Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Φρεγάτες FDI HN στα ναυπηγεία Σαλαμίνας!

Δημοσιεύτηκε

στις

Μπλοκ της “ΦΟΡΜΙΩΝ” παραδόθηκαν στην Naval Group

Στις 5 Φεβρουαρίου 2024, τα μπλοκς του τρίτου Ελληνικού πλοίου (HS) Formion FDI HN 3, που κατασκευάσθηκαν στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, ταξίδεψαν από την Ελλάδα στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient, όπου θα συναρμολογηθούν για τα επόμενα βήματα της κατασκευής της φρεγάτας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, της πρέσβεως της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Αρχηγού Στόλου και άλλων ανωτάτων αξιωματικών του ΠΝ.

«Είμαστε πολύ περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τα Ναυπηγεία Salamis για την κατασκευή των φρεγατών FDI. Αυτό το νέο βήμα του προγράμματος απεικονίζει τη δέσμευση της Naval Group για την υποστήριξη της βιώσιμης βιομηχανικής συνεργασίας με την ελληνική βιομηχανία και τις κοινές μας προσπάθειες να περάσουμε με επιτυχία τα ορόσημα του προγράμματος», δήλωσε ο Stéphane Frémont, Αντιπρόεδρος της Naval Group Surface Combatants (Πλοία Επιφανείας). «Είναι ιδιαίτερη τιμή που συνεργαζόμαστε με τη Naval Group για 3 λόγους: γιατί κριθήκαμε έναντί άλλων ανταγωνιστών και επιλεχθήκαμε αξιοκρατικά, επειδή μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεισφέρουμε με υπερηφάνεια και με όλες μας τις δυνάμεις στην Άμυνα της Πατρίδας μας, και γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσουμε εξαιρετικά πολύτιμες γνώσεις που μας προσφέρθηκαν απλόχερα, επιμελώς και με πνεύμα συνεργασίας από τη Naval Group». Ανέφερε ο κ. Γιώργος Κόρος, Διευθύνων Σύμβουλος Salamis Shipyards.

Η προ-εξοπλισμένη αποστολή μπλοκ της φρεγάτας HS Formion είναι ένα σημαντικό βιομηχανικό και εμβληματικό ορόσημο στο πρόγραμμα FDI. Κατασκευασμένα στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σαλαμίνας στη Σαλαμίνα, μεταφέρονται πλέον στο Ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient για τα επόμενα βήματα της παραγωγής των φρεγατών. Αυτό το ορόσημο υπογραμμίζει την επιτυχία της ισχυρής και μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ της Naval Group και της Ελληνικής Αμυντικής βιομηχανίας, η οποία καθημερινά επιδεικνύει το υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων και την ικανότητά της να παρέχει πολύ υψηλής ποιότητας εξοπλισμό και υπηρεσίες. Η Naval Group είναι περήφανη που εντάσσει, Έλληνες εταίρους στη παγκόσμια εφοδιαστική της αλυσίδα.

Συμβολή στη ναυτική και βιομηχανική αυτονομία της Ελλάδας
Ως μέρος του προγράμματος FDI HN, η Naval Group έχει καταρτίσει ένα σταθερό σχέδιο συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων για την ελληνική βιομηχανία, διατηρώντας θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και δημιουργώντας μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (HIP) ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 στην έναρξη του προγράμματος FDI, συμβάλλει στην κατασκευή και υποστήριξη του FDI HN αλλά και στην δημιουργία ενός ισχυρού ναυτικού βιομηχανικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα πέρα από το πρόγραμμα FDI. Εγκεκριμένες ελληνικές εταιρείες είναι ενσωματωμένες στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group και έχουν ήδη τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε άλλα προγράμματα και μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας τις δυνατότητές τους όπως και το οικονομικό τους όφελος και την προβολή τους στην παγκόσμια αγορά ναυτικής άμυνας.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Salamis Shipyards είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες παραγωγής προεξοπλισμένων μπλοκ γάστρας τόσο για Ελληνικές όσο και Γαλλικές FDI. Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας έχουν επιτύχει αξιοσημείωτα την απαιτούμενη ενίσχυση μέσω ενός σαφούς Σχεδίου Βιομηχανικών Δυνατοτήτων και επέδειξε υψηλές δεξιότητες στη συγκόλληση και σωληνώσεις, σε συνδυασμό με έντονη συμμετοχή της διοίκησης. Ήταν η μεταφορά μιας δυνατής αμυντικής τεχνογνωσίας από την Naval Group, σε συνδυασμό με το εγγενές ελληνικό ναυπηγικό ταλέντο και δεκαετίες βαθιάς ναυπηγικής τεχνογνωσία των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, που είχε ως αποτέλεσμα την υψηλής ποιότητας κατασκευή των μπλοκ φρεγάτας που παραδόθηκαν σήμερα στις 5 Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Μια πρωτοποριακή, ισχυρή και ψηφιακή φρεγάτα
Η φρεγάτα FDI HN είναι ένα πολεμικό πλοίο κλάσης 4.500 τόνων. Πολλαπλών ρόλων και ανθεκτική, διαθέτει υψηλό επίπεδο δυνατοτήτων σε όλους τους τομείς ναυτικής μάχης: αντιπλοϊκή, αντιαεροπορική, ανθυποβρυχιακή και προβολής επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων, με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών. Είναι εφοδιασμένη με τις τελευταίες καινοτομίες της Thales στα ραντάρ, σόναρ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Ισχυρά εξοπλισμένη (MBDA Exocet MM40 B3C αντι-πλοοικοί πύραυλοι και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, σύστημα RAM, MU90 ανθυποβρυχιακές τορπίλες, πυροβόλο), η φρεγάτα FDI HN έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV). Επωφελείται επίσης από την τεχνογνωσία της Thales, της MBDA και όλων των άλλων συνεργατών και υπεργολάβων μας. Στο πλαίσιο της διμερούς στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, οι FDI ενσωματώνουν τη φιλοδοξία και των δύο Ναυτικών να χειρίζονται τον ίδιο τύπο πολεμικών πλοίων νέας γενιάς.

 

ΠΗΓΗ: Defence Point

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή