Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Ερσίν Τατάρ: Παραχωρεί στον τουρκικό στρατό αεροδρόμιο στα κατεχόμενα

Δημοσιεύτηκε

στις

AP Photo/Petros Karadjias

Αναμένεται να αποτελέσει τη βάση όπου θα αναπτυχθούν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Το «πράσινο φως» για τη μεταβίβαση του αεροδρομίου του Λευκόνοικου, τουρκικά Geçitkale, στα κατεχόμενα της Κύπρου στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να αποτελέσει το κέντρο όπου θα αναπτυχθούν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έδωσε το «κοινοβούλιο» της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο δίκτυο 24TV, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, χαρακτήρισε το αεροδρόμιο «εξαιρετικά σημαντικό», υπενθυμίζοντας πως κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού, είχε παρθεί η απόφαση να μετατραπεί ώστε να φιλοξενήσει τουρκικά UAV και UCAV.

«Τώρα, με την ψήφιση του “κοινοβουλίου” μας, έχει μεταβιβαστεί στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις. Με κάποιες επενδύσεις που θα γίνουν εκεί, θα χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτικό αεροδρόμιο όταν χρειαστεί, είτε ως αεροδρόμιο και βέβαια είναι πολύ σημαντικό, τόσο για την ασφάλεια του ίδιου του τουρκοκυπριακού λαού, όσο και για την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή», σημείωσε.

Με αναφορές για «Γαλάζια Πατρίδα», ο Ερσίν Τατάρ υπογράμμισε πως «σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, διαθέτουμε στην Ανατολική Μεσόγειο 400.000 χιλιόμετρα δικαιοδοσίας και δικαίου». «Εντός αυτών των πλαισίων, η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” διαθέτει δικαιώματα που αντιστοιχούν στο τριπλάσιο της δικής της επικράτειας», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «για να διατηρήσουμε την αποτελεσματικότητά μας στον εναέριο χώρο, είναι πολύ σημαντικό η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” να συνεχίσει την πορεία της ως ένα κυρίαρχο κράτος».

«Ως εκ τούτου, αυτά είναι πολύτιμα βήματα για το μέλλον, όσον αφορά την προστασία των εθνικών και κρατικών συμφερόντων σε αυτή την περιοχή με το αεροδρόμιο, τη ναυτική βάση και ορισμένες συμφωνίες».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τατάρ τόνισε πως «εάν η Κύπρος συνάψει μια συμφωνία σε ένα ομοσπονδιακό πλαίσιο που θα τη μετατρέπει σε ενιαίο κράτος και γίνει πλήρως ευρωπαϊκή, τότε όλα αυτά θα εξαφανιστούν. Ολα αυτά χάνονται. Ο τουρκοκυπριακός λαός θα χάσει πολλά γιατί δεν θα είναι δυνατόν να διατηρήσουμε την ύπαρξή μας σε έναν τέτοιο κόσμο».

«Μια τέτοια συμφωνία θα είναι η αρχή του τέλους μας και η Τουρκία θα αποκλειστεί από την Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως, από αυτή την άποψη, η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” αποτελεί εθνικό και κρίσιμο ζήτημα».

Τέλος, σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, το status quo της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» αυξάνεται «μέρα με τη μέρα» λόγω των διεθνών εξελίξεων. Αναφερόμενος στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή ο Τατάρ δήλωσε πως «όλα αυτά έχουν αυξήσει την αξία και το κύρος της “Τουρκοκυπριακής Κυβέρνησης της Βόρειας Κύπρου”».

Πηγή: Καθημερινή

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή