Ακολουθήστε μας

Κροατία

Deutsche Welle: Εβραίοι διεκδικούν τις περιουσίες τους στην Κροατία

Δημοσιεύτηκε

στις

“Εβραίοι έχτισαν το σύγχρονο Ζάγκρεμπ”

“Εδώ, σε αυτό το σπίτι θα είχα γεννηθεί το 1948” λέει ο Μάρκο Ιβάνοβιτς, δείχνοντας το πατρικό του, ένα εντυπωσιακό ανοιχτό κίτρινο κτίριο με προστώο στην παλαιά πόλη του Ζάγκρεμπ.

Ο πατέρας του, Εβραίος της Κροατίας, γλύτωσε δύο φορές την τελευταία στιγμή τη σύλληψη και μεταφορά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του κατασχέθηκε από το φασιστικό καθεστώς των Ούστασι στην περίοδο 1941-1945. Το 1947, μετά την εγκαθίδρυση κομμουνιστικού καθεστώτος στη Γιουγκοσλαβία, οι γονείς του Μάρκο Ιβάνοβιτς πέρασαν από δίκη, για να καταδικαστούν ως “καπιταλιστές” σε έναν χρόνο καταναγκαστικής εργασίας.

Ο πατέρας του ήταν 67 ετών, η μητέρα του πολύ νεότερη και εγκυμονούσα στον πέμπτο μήνα. Αποφάσισαν να δραπετεύσουν και πέρασαν με τα πόδια τα σύνορα με την Ιταλία, για να εγκατασταθούν αρχικά στην Τεργέστη και αργότερα στη Γένοβα. Εκεί γεννήθηκε ο Μάρκο Ιβάνοβιτς. Στο πατρικό του, στο Ζάγκρεμπ, στεγάζονται σήμερα ιδιωτικές κατοικίες και μία δημοτική επιχείρηση.

Ο ίδιος λέει ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η αξία του ακινήτου, αλλά σίγουρα “στη συγκεκριμένη περιοχή οι τιμές έχουν σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη”. Το 1998, σε μία συμβολική ενέργεια, η κροατική δικαιοσύνη αποκατέστησε τους γονείς του, ακυρώνοντας την καταδικαστική απόφαση των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων.

Ωστόσο, στους κληρονόμους δεν έχει επιστραφεί ολόκληρη η περιουσία της οικογένειας, που περιελάμβανε και ένα διυλιστήριο πετρελαίου στην πόλη Όσιγιεκ, το οποίο σήμερα ανήκει στον κρατικό όμιλο πετρελαιοειδών ΙΝΑ.

“Εβραίοι έχτισαν το σύγχρονο Ζάγκρεμπ”

Πολλές παρόμοιες ιστορίες ακούγονται σήμερα στο Ζάγκρεμπ. Το 1941 στην πρωτεύουσα της Κροατίας ζούσαν περίπου 12.000 Εβραίοι. Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν απομείνει λιγότεροι από 3.000, εκ των οποίων οι μισοί εγκαταστάθηκαν αργότερα στο Ισραήλ. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους κατασχέθηκε από τους φασίστες Ούστασι και ό,τι απέμεινε από την κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με τη σκηνοθέτιδα Μίρα Βολφ, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου στο Ζάγκρεμπ, η σημερινή πρωτεύουσα της Κροατίας είχε αναδειχθεί σε μία ακμάζουσα ευρωπαϊκή μητρόπολη στην περίοδο του Μεσοπολέμου και “αποφασιστική συμβολή σε αυτό είχαν Εβραίοι αρχιτέκτονες, οι οποίοι οικοδόμησαν ένα μεγάλο κομμάτι του κέντρου της πόλης”. Εβραίοι επιχειρηματίες είχαν χρηματοδοτήσει την κατασκευή πολλών από τα επιβλητικά κτίρια της κροατικής πρωτεύουσας.

Νομικός λαβύρινθος για την επιστροφή περιουσιών

Στο βιβλίο της “Κλοπή της εβραϊκής περιουσίας στην Κροατία”, που κυκλοφόρησε το 2022, η Νάιντα Μιχάλ-Μπραντλ, καθηγήτρια Εβραϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, εκτιμά ότι η αξία των περιουσιών που είχαν κατασχεθεί από το καθεστώς των Ούστασι, μόνο στο κροατική πρωτεύουσα, υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Το μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχει επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες, παρότι το 1996 ψηφίστηκε ειδικός νόμος για την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους απώλεσαν την περιουσία τους στη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος. Αλλά ο νόμος εφαρμόζεται για κατασχέσεις που έγιναν μετά τις 15 Μαΐου 1945, κατά συνέπεια αγνοεί το φασιστικό καθεστώς των Ούστασι και τις δικές του κατασχέσεις.

Υπάρχουν όμως και άλλες αδικίες, εκτιμούν οι ειδικοί. Σε πολλές περιπτώσεις οι παλαιοί ιδιοκτήτες έλαβαν μία πενιχρή αποζημίωση, που δεν ανταποκρίνεται στην αξία της απολεσθείσας περιουσίας. Προβληματική κρίνεται επίσης η διάταξη, σύμφωνα με την οποία μόνο συγγενείς πρώτου βαθμού (σύζυγοι, παιδιά, εγγόνια) μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Έτσι εξ’ ορισμού αποκλείονται πολλές οικογένειες, που είχαν εξοντωθεί σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στη διάρκεια του πολέμου.

(Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου)

Πηγή: Deutsche Welle

Αθλητικά

Νέα Φιλαδέλφεια: Έτσι φυγάδευσε χούλιγκαν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, από την Αθήνα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

64 μέλη της αποστολής της Dinamo ταξίδεψαν στην Ελλάδα αλλά στην Κροατία επέστρεψαν 65. Ο επιπλέον επιβάτης ήταν ένας από τους Bad Blue Boys, τον οποίο η διοίκηση της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έβαλε λαθραία στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η αντιπροσωπεία της, του έδωσαν να φορέσει  ρούχα της Dinamo και στη συνέχεια τον επιβίβασαν στην πτήση τσάρτερ  για το Ζάγκρεμπ.

 

Αυτό αποκαλύπτει το κροατικό περιοδικό Nacional, αναφερόμενο στην αιματηρή επιδρομή έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, τον Αύγουστο, όπου βρήκε άδικο θάνατο ο Μιχάλη Κατσουρής.

Σύμφωνα με το περιοδικό πρόκειται για τον γιο ενός εργαζόμενου και μέλους της συνέλευσης της Ντιναμό, που τηλεφώνησε  στην πρόεδρο της ομάδας, Βλάτκα Πέρας, στην Αθήνα και εκείνη έστειλε δύο άτομα να τον βοηθήσουν.

Ο νεαρός Ντίνο Κόρντιτς, όταν η ελληνική Αστυνομία άρχισε να συλλαμβάνει χούλιγκαν, κρύφτηκε σε έναν θάμνο και τηλεφώνησε στον πατέρα του. σύμφωνα με  από πηγές προσκείμενες στην ηγεσία της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Από εκεί τον παρέλαβαν με ταξί, δύο στελέχη της Κροατικής ομάδας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης, ότι ολόκληρος ο σύλλογος βρίσκεται  σε συναγερμό  εδώ και ενάμιση μήνα μήπως διαρρεύσουν πληροφορίες για το θέμα, που ο πατέρας του νεαρού επιβεβαίωσε στην αστυνομία.

naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ελλάδα

Νέες προκλητικές και παράλογες δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας: Τους μοίρασαν στις φυλακές για να τους δείρουν και να τους βιάσουν

Δημοσιεύτηκε

στις

Νέα πρόκληση από τον Κροάτη πρόεδρο

Νέα παρέμβαση από τον πρόεδρο της Κροατίας για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της 7ης Αυγούστου
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο πρόεδρος της Κροατίας στον απόηχο της προφυλάκισης των 101 Κροατών οπαδών, οι οποίοι φέρονται να συμμετείχαν στα επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας που κατέληξαν στον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου Μιχάλη.
Ειδικότερα, o Zoran Milanović υποστήριξε πώς οι ελληνικές Aρχές συμπεριφέρονται στους οπαδούς της Dinamo Zagreb σαν να είναι αιχμάλωτοι πολέμου και ότι αυτή η στάση δεν έχει δεν έχει καμία σχέση με τον νόμο, τη δημοκρατία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Δεν τηρείται ο νόμος. Συμπεριφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους σαν αιχμαλώτους πολέμου. Αν ήμουν ο πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω. Δεν είναι απλό. Μοιάζει με τον νόμο του πολέμου. Τους συμπεριφέρονται σαν αιχμάλωτη μονάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Μπορώ να αναφέρω τους λόγους, γιατί έγινε και γιατί συγκεκριμένα στην Ελλάδα και τι θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό γι’ αυτούς να μεταφέρουν την ευθύνη στους 100 Κροάτες. Πόσοι Έλληνες έχουν συλληφθεί;», συνέχισε ο Milanović και συμπλήρωσε «έχεις πέντε μέρες να βρεις τα παράσιτα από ένα γκρουπ ανθρώπων, και τους προφυλακίζεις όλους, τους σκορπάς σε όλη την Ελλάδα, ώστε να χτυπηθούν και να βιαστούν. Τέλεια, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Δεν μπορείς να κρατάς φυλακισμένους 100 ανθρώπους για πέντε μέρες. Αυτές οι πέντε μέρες δίνουν τη δυνατότητα να βρεις τι έγινε και εξάλλου είναι άνθρωποι και οι πολίτες μας έχουν ανθρώπινα δικαιώματα Όμως οι Κροάτες οπαδοί αντιμετωπίζονται σαν παράσιτα στην Ελλάδα. Δεν έχει να κάνει με τη δημοκρατία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, καλύτερα να μην την έχουμε», τόνισε ο ίδιος.

Η… προειδοποίηση για… βεντέτα

Πάντως, είναι η δεύτερη παρέμβαση που επιχειρεί ο Κροάτης πρόεδρος στη διαδικασία έρευνας για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Milanovic είχε προειδοποιήσει για… βεντέτα.
«Πήγαν για επεισόδια. Δεν μπορώ να το στηρίξω αυτό. Δεν ξεκαθαρίστηκαν ακόμα οι συνθήκες της δολοφονίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κροατίας. «Η Αστυνομία έχει το δικαίωμα να τους κρατήσει για πέντε ημέρες. Ανεξάρτητα από το γιατί κατέβηκαν, πήγαν να κάνουν επεισόδια, και δεν μπορώ να το υποστηρίξω αυτό, είναι απλά μια περίεργη συμπεριφορά. Αλλά οι πολίτες έχουν τα δικαιώματά τους. Οι συνθήκες της δολοφονίας, δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν είναι γνωστές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τώρα, αν οι ελληνικές Αρχές μπορούσαν να κρατήσουν και τους 100 μέσω κάποιου είδους τεχνητής κράτησης, ξέρω ότι αυτό θα είχε στοιχεία εκδίκησης (βεντέτας) ή συλλογικής ευθύνης», πρόσθεσε.
«Ακόμα και οι συνθήκες θανάτου αυτού του ανθρώπου δεν είναι οι πιο ξεκάθαρες», επισήμανε ο πρόεδρος της Κροατίας.
«Πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι περισσότεροι. Αν τους κρατήσουν όλους, είναι de facto στρατιωτικός νόμος, δεν μπορείς να τους κρατήσεις όλους», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Αθλητικά

Απόρρητη έκθεση 27 σελίδων για τους “επικίνδυνους Κροάτες” – Οι επτά αποδέκτες, τα μοιραία λάθη και οι χάρτες (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το τμήμα αθλητικής βίας προέβλεπε με κάθε λεπτομέρεια όσα έγιναν το τελευταίο 24ωρα με τους χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Ποιοι και γιατί δεν έδωσαν την απαραίτητη προσοχή; Παρουσιάζονται χάρτες με σημεία επικινδυνότητας! Αποκάλυψη STAR CHANNEL

Αποκαλυπτική είναι η 27σέλιδη έκθεση του τμήματος Αθλητικής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας που προέβλεπε με κάθε λεπτομέρεια πόσο επικίνδυνοι ήταν οι Κροάτες οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι οποίοι διέσχισαν οδικώς την ελληνική επικράτεια και έφτασαν ανενόχλητοι στην Αθήνα, όπου προκάλεσαν επεισόδια το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου 2023 στη Νέα Φιλαδέλφεια, με έναν 29χρονο οπαδό της ΑΕΚ να χάνει τη ζωή του, μετά από μαχαιριά που δέχτηκε στο μπράτσο.

Οι αστυνομικοί του τμήματος Αθλητικής Βίας, όπως αποκαλύπτει το δελτίο ειδήσεων του STAR CHANNEL, στην αναλυτική έκθεση των 27 σελίδων είχαν ενημερώσει για την πιθανότητα των Κροατών να φτάσουν μέχρι την πρωτεύουσα της χώρας, παρότι υπήρχε απαγορευτικό μετακίνησης οπαδών από την UEFA, η οποία είχε χαρακτηρίσει το ζευγάρι ΑΕΚ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ ως εξαιρετικής επικινδυνότητας, γι’αυτό και στις δύο αναμετρήσεις δεν δόθηκαν εισιτήρια για φιλοξενούμενους.

Στην έκθεση της Αθλητικής Βίας αναφέρεται, ότι κάποιοι από τους Κροάτες αναμενόταν να φτάσουν στην Αθήνα σε μικρές ομάδες από διαφορετικές πτήσεις και θα προσπαθούσαν να μην τραβήξουν την προσοχή, προκειμένου να αποφύγουν αστυνομικούς ελέγχους. Αναφέρει επίσης, ότι αναμενόταν να κινηθούν με μίνι βαν και οχήματα μέσω Μαυροβουνίου και Αλβανίας, όπερ και εγένετο, αφού οι χούλιγκανς εισήλθαν στη χώρα μέσω της συνοριακής πύλης της Κακαβιάς.

Στην έκθεση υπάρχουν αναλυτικές λεπτομέρειες για το προφίλ των σκληροπυρηνικών οπαδών της Ντιναμό, τους Bad Blue Boys, τα κακά μπλε αγόρα, όπως αυτοαποκαλούνται, διακατέχονταςι έντονα από στοιχεία εθνικισμού και υποστηρίζουν έντονα την εθνική τους ταυτότητα ως ύψιστο ιδανικό με αποτέλεσμα να αναρτούν εντός των γηπέδων εθνικά σύμβολα, όπως κροατικές σημαίες με αποτέλεσμα να ξεσπούν επεισόδια εξαιτίας πολιτικών πεποιθήσεων.

Στην έκθεση της Αθλητικής Βίκας ο αγώνας ΑΕΚ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ έχει χαρακτήρα κόκκινο και χαρακτηρίζεται υψηλού κινδύνου. «Σημειώνεται, ότι ο κίνδυνος απειλής είναι δυναμικός και συνεχώς μεταβαλλόμενος, ενώ επηρεάζεται από πολλούς στόχους», αναφέρει η έκθεση στην εκτίμηση απειλής, στην οποία υπάρχουν μεγάλες διαβαθμίσεις επικινδυνότητας και εκτίμηση ρίσκου 67,14%,

 Αναφέρεται ΞΕΚΑΘΑΡΑ όμως, ότι οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ δεν προτίθενται να έχουν κάποια συμπλοκή.

Παρουσιάζονται όμως χάρτες με σημεία επικινδυνότητας, όπως σύνδεσμοι «κιτρινόμαυρων», αλλά και δρόμοι που μπορεί να υπάρξουν πιθανές συμπλοκές.

Παρά το γεγονός, ότι αυτή η αναλυτική έκθεση ασφαλείας είχε επτά αποδέκτες, είδαμε να γίνονται επεισόδια και ένας οπαδός της ΑΕΚ να χάνει τη ζωή του.

Όλα δείχνουν ότι οι αρχές… έκαναν κακή εκτίμηση της κατάστασης. Υποτίμησαν τον κίνδυνο και φύλαξαν λάθος σημεία, καθώς υπήρξε μεγάλη αστυνομική δύναμη σε διάφορους συνδέσμους της Αθήνας τη νύχτα του μακελειού. Αυτό σημαίνει, ότι η Αστυνομία δεν περίμενε, ότι οι Κροάτες θα έρχονταν μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΑΕΚ επισημαίνει σε κάθε τόνο, ότι είχε ενημερώσει την Αστυνομία για την επικινδυνότητα της κατάστασης, πέριξ του γηπέδου, ωστόσο οι φωνές της δεν εισακούστηκαν.

Ο Υπουργός Προαστασίας του Πολίτη, Τάκης Οικονόμου, μετά την αποτυχία όπως παραδέχτηκε πρόληψης και αποτροπής της δολοφονικής επίθεσης των χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, προέβη στην καρατόμηση αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, το πόρισμα της οποίας αναμένει όλη η Ελλάδα.

Εξάλλου η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει ζητήσει σε ανακοίνωσή της άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση όλων των ευθυνών, ποινικών και αστικών.

ΠΗΓΗ: Sportdog.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή