Ακολουθήστε μας

Aφρική

Η Τουρκία στην Αφρική και όχι μόνον στη Λιβύη ή στην Αίγυπτο

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Δημ. Σταθακόπουλου*

      Από την εποχή των Σελτζούκων και των Οθωμανών, υπήρχαν στενές σχέσεις με την Αφρική και κυρίως με τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, οι οποίες δεν διακόπηκαν , αλλά ενισχύθηκαν από τις 29.10.1923 και μετά ( ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας ).                                   
      Το Οικονομικό Φόρουμ Τουρκίας-Αφρικής (TABEF), ξεκίνησε τις εργασίες του το 2016 και συνεχίζει με συχνές αποτελεσματικές συνεδριάσεις, ο δε Τούρκος Πρόεδρος – που τον Μάρτιο θα κλείσει αθροιστικά 21 χρόνια στη διοίκηση της Τουρκίας, είτε ως Πρωθυπουργός, είτε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ( Μάρτιος 2003 – Μάρτιος 2024 ) –   έχει πραγματοποιήσει 56 επίσημα ταξίδια σε 31 χώρες της Αφρικής, στα πλαίσια της προσέγγισης Τουρκίας – Αφρικής.

   Η Τουρκία έχει σαράντα τέσσερεις Πρεσβείες σε αφρικανικές χώρες, με σκοπό να τις αυξήσει σε πενήντα. Οι Τουρκικές αερογραμμές ( THY) πετούν σε 61 προορισμούς στην Αφρική. To εκπαιδευτικό Τουρκικό Ίδρυμα Maarif(TMV) πραγματοποιεί δραστηριότητες στον τομέα της εκπαίδευσης με σχολεία και κοιτώνες σε όλη την ήπειρο, παρέχοντας εκπαίδευση σε 17.565 φοιτητές, μέσω 175 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε 26 χώρες της Αφρικής, καλύπτοντας τις ανάγκες στέγασης σε 18 φοιτητικές εστίες. Σήμερα, 4.403 Αφρικανοί φοιτητές κάνουν προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε δημόσια και ιδιωτικά Τουρκικά πανεπιστήμια, ενώ υπάρχουν 8.786 πρόσφατοι απόφοιτοι από 51 αφρικανικές χώρες. Οι αφρικανοί που σπουδάζουν στην Τουρκία με υποτροφίες (YTB) επιστρέφουν στις χώρες τους και λειτουργούν υπέρ των σχέσεων με την Τουρκία, όπως ο Σομαλός Abdulkadir Muhammed Nur, νυν υπουργός Άμυνας, ή ο Αιθίοπας εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Fennan elTürki Hussein και ο Πρόεδρος της Ζανζιβάρης Ali Mwinyi, που θεωρεί τον εαυτό του « μισό Τούρκο».  Περαιτέρω, η Τουρκία έχει στρατιωτικούς ακόλουθους σε 19 χώρες της Αφρικής. Τούρκοι στρατιώτες (TAF) υπηρετούν στο Μάλι (MINUSMA) ήδη από το 2016, ενώ το 2017 ιδρύθηκε η ΣομαλοΤουρκική Task Force Command, ως το μεγαλύτερο Τουρκικό στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης στο εξωτερικό, που εκπαιδεύει αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Σομαλικού στρατού. Παράλληλα συνεχίζεται το πρόγραμμα εκπαίδευσης για Λίβυους στρατιωτικούς σπουδαστές στο πλαίσιο του «Μνημονίου για την Ασφάλεια και τη Στρατιωτική Συνεργασία» που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019 μαζί με το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο AOZ. Ενενήντα μαθητές από την Αντιτρομοκρατική Δύναμη του Λιβυκού στρατού, έλαβαν τα Τουρκικά πτυχία τους.

     Οι Τούρκοι επενδυτές, έχουν στην Αφρική περισσότερα από 1.500 ιδιωτικά , δημόσια και ΣΔΙΤ έργα αξίας σχεδόν 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανταγωνιστές τους έχουν κυρίως τους Κινέζους.  Οι αφρικανικές χώρες, θεωρούν ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει η Τουρκία είναι διαφορετικές από την προσέγγιση της Δύσης, της Ρωσίας και της Κίνας,  βλέποντάς την ως «τρίτη εναλλακτική» .Η Τουρκία δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις και στους εμφυλίους πολέμους, στα αυτονομιστικά κινήματα και στις εθνοτικές συγκρούσεις που συνεχίζονται στην ήπειρο ως κληρονομιά της αποικιοκρατίας.  

   Οι σχέσεις Τουρκίας-Αφρικής θ’ αναπτυχθούν περαιτέρω, με τους φιλότουρκους και τουρκοσπουδαγμένους νέους, που αναλαμβάνουν ενεργούς ρόλους σε κάθε τομέα.

   Είναι τα παραπάνω μία «φούσκα» νεοθωμανικής πολιτικής ;Σίγουρα όχι.

   Έχουν οικοδομηθεί θεμέλια και ενισχύεται η οικοδόμηση ουσιαστικών μέτρων εμπιστοσύνης ήδη από τους ιστορικούς χρόνους, σαφώς με έμφαση στην τελευταία 20ετία.  

    Αντίστοιχα , ποια η παρουσία της Ελλάδας στην Αφρική, η οποία θεωρείται το νέο Ελ Ντοράντο μαζί με την Ευρασία ( βλ. θεωρίες heartland & Rimland ) ;

*Δρα Παντείου Πανεπιστημίου, Οθωμανολόγου/Τουρκολόγου,                                                                                                 Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω,  μέλους Δ.Σ της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ.

Δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Συναγερμός στην Αθήνα! Έκτακτο σχέδιο εν μέσω φοβίων για τη Μέση Ανατολή

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή οδηγεί την κυβέρνηση στην κατάστρωση ενός σχεδίου εκτάκτου ανάγκης σε πολλά πεδία. Αυτό, άλλωστε ήταν και το βασικό θέμα που απασχόλησε την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη. Το ζητούμενο δεν ήταν μόνο η ετοιμότητα για την απομάκρυνση Ελλήνων από την εμπόλεμη ζώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΞ στον Λίβανο υπάρχουν περί τους 3.600 Έλληνες πολίτες. Μέχρι στιγμής έχουν ζητήσει να φύγουν οι 50. Σήμερα, αναχώρησε ένα C-130 για να τους παραλάβει. Άλλο ένα θα διατεθεί για την απομάκρυνση των Κυπρίων πολιτών.

Ανησυχία για το προσφυγικό

Ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι αν η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα. Ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου 2,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως Παλαιστίνιους, σε δομές που τις διαχειρίζεται η Χεμπολάχ. Αν αυτό το σύστημα καταρρεύσει, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος αύξησης των ροών προς τη χώρα μας, είτε μέσω της Τουρκίας είτε μέσω της Λιβύης.

Η χώρα από χθες βρίσκεται στο ανώτατο στάδιο επαγρύπνησης. Ο σχεδιασμός του ΚΥΣΕΑ κινείται σε δύο βασικούς άξονες,. Την συνέχιση της αυξημένης επιτήρησης των συνόρων αλλά την αύξηση της χωρητικότητας σε ορισμένες δομές φιλοξενίας προσφύγων, ως μέτρο πρόνοιας για το ενδεχόμενο να κατακλυστεί η χώρα μας από μεγάλες μεταναστευτικές ροές.

 

Μέτρα για τρομοκρατικά χτυπήματα

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ήταν η πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων, ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη όχι μόνο τη χώρα μας, από τζιχαντιστές αλλά και αριστερούς αντισημίτες. Εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή τόσο η ΕΛΑΣ όσο και η ΕΥΠ, ενώ αυξημένη επιτήρηση υπάρχει και στα σύνορα.

 

Μέχρι στιγμής το σύστημα ελέγχου και ταυτοποίησης πιθανών υπόπτων για τρομοκρατία έχει λειτουργήσει ικανοποιητικά, καθώς δεν υπάρχουν επιστροφές μεταναστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη του πολέμου και διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις συμπαράστασης στην Παλαιστίνη, αυξάνεται και η επιτήρηση. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα υπάρξουν σε ιδρύματα και χώρους λατρείας.

Στον Εβρο ο Μητσοτάκης

Τον Έβρο επισκέπτεται την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη.

Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για τον Έβρο», στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ορεστιάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα θα δοθεί έμφαση και στην επέκταση του φράχτη στη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Το ΒΗΜΑ

Συνέχεια ανάγνωσης

Αίγυπτος

Το Κάιρο στηρίζει τον Λίβανο: Θα στείλει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια

Δημοσιεύτηκε

στις

Jacquelyn Martin/REUTERS

Τι δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ότι το Κάιρο στηρίζει πλήρως τον Λίβανο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Σίσι είπε επίσης ότι η Αίγυπτος στηρίζει πλήρως τον Λίβανο «αυτούς τους δύσκολους καιρούς» και σκοπεύει να αποστείλει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας δεν γίνεται καμία αναφορά στον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Πηγή ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Αίγυπτος

Αίγυπτος: Έρευνες στη Αν. Μεσόγειο που “επικυρώνουν” την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ΑΟΖ

Δημοσιεύτηκε

στις

Γεωτρύπανα στο Ιόνιο το 2024 και στην Κρήτη το 2025 – Αυτός είναι ο νέος προγραμματισμός των ερευνών για υδρογονάνθρακες

Στην προκήρυξη 12 οικοπέδων για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων προχώρησε η Αίγυπτος στέλνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις μηνύματα σταθερότητας και πρόθεσης συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα δέκα εξ’αυτών βρίσκονται στην Μεσόγειο με τα τέσσερα πρώτα να έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες τάσεις της αιγυπτιακής εξωτερικής πολιτικής.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, το οικόπεδο 1 (Ελ Φούκα) εφάπτεται με τη νότια πλευρά του ορίου της ελληνοαιγυπτιακής τμηματικής συμφωνίας ΑΟΖ του Αυγούστου του 2020, μήνυμα το οποίο απευθύνεται και στην Άγκυρα η οποία θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά της περιοχής βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Αντιστοίχως δύο οικόπεδα στα βορειανατολικά της Αιγύπτου (3 το Σιμιάν και 4 το δυτικό Ζορ) ακολουθούν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει το Κάιρο με τη Λευκωσία.

Ωστόσο η πιο ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια κρύβεται πίσω από την προκήρυξη του οικοπέδου (Μπουργκ ελ Αράμπ) το οποίο βρίσκεται σε μη οριοθετημένο σημείο μεταξύ Κύπρου και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το αιγυπτιακό υπουργείου Πετρελαίου έχει σχεδιάσει το οικόπεδο αρκετά μίλια νοτιότερα από τα νοητά όρια της γραμμής που η Άγκυρα θεωρεί ως όριο διαμοιρασμού της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω σημειο δεν υπάρχει καμία συμφωνία οριοθέτησης ενώ Ελλάδα, Τουρκία και Κυπριακή Δημοκρατία έχουν αποκλίνουσες απόψεις.

capital.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή