Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το ζήτημα της ποινικής ασυλίας του Ντ. Τραμπ

Δημοσιεύτηκε

στις

Αναστολή της δικής που θα άρχιζε τις 4 Μαρτίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε χθες Τετάρτη να εξετάσει το ζήτημα της ποινικής ασυλίας που επικαλείται ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναβάλλοντας περαιτέρω τη διεξαγωγή της ομοσπονδιακής δίκης του για την προσπάθειά του να ανατρέψει παράνομα το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Αντιμέτωπος με τέσσερις διώξεις ποινικής φύσης, ο μεγιστάνας, το μεγάλο φαβορί στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, επιδιώκει, καταθέτοντας διάφορες προσφυγές, να δικαστεί όσο αργότερα γίνεται και σε κάθε περίπωση μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Η δίκη του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου για τις παράνομες προσπάθειές του να ανατρέψει τη νίκη του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν το 2020 κανονικά θα άρχιζε την 4η Μαρτίου.

Όμως η διαδικασία ανεστάλη για όσο θα εξετάζεται από τον κορυφαίο θεσμό της αμερικανικής δικαιοσύνης το ζήτημα της ασυλίας που επικαλείται ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ομοσπονδιακό εφετείο απέρριψε την 6η Φεβρουαρίου την επιχειρηματολογία περί ποινικής ασυλίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ στράφηκε έτσι στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να εξασφαλίσει αναστολή της ισχύος της απόφασης αυτής.

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, ο οποίος χειρίστηκε τον φάκελο, κάλεσε από την πλευρά του το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίψει το συγκεκριμένο αίτημα.

Εισηγήθηκε επίσης ο κορυφαίος θεσμός της αμερικανικής δικαιοσύνης να μην ασχοληθεί με το θέμα, αλλά, σε περίπτωση που το έκανε, να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα, ώστε, σε περίπτωση που απορριφθεί οριστικά η ασυλία που λέει πως έχει ο Ντόναλντ Τραμπ, η δίκη του να μπορέσει να διεξαχθεί με όσο το δυνατόν λιγότερη καθυστέρηση.

Με την χθεσινή απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο ικανοποίησε εν μέρει την πλευρά Τραμπ, αφού δεν επέτρεψε η ετυμηγορία του εφετείου να τεθεί ισχύ, παρά αφού αποφανθεί το ίδιο.

Προγραμματίζοντας συνεδριάσεις “την εβδομάδα της (σ.σ. Δευτέρας) 22ης Απριλίου”, πάντως, το Ανώτατο Δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα του ειδικού εισαγγελέα να επισπευστεί το χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο οι περισσότεροι νομικοί και πολιτικοί σχολιαστές έκριναν χθες βράδυ ως επρόκειτο για επιτυχία της στρατηγικής των αναβολών που εφαρμόζει ο Ντόναλντ Τραμπ, μιας και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μειώνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες η δίκη του να μπορέσει να γίνει πριν από τις προεδρικές εκλογές, ακόμα κι αν τα εννέα μέλη του απορρίψουν την “απόλυτη ασυλία” για την οποία μιλούν ο ίδιος και οι συνήγοροί του.

Αν εκλεγόταν ξανά στην προεδρία, ο Ντόναλντ θα ήταν σε θέση, αφού αναλάμβανε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2025, να διατάξει να τερματιστούν οι ομοσπονδιακές ποινικές διώξεις σε βάρος του.

Ο ενδιαφερόμενος εξήρε την απόφαση μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, τονίζοντας πως “χωρίς προεδρική ασυλία, ο πρόεδρος δεν μπορεί να ασκήσει την εξουσία σωστά, ή να λάβει αποφάσεις προς το συμφέρον των ΗΠΑ”.

Από την άλλη, ο ειδικός εισαγγελέας Σμιθ τόνισε στα γραπτά επιχειρήματά του πόσο μεγάλη “εθνική σημασία” έχει αυτή η ποινική υπόθεση, καθώς πρώην πρόεδρος διώκεται διότι “προσπάθησε να διατηρηθεί στην εξουσία εμποδίζοντας τον νικητή να αναλάβει τα καθήκοντά του”.

capital.gr

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις από ΗΠΑ που στοχεύουν τη Χαμάς ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου! Μία ΜΚΟ και ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία χρηματοδοτούσαν την οργάνωση

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε διεθνές δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς, κατηγορώντας το ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική συγκέντρωση χρημάτων για την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα, σε δράση για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρία άτομα και αυτό που αποκαλεί «ψευδή φιλανθρωπική οργάνωση», την οποία κατηγορεί ότι είναι εξέχοντες διεθνείς οικονομικοί υποστηρικτές της Χαμάς, καθώς και στην τράπεζα Al-Intaj στη Γάζα που λέει ότι είναι ελέγχεται από την ομάδα.

Στο στόχαστρο είναι επίσης ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς, ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία, και εννέα από τις επιχειρήσεις του, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να υποβιβάζει αμείλικτα την ικανότητα της Χαμάς και άλλων αποσταθεροποιητικών ιρανών πληρεξούσιων να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους και να πραγματοποιούν πρόσθετες βίαιες ενέργειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη δήλωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή