπλωματικά μέσα. «Η απόφαση του Νετανιάχου να εγκρίνει την επίθεση της 27ης Σεπτεμβρίου από αμερικανικό έδαφος, χωρίς να ειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο εκ των προτέρων, και στη συνέχεια να δημοσιεύσει φωτογραφία με τη στιγμή που έδινε την εντολή, υπογραμμίζει την αυξανόμενη απόσταση ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον Λευκό Οίκο», σχολιάζει η WSJ.

Βραχυπρόθεσμα οι μονομερείς αποφάσεις του Ισραήλ για τα πλήγματα έναντι του Ιράν μπορεί να εμπλέξουν την κυβέρνηση Μπάιντεν σε ακόμη μία μη δημοφιλή περιφερειακή σύρραξη. Μακροπρόθεσμα θα ενισχύονταν οι φωνές της κριτικής, που τονίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι υπερβολικά υποχωρητικές έναντι του Ισραήλ και δεν χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να συγκρατήσουν τον σύμμαχό τους.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Έιμος Χόχσταϊν συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο καταφύγιο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ για να τους παροτρύνει να μην ξεκινήσουν επιχείρηση μεγάλης κλίμακας κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Τους παρακάλεσε να καταβάλουν προσπάθειες για μια συμφωνία που θα απωθούσε τη Χεζμπολάχ πίσω από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Χόχσταϊν με τον Νετανιάχου, χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και τραυμάτισε χιλιάδες άλλους. Την επόμενη μέρα, βόμβες σε γουόκι-τόκι πυροδότησαν ένα δεύτερο κύμα εκρήξεων. Ακολούθησε ένα μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, στις οποίες έπεσαν νεκροί πάνω από 500 άνθρωποι στην πιο θανατηφόρα ημέρα στον Λίβανο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Οι νεκροί στον Λίβανο έχουν προσεγγίσει πλέον τους 2.000.

Δεν έχουν μιλήσει από τον Αύγουστο Μπάιντεν – Νετανιάχου

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων και προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την επίθεση.

Με τις προεδρικές εκλογές να έρχονται σε έναν μήνα «ο Μπάιντεν και η ομάδα του συχνά μοιάζουν με παρευρισκόμενους, απρόθυμους ή ανίκανους να χαλιναγωγήσουν έναν σύμμαχο που συνεχίζουν να υποστηρίζουν πολιτικά και να του παρέχουν κρίσιμη στρατιωτική υποστήριξη», σημειώνει η WSJ και προσθέτει: «Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τον δεσμό ΗΠΑ – Ισραήλ άθραυστο. Αλλά η σχεδόν 50ετής σχέση του με τον Νετανιάχου επιδεινώνεται σταθερά. Ο Μπάιντεν δεν έχει μιλήσει προσωπικά με τον Νετανιάχου από τις 21 Αυγούστου».

«Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου έχουν μετρήσει ο ένας τις αντιδράσεις του άλλου και ο Νετανιάχου φαίνεται να κρίνει σταθερά ότι έχει περισσότερο χώρο από ό,τι πιστεύει ο Μπάιντεν», δήλωσε στη WSJ ο Τζον Άλτερμαν, διευθυντής προγραμμάτων Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Οι ΗΠΑ «φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται από την ισραηλινή ηγεσία είτε ως κάποιος γκρινιάρης είτε ως επιβάτης στο πίσω κάθισμα που δεν κατανοεί τις απαιτήσεις αυτή τη στιγμή».

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να χαλιναγωγήσουν το Ισραήλ στη Γάζα απέδωσαν μόνο περιορισμένα αποτελέσματα, λένε οι αναλυτές. Στον Λίβανο, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε ακόμη λιγότερο περιορισμένος. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν είναι δυσαρεστημένοι με τα χτυπήματα που έχει καταφέρει το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, μια τρομοκρατική ομάδα που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ. Ούτε επιθυμούν έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές να δώσουν την εντύπωση ότι χαλιναγωγούν μια επίθεση κατά της Τεχεράνης. Ωστόσο έχουν αποτύχει να αποτρέψουν την επέκταση του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς σε μια ευρύτερη σύγκρουση και να σταματήσουν μία αιματοχυσία χωρίς τέλος.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή