Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

ΗΠΑ – Κύπρος και οπλισμός Εθνικής Φρουράς

Δημοσιεύτηκε

στις

Πόσα οπλικά συστήματα εξασφάλισε η Ε.Φ. από τις ΗΠΑ;

Γράφει ο Λάζαρος Μαύρος

ΑΞΙΖΕΙ, ίσως, να τεθεί το ερώτημα: Πόσα άραγε σύγχρονα αμερικανικά όπλα κατάφερε να εξασφαλίσει για την Εθνική Φρουρά η Kυβέρνησή μας, αφ’ ότου τέθηκε σε ισχύ από 1η Οκτωβρίου 2022 η πλήρης άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο από τις ΗΠΑ, με απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ; Πόσο ισχυρότερες καθίστανται, εξαιτίας τούτου, τώρα ή στο άμεσο μέλλον, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας; Στο πλαίσιο των αναπτυσσόμενων στο βέλτιστο σχέσεων με την υπερδύναμη, πόσο πειστικά και αξιόπιστα αυξάνεται, από τις ΗΠΑ, η Αποτρεπτική Ισχύς της Κύπρου, έναντι της εδρεύουσας στα σκλαβωμένα από τον Αττίλα ’74 ελληνικά εδάφη της βόρειας Κύπρου, επιθετικά ταγμένης και διαρκώς καραδοκούσας, τουρκικής στρατιωτικής απειλής;

– Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, βεβαίωνε από τότε το Κογκρέσο πως «η Ουάσιγκτον έκρινε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις βάσει της σχετικής νομοθεσίας για την έγκριση εξαγωγών, επανεξαγωγών και μεταφορών αμυντικού υλικού»…

– Και ο Μπλίνκεν εννοούσε, βέβαια, προ διετίας, την επί ένατο ήδη έτος κυβερνώμενη από τον Νίκο Αναστασιάδη Κυπριακή Δημοκρατία. Σημαίνων στενότατος συνεργάτης και Yπουργός Εξωτερικών του οποίου υπήρξε ο νυν ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης. Με τον οποίο και εναγκαλίζεται, ευφροσύνως, ακόμη και διερχόμενος σταθμεύοντας στο Aεροδρόμιο Λάρνακος ο Αμερικανός Υπ.Εξ. Πιστοποιώντας κατ’ επανάληψιν βεβαίως το άριστο των σχέσεων.

ΕΝΤΟΝΩΣ πιεστικότερα τίθεται, όμως, τώρα το ερώτημα των αμερικανικών εξοπλισμών. Επειδή: Η Κύπρος, συντασσόμενη με τις αποφάσεις των Δυτικών χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκείνων του ΝΑΤΟ (πλην της εμπράκτως επαμφοτερίζουσας Τουρκίας), έχει διακόψει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Ρωσία του Πούτιν, μετά από την ρωσική εισβολή της 24.2.2022 στην Ουκρανία. Στις κυπρο-ρωσικές όμως σχέσεις περιλαμβανόταν και σημαντικό μέρος του χρήζοντος πλέον ανανέωσης οπλισμού της Ε.Φ., το οποίο είναι ρωσικής προελεύσεως, από το 1996, εξαιτίας του τότε ισχύοντος αμερικανικού σε βάρος της Κύπρου εμπάργκο.

– Ποία και πόση επετεύχθη, λοιπόν, από 1.10.2022 προοπτική και συμφωνία αμερικανικής αναπλήρωσης ή και αντικατάστασής του; Ποια οπλικά συστήματα έχει εξασφαλίσει από τις ΗΠΑ η Κύπρος; Και τι πιθανότητες διατηρούνται για κάτι τέτοιο, ενόψει της αρξάμενης εσχάτως επανασυγκόλλησης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας και των υποσχέσεων ακόμη και για τα αεροσκάφη F-35, που έδωσε προ ημερών στην Άγκυρα η Βικτώρια Νούλαντ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ;

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ εγείρεται και κάθε φορά που συμβαίνει μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς να πραγματοποιούν (και πολύ καλά κάνουν) κοινές ασκήσεις με τμήματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που έρχονται στο νησί με το διερχόμενο συχνά από την περιοχή Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

– Μόλις πρόσφατα συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Φρουρά και τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, η ΤΑΜΣ «PROTEAS – 03» με αντικείμενο τη σχεδίαση και εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, όπως ανακοινώθηκε. Συνασκήθηκαν από τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών ΜΥΚ οι ΟΫΚάδες του Ναυτικού της ΕΦ, με τους περιλάλητους Seals του US Navy. Και γνωρίζουμε ότι το έχουν πει οι Αμερικανοί ασκηθέντες πως θαυμάζουν τις επιδόσεις των ΟΫΚάδων μας. Αλλ’ οι δικοί μας στερούνται τα μέσα και τον εξοπλισμό των Seals.

ΧΡΗΣΙΜΟ είναι να θυμίσουμε μιαν… ανέκδοτη «μικρο-ιστοριούλα»: Το 1992 η τότε Διοίκηση της ΜΥΚ του Ναυτικού της ΕΦ επιτυχώς «τεχνούργησε» αθόρυβα να εξοπλιστεί, μέσω Ελλάδος, με κάποιες δεκάδες μικρών αμερικανικών όπλων: Αυτόματα τυφέκια Μ-16, εκτοξευτήρες βομβίδων Μ-203, πολυβόλα Μ-60. Φαίνονταν και στις φωτογραφίες των βατραχανθρώπων κατά τις ετήσιες παρελάσεις της ΕΦ της 1η Οκτωβρίου εκείνων των ετών.

– Το 2003, μετά την απονέκρωση απ’ το 2000 του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου και την κατάργηση των ετήσιων ασκήσεων «Νικηφόρος -Τοξότης» από την κυβέρνηση Κώστα Σημίτη – ΠΑΣΟΚ των Αθηνών, η εν Λευκωσία πρεσβεία των ΗΠΑ διέταξε την… εξαφάνιση του όποιου ελάχιστου αμερικανικού οπλισμού της ΕΦ. Μέχρι και τα… κειμήλια αμερικανικών όπλων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που είχε και στον όλεθρο του 1974 η ΕΦ, κάποια μουσειακά και απενεργοποιημένα ημιαυτόματα Μ-1 Γκάραντ, αυτόματα Μ-3 και Τόμσον σε βιτρίνες παλαιού οπλισμού των διαδρόμων του ΓΕΕΦ… εξαφανίστηκαν. Και οι ΟΫΚάδες εμφανίζονταν πλέον στις παρελάσεις με τα ρωσικά αυτόματα ΑΚ-74. Για να μην… θυμώνει ο τότε στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ έκτοτε άλλαξαν. Οι κυβερνώντες στις ΗΠΑ, διά στόματος Μπάιντεν κιόλας, λένε ότι θεωρούν πλέον την Κυπριακή Δημοκρατία ως… στρατηγικό τους εταίρο! Πόση λοιπόν αμερικανική ενίσχυση του εξοπλισμού των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων έχει άραγε ζητήσει έως τώρα από την Ουάσιγκτον και πόση έχει επιτύχει η κυπριακή Κυβέρνηση;

ΠΡΟΦΑΝΩΣ οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν παρηγορούν. Εκτός μόνο την… Τουρκία. Όταν ανακοινώθηκε 1η Οκτωβρίου 2022 η «πλήρης άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο από τις ΗΠΑ», είχε σπεύσει ο Ερντογάν να δηλώσει διαμαρτυρόμενος ότι «δεν αποδεχόμαστε την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της ρωμιο-κυπριακής διοίκησης». Έκτοτε δεν υπήρξε περαιτέρω… λόγος να διαμαρτυρηθεί! Για τι άλλωστε;

Η ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ της Αμυντικής Θωράκισης της Κύπρου είναι δείγμα πολιτικής και της νυν κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη. Το έχει υπογραμμίσει πρόσφατα και στη δική του αρθρογραφία (π.χ. 16.2.2024, «Φ») ο διατελέσας επί τέσσερεις μήνες το 2006 και παραιτηθείς τότε Υπουργός Άμυνας, πρώην Υπαρχηγός ΓΕΕΦ, στρατηγός Φοίβος Κλόκκαρης:

«Στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας η παρούσα Κυβέρνηση δεν τήρησε την προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της ΚΔ να ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητά της. Δεν τηρήθηκε η δέσμευση για αύξηση του προϋπολογισμού άμυνας σε ποσοστό 2% επί του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός άμυνας του 2024 περιορίσθηκε στο ανεπαρκές ποσοστό του 1,8% με πρόταση νόμου της Κυβέρνησης. Ο συντελεστής έκτακτης εισφοράς για την άμυνα μειώθηκε από 30% σε 17%»…

Υπό τον τίτλο «Να ανακοπεί η πορεία τουρκοποίησης της Κύπρου – Αναγκαία η αναθεώρηση της πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας», ο στρατηγός Κλόκκαρης στο άρθρο του, αφού υπενθυμίζει ότι «το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου είναι ανενεργό από το 2000 και η Τουρκία κυριαρχεί στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου-Ρόδου», σημειώνει και τα εξής:

«Η στρατιωτική ισχύς της ΚΔ είναι αποδυναμωμένη. Είχε επικρατήσει η λανθασμένη ‘σχολή σκέψης’ ότι οι μικρές χώρες είναι μάταιο να δίδουν βαρύτητα στη στρατιωτική ισχύ. Αυτό είχε ως συνέπεια τη μεγάλη συμπίεση των προϋπολογισμών άμυνας και την απότομη μείωση της στρατιωτικής θητείας, χωρίς να μεταβληθεί η τουρκική απειλή, με αρνητικές επιπτώσεις στο αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς (μέσα, οπλικά συστήματα, επάνδρωση, ετοιμότητα, ηθικό)»…

Σημερινή

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Πραγματοποίησε το Ιράν πυρηνική δοκιμή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 7ης Οκτωβρίου 2024
1. Ο Παπαχελάς προειδοποιεί: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει την πολιτική αποσταθεροποίηση
2. Κύπρος: Οι Τούρκοι στρατηγοί επιδιώκουν να καταλαβουν τη μισή νεκρή γραμμή 18:00
3. Τουρκία: “Βρώμικη” συμφωνία Βερολίνου-Άγκυρας 27:10
4. Ισραήλ: Η πρώτη επέτειος της εισβολής της Χαμάς – Διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν 54:45
5. ΗΠΑ: Σε θρίλερ μετατρέπεται η προεκλογική εκστρατεία στις επτά κρίσιμες πολιτείες 54:45
6. Ρωσία: Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ιράν, οφείλεται στην πρώτη πυρηνική δοκιμή του Ιράν που έκανε στην έρημο της χώρας 59:50

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Υπό έλεγχο για κατασκοπεία στις ΗΠΑ τα gadgets των κινέζικων αυτοκινήτων

Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται εδώ και καιρό σε γεωπολιτικές και εμπορικές διαμάχες με την Κίνα, αλλά η τελευταία ανησυχία αφορά gadget υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται στην Κίνα και είναι εγκατεστημένα σε αυτοκίνητα των ΗΠΑ. Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων. Σε απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την πλήρη απαγόρευση της τεχνολογίας από αντίπαλα έθνη όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Το προηγμένο λογισμικό και το υλικό που βρίσκεται σε κινεζικά οχήματα θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστεί χειραγώγηση για να επιτρέψει στους χάκερ να αναλάβουν τον έλεγχο των αυτοκινήτων στους αμερικανικούς δρόμους ή ακόμη και να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία για να στείλουν ευαίσθητες πληροφορίες πίσω στο Πεκίνο ή τη Μόσχα. Καθώς η Κίνα γίνεται κορυφαίος παίκτης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η επιρροή της στις ΗΠΑ αυξάνεται, ειδικά μέσω των έξυπνων αυτοκινήτων και των σχετικών gadgets.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο που ενέχουν οι κινεζικές και ρωσικές τεχνολογίες στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Αν και αναγνώρισε ότι ο τρέχων αριθμός οχημάτων με τέτοια gadget είναι χαμηλός, η κυβέρνηση λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής για την ασφάλεια. «Τα αυτοκίνητα σήμερα διαθέτουν κάμερες, μικρόφωνα, εντοπισμό GPS και άλλες τεχνολογίες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Raimondo σε δήλωση. «Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβουμε πώς ένας ξένος αντίπαλος με πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την εθνική μας ασφάλεια όσο και για την ιδιωτική ζωή των πολιτών των ΗΠΑ».

Η Κίνα απάντησε με οργή στην ανακοίνωση των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι υπερβάλλει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και ότι στοχεύει άδικα τις κινεζικές εταιρείες. Ο Lin Jian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, καταδίκασε τις ΗΠΑ για την επέκταση της αντίληψής τους για την εθνική ασφάλεια και την ανάληψη διακρίσεων. «Η Κίνα αντιτίθεται στη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας από τις ΗΠΑ και στις μεροληπτικές ενέργειες κατά των κινεζικών εταιρειών και προϊόντων», είπε ο Λιν. «Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις αρχές της αγοράς και να παρέχουν ένα ανοιχτό, δίκαιο, διαφανές και αμερόληπτο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να ερευνά τις πιθανές απειλές που θέτουν τα έξυπνα αυτοκίνητα που συνδέονται στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Μετά την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με την ξένη τεχνολογία, ιδιαίτερα από την Κίνα και τη Ρωσία, εξετάζεται τώρα η απαγόρευση. Επιπλέον, οι περιορισμοί στο μη εγγενές λογισμικό θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ έως το 2027, ενώ οι κανονισμοί υλικού ενδέχεται να εφαρμοστούν τρία χρόνια αργότερα για να δοθεί χρόνος στις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ο John Bozzella, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alliance for Automotive Innovation, αναγνώρισε ότι ενώ η κινεζική τεχνολογία στα αυτοκίνητα των ΗΠΑ είναι περιορισμένη, οι προτεινόμενοι κανόνες ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. «Δεν μπορείς απλά να γυρίσεις έναν διακόπτη και να αλλάξεις την πιο περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού στον κόσμο εν μία νυκτί», είπε. Πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα που παρέχεται από τον προτεινόμενο κανόνα μπορεί να είναι πολύ σύντομο για ορισμένους κατασκευαστές να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές. Η οργάνωση του Bozzella σχεδιάζει να συνεχίσει να παρέχει πληροφορίες καθώς αναπτύσσονται οι τελικοί κανονισμοί.

Οι ΗΠΑ αυστηροποιούν τους κανονισμούς για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν κινεζικά gadgets. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος να δοθεί στους κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων κανένα περιθώριο, λαμβάνοντας υπόψη το σκιερό παρελθόν του Πεκίνου όσον αφορά την κατασκοπεία και παρόμοιες δραστηριότητες.

Προς το παρόν, εξετάζεται η πρόταση για απαγόρευση ορισμένου υλικού και λογισμικού που κατασκευάζονται στην Κίνα και τη Ρωσία από αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία στις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον εργάζεται για τον περιορισμό της παρουσίας της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού της κατασκευής αυτοκινήτων. Με παρόμοιο τρόπο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως αυξήσει τους δασμούς σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και μια σειρά άλλων ειδών. Επίσης, έχει απαγορεύσει χωριστά την εισαγωγή γερανών φορτίου κινεζικής κατασκευής λόγω κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή